Pentax k-r vs. Nikon 3100

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dave86 12. 5. 2012 21:26

Dobrý den,
zajímal by mě váš názor jaký fotoaparát koupit. Přecházím z kompaktu, potřebuji univerzální fotoaparát "na všechno". Nemám tedy příliš jasno jak se specializovat v současné době fotím v přírode a občas v rodině, rád také fotím detaily (květy apod.). Přemýšlel jsem také o Canonu 550D a Sony Alpha 35, ale ty mě příliš nesedly do ruky a z objektivů jsem měl "hračkovější pocit" něž z nikonu a pentaxu.
Přemýšlím tedy o
Pentax k-r s objektivy 18-55 a 55-200mm
http://www.alza.cz/pentax-k-r-kit-black-objektiv-dal-18-55mm-dal-50-200mm-d188128.htm
Nikon 3100 18-105mm
http://www.fotoskoda.cz/eobchod/nikon-d3100-18-105-afs-dx-vr

Zajímala by mě celková kvalita fotoaparátu, kvalita obtazového výstupu a kvalita základních objektivů, jelikož nové lepší se momentálně dokupovat nechystám.
U Nikonu se mě líbí FullHD video, ale HD mě příliš nevadí, dále se mě líbí vyšší rozsah základního objektivu.
U Pentaxu se mě zas líbí asi větší množství funcí a velký rozsah Ohniskových vzdáleností ač za cenu výměny objektivů.
Nemohu se tedy příliš rozhodnout a zajímal by mě váš názor.

Děkuji za ně
David
Dave86
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rattus rattus 12. 5. 2012 21:29

A cena????
Rattus rattus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 12. 5. 2012 22:06

Co se týče těla, tam myslím že má K-r jasně navrch. Mnohem lepší displej, lepší grip, větší hledáček, křížové ostřící body, lepší dynamický rozsah a dle mého subjektivního názoru i podstatně lepší ovládání. D3100 navíc postrádá takovou základní věc jako je expoziční bracketing. Ale celkově D3100 taky není úplně špatné tělo, já bych si ho teda nekoupil, ale věřím, že někomu stačí.
A co se týče objektivů, tam ber v úvahu, že na Pentax můžeš pořídit za pár stovek hromadu starších objektivů. Na D3100 nasadíš jenom nové, které mají v sobě motorek.
K tomu objektivu 50-200mm - já bych ho nebral, ale pokud nejsi moc náročný, tak ti asi po přiclonění bude stačit. Tento kit je podstatně lepší.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dave86 12. 5. 2012 23:55

Rattus rattus píše:A cena????

Cenu jsem chtěl do 15k ale jsem schopný přidat heště tu 1000 na ten pentax, pokud ta kvalita bude stát za to.
Dave86
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T-Lama 13. 5. 2012 00:26

Zrcadlovka za plnou cenu není právě ideální volba jako foťák na všechno, pokud má člověk omezený rozpočet. Ač samotné tělo nemusí stát moc, jsou to objektivy (jeden na všechno není - na pokrytí širšího spektra jsou obvykle potřeba 2 a víc) a jiné příslušenství, které dokáže provětrat peněženku.
Zvážil bych UZ nebo bazarovku.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dave86 13. 5. 2012 00:49

Já něříkám, že později nebudu dokupovat další příslušenství, je klidně možné že ano, uvidím časem jak budu něco potřebovat a budu mít finance. Momentálně jsem si však stanovil strop na samotné tělo a objektivy na 16k,
Dave86
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daemonius 13. 5. 2012 01:36

Nikon nebo bazarovou zrcadlovku.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Dave86 13. 5. 2012 01:43

Daemonius - mohl bys prosim napsat nazor proc Nikon, rad bych vedel k tomu co doporucujete take duvod proc to doporucujete abych si to mohl nejak shrnout:-)
dekuji
Dave86
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Karelnojsky 13. 5. 2012 07:58

Ono to chce hlavně rozhodnutí zda kupuješ, systém nebo foťák.

Když foťák tak bych šel do Pentaxu, funkce i objektivy má parádní. Sice je u něj pár mušek, jako zásadní vidím ulítlý autofokus při umělém osvětlení. Jako systém, je prakticky mrtvej, někdo možná doufá v jeho oživení, ale šude nás krmí jen tím ze zrcadla jsou přežitek. .-)

Když systém tak ten na kost ořezaný Nikon, objektiv je brán jako etalon levného širokorozsahového zoomu.

Jen nezapomeň, že ani s jedním, bez další investice, nebudeš dělat detailní snímky, nedej bože makro.

