Pentax k-r vs. Nikon 3100

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lennyl 21. 5. 2012 01:12

:))))) samozrejme tazatelovi som neodporucal aby isiel fotit, kedze nevie co si ma kupit a prisiel po radu sem. inak tu sa podobne ak nie rovnake dotazy davaju kazdy tyzden a zvycajne reaguju rovnaky ludia s tou istou odpovedou :D.....s prepacenim, par ludi co tu ohromne diskutuju nevlozili snad do galerie ziadnu poriadnu fotku,hlavne ze kazdy ovlada teoriu :)

K-r alebo D3100? ake objektivy sa daju dokupit neskor? vsetko uz bolo napisane...
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 21. 5. 2012 12:04

Na Pentax máš levný 35mm f/2.4. Nechápu, co tady pořád řešíte. Ano, sice je pomalejší o 3/4 f-stopy, ale zase je levnější a navíc je fullframe, což DX v názvu u Nikonu říká naprosto jasně, že ne. Krom toho 35mm není ani náhodou ohnisko na portéty, takže ta světelnost je prakticky k ničemu. A při špatných světelných podmínkách cokoliv do f/2.8 včetně naprosto bohatě stačí.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod exBURN 21. 5. 2012 12:49

A na jaký FF foťák PENTAX ho nasadím? :D.

35mm a f1/8 je k ničemu, protože to přece jde vyfotil 50mm jak jsme se již dozvěděli....

Vy co tady vyzdvyhujete Pentax - měli jste někdy jinou značku foťáku? A tím myslím, déle jak půl roku? TO co z Vás leze je opravdu docela fanatické.

Čest vyjímkám jako je lennyl s jehož názorem se dá souhlasit. Pokud si tazatel u Pentaxu vybere skla, tak hurá - K-r mu udělá lepší službu, ale pokud nemá moc peněz, tak je holt cesta k lepší optice jednodušší přes Nikon.
exBURN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 21. 5. 2012 13:05

kentus: "ta světelnost je prakticky k ničemu. A při špatných světelných podmínkách cokoliv do f/2.8 včetně naprosto bohatě stačí"
Tak to je další mega blábol, co by byl vhodný tesat do kamene.
A rozdíl není 3/4 stopy, ale celá stopa(pokud neberu v potaz rozdíl f/2,4 a f/2,5).
DA35/2,4 a FF objektiv? :D Jak jsi to mohl zjistit? Žádnou FF zrcadlovku Pentax nemá a to, že vysvítí kruh kinofilmu zdaleka neznamená, že je použitelná na FF. Už i cenově je to nesmysl.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 21. 5. 2012 14:33

exBURN píše:35mm a f1/8 je k ničemu, protože to přece jde vyfotil 50mm jak jsme se již dozvěděli....

To jsem já nikdy neřekl.
exBURN píše:TO co z Vás leze je opravdu docela fanatické.

Říká ten pravý.

ggrand: Rozdíl je přesně 3/4 f-stopy, viz. http://en.wikipedia.org/wiki/F-number pouč se :D
"Tak to je další mega blábol, co by byl vhodný tesat do kamene." Opravdu? Zapomínáš, že já mám stabilizaci až 4EV, což je mnohem, mnohem více než 3/4 f-stopy.
A že je full-frame důkaz zde: http://www.pentaxforums.com/forums/pent ... hotos.html
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 21. 5. 2012 15:01

kentus: A na hloubku ostrosti máš photoshop?
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 21. 5. 2012 15:08

kentus: díky za odkaz s f stopama, přiznám se, znám to jenom po 1/3.
Bohužel, žádný test nenaměřil zdaleka účinnost 4EV stabilizátorů od Pentaxu. Ani 3. U Kr je to kolem 2EV(pro porovnání N18-105 má při stejné metodice 3EV, C15-85 3,5EV). Taky sám uznáš, že stabilizace a světelnost nejsou ekvivalentní(co se použití týče). A počítejme, po přepočtu je to zhruba ohnisko 50mm, takže klasická poučka 1/ohnisko vychází 1/50, pokud vemu v potaz 2ev stabilizátor, jsme na čase 1/13. Jednak u časů pod 1/25 se do chvění foťáku už zapojuje i celkový pohyb těla, takže tuplem klesá účinnost, tak za další, co s takovým časem chceš fotit? To si rovnou můžeš vzít stativ.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 21. 5. 2012 15:22

odpadnem z vas kam tato debata ide :-)))

