KOMPAKT DO 420€ /11000 CZK/

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod gajdost 31. 5. 2012 07:19

Poprosim o radu , zhanam kompakt do 420€ /11000 CZK.

Preco tak uvazujem :

- potrebujem pomerne male rozmery /zrkadlovka je velmi velka a tazka/
- nechcem vymienat objektivy /vylucujem tie nove APS-C fotaky/
- potrebujem kvalitne HD video /idealne FullHD video/
- potrebujem velmi kvalitny JPEG vystup /RAW nie je podmienkou, upravy minimalne/
- velmi potesi manualny rezim /kreativita je dobra vec/
- svetelny objektiv nie je priorita ale potesi /fotit sa budu dovolenky, deti, doma par foto, oslavy, krajinky/
- vaha /zrkadlovka je velmi tazka a Canon G12 je tiez pomerne tazky, hladam nieco lahsie/
- fotoaparat bude obsluhovat aj amater /manzelka/ - treba brat do uvahy ...
- TOP displej /idealne 960 000 bodov/ - naklapanie displeja nemusi byt vobec ...
- dobre drzanie fotoaparatu /aby ma neobmedzoval komfort/

No podla recenzii som si najskor myslel >>>

Samsung EX1 - ale nema HD video, a ma par musiek ..
Nikon P7100 - zaujimavy model /pomerne tazky/
Panasonic LX5 - vychadza velmi dobre, trosku zvlastne sa drzi /mal som moznost/
Canon G12 - /slusny ale tazky/ a aj pomerne drahy ...
Olymlpus XZ1 - ?? bez skusenosti ...

No a teraz necham priestor Vam ...

Dakujem pekne za rady.

PS: Cital som tu velmi vela diskusii , ale v kazdom fotaku ma nieco mrzelo ...
Z kompaktov by mozno fakt stacil este Canon S95, pripadne Fujinky maju par modelov ...
D90 + 18-105
gajdost
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zino333 31. 5. 2012 09:26

Ja už by som si teda pridal pár desiatok € a šiel do niečoho ako Fujifilm X10 http://www.shoppie.sk/fujifilm-finepix-x10/d-121539/

Ale ak by si chcel predsa len ušetriť, z toho čo si napísal by som osobne bral ten Olympus XZ-1 http://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/fotoaparaty/olympus-xz-1/
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 31. 5. 2012 09:41

Vykašli se na fullhd, zádný foťák ti ho plně nevyužije. Ve skutečnosti mají problém nakrmit HD video.
Asi bych to viděl vzhledem ke kombinaci všech vlastností na Canon S100 nebo G12.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 31. 5. 2012 11:48

Já jsem vybíral podobně a u každého foťáku se našla nějaká moucha. Prostě dokonalý foťák bohužel neexistuje.

Nakonec jsem vzal EX1 především kvůli skvělému, výklopnému OLED displeji. Displej mi přijde jako zásadní věc, protože přes ten se fotí. LX5 právě vyčítali mizerný displej, na kterém není na sluníčku nic vidět. Jinak LX5 byl druhý kandidát s výhodou většího zoomu a kratší zaostřovací vzdáleností. EX1 vyhrála především díky displeji a výhodné ceně. Pokud chceš hodně točit video, tak se váhy přikláněji spíš na stranu LX5.

-- 31. 5. 2012 13:07 --

ještě docela zásadní mi přijde ergonomie, Olympus XZ-1 a Canon S95 nemají grip, řekl bych, že se musí držet pěkně blbě. No a taky kvůli tomu vypadají jak mýdlové krabičky a ne jako foťák za desítku.
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 31. 5. 2012 13:43

volil bych Canon S100 - má zřejmě o fous lepší video než předchůdce S95 a je to mini krabička s maxi výstupem.
co se velikosti týká, tak v tomto porovnávači lze přepínat pohledy z různých stran http://camerasize.com/compare/#180,140

-- 31. 5. 2012 14:44 --

zajímavý je pohled shora, Canon je mezi profikompakty bezkonkurenční
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 31. 5. 2012 14:23

Obavam se, ze pokud nepujdes do fotaku s min. 1" senzorem, podminku "potrebujem velmi kvalitny JPEG vystup" ti nesplni zaden fotak. Jenze to znamena, ze musis jit do fotaku s vymennymi objektivy (neco jako Nikon V/J1). Na druhou stranu, co ti brani nahodit si tam jeden objektiv a nesundavat ho? ;)
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 31. 5. 2012 14:49

odklizec: nj, jenže když na ten větší senzor nasadíš seťák začínající na F3,5, tak je výhoda vetšího senzoru rázem pryč. Supersvětelné kompakty začínají na F1,8 a díky tomu lze fotit na 4x nižší ISO.
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 31. 5. 2012 15:01

To sice jo, ale ten JPEG z kompaktu zkratka nebude nikdy tak dobry, jako z fotaku s velkym snimacem ;) A i s tim kompaktem s objektivem na f1.8 budes vecer/v mistnosti potrebovat min. ISO400. Jenze i to bude hluboko pod kvalitou JPEG vystupu z ASPC na ISO3200.

Ale bacha, ja kompakty s malym cipem nezatracuju! Sam takovy fotak pouzivam takrka denne a nedam na nej dopustit! Jenze pro dobry vystup to chce fotit do RAW a ten si pak zpracovat. Do ISO400 je to vic nez OK. Ale ani tak se to na vetsi senzor chytat proste nebude.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 31. 5. 2012 15:22

Já jsem v podobné situaci. Chci něco s dobrým obrazovým výstupem v JPEG a možností si příležitostně pohrát s RAW. Na druhou stranu chci nosit u sebe Foťák, tak abych o něm nevěděl (Nikon P7100, Canon G12 už jsou pro mě cihly). Příležitostné video s 30 FPS by se hodilo...
Nemůžu si pomoct, ale jako nejlepší kompromis mi vychází Canon S95. Bezkonkurenční velikost, nějaký pidigrip na palec tam je, slušná světelnost na širokém konci, který se dá večer na momentky použít, rozumné zacházení s detailem/šumem v JPEG.
Druhý kandidát Olympus XZ-1 má bezkonkurenční sklo, ale dle recence p. Surkaly trošku nevhodné nastavocání ISO/clona, obrácená logika hodnot na okruží a taky obrovské RAW (pokud se nepletu). Video by mělo být lepší jako u S95 (tady jde pomocí CHDK vylepšit video (snad zoom, AF...))
Ve finále dovede Oly dělat lepší fotky, ale musí se mu dost pomáhat. Taky mi u něj vadí dobíjení skrze přístroj.
Panasonic LX-5 je asi druhá nej volba, může vadit kratší ohnisko a mě už i ten více vyčuhující prstenec objektivu, který ho dělá "neskladným. Pravda je ta, že v této kategorii není nejlepší ani nejhorší, jen je třeba definovat priority a mě se zdá být ten Canon S95 akorát pro mě...
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 31. 5. 2012 15:29

odklizec: než něco takovýho napíšeš, doporučuji udělat si rychlý průzkum na Dpreview a zjistit jaká je realita :).

Tady je srovnánání Panasonicu LX5 ISO400 vs. Canon 50D ISO1600

http://www.dpreview.com/reviews/studio- ... eraCount=0

-- 31. 5. 2012 16:42 --

tak koukám, že v případě novějších modelů zrcadlovek, už je kvalita výstupu vyrovnaná
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 1. 6. 2012 09:24

No prave, musis koukat na modely, ktere jsou plus/minus z toho obdobi, jako je G12, nebo jeste lepe, aktualni modely. Mrkni treba na tohle srovnani:
http://www.dpreview.com/reviews/studio- ... eraCount=0

G12 je pravda hodne dobry na pidi cip, ale taky pekna krava. Kdyz uz takova cihla, tak proc ne rovnou neco s vetsim cipem a vymennymi objektivy? Velka nevyhoda G12, z meho pohledu, je velmi pomaly Sony CCD, ktery pomalu ostri a neumoznuje continuous mode rychlejsi jak 1-2 fps. V tomto ohledu je na tom lip S100, ktery ma CMOS a je teda celkove rychlejsi. Barvy ovsem jsou typicky CMOSove, tak nejak vyblite proti CCD ;)

