KOMPAKT DO 420€ /11000 CZK/

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod rousini 5. 6. 2012 09:25

Ještě sháním info k porovnání Canon S95/S100. Teda nemyslím papírová data, ale realitu. Přiznám se, že mám obavu z 24FPS u videa S95, aby nebylo trhané. Oproti tomu 12Mpx u S100 by mohlo začít dělat patlaniny JPEG, ale RAW by to měl jistit...
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 5. 6. 2012 09:53

Standard PAL je 25FPS. Někde jsem četl, že 24 je pro natáčení filmovou kamerou a třeba 30 je zase americká norma NTSC. Tedy trhání bych se nebál.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 5. 6. 2012 13:39

rousini, si mrkni srovnani S100/S95 na dpreview:
http://www.dpreview.com/reviews/canons100/11

Ja bych rekl, ze S100 patla jeste o kousek mene, nez S95? Az na malicko vyblitejsi barvy, ktere se muzou dat vylepsit v nastaveni, respektive spravnym prevodem z RAW, bych rekl, ze S100 je na 12MP dost dobry fotak do kapsy?
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 5. 6. 2012 21:59

Koukám a srovnávám... Vyzkouším ISO 100 a 400 (S95/100, xz-1, lx-5) na normální podmínky a ISO 800 jako když není zbytí. Dál mě to nezajímá duchy a stíny nefotím...

Edit: tak jsem to čeknul, možná jsem se hodně zaměřoval na detail (pixel), ale Oly XZ-1 je vepředu o parník, pak už docela zaostává Pan LX-5 a Canony jsou jště o kousek pozadu. Na nízkých ISO mi přijde duel S95/100 vyrovnaný s mírnou převahou S95 a od iso 800 naopak. Blbě se v tom hledá detail na posouzení, protože třeba vlasy coby obdoba trávy jaksi splynou a pouhý kontrast ploch vyvolá dojem kresby...

Závěr s této pitvy mám ten, že obrazově toho S100 víc nepřináší. Vlastně ani nevím na jakém ohnisku srovnáváme aparáty, protože clona 5,9 na dlouhém konci S100 je šílené číslo. S100 oslovuje videem, bohužel nevím jaký přínos v této oblasti pro S95 přináší alternativní FW CHDK... Kdyby zvedal frame rate, tak to nemá chybu.

Někdo tu psal o normě pro zobrazování snímků, já tomu moc nehovím, vím že PAl jich má 25 ale prokládaných a taky vím bez ohledu na teorie, že 24FPS není schopno zaznamenat plynule rychlý pohyb.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 6. 6. 2012 09:33

CHDK ti frame rate u videa urcite nezvedne, protoze ten senzor toho neni fyzicky schopen. Pokud potrebujes vetsi frame rate, musis se zamerit na fotaky s CMOS senzorem. A pokud ti jde o kvalitu fotek, musis jit do neceho s vetsim senzorem nez 1/1.7" (min, 1"). Jinak porovnavana ohniska mas v exifu (S100 16.569 - 76mm, S95 18.189 - 85mm).

BTW, mas tu noveho kandidata: Sony RX100! (1" senzor, 1080 60p video).
http://www.dpreview.com/previews/sony-dsc-rx100/
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 6. 6. 2012 11:23

Tak mě kvalitra výstupu 1/1,7" mě uspokojuje, ta RX100 bude zase ranec...
Moje rozhodování se točí kolem XZ-1 a S95/100.
Díky za ten tip na EXIF, já ty fotky nestahoval jen jsem je procházel lupou a tohle mě nenapadlo.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 6. 6. 2012 20:59

Olympus je díky objektivu určitě lepší, ale pouze za předpokladu focení do RAW, jpeg znásilňuje naprosto zbytečně. Kvůli videu (a i sklu) bude nad Canony vést i Panasonic LX5 - to je takový univerzál, Canony mají horší světelnost i video, zase vedou rozměry...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 17. 6. 2012 12:08

Tak jsem v obchodě osahal (jen tak trochu, aby se paní prodavačka nebála) LX-5 a S100. Pocit z LX-5 diametrálně převyšuje mýdlovou krabičku od Canonu, dokonce jsem se musel ubezpečit, že to není atrapa do vitríny...
Bohužel neměli na prodejně XZ-1. Už jsem nahlodaný, že budu akceptovat vyčuhující objektiv, ale v případě LX-5 a XZ-1 to znamená i vyšší kvalitu...
Trochu mi u nich vadí manuální krytka objektivu, nerad bych ji ztratil.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 17. 6. 2012 20:22

Tyhle hrůzy už jsem někde viděl, popravdě radši bych přizpůsobil dekl od jogurtu...
rousini
Návštěvník

Předchozí stránka