Pro amatéra: Nex-5n nebo lepší kompakt?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod reign 27. 6. 2012 16:50

no, třeba máme odlišné představy o tom, jak má video vypadat... Řekl bych, že nejlepší volbou na video za rozumný peníz je asi Panasonic G3, tělo cca za 11k, hledáček, výklopný a otočný displej, největší výběr objektivů
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 27. 6. 2012 17:15

Pro domácí použití naprosto v pohodě.
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas.drahonovsky 27. 6. 2012 17:40

Nojo, jenže to jsme zase u té velikosti. G3 je velká jako menší zrcadlovka, a já už vidím ve všech barvách, že zůstane ležet v šuplíku.

Z kompaktů, co jste mi navrhovali mě zatím nejvíc zaujala novinka od Sony XR100. Ale tady by rozhodl až náhled na video. Potom X10 a LX5. Asi se vypravím na obhlídku.
Ericsson T10, Siemens C35, Siemens M35, Sony J5, Sony J6, Siemens S45, Nokia 3660, Nokia 6630, Nokia N80, Nokia N95, Nokia 5800, Acer Liquid E, Motorola Milestone 2, iPhone 3GS, Samsung Omnia7, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note II, BlackBerry Q10
tomas.drahonovsky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rousini 27. 6. 2012 19:32

Sony bude mít určitě dobrý video, ale jestli se nepletu na co jsou fotky v 20Mpx rozlišení? Kolik zabere jeden RAW, kolik se jich vejde na kartu?
Já ve vedlejším vlákně taky řeším nákup přístroje a myslím, že jsem na tom podobně jako ty. Propracoval jsem se recenzema k bezrcadlovkám, zhodnotil jsem trochu lepší kvalitu oproti profikompaktům, nicméně skladnost je pryč a to nemluvím o přístrojích s hledáčkem, které asi teprve začínají mít smysl... Navíc minimálně 2 objektivy, u některých i blesk a bez batůžku si neškrtneš. O penězích a předsádce pro makro nemluvím...
Já bych se nebál Canonu S95, ale má jen 24FPS video (trhá se), takže mezi kompakty jsem se ideově pojistil LX5. A furt nevím co chci. Hlavně mě nahlodává myšlenka, že kompakt mě neuspokojí a jen absolvuju zbytečný mezistupeň.
Nezávidím ti ani sobě...
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 27. 6. 2012 19:57

Koukali jste na Nikon J1, V1? Panasonic GX1 se skládacím seťákem (má v názvu Power Zoom)? Olympus E-PL3 (taky existuje skládací objektiv od Olympusu)?

LX5 je dobrej kompakt.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod rousini 27. 6. 2012 20:24

GX1 s Power zoomem trpí v časech 1/160 na problém s ostřením: http://www.dpreview.com/reviews/Panason ... 6.asp#lens
Záleží asi jak moc je člověk šťoura...
Jinak k Olympusu pasují Panasonic objektivy, jen je nevyužitá optická stabilizace, protože Oly ma stabilizovaný čip.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 27. 6. 2012 20:36

rousini................odkdy se 24 FPS trhá? :shock: TO JE ÚPLNĚ NORMÁLNÍ SNÍMACÍ FREKVENCE
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 27. 6. 2012 20:44

To je, ale praxe je jiná... alespoň ten Canon S95 má trhaný pohyb videa mnohem víc než LX s 30FPS.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 27. 6. 2012 21:00

a není chyba jinde??? Takže v kině se všechno trhá???????? :hm
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 27. 6. 2012 21:02

tomas.drahonovsky píše:Z kompaktů, co jste mi navrhovali mě zatím nejvíc zaujala novinka od Sony XR100. Ale tady by rozhodl až náhled na video. Potom X10 a LX5. Asi se vypravím na obhlídku.

