SONY NEX C3 nebo Lumix DMC-GF3?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod vencaxxx 5. 3. 2012 17:09

Potřebuju poradit, rozhoduju se mezi těmito dvěma fotoaparáty a nemůžu se rozhodnout.
Na GF3 se mi libi např. integrovaný blesk který se dá podržet směrem nahoru, má asi snadnější ovládání, ale menší čip
Sony má zase výklopný displej, je trochu dražší, ale větší čip, takže předpokládám míň šumí a kvalita fotek by měla být teoreticky lepši...

Přecházím z EVF Fujifilm Finepix S6500fd, jde mi hlavně o kvalitu fotek, dřív jsem uvažoval o zrcadlovce, ale kompakt s výměnným objektivem bude pro mě určitě lepší volba, kvůli přenosnosti a zvládne s tím počítám fotit i manželka. Na EVF mi vadilo hlavně to že jsem byl kvůli velikosti snímače omezen na ISO max. tak 400 až 800 aby byla fotka použitelná a pak že to ostřilo na všechno, od nového fotoaparátu čekám že si budu moct konečně pohrát s hloubkou ostrosti apod. asi i proto mě trochu víc láká SONY, ale má zároveň pár nevýhod (nasazovací blesk, složitější ovládání, průměrný setový objektiv 18-55)

předem díky za rady a názory.
RIHA NANO S PLUS, BVAudio PA300 SSE, Singxer SDA-2
vencaxxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Skulivert 5. 3. 2012 17:42

ahoj, pokud u sony povazujes za nevyhodu nasazovaci blesk tak gf3 pak je na tom s pouze internim bleskem jeste hur si myslim... tedy bych volil spis panasonic g3 ci olympus epm1, epl3 nebo jiz zminovanou sonku... co do kvality vystupu je sony samozrejme mirne lepsi... ovladani bude lepsi u g3 ci oly, stejne jako velikost/vaha celeho systemu... m4/3 je v pomeru kompromisu (vaha/kvalita/cena) asi takovym tim stredem... zajimave ted cenove vychazi i samsung nx11/200 double zoom kit a blesk - kvalita vystupu je na pomezi m4/3 a nex, ovladani pohodlne i diky iFn docela rychle a jednoduche a kvalita setovych skel na velmi slusne urovni... akorat jsou docela velka, na "bezzrcadlovy"system, i kdyz to u nexe taky...
Skulivert
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vencaxxx 5. 3. 2012 17:48

No nx 11 je už dost velkej, já chci něco menšího než jsem měl. a nx 200 zase mimo cenovou relaci, nechci dát víc než 10000. Ten blesk u C3 bych přežil, spíš jsem myslel kvůli manželce, vysvětlovat že když chce použít blesk tak ho musí nejdřív vylovit z brašny a nasadit na foťák - no nevim :-)
vencaxxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 5. 3. 2012 18:33

Sony nemá jediný kvalitní objektiv, takže tu kvalitu snímače nemáš na čem využít. Nemám rád systém 4/3 (proto mám Samsung NX200) ale nabídku skel má oproti Sony perfektní, hlavně můžeš pořídit nějaký pancake, se kterým foťáky tyto třídy vypadají prostě nejlépe. Jinak, zkus hlídat výprodeje, vloni byl Samsung NX100+20-50 jedno dopoledne na mall.cz za 6000, teď je myslím nejlevněji za 8k. Je teda rozumné k tomu koupit blesk SEF20 za 2,5k ale věř že ta sestava strčí konkurenci do zadní kapsy a navíc ten objektiv je superkompaktní skládačka o dost menší než skládačka Olympusu, o mechanické a natož optické kvalitě nemluvě.

NX100 jsem sice už prodal, ale jestli budeš mít zájem o fotky z něj, můžu poslat, mám jich dost :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vencaxxx 5. 3. 2012 18:41

No fotky mi klidně pošli, zajímalo by mě hlavně jak si poradí s vyšší citlivostí...
no za tuhle cenu by asi stál za úvahu
http://www.megapixel.cz/samsung-nx100?stranka=komentare

edit:
v recenzi
http://www.digimanie.cz/art_doc-7047B613F390A9A0C12577FB00006122.html
ho docela chvali, ale je to 2 roky starej fotak a co se tyce sumu tak to je jedna z veci v ktery udajne nevynika, tak nevim...zase pokud bych k tomu SONY dokoupil casem lepsi objektiv tak se nekam posunu treba...
vencaxxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 5. 3. 2012 20:05

ano, má zastaralý snímač, ISO800 je limit, na NX200 vlastně taky (ale vzhledem k rozlišení to nevadí - holt nebudeš tisknout plakáty, ale jen A4 :-) )venku to stačí a na doma je nutnost ten blesk - nebo famózní pancake 30/2, ten mně teda úplně posadil na zadek, na plnou díru i při 20Mpix bod na bod ostrost na kost.
Sony je technologická špička, ale klidně se vsadím, že dobré sklo prostě nevyrobí, tak nějak z principu, je to jejich hobby kašlat na své stoupence (ve foto segmentu to platí na 100%). Fotky ti hodím na sendspace, link budeš mít v soukromé zprávě. Asi tak za 1min. :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 5. 3. 2012 20:33

vencaxxx píše:...zase pokud bych k tomu SONY dokoupil casem lepsi objektiv tak se nekam posunu treba...