za mna:
canon od 40D vyssie - dobra ergonomia (predny volic hore mi moc nesadol)
nikon od D90 vyssie - ergonomia tiez ok, + su skla do 100mm v pomere cena/vykon
pentax - K20d sa mi este dobre drzala, K5 je na tom horsie u mna, niekedy mensie neznamena lepsie, + je u mna vystup co mam z RAWu a system ovladania
olympus 4/3 - po mesiaci som ho predal, ako system na "vazne" fotenie nemal pre mna vyznam

zhrniem: canon - tela, nikon - nativne skla, pentax - ovladanie a vystup. a mozem koncit tuto debatu :)

ps: som celkom zvedavy, ako dopadne nikon d3200 a pentax k30, volby pre vacsinu ludi...canon neviem co ponukne
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 21. 5. 2012 16:15

kentus: jeste takovy maly detail. Nikkor 35/1,8G vykresli i FF. To je sok, ze? ;)
Obrázek

A prosim te zkus mi jeste ve strucnosti odpovedet, z jakych podkladu cerpas kdyz tvrdis, ze Canon 70-200/4 none IS zadupe Nikkor 70-300 VR do zeme, nejak si mi na to totiz zapomnel vedle odpovedet, predem dekuji.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sachmo 21. 5. 2012 16:59

ggrand píše:sachmo: smím se zeptat zdroj informace, že ohnisko 75mm(po přepočtu na kinofilm) je ideální ohnisko na portréty? Já měl vždycky za to, že se dělají 85,105(100) a 135mm. Nikde jsem neviděl, že by se dělal 75mm objektiv(až teda na Leicu, kde se kvůli nepřesnosti hledáčku počítá s drobným ořezem a jsme zase na těch 85mm)

Ak mas APS-C s crop faktorom 1.5, resp. 1.6, tak aky objektiv nasadis na telo, aby si bol co najblizsie k 85mm po prepocte? Ak mas telo Pentax, tak kludne napr. Pentax smc DA* 55mm F1.4 SDM. Ak mas ale telo od nikonu, tak si odkazany na 50mm f/1.4D AF NIKKOR (55mm som v sucasnej ponuke objektivov na nikon.sk nenasiel).
sachmo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 21. 5. 2012 17:07

lennyl: co ten 4/3, v čem byl zásadní problém? Crop? ISO? Jinak, čistě na krajinky mají super sklo 12-60 koupitelné na paladix.cz už za 500€ a těla vyšší řady jsou prý dost odolná...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 21. 5. 2012 17:19

sachmo: Ne, 55/1.4 bych na apsc nenasadil. Viděl jsem z něj bokeh a nelíbil se mi. Nasadil bych třeba Tamron 60/2.
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 21. 5. 2012 17:23

sachmo: už toho nech, jasně že 50-ka je použitelná na portrét, ale věř, že s 85/1,8 naděláš neporovnatelně větší parádu, 50-ka je dobrá na focení celých postav, jak už psal lennyl, na detail už lezeš člověku do ksichtu a na nervy :-) mimochodem, pokud jsi trochu trpělivý, zkus si koupit na Pentax manuální Samyang 85/1,4 a uvidíš, zač je toho loket.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 21. 5. 2012 19:23

ggrand: I kdyby to byly jen 2EV, tak pořád je to víc než ta tvoje světelnost nabídne navíc. Mimochodem, stabilizace na senzoru má slušnou efektivitu právě při extrémně dlouhých časech jako 1/13 apod., mám to osobně vyzkoušené. A podstata v tom co píšu je, že prostě u širokých ohnisek prakticky není potřeba menší hloubky ostrosti, rozhodně ne takového malého rozdílu (ale samozřejmě neříkám zanedbatelného). Na portréty je to prostě moc krátké a jinde tu hloubku ostrosti pořádně neuplatníš a když uplatníš, tak mezi f/1,8 a f/2,4 bude minimální rozdíl.

player: Podívej se na photozone, 70-200mm f/4 non-IS je na všechny ohniska na stejnou (a někdy i nižší clonu) jednoznačně lepší a hlavně světelnější a dokonce i s telekonvertorem je na 280mm pořád lepší, než ten Nikkor na 300mm. To, že zadupe do země beru zpět, nechal jsem se trochu unést, ale každopádně nemůžeš popřít, že je Canon lepší, obzvlášť když se podíváš na CA, u Nikkoru je to pěkný hnus. K 35mm f/1.8G - opravdu je fullframe? Ken Rockwell tvrdí něco jiného http://www.kenrockwell.com/nikon/35mm-f18.htm#fo
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 21. 5. 2012 19:44

kentus: mně se líbí jak teoretizuješ o něčem, co si nemáš jak vyzkoušet - místo toho abys uznal, že sklo u Nikonu je prostě lákavější. Nechápu tě.
reign
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka