Poslední rozhodování....

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Nasgharet 27. 2. 2012 16:12

Už 2 měsíce se rozhoduji nad výběrem nové zrcadlovky. Sháním něco v setu do 20 tisíc na naučení.
Už jsem byl definitivně rozhodnutý pro Canon Eos 600D. Nicméně před koupí jsem si ho byl ještě "ochytat" a musím říct, že na mě příliš nezapůsobil. Tělo je hrozně lehké a jeho zvláštní plastové provedení mi přijde, jako kdybych držel nějakou hračku. Jinak rozložením tlačítek a držením v ruce mi celkem seděl. Na stejném místě jsem si taky ochytal Canon Eos 1100D, Nikon 5100, Sony A35 (SLT) a Sony A580. Jako poslední ještě zvažuji starší modely Nikon 3100 nebo Canon Eos 550D. Popřípadě Nikon D90. Aktuálně jsem na 90 % presvědčený, že půjdu do Sony A580. Tělo mi přišlo masivnější, težší než 600D a výborně mi seděl v ruce. Bojím se toho hledáčku, který považuji, za jeho hlavní problém. V setu 594 euro. http://www.amazon.de/Sony-DSLR-A580L-SL ... 531&sr=8-1

1, Chci se zeptat na Vaše zkušenosti s A580.....především na jeho hledáček?
2, Co Vy na SLT....připadně modely A 35, A55?
3, Doporučili byste raději úplně jiný model pro začátek?

Foťák hodlám používat na focení makra a aktů. Aktuálně fotím s Fuji S2950 (ultrazoom). Proč chci v setu? Hodlám investovat do dalších dvou objektivů až 1000 euro, ale až za cca 4 měsíce. Prozatím bych se rád s fotoaparátem seznámil na setovém objektivu. Fotoaparát pravděpodobně zakoupím na amazon.de, kde bych se rád vlezl do ceny 800 euro. Ještě poznamenám, že bych měl asi trošku strach kupovat starší zrcadlovku. Děkuji za Vaše reakce.
Nasgharet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 27. 2. 2012 17:27

Osobne bych volil Nikon D90 bez ohledu na to, ze to neni novinka. Uz kvuli vyberu makro objektivu, ktery ma Nikon opravdu siroky. A kupovat osvedceny, byt starsi model, je rozhodne vyhodnejsi, nez neotestovanou zhavou novinku, kdyz uz je rec o "strachu";)
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 27. 2. 2012 18:40

Překvapivě souhlasím s playerem.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BoBo2sk 27. 2. 2012 18:40

Mam Nikon D90, som s nim spokony. Stovkove canony maju mensi hladacik a podstatne plastovejsie telo + len jeden roler.
Na sony sa mi STRASNE paci stabilizacia a tiez bral by som nove SLT pre EVF.

Popozeraj hlavne ceny a recenzie objektivov. Ako je to so sony netusim.Ale napr. kanon ma niektore objektivy desiatky percent lacnejsie. (50/1.8 canon v pohode do 100e, nikon 50/1.8 od 140 za starsi a 180e za novsi model)
BoBo2sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nasgharet 27. 2. 2012 18:52

Ta D90 se mi hrozně líbí. Jako jedinou jsem si ji ale ještě nevyzkoušel. Popravdě jsem nad ní předtím moc nepřemýšlel, protože v setu na amazonu už vyjde na nějakých 850 euro. http://www.amazon.de/Nikon-SLR-Digitalk ... 794&sr=8-2 Jinak se teď celý den snažím o ní najít co nejvíce informací a určitě si ji zajdu zítra někam zkusit. Našel jsem dobře informace, že je to model z roku 2008, nemá optickou stabilizaci v těle ale má už LifeView? Taky ten rozdíl v ceně je dost velký, tak jestli to stojí za to :( K tomu SLT....zkoušel jsem v obchodě A35 a měla proti všem ostatním klasickým SLR v této třídě neuvěřitelně rychlé ostření....to se vůbec nedalo srovnávat. Jenže co čtu fóra, tak od SLT všichni hrozně odrazují.....jen nechápu vlastně proč?
Nasgharet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kentus 27. 2. 2012 19:26

Ten hledáček u SLT kromě tuším A77 je pořád dost špatný, navíc poloprůhledné zrcátko snižuje množství světla přicházejícího na senzor o zhruba půl EV (což ale můžeš říct, že není zase tolik). Plus na SLT Sony není jediný opravdu kvalitní objektiv pokud nepočítám Zeissy.
A D90 kup v Česku, vychází podstatně levněji než na tom německém Amazonu v eurech. Například na CZC je ten samý set o více než 3 tisíce levnější. Kupovat jakoukoliv fototechniku ze zahraničí kromě jeté se nevyplatí.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 27. 2. 2012 20:36

SLT je návyková věc, hledáček je veliký a vidíš to co snímač...a ouha, to je první důvod ke zděšení-asi nebyl u očního, horší vyvážení bílé jsem měl jen na Olympusu C4000-za slunečného počasí leze do modra, nutno nastavit WB na tvrdo. Jestli chceš vidět jaké zázračné barvy umí SLT A-55 při mírně jiném než dokonalém světle, pošli mi soukromou zprávu, disponuji mnoha ukázkami. Při sranda testu s kámošem a jeho tehdejším Nikonem D5100 byl výsledek ten, že Nikon "to dal" bez emocí (testili jsme na jeho šampónkovském triku dost ujeté zeleno modře tyrkysově úžasné barvy) a Sony si ani neprd- a to jsem mu ve finále podsunul takovou berličku jako kus bílého papíru na tom triku kvůli kalibraci a hádej co...Mimoň. Skla naprosto úžasná, samozřejmě. Sony na své fandy prdí, viz situace s "obrovským" množstvím relevantních skel na NEX. Ač jako technologie pecka (ztráta 1/3 EV až tolik v praxi nebolí, A-55 je na tom s šumem velmi dobře), tak žel nevýhody převažují.

edit: podepisuju se pod Playerovo doporučení Nikonu D90
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 27. 2. 2012 21:27

Nasgharet - Ty se rozhoduješ snad nezi polovinou všech modelů co jsou aktuálně na trhu. :-)
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BoBo2sk 27. 2. 2012 21:52

Ad. sony... vravim,ze sa mi paci ked ma dobry fotak evf miesto ovf. evf ma pre mna vela vyhod.
Ale priklad z praxe... ked som ja vyberal zrkadlo tak som si ponachadzal testy relevantnych fotakov, tj. canon 50D, nikon D90 a nejaka sony... aj napriek mojim sympatiam k minolte (od koho kupili sony diviziu slr) dopadla ta sony HROZNE.
Takze sa vraciame naspet k ponuke objektivov. U mna rozhodol relativne kvalitny 18-105(v prorovnani s 18-55IS 1 od kanonu) a hrozne vysledky sony.
Pre teba vsak 18-105 nieje az tak podstatny, takze pozri ceny takych objektivov, co budes potrebovat.
BoBo2sk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 27. 2. 2012 21:59

len dodam, ze som raz pozeral v elektroshope zrkadlovky,ze ako je na tom konkurencia s hladacikom, ano s nim, lebo fotim vzdy cez pohlad v hladaciku:-)....drzanie tela mi sedelo vzdy az to masivnejsie, cize D90 a vyssie...pridany grip vsetko nevyriesi. pozrel som do hladaciku na D90, povedal som, moze byt, zobral som dalsi model, novsi D7000, ano to je to co mi vyhovuje, zobral som Canon 60D, chytim do ruky a pozriem do hladacika, moze byt...a tak dalej. cize technicke parametre si nastudujes kludne na nete, ale co si nechytis do ruky a nevyskusas, to nevies:-)

PS: vsetky modely co sa mi horsie drzia (nizsia trieda,alebo nepochopitelne zmensovanie vsetkeho mozneho) ja osobne vynechavam. preco? lebo fotenie musi byt intuitivne, cize sa nesustredim na to ako mam krkolomne lomit prsty na fotaku pri foteni, nebodaj ked nasadim 1.3kg objektiv 70-200/2.8 a ide mi po hodine ruky utrhnut ako ma bolia mi malom tele. tos vela zdaru pri vybere:-)
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oldbas 27. 2. 2012 23:09