Dalsi vec je, ze ISO400 je fakt minimum na foceni v mistnosti, nebo zhorsenych svetelnych podminkach. Kazdopadne, pokud je velikost problem, asi bych doporucil S95/S100. Tim se neda moc zkazit.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pazit 1. 6. 2012 20:55

Mám XZ-1 a na základě podmínek (video, jpeg) bych ho asi nedoporučil i přes to, že jsem s ním velmi spokojen a neměnil bych. FullHD nemá a HD není nic moc. JPEG to někdy patlá - je to individuální, někdo je méně náročný a nevidí to, pro mě v některých případech už neakceptovatelné - ale fotím jen do RAWu a ten je super, takže mně je JPEG ukradený. Držení fotoaparátu je díky absenci gripu trochu horší, ale člověk si zvykne.
Na druhou stranu k výtkám: nastavování mi přijde na kompakt normální a ok, používám jen A, C a M režimy. RAW má 10MB na 10Mpix fotku, takže běžná velikost. Několikrát se mi hodil ND filtr. Světelnost je opravdu super. Nabíjení v přístroji beru jako výhodu, nemusím na dovolenou a jinam tahat další krabičku, nabiju si i kdekoliv kde je USB.
S95 má táta a tam mi vadí třeba automaticky vyskakující blesk, malá výdrž baterie, .. Každý foťák má mouchy.
pazit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rousini 2. 6. 2012 10:00

parazit: Mohl bys z hlavy srovnat kvalitu JPEG s tátovou S95 za zhoršených světelných podmínek (dejme tomu v místnosti), jestli lepší světelnost XZ1 překoná lepší algoritmus odšumování. A jak je na tom video S95, eventuálně jestli bys tu S95 dovedl skousnout???
Já jsem jen amatér a nemám pokročilejší ambice, jen chci trochu slušné fotky (dovolená, rodina a občas do přírody na kolo) s možností ovlivnit nastavení.
Už jsem oželel zoom, HDR, video a různé vylepšené režimy třeba v podání Sony, kdy ve finále fotka vypadá zajímavě, ale o tom co a jak bude vypadat rozhodli už ve fabrice a fotograf s tím nic nenadělé (nadsázka...).
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pazit 3. 6. 2012 18:39

Já jsem s tou S95 fotil jen za dobrých světelných podmínek venku (už hodně dávno, to ještě XZ-1 nebyla) a táta (bydlí daleko, takže teď nezkusím) nejenže moc nefotí, ale fotil pořád na automat (chtěl pokročilý kompakt, že se jako bude učit, ale na to zatím nedošlo), který ty parametry občas dá trochu nepochopitelně. Když jsme později jednou venku každý fotil svým foťákem, vycházely mi fotky z XZ-1 lépe i v JPEGu, ale to se nedá srovnávat, když táta fotil na automat a já si nastavil optimální parametry. Taky mi ty S95 fotky přišly trochu saturovanější (třeba přehnaně zelená tráva), mám radši přirozené, i když ne tak "cool" podání. Ale opravdu to neber jako kritiku S95, spíše kritiku automatu v S95 v podání nezkušeného uživatele na malém vzorku fotek. Video jsme snad ani netočili, nebo si nepamatuji.
XZ-1 dává celkově o dost kratší časy, subjektivně kratší, než co odpovídá rozdílu ve světelnosti objektivů a to umožňuje držet ISO nízko - většinou se vejdeš do ISO400, které je ještě relativně ok. Pokud jdeš s isem výš, XZ-1 už začíná v JPEGu výrazně patlat detaily, kdežto S95 se v některých případech drží použitelně až do ISO1250. Někdy ale XZ-1 patlá detaily i na nízké ISO (tráva v dálce apod). Tzn. pokud jsi si jistý, že do RAWu nechceš jít, sáhl bych asi po S95, jinak XZ-1, který v RAWu prakticky všechny nevýhody maže a zůstávají jen výhody (kromě velikosti a video nehodnotím).
pazit
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rousini 3. 6. 2012 19:54

Díky za sumář.
rousini
Návštěvník

Další stránka