Koupě fotoaparátu - info v tématu

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod popape 30. 5. 2012 11:05

Ahoj,
pročetl jsem si zdejší témata a nenarazil na podobný "problém". Ve fotoaparátech se prakticky nevyznám. Máme doma akorát obyčejný kompaktní fotoaparát, který je už nějaký ten rok starý. V poslední době dost fotím a poznávám, že tento mi již nestačí...

Co fotím?
- nejvíce: jelikož chodím různě na koncerty, akce s přáteli apod. rád si dělám fotky "na památku", k tomuto foťák využívám asi nejvíce
- pak také různě objekty, které mě nějak zaujmou (přes budovy až po například zvířata - tzn. věci větší i menší)

Jaký fotoaparát?
Jelikož jsem laik, je mi to v podstatě jedno, spíše jde o finance, určitě se nechci ve fotografování úplně "hrabat" proto bych asi ani nepotřeboval zrcadlovku, také proto, že do fotoaparátu bych rád investoval +/- 4-5 tisíc. Určitě mi nevadí hmotnější a větší fotoaparáty ba právě naopak, raději bych možná i nějaký větší, ať je za co chytnout.
Určitě by mě také potěšilo kvalitní video.

Nevím, zda v této cenové relaci je možné nějaký vhodný a kvalitní fotoaparát vybrat, přece jen 4-5 tisíc není moc. Přesto budu rád za vaše tipy, názory, nápady :)

EDIT: cena zvýšena na 7-9 tisíc
Naposledy upravil popape dne 30. 5. 2012 22:01, celkově upraveno 1
popape
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ggrand 30. 5. 2012 11:17

Dyť tu máme vlákno, kde se řeší foťák do 5k Kč.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod popape 30. 5. 2012 11:40

to myslíš např.
viewtopic.php?f=209&t=1166888
viewtopic.php?f=209&t=1164279
viewtopic.php?f=209&t=1164264
?
zde uživatelé nejsou konkrétní, to mi moc nepomůže, já to právě více rozepsal, aby mi někdo případně poradil
popape
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ggrand 30. 5. 2012 13:19

Tohle jsem měl namysli : viewtopic.php?f=209&t=1166995&start=0&st=0&sk=t&sd=a
Docela výživné. Za 5k nejde vymýšlet zázraky. Ultrazoom za 5k rovnou vynechej,nemá to cenu.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod belrok 30. 5. 2012 14:10

Osobně si myslím, že do 5 tisíc najít něco, co zvládne dobře koncerty, v podstatě nelze.
belrok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 30. 5. 2012 14:11

Doporučuji přečíst tohle - http://blog.flor.cz/vyber-fotaku-kvalitni-obraz/ a navýšit rozpočet alespoň o 3 tisíce. Foťák za 4-5K si na koncertech vyláme pěkně zuby, má malý snímací čip a z toho lezou za slabšího osvětlení dost otřesné fotky.
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 30. 5. 2012 14:23

Nill
výborný článek :)
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 30. 5. 2012 19:03

Do 5000 jsou samé ...
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod popape 30. 5. 2012 21:58

děkuji za rady :)
..kdybych tedy zvýšil cenu na takových 7-9 tisíc?
popape
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nill 30. 5. 2012 22:21

Můžeš koupit nějaký supersvětelný kompakt, nejlevněji vychází Samsung EX1 kolem 7 tisíc. Další jsou např. Panasonic LX5 či Canon S100, ale ty se obvykle prodávají za 9-10 tisíc.

Nebo se za devět tisíc už dají koupit i nejlevnější foťáky s výměnnými objektivy (zrcadlovky, bezzrcadlovky). Systém s výměnnými objektivy má smysl, pokud by jsi v budoucnu uvažoval o nákupu dalších objektivů, ty však často stojí víc než samotný foťák.
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 31. 5. 2012 05:30

Dnes se dá uvažovat o kompaktu jen kolem 10000kč. Jinak katastrofa globálního rozsahu. Potom mládež prudí s Nokií půresuperchip 42Mpix. A celkem oprávněně tvrdí,že fotí lépe jako dnešní kompakt :lol:
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 31. 5. 2012 07:26

EX1 je na úrovni ostatních supersvětelných kompaktů. Je to výběhový model, tak ho doprodávají podstatně levněji (začínal na 11). A taky je to Samsung, nemůže stát tolik co Canon, i když má světelnější objektiv :).
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 31. 5. 2012 08:28

Když kuknu na dpreview, tak EX1 je možná vším na úrovni konkorence, jen ne výstupem ať v RAW nebo JPG :(
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 31. 5. 2012 09:17

ggrand: to je problém neobjektivity Dpreview. Koukni se na clonu při které ta srovnávací fotka byla focená. U EX1 při F2.6 u Panasonicu LX5 a Canonu S100 při F4.5 - to je hodně špatně nastavené srovnání. Dalším důvodem, proč ty výřezy nelze srovnávat je, že u každého foťáku je zaostřeno trochu jinam. Tohle si bohužel moc lidí neuvědomuje a pak dělají naprosto špatné závěry. Canon S100 dopadl obrazově ještě o něco hůř než EX1.
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 31. 5. 2012 09:33

Promiň, ale u kompaktu u takovéto scény řešit, kam bylo zaostřeno je nesmysl. Clona 2,6 by měla být naopak výhodou, protože 4,5 clona je zatížená difrakcí,ale alespoň je vidět, že celá levá strana fotky je mázlá vlivem objektivu a pravá ne...ale fér porovnání to pravda není, ale když to porovnám s LX3, který je na F3,5 pořád je to nebe a dudy.
ggrand
Návštěvník

Další stránka