Pro amatéra: Nex-5n nebo lepší kompakt?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomas.drahonovsky 27. 6. 2012 08:20

Ahoj všem!
Za pár týdnů očekávám narození potomka, a tak ve mně uzrála touha pořídit si konečně lepší fotoaparát a nebouchat nejdůležitější momenty svého života letitým mju:čkem s nejpomalejším AF na světě:)

Problém je v tom, že jsem nikdy nebyl nadšený amatérský fotograf. Většina pojmů, kterými se běžně operuje na tomto foru mi nic neříká. Zkušenosti mám s videotechnikou, se kterou se setkávám v práci a i já sám si občas natočím a sestříhám třeba hudební klip, nebo malý dokument ze svých cest po světě. Z oblasti videa také čerpám svoje zkušenosti s komponováním, práce se světlem, etc. I zde jsem ovšem spíš jen mírně poučenější amatér.

PO konzultaci ve Foto Škoda se mi zalíbil SOny Nex-5n. Líbí se mi jeho kvality při natáčení videa, možnost manuálního ostření při natáčení, rychlý autofocus a výklopný displej. Myslím si, že podobný foťák by mě přiměl přeci jen do fotografování trochu proniknout.

Poslední dobou jsem se ale zase příliš zamyslel: Není NEx kvůli setovému objektivu příliš velký? Má cenu kvůli tomu kupovat ještě pancake? Budu ty objektivy měnit? Vrážet tak 17 tisíc do foťáku, který nemá vestavěny blesk a hledák, a nebude mi to chybět? Zkrátka jsem se zase zviklal, a proto se vás, povolanějších ptám:

Budu fotit dítě, velmi rychle se pohybujícího psa, krajinky na cestách, samozřejmě hospodské fotky a spoře osvětlené rockové koncerty. Zároveň bych se rád zbavil i své staré kamery a používal foťák na natáčení videa, které nutně nemusí být FullHD, je ale nutné, aby mělo koukatelné parametry (ostré kontury, věrné barvy, etc.) Nestačil by na tyhle věci některý z pokročilejších kompaktů, který by byl menší než nex a měl i třeba něco navíc co se výbavy týče?

Omlouvám se za trochu humpolácký popis požadavků, žádný učený z nebe nespadl:) A předem moc děkuji!!
Ericsson T10, Siemens C35, Siemens M35, Sony J5, Sony J6, Siemens S45, Nokia 3660, Nokia 6630, Nokia N80, Nokia N95, Nokia 5800, Acer Liquid E, Motorola Milestone 2, iPhone 3GS, Samsung Omnia7, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note II, BlackBerry Q10
tomas.drahonovsky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 27. 6. 2012 08:29

Napsal jsi to pěkně. Kup si Panasonic LX 5. Nebo pokud nevadí velikost Canon PowerShot G12 Já si na dítě vystačím s Canonem Ixus 310 HS
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 27. 6. 2012 09:40

Z toho, co jsi napsal, budeš zřejmě mít potíž s těmi spoře osvětlenými koncerty - málo světla vyžaduje kvalitní a tedy obvykle dražší techniku. No a obávám se, že na točení videa foťákem asi nepřejdeš, pokud jsi zvyklý na slušnou videokameru. Přece jen se to jinak drží a jinak se to chová.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 6. 2012 09:40

Ja by som ti zas poradil skôr niektorý z výpredajových Olympusov PEN... :-D
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas.drahonovsky 27. 6. 2012 09:46

Diky za rychle odpovedi! Chapu to ale spravne, ze Nex je podle vas pro moje potreby zbytecny, nebo resp. vami zminene fotaky obstoji lepe?
Ericsson T10, Siemens C35, Siemens M35, Sony J5, Sony J6, Siemens S45, Nokia 3660, Nokia 6630, Nokia N80, Nokia N95, Nokia 5800, Acer Liquid E, Motorola Milestone 2, iPhone 3GS, Samsung Omnia7, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note II, BlackBerry Q10
tomas.drahonovsky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 27. 6. 2012 10:24

NEX 5N je výborný - bolestí je malý výběr objektivů a jejich ne právě skvělá optická kvalita. Letos se to prý má zlepšit, ale kdy? Pokud bych chtěl bezzrcadlovku, NEXe bych (s bolestí v srdci) oželel a koupil například Panasonic G3 nebo novější Olympus PEN (první typy zoufale pomalu ostřily). Vyšlo by to možná i menší.
Pokud kompakt, máš na výběr buď kvalitní, což znamená od sedmi do dvanácti tisíc Kč, nějaký s vysoce světelným objektivem, ale s malým rozsahem zoomu - což na ty koncerty taky moc není, nebo méně kvalitní s větším zoomem, ale ty zase mají malou světelnost a mrňavý snímací čip, takže fotí přijatelně jen na dobrém světle - což je dobré na focení ve dne venku, v místnosti ti už často naskočí znatelný šum a na nějaké koncerty zapomeň úplně.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kentus 27. 6. 2012 10:30

Pokud chceš fotit na koncertech, tak na kompakt okamžitě zapomeň. Jestli chceš něco menšího a nutně fotit přes displej, tak určitě nějakou bezzrcadlovku, ale spíš něco jako Olympus PEN E-P3. Ale to počkej, až přijde ganec, ten je na to "odborník" :D Pokud ti nevadí větší velikost a focení přes hledáček (které je mimochodem lepší :) ), tak bych bral zrcadlovku.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas.drahonovsky 27. 6. 2012 10:37

Díky za tip, zrcadlovku bohužel ne, a to kvůli rozměrům. Právě ty jsou důvodem, proč začínám upouštět od toho NEXe.

Koncerty klidně oželím a budu si je místo focení pamatovat:) Jde mi spíš o právě o kompaktnější rozměry (LX5 zn. ideál:) oproti NEXu, ale při zachování obdobné kvality obrazu i videa za denních světelných podmínek s velmi podobnou rychlostí AF. Lepší výbava oproti NEXu (hledák a int. blesk pro příležitostné použití) výhodou. No zkrátka, co bych povídal, oproti svému prvnímu příspěvku asi už nic víc nevymyslím:)
tomas.drahonovsky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod AndrewJ 27. 6. 2012 10:44

počkal bych si pár týdnů na Sony RX100. To bude přesně to, co chceš.
AndrewJ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas.drahonovsky 27. 6. 2012 11:27

Vida, to ale vůbec nevypadá špatně... škoda jen té cenovky, ale díky moc za tip, zauvažuju o tom!
tomas.drahonovsky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daf 27. 6. 2012 11:36

Doporučil bych Fujifilm X10 http://www.megapixel.cz/fuji-finepix-x10. Je to pravděpodobně nejlepší kompakt na trhu. Fotí pěkně, má výborné ovládání, hledáček, špičkové kovové zpracování a především velmi světelný objektiv v celém svém rozsahu.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomas.drahonovsky 27. 6. 2012 12:23

Na něj jsem taky koukal. Ale příliš mě nezaujaly výsledky videa. Viděl jsem je ovšem jen na Youtube. Nemáš čirou náhodou někde nějaký lepší sample?
tomas.drahonovsky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 27. 6. 2012 13:35

Fuji FinePix X10 je už poněkud dost drahý kousek. Ale pokud to má být kompakt(Fuji FinePix X10 už trochu přerostlý) tak za dobré peníze dobrá volba. LX 5 je ,ale skladnější
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 27. 6. 2012 16:25

kvůli videu určitě vybírej přístroj s hledáčkem, jinak si značně skomplikuješ život. Žel, takové kousky jsou o dost dražší.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 27. 6. 2012 16:34

no problém. Nemám hledáček a video v pohodě. mám doma 20DVD nahraných různými foťáky.
Rattus rattus
Návštěvník

Další stránka