Bral bych Nikon D90 + 18-105. Nebo trochu připlatit a vzít Canon 60D+ 18-55IS. Objektiv za pár měsíců vyměnit za Tamrona 17-50/2,8 a dokoupit z bazaru Canon 100/2,8 makro USM, popř. Canon 50/1,8 a blesk Canon Spedlite 430EX II. Do ceny se vejdeš a máš výbavu se kterou můžeš fotit léta.
Fotím Kanónem
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod belrok 27. 2. 2012 23:10

Z toho cos napsal bych byla taky jednoznačně pro D90 a nepíšu to proto, že ji mám ;)
belrok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 27. 2. 2012 23:19

A55 je ok, akorát jako u většiny Sony, chce to nějakej post-processing skill. Sony není zrovna nenáročné na softwarovou část.

A580 je klasická dSLR, možná poslední od Sony. Nijak extra zvláštní. Hledáček je dobrý, ale je to 95% vs 100% u Nikonu. AF je sice dobré, ale řekněme, že Nikon je v tomhle kapku jinde..

Na druhou stranu, A580 by taky měla být levnější než D7000 (což v ČR není úplně vždy tak pravidlem, ale to je obecně Sony problém v ČR).

Rozhodně to není nějak špatná volba, stejně jako A55.

Co se objektivů týká, tak je na tom Nikon přece jen lépe, aspoň u těch nových. Sony zrovna nevlastní nějaké kvalitní širokorozsahové zoomy jako Nikon.

Plus tam máš rozdíl ve stabilizaci, někomu vyhovuje slabší stabilizace ale u všeho, někomu zase kvalitní ale jen u některých objektivů.

Celkově ať si koupíš D90, D7000 nebo A55 či A580, chybu neuděláš nikde. Záleží spíš na tom, jestli se Ti jako systém víc zamlouvá Nikon nebo Sony. Nu a řekněme, že pro začátečníka jsou možná Nikony trošku víc přátelské (se značně menšíma nárokama na následné úpravy v PC).

Ke Canonu dodám jen tolik, že jejich aktuální APS-C modely bych doporučil jen masochistům a milovníkům softwarových úprav.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Nasgharet 28. 2. 2012 00:16

Právě jsem se vrátil z hospody a už teď děkuji všem respondentům. Ze všeho co píšete si utřiďuji svůj názor na věc. Sakriš asi půjdu do té D90tky :)

Pro Dave:

Ano snažím se vybírat ze všeho co je na trhu.....pro mě, jakožto studenta je to opravdu velká investice. Snažím se přihlédnout k recenzím, k osobnímu ošahání a stejně tak na Vaše názory, jakožto zkušených uživatelů. Třeba mě u konkrétního modelu varujete před něčím, co z recenzí nevyčtu. Víš jak to myslím.

Všem děkuji...prosím reagujte dál. Jinak zítra si půjdu osahat tu D90tku a večer napíšu.

Děkuji všem.
Nasgharet
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozenka 28. 2. 2012 00:48

Ahoj taky jsem se rozhodl zapojit do diskuze, abych ti pomohl s rozhodováním. Asi před rokem a půl jsem měl stejnej problém s výběrem DSLR. Týdny jsem pročítal různé recenze, procházel diskuze, obcházel prodejny (přeci jen je to nemalá investice) až jsem se pomalu, ale jistě rozhodl pro Nikona D90, kterej jsem si vzal s 18-105 VR. Hned co jsem si jí na prodejně vyzkoušel měl jsem jasno a byl můj. Opravdu první pocit dělá hodně. Se zrcadlovkou jsem nadmíru spokojenej a to hlavně díky perfektnímu ovládání, kvalitě výstupu, dobrý ergonomii. Za sebe můžu doporučit. Nikdy mě nezklamal a v poměru cena/výkon je jeden z nejlepších.
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Další stránka