Taky když mluvíš o tisíci sem nebo tam, nevím jak aktuálně, ale dlouhou dobu nikdo nedokázal udělat neoriginální baterku na ten Nikon. Teď už může být situace jiná, ale dát za ni 400 nebo 1400 je rozdíl a mít další baterku beru za stejný základ, jako mít dvě paměťové karty.
Karelnojsky
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 13. 5. 2012 09:29

Pro člověka, který není jenom technicky zaměřený hnidopich jsou obrazově dost kvalitní i seťáky, včetně 18-105. Ten je standartně lákadlem kvůli skvělému rozsahu a nízké ceně, kdo mektá něco proti jeho obrazovým kvalitám (v rámci třídy do 10k) ať si stáhne nějaké snímky z netu, je jich dost. Jinak těla se nedají porovnat ani z rychlíku, Pentax je mnohem líp zpracovaný, Nikon proti němu vypadá jak plastová hračka, o ovládání nemluvě. Kdyby Pentax vyrobil obdobu Nikoního skla 18-105 tak udělá úplně jiná čísla v prodejích, je to právě to sklo, co prodává levné Nikony. U konkurence nemá obdobu, stejně tak širokorozsahový 18-200 VR II. Pokud si vystačíš s rozsahem 18-55 a dlouhý zoom jde mimo tvé potřeby, ber Pentax, pokud chceš víc univerzální rozsah zoomu, jednoznačně Nikon. Neber vážně kecy ani o tom, jak to sklo budeš do půl roku měnit, ale ani o tom, že Pentax je mrtvej systém, to dělá snad to počasí...

-- 13. 5. 2012 10:33 --

...a k tomu, jak se nedá fotit makro s 18-105 (buď psal člověk, co to sklo neměl, nebo mu jde o vyšší level makra, nebo nemá rád 18-105)tu běží paralelně jiné vlákno, na začátek to samozřejmě stačí viewtopic.php?f=205&t=1167282

-- 13. 5. 2012 10:55 --

ještě k těm obrazovým výstupům - ani jeden tě limitovat nebude. Rozdíl ve videu je kromě rozlišení (které j fakt dostačující i 720p) v průběžném ostření, které má z DSLR jen Nikon. Se seťákem je to ostření v pohodě použitelné, stačí se stím naučit a poznat jeho limity. Nevím jestli Pentax změnil formát videa, ale v K-x byl mpeg2 a soubory byly přeobrovské, zas se to super stříhalo.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karelnojsky 13. 5. 2012 11:17

reign: Pentax: Stačí napsat, že věříš v jeho znovuzrození, není třeba řešit jestli mě omrznul mozek, díky.

Makro: Ale no tak, o makru se tu přeci vůbec nemůžeme zmiňovat. S objektivem jsem si samozřejmě hrál, tvůj odkaz je pěkný, nicméně běžný výstup detailních foto jsou odkazy před tvou vážkou. A ty jasně ukazují jaký to není zázrak. Vážka je výstup, alespoň co se týká přiblížení, který bych čekal od vhodného objektivu na detail, gratuluji.
Karelnojsky
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 13. 5. 2012 12:06

add Pentax: už se to tu řešilo jinde, budoucnosti se bát není potřeba.
add 18-105: vidíš to, a to je foceno s D40 :-) ale vážně - viděl jsem spostu velmi dobrých fotek s tímto sklem, kombinace rozsahu, stabilizace a ceny je skvělá, dá se mu vytýkat leda zpracování, ale nikde není psáno, že by objektiv měl snést zákonitě extrémní podmínky.

-- 13. 5. 2012 13:09 --

co se počasí týče- mířil jsem na škaredé nálady, ne na teplotní vývoj :-) (ten mně osobně velmi vyhovuje)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 13. 5. 2012 14:08

samotne porovnanie technickych parametrov mas napr. aj tu:

http://snapsort.com/compare/Nikon_D3100-vs-Pentax_K-r

v podstate s oboma fotakmi mozes urobit pekne fotky, oproti kompaktu budes vidiet v kvalite obrazu slusny rozdiel:)
rozhodne si chod niekam do obchodu oba fotaky vyskusat,ako sa ti drzia,to je celkom dolezite a druha vec,aky obraz uvidis pri pohlade do hladacika (velkost a jasnost).

pre pentax k-r:
+ rozhodne lepsi autofocus (9krizovych bodov, Safox IX, co ma aj Pentax K-5)
+ pre mna osobne lepsie drzanie, o kusok vacsi a jasnejsi hladacik
+ lepsie LCD (predsa len sa komfortnejsie prezeraju fotky)
+ nastavenie pre 1objektiv v menu fotaku korekcie front/back focusu (mozes tak ciastocne "opravit" nepresne ostrenie objektivu, s Nikonom pojdes do servisu)
+ to ze ma rychlejsie seriove snimanie oproti Nikonu (ale myslim,ze to ta v praxi nebude tolko zaujimat, takisto rychlost zavierky 1/6000 vs 1/4000 na Nikone, to by si musel mat aspon objektiv so svetelnostou 2.8 a fotit za riadneho smazenia slnka cez den v protisvetle aby si to mohol vyuzit)

- video: Nikon ma kontinualne ostrenie

pre nikon d3100:
+ ten setak 18-105, kazdy to omiela dookola, ale je to fakt, nemusis hned menit objektiv ked ti nestaci "3x" zoom na objektive 18-55
+ ostrenie pri natacani videa

- 1krizovy bod pri ostreni
- mensie rozlisenie LCD displaya
- pomalsie seriove snimanie 3fotky/s

ad cena: ta je +- rovnaka, 500euro stoji d3100 + 18-55 ako aj pentax k-r + 18-55.
- ani na jeden fotak nedas v buducnosti battery grip (ked uz nie kvoli druhej baterii v nom,tak uz kvoli lepsiemu drzaniu,zvacsi sa tak telo a zlepsi stabilita pri foteni)

ja by som sa rozhodol tak, ze keby mi islo viac o komfort pri foteni tak pentax, ked o video, tak nikon:-)
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 13. 5. 2012 15:45

Dave86

Hm asi takhle, výběr mezi Pentax K-r a Nikon D3100 neni moc ani výběr, jako spíš úvaha na téma "jak dlouho bude ještě Pentax existovat".

Pokud si kupuješ foťák s tím, že časem si dokoupíš nějaké objektivy a systém jako takový má nějakou budoucnost (a tím pádem i Tvůj foťák), tak jednoznačně Nikon. Kdyby Tě to chytlo vážněji, tak máš možnost si koupit starší D700, nebo až vyjde tak třeba novou D600 (pokud bude). Či D800. Nikon má k dispozici prakticky všechny objektivy co můžeš chtít.

A když chceš něco fakt levného, tak pořád existujou starší AiS objektivy, kde se sice ostří manuálně a ručně nastavuje clona, ale pořád jsou dost kvalitní. Či AF-D (například levná ale excelentní 80-200mm f2.8 ) .

Prostě je Nikon jako značka dobře zavedená a funkční ve všech směrech a hlavně bude i v nejbližší budoucnosti.

Pentax oproti tomu dle posledních dvou produktů vypadá, že touží spáchat sebevraždu (Pentax Q a Pentax K-01). Ano i Pentax má slušnou řadu objektivů, ale opravdu hodně drahých a kvalita není zrovna úžasná. To byla naposledy na film. Též je tam zpětná kompatibilita hodně zpátky, ale narozdíl od Nikkor AiS objektivů to není zrovna nějak úžasné.

Možnost růstu s Pentaxem je mizivá, full-frame není a jestli bude je neznámo. Pokud Pentax neudělá něco důležitého a funkčního letos, tak se s tou značkou asi můžem rozloučit. Od doby odkoupení Ricohem se neděje vůbec nic..

Samozřejmě, pokud si kupuješ jen foťák a jen podle parametrů, tak K-r je lepší. Jestli máš v plánu fotit jen s kitovými objektivy, nebo si k tomu ještě dokoupit dlouhý seťák (50-200mm), tak to bude ok. Jen počítej s tím, že až budeš chtít někdy eventuálně koupit něco lepšího, může se stát, že si budeš muset koupit jinou značku. Tzn. klasický postup prodat foťák se všemi objektivy a koupit nový a nové objektivy.

Osobně doporučuju Pentax jen lidem, kteří prostě chtějí parametrově slušný foťák a je jim jedno jaká je budoucnost foťáku či značky. Sice doufam, že budoucnost bude dobrá, ale upřímně tomu moc nevěřim..

Jinak dobré fotky jdou dělat čímkoliv. Klidně 11 let starou dSLR. :)
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kentus 13. 5. 2012 17:12

Daemonius, probuď se. Pentax má mnohem lepší kompatibilitu se staršími objektivy. Nikon ani neumí se staršími objektivy měřit expozici. Pentax to zvládne i s těmi se závitem M42. A co se týče budoucnosti, ta je zajištěna. Už jsem to tady někde psal, že Ricoh má k dispozici stejný kapitál jako třeba Canon. Představili několik nových objektivů i roadmapu na příští roky. A v září určitě představí nová těla, tak jako je tomu zvykem co dva roky. Tak už těch nesmyslů laskavě zanech.
kentus
Návštěvník

Další stránka