Prosím o radu - Kterou? Zrcadlovka do 20K

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lemming 20. 5. 2012 08:50

Nill píše:Kombinují výhody zrcadlovek a kompaktů

To je tisková chyba, správně to má být "kombinují NEvýhody zrcadlovek a kompaktů" :D (aby nebyla mýlka - myslím tím velké objektivy zrcadlovek, které jsou pro velký čip nutností a malé tělo s mizernou ergonomií z kompaktů).

Bezzrcadlovky mají význam pro následující skupiny lidí:

1) Technoidi, kterým nejde ani tak o focení / fotky, jako spíš o hřejivý pocit, že mají na poličce "progresivní technologii" (myslím, že nemusím jmenovat ;) )
2) Fajnšmekry, kterým stačí pancake (ano, v téhle kombinaci je bezzrcadlovka o tolik skladnější, že to vyváží horší ergonomii)
3) Lidi, kteří hodně využijí AF-C při videu a zároveň přitom hodně fotí (aby pro ně nemělo smysl si pořídit spíš kameru, která se v ceně bezzrcadlovky dá koupit už docela slušná a fotit umí taky)

player: Souhlasím. Pokud člověk není foto-geek co má doma kupu starých objektivů nebo ho neshání objektivy po bazarech, tak motorem není významné omezení.

tazatel: Ostatní mají pravdu, tohle se tu řeší minimálně jednou za týden a diskuse (a odpovědi) jsou pořád +/- stejné. Bez ohledu na to, jestli někdo chce dát o dva tisíce víc nebo míň.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 20. 5. 2012 09:42

zahradnikB: :-D Tamrona za 7k :D Nevím,jestli sleduješ bazary, ale ať je to jakýkoliv Tamron 90 na nikona, tak v bazaru není dýl než 8 hodin. Zrovna po něj pasu a nejsou.
20/2,8 nemá na apsc smysl, za stejnou cenu se prodává Tamron 17-50 s lepší optickou kvalitou a použitelností(zoom).

daikatana_: tak a teď napiš ceny ekvivalentů canonů 70-200/2,8 L; 70-200/4; 17-55/2,8IS atd.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 20. 5. 2012 10:08

lemming píše:
Nill píše:Kombinují výhody zrcadlovek a kompaktů

To je tisková chyba, správně to má být "kombinují NEvýhody zrcadlovek a kompaktů" :D (aby nebyla mýlka - myslím tím velké objektivy zrcadlovek, které jsou pro velký čip nutností a malé tělo s mizernou ergonomií z kompaktů).
objektivy su naozaj mensie a ergonomia je vecou vkusu: mne sa moj PEN omnoho lepsie drzi ako kamoskina D5100

Skor by som napisal ze riesia nevyhody oboch systemov. A uspesne.

nevyhody kompaktu su dnes uz len tieto:
1 - zle zvladaju vysoke citlivosti (niekedy aj tie nizke)
2 - koli diffrakcii a (dnes zbytocne mnoho) megapixlom nemaju per-pixel ostrost
3 - zvycajne nemaju RAW (na pripadnu opravu chyb)
4 - nie su take pohotove lebo po zapnuti sa im musi vysunut objektiv
5 - je s nimi tazko dosiahnutelny zaber s rozmazanym pozadim
(rychlost zaostrovania uz nepisem lebo u novych modelov toto nie je problem)

Nevyhody zrkadloviek su a budu (hoci niektore z nich riesi liveview) stale tieto:
6 - zaostruje sa len urcitymi pevnymi bodmi, teda po zaostreni treba este namacknut a prekomponovavat (alebo potom orezat v postprocessingu)
7 - fazova detekcia je z principu nepresna, lebo sa ostri inym senzorom ako sa snima
8 - sklopenie zrkadla je mechanicke a teda sposobuje oneskorenie (u lowendu viac) a rozkmitanie fotaku
9 - dosledky nastavenia fotaku v optickom hladaciku nevidno
10 - su neskladne, lebo zrkadlo pridava 4 cm na hrubke tela a tento odstup sposobuje zlozitejsi navrh objektivov (a zvacsuje ich)