Což vychází z předpokladu, že na Sony časem nějaké dobré objektivy budou. NEX je navíc neuvěřitelně nesmyslný systém právě kvůli velikosti čipu, od kterého je odvozena i velikost objektivů, které (až na palačinky) prostě jsou a budou velké, což totálně zabíjí jakékoliv výhody, které to placaté tělo může mít.
Nějak nechápu tu honbu za co nejmenším tělem, protože na úkor velikosti je menší pohodlí při držení a obvykle horší ovládání. Místo GF3 bych popřemýšlel třeba o nějakém vyšším modelu, ať už od Panasonicu nebo z řady Penů, byť za větší peníze. Nabídka objektivů pro m4/3 je už poměrně široká a každým rokem se vydatně rozrůstá, což se u jiných systémů říct nedá. :roll:
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Skulivert 5. 3. 2012 21:08

tak u sony lze docela slušně fotit i vyšší iso bez blesku celkem bez problému, do 1600 určitě, a kvality skel bych se nebál, jsou sice většinou kritizována, ale zase taková úplná ořezávátka to taky nejsou a fotky se s nimi dají udělat dost slušné - viz některé fotky na fórech a v galeriích na netu...
nejvýhodněji mi vychází asi tento set - samsung-nx11-18-55-mm-50-200-mm případně samsung-nx11-18-55-mm-30-mm u aaronu, megapixel nepatří mezi nejlevnější prodejce, i když to je už dost nad 10 tis. hranicí... jinak jsem teď ještě na aukru viděl téměř úplně nový g3 kit za 9 tis. ale tam cena předpokládám vzroste... gf3 bych se vyhnul (absence přídavného blesku a portu pro příslušenství), buď tedy jakýkoli jiný panasonic či u olympusu by šel ještě třeba i epl2 nebo teď výprodejová epl1 při požadavku na co nejnižší cenu a nebo pak samsung či sony... jinak ještě teď nabízí zajímavou možnost czc, tedy pokud nevadí bílá, Panasonic GF2 kit 14-42 za 9 tis.
Skulivert
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vencaxxx 5. 3. 2012 21:16

No tak Olympus se mi vylozene nelibi, videl jsem ho na prodejne a vypada jak muj prvni DF. I ty plasty vypadaji lacine. Navic rozliseni displeje je mizerny, to u Sony i Panasonicu displej v recenzich chvali. Sony je aspon kovovej. Nakonec asi zustanu u neho pokud me tady nekdo neprebije argumentama :-)

Ten Samsung NX100 se mi nelibi ze je to 2 roky starej model, nerikam ze je spatnej. Co se tyce NEXu tak tam by snad meli pasovat i jiny objektivy nez SONY takze to zas nebude takova tragedie poridit casem neco lepsiho pokud by setak nevyhovoval a v Elektroworldu ho maj za 9980 tak to mi prijde jako nejlepsi pomer cena vykon momentalne. Sice ten objektiv 18-55 je docela velkej ale to jeste preziju, porad je o dost mensi nez ten Fujifilm co jsem mel, nechci ho nosit v kapse, ale aby se vesel treba do brasny na kole a to si myslim ze s vyskou cca 5cm nebude problem...
vencaxxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 5. 3. 2012 23:07

Second hand NX100? Je docela solidní..

Spíš C3, čip v GF3 je spíš nic než moc. C3 taky není zázrak, ale funguje.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod reign 6. 3. 2012 09:16

když jsem vloni poprvé přemýšlel o CSC tak NX100+20-50 byl pro mně jediná možná volba kvůli rozměrům, 4/3 jsem vynechal automaticky (crop 2 je na mně moc) a Sony nic takového nemá. V megapixelu ho mají v dobré akci s bleskem za 10k. http://www.megapixel.cz/samsung-nx100 jenže není skladem. Ještě na jednu věc si vzpomínám - chtěl jsem ho hlavně na kolo, a tam to Sony projel na celé čáře http://www.youtube.com/watch?v=KBXFEu2cra0
musím se ovšem přiznat k jedné "malichernosti" -mně Sony nesmí do domu kvůli barevnému podání, nikdy jsem nedokázal dohonit kloudnou pleťovku (měl jsem SLT-A55).Jinak, při té cenové hladině - pokud není touha největší po rozostřeném pozadí - bych si klidně koupil profikompakt se sáňkami a externí blesk, na ven je to řešení skladnější a v pohodě použitelné a doma se handicap bleskem v pohodě vyrovná.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vencaxxx 6. 3. 2012 09:42

Ja prave touzim konecne po rozostrenem pozadi. Kompaktu bych asi casem litoval, chci aby ten fotak byl co nejvic univerzalni. na dpreview je docela dobra recenze toho c3. vychazi lip nez panasonic. jeste bych mel dotaz ohledne pametove karty, vzhledem k tomu ze sony podporuje sd i ms tak co je lepsi volba vzhledem k rychlosti? sd je samozrejme univerzalnejsi a kdybych nakonec Sony treba nekoupil tak kartu pouziju vsude, ale doted jsem byl odkazany na xD a nejak mi to nevadilo
vencaxxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 6. 3. 2012 09:56

už to že SD umožňuje je náznak tichého zánik MS. Ten má jedinou "výhodu" - je to Sony. Add úspěch na dpreview - oni tam občas napíšou pěkné kraviny, tady jim jaksi uniklo, že k NEXům není jediný kvalitní objektiv. Vím že se to těžko dělá když to prostě nikde na krámu nemají, ale mít v ruce Sony a Samsung, tak bys měl jasno za 10 vteřin :-) (já mám na tom svém skoro permanentně nasazenou tu pevnou 30-ku a sebehorší Samsung s tímto sklíčkem hravě přeskočí Sony o několik tříd).
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vencaxxx 6. 3. 2012 10:03

S tim objektivem se asi smirim, pro me to bude i tak skok vpred. ten samsung bych uz ted stejne asi tezko shanel a bazar nechci.
vencaxxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 6. 3. 2012 13:53

je fakt, že NX100 skoro nikde nemají, NX200 taky není všude a navíc někde i o dost podražil
reign
Návštěvník