Koupě SuperZoomu

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod JirKrato 4. 7. 2012 10:49

Zdravím,
mám fotoaparát Canon G5 a rád bych přešel na lepší stroj.

Zrcadlovku nechci tam se finančně nevejdu.

Rád bych SuperZoom především s co nejkreativnějším nastavením :

Manuální ostření
Nastavení času a clony současně i rozděleně
kvůli Mpix fotoaparát neměním takže klidně od 5 Mpix do 12 Mpix maximálně
chtěl bych především dobrou světlost objektivu a perfektní hranovou ostrost na což sem zvyklí z G5
klidně koupím bazarový kousek pokud bude zajímavý a cenově odpovídat kvalitě fotografií.

Fotím Krajinu, Blesky, Portréty
mizivě : Makro, sport

S cenou bych se rád dostal pod 7.000 Kč.

Všem díky za poznatky.
Případné zkušenosti se svými fotoaparáty...
Klidně mi můžete poslat ukázkové fotky ( neupravované ) na mail ( MATRIX-J@seznam.cz )
Případně pošlete link na své galerie

Moc díky všem co mi pomohou s výběrem.
JirKrato
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirKrato 4. 7. 2012 12:34

Jsem právě hodně zvyklí na ostrost a světlost objektivu a bojim se abych si nepohoršil jen kvůli zoomu a většímu rozlišení... ale trochu upgradovat by jsme chtěl... nějaký typy? já přemýšlel o Panasonicu FZ50
http://www.dpreview.com/products/panaso ... ic_dmcfz50
nebo fujifilms S100fs
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms100fs

Zoom bych možná ještě oželel, ale Mpix by se hodili pro úpravu a případné výřezy fotografií.
JirKrato
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 4. 7. 2012 13:12

Neda se za tuhle cenu nekde sehnat jeste Olympus PEN1 s nejakym setakem? Predpokladam, ze bude mit vystup porad lepsi, jak dnesni kompakty.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JirKrato 4. 7. 2012 13:14

Ale jaký máte názor na ten fujifilm s100fs?

Podle mého ten chip je výjmečný a pěje se na něj všude chvála.
JirKrato
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirKrato 4. 7. 2012 13:52

Do toho samsungu EX1 jsem se asi ,,zamiloval,, , tak mám rozhodně nad čím přemýšlet :) takže díky za typ.
JirKrato
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rousini 4. 7. 2012 13:59

Ona ta EX1 (jako každý foťák) svoje mušky má, ale určitě dobře, že ses nechal posunout od marketingu ke kvalitě.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 4. 7. 2012 14:06

Doporucuju vyber jeste zvazit. Ten Samsung dost patla drobnokresbu i na nejnizsi citlivosti (ostatne jako vetsina kompaktu s pidi snimacem), coz nebude na foceni krajiny to prave orechove. Na druhou stranu kdyz se zmensi na 5Mpix., tak to budou o neco kvalitnejsi fotky jak z G5, to je pravda.
Pokud chces opravdu kvalitu, stejne pozdeji skoncis u vetsiho snimace.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 4. 7. 2012 15:30

Bylo by příliš snadné odbýt ten problém slovy, že patlá každý. Otázkou je jak chytře a jak silně to dělá, a zde jsou zkrátka mezi jednotlivými značkami a modely rozdíly, které nemá cenu popírat. Osobně bych doporučil spíš Panasonic LX5, jednak kvůli lepšímu zpracování obrazu na vysokých citlivostech, a také kvůli 90mm ohnisku, které se bude často hodit na zmíněné portréty.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 4. 7. 2012 17:59

Flor.cz píše:Jo, v JPEGu kresbu patlá, stejně jako každý jiný foťák - včetně zrcadlovek. Řešením je fotit do RAWu - takhle EX1 kreslí při převodu z RAWU - http://www.flor.cz/foto-SAM_9335 - je to nezmenšený výřez z fotky

Nijak me ten vyrez nepresvedcil. Alespon tam ale nejsou kontury po doostreni. Nejsem si jisty, zdali je foceni do RAW u kompaktu prakticke. Doba ulozeni snimku je vetsinou neprakticky dlouha a behem ukladani nelze fotit dal. U foceni krajiny je to samozrejme jedno, tam neni kam spechat, ale i tak bych preferoval kompakt, ktery uz do jpegu odvadi dobrou praci, kterou lze v idealnim pripade navic uzivatelsky ovlivnit (redukce sumu, doostreni, saturace atd.). Treba to umi i EX1, takze i v jpegu lze dosahnout uspokojiveho vysledku, ale ja to nevim, muzes to jako majitel potvrdit ci vyvratit?
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 9. 7. 2012 16:12

Flor.cz: dekuju za informaci. Ted uz vim, co ze tech 40fps u meho kompaktu znamena. Schvalne, jestli to taky umi kontinualne ostrit jako DSLR, aby to k necemu taky nakonec bylo. Necham se prekvapit :)
Ted vazne. Michas jpeg a raw dohromady podle toho, jak se ti to zrovna do argumentace hodi. Temer zadny kompakt neumi fotit rychle do raw a uz vubec ne s ostrenim. Existuje jedna vyjimka a sice Nikon 1, pokud to budem radit mezi bezne kompakty.
"JPEG má tolik nevýhod, že pro mě nemá smysl se jím vůbec zabývat."
Pokud si neumis nastavit fotak, nebo to dany model neumi, pak to lze odkyvat. Jinak s tim nelze souhlasit a to i presto, ze na vetsinu fotek sam pouzivam raw.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 9. 7. 2012 21:58

Pod rychlym focenim do RAW mam namysli to, ze prakticky nepoznam rozdil mezi nim a jpegem. Jestli Samsung zvlada udelat treba 10 fotek v RAW za sebou bez prodlevy, pak klobouk dolu.
To co jsi popsal u jpegu, krome barevne hloubky (to zase resi TIFF), jsou veci, ktere muze uzivatel u pokrocilych kompaktu ovlivnit, u DSLR je to pak vylozene samozrejmosti.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 10. 7. 2012 00:37

Tak ma DSLR z roku 2008 TIFF ma a ma jej i DSLR z roku 2012. Ale dobra, zustanme u kompaktu. Tonalni krivku lze nastavit, od toho jsou obrazove profily. Jpeg nepotrebuje umet obnoveni jasu, kdyz uzivatel umi s fotoaparatem pracovat, tzn. nastavi expozici tak, aby k prepalum vubec nedoslo, coz v pripade napriklad Fujifilmu X10 s jeho EXR snimacem neni ani pro laika tezke.
Tato debata o "spatnem" JPEGu mi pripomina dnes jiz klasickou tezi ze sveta boj. umeni, kde nekteri tvrdi, ze kopy nad uroven pasu jsou nesmysl. Skutecnost je ale takova, ze to tvrdi jen ti, co nad pas kopat neumi. To jen tak na odlehcenou :)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 7. 2012 07:29

RAW ma vyznam len v 3 pripadoch:
- pre majitelov zrkadloviek, lebo tito nevidia pred odfotenim ako bude zaber vyzerat
- ako "zaloha"
- ak nevyhovuje povodne JPEG podanie a mame RAW prevodnik s ktorymi sme spokojnejsi

Ostatne veci sa daju v preprocesingu (nastaveni pri foteni) alebo v postprocessingu (v PC).
Napriklad "Zachranovanie prepalov z RAW" sa da na kompakte nahradit fotenim s mensim kontrastom (kontrast sa da kedykolvek zvysit v pripade potreby). RAW nemoze zachranit to co tam nie je a to co moze dokaze aj JPG.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 10. 7. 2012 09:53

Ganec: Focení s menším kontrastem ve foťáku nic neřeší - protože je to záležitost vnitřního postprocesu, nikoliv expozice.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 10. 7. 2012 13:01

Flor.cz: mam D700 a TIFF zustal i u D800. Ale to neni podstatne, take jej nepouzivam. Budeme-li se drzet nadale jen kompaktu, pak jak jsem psal, Fujfifilm X10 (a jiste nektere dalsi modely od Fuji) disponuji moznosti zvyseneho DR fyzicky, tj. netradicnim zpracovanim dat ze "specialniho" snimace. Detaily jak to probiha lze vygooglovat, zbytecne zde rozepisovat. Pokud pak budu fotit prave v rezimu zvyseneho DR, tak i v uzivatelsky nastavenem jpegu da X10 vyssi DR nez lecjaky fotak, s kterym budes fotit do RAW, DSLR nevyjimaje (kdo nevyzkousel a nevidel, patrne neuveri). Samozrejme to plati pouze pro iso100, na vyssi citlivosti lze u DSLR vytahnout ze stinu mnohem vic nedegradovanych informaci a tim zvysit celkove DR.
Prakticky muze fotka z X10 vypadat az tak extremne "vyblite" diky zvysenemu DR a urcitym upravam obrazoveho profilu jpegu, ze se ti ani nebude libit :)
co se tyce znehodnoceni kresby, tak to je vec ryze individualni. Nektery fotak jpegy patla, nektery ne a u nekterych to patlani lze vypnout, nebo do znacne miry potlacit. Kdyz jsem fotil s Nikonem D50, tak ten treba jpeg docela "patlal" a byl to hlavni duvod, proc jsem zacal fotit do RAW. Patla treba i Casio EXFH100 na iso100, ale Fuji lze nastavit jako novejsi DSLR, takze na nizke citlivosti obraz nijak nedegraduje a rozdil mezi jpegem a raw proste nepoznas.

-- 10. 7. 2012 14:06 --

Pety píše:Ganec: Focení s menším kontrastem ve foťáku nic neřeší - protože je to záležitost vnitřního postprocesu, nikoliv expozice.

To neni tak docela pravda, protoze pokud udelas fotku se zvysenym kontrastem, typicky treba predvolba vivid, landscape apod. a nasledne ten jpeg budes chtit ve stinech projasnit, tak ti z toho vyleze akorat sum. Zatimco kdyz to vyfotis se stazenym kontrastem, informace ve stinech budou.
Petr Luňák
Návštěvník

Další stránka