Plus samozrejme snazia sa aj ponechat vyhody oboch :-)
Naposledy upravil Ganec dne 20. 5. 2012 10:13, celkově upraveno 1
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zahradnikB 20. 5. 2012 10:09

ggrand: bazary nesleduju, neb Tamron 90 mám už pár let za 7000 Kč z Paladixu. :-) A co se týká 20/2,8 máš asi pravdu, ale funguje mi dobře a mám ho navíc i na filmový Nikon F90. Navíc jsem už starý pán, který byl ještě zvyklý zoomovat s pevnou padesátkou na Zenitu pouze nohama, tak mi to nevadí. :-)

-- 20. 5. 2012 11:17 --

Ganec: snad bych souhlasil jen s bodem č.10 - velikost. Co se týká bodu 9 - pokud víš co nastavuješ, pak snad i víš, jak se to projeví na fotce. Zpoždění - bod 8 - to mi připadá vyloženě legrační argument. O bodu 7 nebudu polemizovat, je to možné, ale nijak mne to opravdu neomezuje a bod 6 - zaostřovacích bodů má zrcadlovka zpravidla tolik, že ani tenhle bod nemohu brát vážně.
zahradnikB
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 20. 5. 2012 10:48

reign píše:skladný foťák je skvělá věc.

Ano a to bezzrcadlovky bohužel nejsou. Jakmile na to dáš nějaký slušný objektiv tak je rozdíl ve velikosti naprosto zanedbatelný. Výměnou za to, že jsou o ždibec menší než zrcadlovky, tě okradou o pořádný grip a hledáček. Paráda.

daikatana_ píše:Co je zase tohle za argument?

Ty asi nevíš o tom, že u Canonu telata začínají na 16 tisících, že? Canon EF 70-200mm f/4L USM - 15 790 Kč, Canon EF 70-200mm f/4L IS USM 28 990 Kč. Tomu vy nikoňáci můžete jen závidět. Nejnižší po čem můžeš sáhnout je 70-200mm f/2.8 VR II za 55 590 Kč. Fakt prima.

Ganec - jediný smysluplný bod, který jsi napsal je to, že zrcátko způsobuje vibrace. Ty jsou ale tak malé, že je pocítíš v podstatě jen při makru. Ostatní jsou absurdity - 6 - ano, protože rychlejší je matlat po displeji na kterém při silném slunci není nic vidět; 7 - ten rozdíl je při správně seřízeném těle/objektivu zanedbatelný, výměnou je vyšší rychlost a hlavně AF-C na který se bezzrcadlovky nechytají; 9 - nejsem debil; 10 - blbost, jakmile na to nasadíš pořádný objektiv, tak jakákoliv výhoda ve velikosti končí a jak už jsem zmínil výše, bezzrcadlovky mají opravdu parádní grip :D
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 20. 5. 2012 11:56

kentus: s těmi csc to chce vlastní zkušenost a ne jen teorii-s tou velikosti se prostě pleteš, navíc třeba Panasonic power zoom 14-42 je doslova pancake, stejně tak Samsung 20-50. O ergonomii žádná, to je nad slunce jasné, CAF taky. Skutečně jediným argumentem je velikost, po nasazení pancake to platí dvojnásob. Vloni jsem měl souběžně Sony SLT a55 a Samsung NX100+20-50 a Sony povětšinou ležel doma, komfort nošení zvítězil nad komfortem focení
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 20. 5. 2012 12:09

ganec:

nesmysly...