Az si vemes do ruky X10, tak ver, ze uz ji z ruky nebudes chtit dat ;) Ani LX5 ani novy Sonak se na Fujinu necapou, jak kvalitou objektivu, zpracovanim tela, tak kvalitou snimace a s tim souvisejici kvalitou vyslednych fotografii.

-- 27. 6. 2012 22:04 --

Rattus rattus píše:a není chyba jinde??? Takže v kině se všechno trhá???????? :hm

Zjisti si, co je to motion blur. Podotykam, ze narozdil od filmu v kine, jej digitalni fotoaparaty neobsahuji.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 28. 6. 2012 04:50

nic si zjišťovat nebudu. U každého fotoaparátu co jsem měl bylo video naprosto plynulé. Pro rodinné natáčení naprosto dostatečné. Naopak u kamer dost vadí,že začínají na dost blbém ohnisku kolem 40mm. Můj foťák má 24 o<:)
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas.drahonovsky 28. 6. 2012 08:10

Abychom nezabredli do offtopicu: podle mych zkusenosti jsou vsechny frameraty od 24 v pohode, ale caste chyby se delaji ve spatnem nastaveni interlaced/progressive na pristroji a na strizne najednou, a to obcas umi s pohybem udelat peknou paseku.

Ale zpatky k fotakum: diky za cenne rady a tipy, pochopil jsem z nich, ze NEX velikostne asi opravdu neni to prave orechove. Na Nikon j1 jsem koukal dokonce jeste pred NeXem, ma ho kamarad. Ale ten feeling v ruce me nejak neoslovil. Je to zkratka plastacek. Ty Panasoniky, ktere doporucujete, ale vypadaji taky do jednoho zajimave. U GX1 se mi libi hlavne ovladani zoom/trafo jako u dospele kamery:) jake mate zkusenosti se setovym objektivem u GX1?
tomas.drahonovsky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rousini 28. 6. 2012 09:04

Nabízí se 14-42 Mega OIS nebo Power OIS... Tady si o nich můžeš nšco počíst. Jinak Mega OIS testoval na Digimanii p. Šurkala a konstatoval, že je to rozumný seťák (výrazně nekulhá). Power OIS je skladnější, ale jak už jsem postoval dříve objevily se problémy...
Já ještě začal pokukovat po Oly E-PM1. Dají se teď za rozumné peníze koupit sety, ale v nějaké recenzi kritizovali agresivní kompresi JPEGu už od nízké citlivosti a E-PM1 to tuším nedovede v nastavení korigovat.
U GX1 mám obavu, že nový čip (nebo jen procesor?) zazdili navýšením rozlišení, resp. umožní vyšší použitelné ISO, ale v oblasti ISO 200 - 800 se nic nezměnilo.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 28. 6. 2012 09:57

tomas.drahonovsky píše:Abychom nezabredli do offtopicu: podle mych zkusenosti jsou vsechny frameraty od 24 v pohode, ale caste chyby se delaji ve spatnem nastaveni interlaced/progressive na pristroji a na strizne najednou, a to obcas umi s pohybem udelat peknou paseku.

Mě to nedá: Pro pohyb je podstatný (i) čas závěrky. Ve filmu se používá polovina času, co je zobrazeno filmové políčko (pro 25fps 1/50 sekundy, např.). Pak je pohyb rozmazaný a působí to dobře. Pokud někdo natáčí s krátkým časem, třeba 1/300 sekundy, tak snímky nebudou rozmazané a pohyb bude vypadat trhaně.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 28. 6. 2012 10:36

Přesně jak píše lemming, je to o čase závěrky. Pokud foťák nemá manuální nastavení u videa, tak je to o ničem. Problémem může být také to, že pokud kompakt nemá ND filtr nebo na něj nějaký nějakým zázračným způsobem (to je věta :D) nepřiděláte, tak foťák není schopný dosáhnout tak pomalého času závěrky za slunečného dne. Nebo minimálně ne tak, aby všechno nebylo přepálené.
kentus
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka