Flor.cz: mam D700 a TIFF zustal i u D800. Ale to neni podstatne, take jej nepouzivam. Budeme-li se drzet nadale jen kompaktu, pak jak jsem psal, Fujfifilm X10 (a jiste nektere dalsi modely od Fuji) disponuji moznosti zvyseneho DR fyzicky, tj. netradicnim zpracovanim dat ze "specialniho" snimace. Detaily jak to probiha lze vygooglovat, zbytecne zde rozepisovat. Pokud pak budu fotit prave v rezimu zvyseneho DR, tak i v uzivatelsky nastavenem jpegu da X10 vyssi DR nez lecjaky fotak, s kterym budes fotit do RAW, DSLR nevyjimaje (kdo nevyzkousel a nevidel, patrne neuveri). Samozrejme to plati pouze pro iso100, na vyssi citlivosti lze u DSLR vytahnout ze stinu mnohem vic nedegradovanych informaci a tim zvysit celkove DR.
Prakticky muze fotka z X10 vypadat az tak extremne "vyblite" diky zvysenemu DR a urcitym upravam obrazoveho profilu jpegu, ze se ti ani nebude libit

co se tyce znehodnoceni kresby, tak to je vec ryze individualni. Nektery fotak jpegy patla, nektery ne a u nekterych to patlani lze vypnout, nebo do znacne miry potlacit. Kdyz jsem fotil s Nikonem D50, tak ten treba jpeg docela "patlal" a byl to hlavni duvod, proc jsem zacal fotit do RAW. Patla treba i Casio EXFH100 na iso100, ale Fuji lze nastavit jako novejsi DSLR, takze na nizke citlivosti obraz nijak nedegraduje a rozdil mezi jpegem a raw proste nepoznas.
-- 10. 7. 2012 14:06 --Pety píše:Ganec: Focení s menším kontrastem ve foťáku nic neřeší - protože je to záležitost vnitřního postprocesu, nikoliv expozice.
To neni tak docela pravda, protoze pokud udelas fotku se zvysenym kontrastem, typicky treba predvolba vivid, landscape apod. a nasledne ten jpeg budes chtit ve stinech projasnit, tak ti z toho vyleze akorat sum. Zatimco kdyz to vyfotis se stazenym kontrastem, informace ve stinech budou.