Poraďte první zrcadlovku (kolem 20tis)

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod KarelV. 24. 3. 2012 23:42

A je to tady zase. Playere, do doby, než sem dáš laskavě nějaký tvůj RAW, tak prosím mlč. To tvé neustálé omílání "modrého hnusu" působí už trapně.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 24. 3. 2012 23:43

player píše:Pravil ten, jenz fotky sam doprasil v SW od "tretiho" vyrobce :D

To jsem nějak nepochopil. To jako nastavení vyvážení bílé a odšumu je zprasení? Nebo snad Lightroom prasí všechny fotky? ;)

Popojedem. Capture NX2 nemám, tak jsem použil View NX2. Dal jsem vyvážení bílé stejné jako v předchozím pokusu - 2850K, odšum jsem tam nenašel, tak jsem ho nedával. Fotku jsem, stejně jako ty předchozí uložil do JPEG a potom pro větší zřetelnost problému zvýšil expozici o 3EV (to už opět v Lightroomu - View NX2 umí max o 2EV).

Fotka z D5000

Obrázek

Fotka z D7000

Obrázek

Tady je rozdíl v modrém šumu jasně v neprospěch D7000, NICMÉNĚ když se podíváme na koberec, tak zatímco na fotce z D7000 je jasně zelený, na fotce z D5000 jeho barvu spíš tušíme. Podobně na dveřích, i když tam to není tak výrazné. Taky je vidět, že šumu je na fotce z D5000 opravdu hodně, pouze je černobílý.

Tedy i tento pokus jednoznačně potvrdil moje tvrzení:

Rozdíl v modrém šumu a na fotkách z D7000 versus D90/D5000 není dán tím, že by čip v D7000 byl nějak špatný, ale tím, že Nikon fotoaparáty a View NX2 / Capture NX2 u D90/D5000 při vyvolávání RAW silně desaturují stíny, zatímco u D7000 nikoli.

Zatím jsi sem nedal nic, co by s tím tvrzením bylo v rozporu.

P.S.: Zkus porovnat fotku z Lightroomu a z View NX2 a zamyslet se nad tím, který software "prasí" a který ne ;)

P.P.S.: Když jsem porovnal fotky na ISO 3200 se stejnou expozicí z D5000 a D7000, tak D5000 byla o něco tmavší - evidentně je její ISO 3200 ve skutečnosti menší, než u D7000, ale to je tak trochu mimo.

P.P.P.S.: Ta fotka nahoře z D7000 vypadá hrůzostrašně, ale bez zesvětlení ten problém ani zde není moc velký:

Obrázek
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 25. 3. 2012 00:13

Ty nazyvas me fotky bez uprav irelevantnimi a sprasenymi, zatimco tve zesvetlovani o 3EV s vyzehlenim prasenim neni...No, co na to rict, asi radeji nic :)
Muzes schvalne zalozit anketu, kolik lidi preferuje obraz a)
Obrázek
A kolik lidi preferuje obraz b)
Obrázek
Jinymi slovy, chtel bych totoaparat, ktery produkuje obraz jako a), nebo bych dal prednost fotoaparatu s obrazem b)?
P.S.: Zkus porovnat fotku z Lightroomu a z View NX2 a zamyslet se nad tím, který software "prasí" a který ne ;)

Viz navrh ankety.

P.P.P.S.: Ta fotka nahoře z D7000 vypadá hrůzostrašně, ale bez zesvětlení ten problém ani zde není moc velký:

Ne, neni, az na ten modry hnus.

-- 24. 3. 2012 23:15 --

KarelV. píše:A je to tady zase. Playere, do doby, než sem dáš laskavě nějaký tvůj RAW, tak prosím mlč. To tvé neustálé omílání "modrého hnusu" působí už trapně.

Trapne pusobi tve ustavicne skemrani o "muj" RAW.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 25. 3. 2012 01:18

Ano. A také můžu za to, že i v jiném tématu, si jiný uživatel dělá srandu z "playera" a jeho kvaziproblému s modrým hnusem.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 25. 3. 2012 02:35

"Protože nefotí, ale seká "fotky" s cetkami."

O tom, zdali sekam fotky v uvozovkach, se muze kazdy na vlastni oci presvedcit, narozdil od "nejmenovaneho" uzivatele bez fotek. A na nezavislem ctenari pak jest, treba prave pri vyberu fotoaparatu, ci slova, jakozto fotografa s praxi, maji vetsi vahu.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod KarelV. 25. 3. 2012 04:09

player píše:...s D7000 sem nasekal tisice fotek...

Jedna z těch "fotek" http://img15.imageshack.us/img15/8269/modrejhnusd7k.jpg a s ní spojený utajený RAW fotografa s praxí používajícího cetky, jak má v podpisu, před kterým každý čtenář musí padnou na kolena a vyznávat jeho teorii "modrého hnusu". :tleskani Zatím tu ale padají jiní smíchy...
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 25. 3. 2012 08:38

player píše:Ty nazyvas me fotky bez uprav irelevantnimi a sprasenymi, zatimco tve zesvetlovani o 3EV s vyzehlenim prasenim neni...

Koukám, že jsi v hitparádě dosáhnul další level ;) Nedělej, že nechápeš, že zesvětlení o 3EV je tu proto, aby byl problém zřetelnější. A co se týče žehlení, tys měl ve foťáku redukci šumu vypnutou? ;)

player píše:Muzes schvalne zalozit anketu, kolik lidi preferuje obraz a) A kolik lidi preferuje obraz b)

To je nesmysl, ty obrázky jsou pro demonstraci zesvětlené o 3EV. Když už, tak původní verze obrázků a dát k nim ještě obraz c), tj. z D7000 vyvolaný (podle tebe zprasený) v Lightroomu, aby byla nějaká volba i pro mě :D

A hlavně je potřeba si uvědomit, že usuzovat co je obecně lepší je nesmysl, natož z jednoho obrázku. Pokud mám obrázek, kde jsou černá místa a pak jasné barvy, tak bude lepší přístup D90, pokud tam mám naopak málo "opravdové" černé a hodně tmavých odstínů barev, bude lepší přístup D7000.

Pointa je v tom, že zkonvertovat "B do A" je poměrně jednoduchá operace v grafickém editoru a hlavně(!) pokud chceš, tak můžeš ovlivnit, které místa budou jak moc desaturovaná a vyvážit podle svého vkusu modrý závoj vs. desaturaci stínů - tedy ten "strašně modrý" obrázek z D7000 nahoře se dá převést tak, aby místa, která mají být černá, byla černá (respektive šedá podobně jako u D5000) a koberec přitom zůstal barevný (narozdíl od D5000) (http://lemming.hofyland.cz/raw_test/viewnx2_d7000_desaturated.jpg).

Ale konverze "A do B" je prakticky nemožná - to prostě zpět nedobarvíš. Musíš mít RAW a vyvolat ho v nějakém "3rd party" software (a pak desaturovat jako u D7000).

Klidně uznám, že pro tebe je přístup D90 lepší, to je prostě otázka potřeb a vkusu, ochoty k dalším úpravám atd. Co jsem rozporoval je, že by čip z D7000 byl horší, než ten z D90, to prostě není pravda.
lemming
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 25. 3. 2012 14:55

KarelV. : ja mam "utajeny" jeden RAW, jak tu ty pises, zatimco ty mas utajene veskere tve fotky.

lemming:
Nedělej, že nechápeš, že zesvětlení o 3EV je tu proto, aby byl problém zřetelnější. A co se týče žehlení, tys měl ve foťáku redukci šumu vypnutou?

Ja jsem jenom pouzil pristup Karla, viz jeho komentar na dodatecne vyvazeni bile u fotky z DPreview.
A redukci sumu vesmes nepouzivam, takze ano, byla vypnuta.

pokud tam mám naopak málo "opravdové" černé a hodně tmavých odstínů barev, bude lepší přístup D7000.

Proto jsem vlozil fotku s popelnicema na vyboostovane iso6400 z D90. Prijde ti to malo saturovane?

Jeste mi prosim te prozrad, jak se zbavis modreho hnusu ve videu, to me take zajima, dik.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 25. 3. 2012 21:11

player píše:Jeste mi prosim te prozrad, jak se zbavis modreho hnusu ve videu, to me take zajima, dik.
ja som to napisal uz davnejsie: zvysis kontrast
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 25. 3. 2012 21:25

Tak si myslím, že těch vášní už bylo dost, kdo se nechce nechat přesvědčit, toho už nepřesvědčíte, takže lock.
Pety
VIP uživatel

Předchozí stránka