6 - klidně si můžeš nastavit celoplošné ostření. A nějak nechápu ten dodatek s tím namáčknutím po zaostření, pokud to mělo znamenat, že po překomponování musím znovu namáčknout, tak není nic jednoduššího, než si zapnout kontinuální ostření
7 - ještě se mi nestalo, že by mi foťák špatně zaostřil (D3)
8 - rozkmitání je tak nepatrné, že se nikdy neprojeví, maximálně krom dlouhých ohnisek >600mm a to si klidně můžeš předsklopit zrcátko
9 - v hledáčku vidím všechno, co potřebuju
10 - no a jak píše kentus, jakmile na to nasadíš větší objektiv, tak ti může být jedno, jestli to má o pár cm víc nebo mín.

kentus:

no tak v tom případě si můžu pořídit 80-200/2.8 za cca 20 000.
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 20. 5. 2012 12:50

reign: Jenomže podstata je v tom, že praktická výhoda té velikosti není. Do kapsy to nedáš a stejně to budeš nosit v nějakém pouzdře. A psal jsem slušný objektiv. Tím jsem myslel takový, který nabízí kvalitu adekvátní zrcadlovkovým a s konstantní světelností. A palačinky můžu mít i na zrcadlovce a dokonce stabilizované.

daikatana_: To sice můžeš, ale jenom z bazaru a to ještě hodně špatně. Já počítám jenom objektivy, které jsou v produkci. Navíc AF je oproti 70-200mm f/4L IS pomalý.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 20. 5. 2012 12:56

kentus: 80-200 se pořád prodává nová, i když z nějakýho důvodu ne u nás...
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 20. 5. 2012 12:59

kentus: s tou velikostí pořád teoretizuješ, v praxi je rozdíl vůči zrcadlovce větší, než od stolu na internetu. Hádání je ale zbytečné, kluk se zatím jaksi nevyjádřil a já si taky nakonec myslím, že cesta k csc je lepší přes zrcadlovku, když se člověk trochu ustálí a výhraní, aby mohl posoudit, co je pro něj lepší.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 20. 5. 2012 13:02

zahradnikB píše:player: dovolím si nesouhlasit. Rozhodně je mi milé, když mohu na svůj foťák dát Tamron 90 z druhé ruky za 7000 Kč bez ohledu na motůrek, či starší Nikkor 20/2,8 a podobně.

No to je sice hezke, ale ten Tamron se dela i ve verzi s vlastnim ostrenim, takze o nej nikdo neprijde. 20/2,8D neni zadny laciny zazrak, pokud si nekdo koupi lepsi setak (treba Tamron 17-50/2.8), tak je na tom opticky i samozrejme prakticnosti podstatne lepe.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 20. 5. 2012 13:02

daikatana_: 80-200 dvouprstenec není konkurence pro Canony, je tak max. konkurence pro Sigmu 70-200 macro II(oba mi prošly rukama).
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 20. 5. 2012 13:24

kentus píše:Do kapsy to nedáš
a predsa to robievam :-)
DSC05259_vo_vrecku.jpg
E-P3 s nasadeným objektívom 75-300 mm (väčšie objektívy sa zatiaľ na neho nerobia)
DSC05259_vo_vrecku.jpg (25.67 ) Zobrazeno 3235 krát

reign píše:já si taky nakonec myslím, že cesta k csc je lepší přes zrcadlovku, když se člověk trochu ustálí a výhraní, aby mohl posoudit, co je pro něj lepší.
zaujímavý názor :hm

kentus píše:9 - nejsem debil;
:lol:
nad tymto sa este teraz smejem
(rozosmialo ma to ako protiargument, nie ze by som si to o niekom myslel)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 20. 5. 2012 13:28

kentus:
Nejnižší po čem můžeš sáhnout je 70-200mm f/2.8 VR II za 55 590 Kč.

Zapominas na Nikkor 70-300 VR. Neni to svetelny, ale sport to zvlada s prehledem.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 20. 5. 2012 13:37

daikatana_ píše:Nill: do nového časopisu Foto píšou asi samý hovada, když píšou takový nesmysly.

Ten článek v časopisu FOTO se jmenoval Svět bez zrcadla a psal ho Martin Kozák, tak se ho můžeš poptat :)
Nill
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka