Poraďte první zrcadlovku (kolem 20tis)

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod reign 18. 1. 2012 22:59

asi jsme se nepochopili - nepoužívám více bodů najednou, vyberu si ho podle předpokládané kompozice - skoro bych řekl, že podle vás je vyspělejší AF modul na obtíž, už toho raději nechme...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 18. 1. 2012 23:10

Na obtiz urcite neni, ale v zadnem pripade neplati, ze cim vic bodu, tim je musim vsechny a vzdy pouzit, s nadsazkou receno. Pokud je pro nekoho rychlejsi namackavani krajniho bodu rychlejsi, nez naostreni stredovym a prekomponovani, pak prosim, jeho volba. Ono u zakladnich modelu DSLR to i tak byt muze, kdyz je na vyber pouze 11 bodu, ale nez bych u D700 pri reportazi naklikal volicem pravy horni bod (ktery navic neni ani krizovy, takze spolehlivost zaostreni v nizkem osvetleni rapidne klesa), tak mi "drahoceny" okamzik prchne. A kdyz by mel nastat problem s DOF vlivem prekomponovani, coz je znamo predem diky vyberu objektivu, tak se to resi u vyspelych tel 3D trackingem, kdy fotograf urci misto zaostreni a fotoaparat si pak predava ostrici body tak, aby byl zvoleny objekt stale v DOF. Tento postup u levnych tel nefunguje, nebot maji bodu malo a hlavne daleko od sebe. Opet prakticky overeno.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 18. 1. 2012 23:23

konečně jsme doma...3D tracking samozřejmě navolený mám a neměním, navíc okamžitý výběr středového bodu tlačítkem o.k opravdu nezabere příliš času, když by mi náhodou ten krajní bod neseděl...takže tak. Pro mně je v praxi AF D7000 mnohem rychlejší než na nižších tělech.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 1. 2012 23:45

Připojuji se k tomu, co píše reign. Kromě toho používám všech 51 ostřících bodů proto, abych byl rychlejší a pohotovější, nikoliv abych byl pomalejší. Ostřit na střed a překomponovat je často neúnosně pomalé, u pohybu směrem k fotografovi nemožné.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 19. 1. 2012 00:04

Ostřit na střed a překomponovat je často neúnosně pomalé

A bavime se o cem, o reportazi, o foceni krajinky, o foceni portertu, o foceni atletickych zavodu?
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 19. 1. 2012 07:00

ked zistis ze sa to da aj bez prekomponovavania tak sa ti to zda neunosne pomale u vsetkeho fotenia
Odkedy si zaostrovaci bod volim tuknutim na LCD tak som ani raz neprekomponovaval.

reign píše:konečně jsme doma...3D tracking
som celkom zvedavy na novy Olympus ktory by mali oznamit o 3 tyzdne: tiez by mal mat 3D tracking

-- 19. 1. 2012 07:29 --

kyluc píše:A řekněte mi... má cenu jít do té D7000 a mít ji řekněme 10let? Nebude po 5letech ta kvalita foťáku už na úrovni toho lowendu?
myslim si ze kvalita obycajnych fotiek bude stale dostatocna, ale pohodlie pri foteni sa este zlepsi a bude sa fotit uz trosku inym sposobom

Staci sa pozriet co dokazu dnesne fotaky:
- Nikon 1 dokaze vdaka PDAF senzorom na snimaci rychlo zaostrovat aj pocas videa
- nove Sony vdaka "electronic first shutter" maju okamzitu reakciu na spust
- nove DSLR fullfrejmy maju konecne detekciu tvari - velmi to ulahcuje fotenie ludi
- dnesne komapkty maju specialne mody na fotenie v horsich podmienkach kde kombinuju viacero zaberov do jedneho vdaka comu mozu odfotit HDR zabery alebo dosiahnut mensi sum
- Fuji a Sigma dokazuju ze zabery mozu byt ostrejsie aj s menej megapixlami
- mnohe bezzrkadlovky maju uz dotykove displeje
- EVF su uz teraz podla mnohych lepsie ako opticke hladaciky
...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 19. 1. 2012 08:50

Pánové, jste mimo téma.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kyluc 19. 1. 2012 13:08

Diskuze je zajimava, nicmene vratme se prosim k vyberu toho fotaku. O:-) Ocenim jakekoli rady či tipy...

Co třeba doporučíte od Canonu jako konkurenta D7000? 60D? A bez výklopného displeje?
kyluc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 19. 1. 2012 15:52

7D. Ale to uz je o hodne drazsi.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 19. 1. 2012 17:45

kyluc píše:Co třeba doporučíte od Canonu jako konkurenta D7000? 60D? A bez výklopného displeje?

Displej: otázka preferencí, výklopák je neslučitelný s pojetím vyšší třídy s vyšší odolností.

D7000 má jedinou přímou konkurenci v podobě Pentaxu K-5, Canon má oproti D7000 nižší EOS 60D a vyšší EOS 7D, 60D o něco a 7D o hodně větší než Nikon D7000, natož Pentax K-5.
http://camerasize.com/compare/#7,154
Profík zajásá, mně křupne v zádech :-) (a to nejsem zrovna drobeček) oba modely jsou podle výsledků měření a testů co do obrazové kvality hodně za Nikonem, je to daň za vlastní snímače a závody v rozlišení. Ovšem 7D je možná zatím APS-C zrcadlovka s nejlepším AF modulem, ovládání je na profiúrovni, takový reportážní dělo.
V takovéto třídě - ale to se týká i Pentaxu K-5 a nikonu D7000 - je asi lepší udělat si průzkum na téma objektivy a podle toho zvolit systém. Tom_X to v nějakém fóru vystihl tím, že Canon je finančně výhodnější při plánovaném přechodu na FF, ovšem na APS-C platformu má mnohem širší a vpoměru výkon/cena patrně i nejlepší nabídku Nikon. Mně je třeba nejsympatičtější Pentax, jenomže na Nikonu mám fantastické sklo 85/1,8D bazarovku za pár peněz,u Pentaxe takové sklo prostě není (Pentax 70/2,4 neudělá tu službu, byť opticky rovněž super, ale stojí o dost víc a kdo ho má, neprodá) To je další výhoda - rozšířenost značky znamená mnohem snažší nákup/prodej bazarových skel a i těl.
Každopádně, za objektivy během krátkého času utratíš víc než za tělo,tady malé příklady cen do začátku: Nikoňácký zoom 16-85 adekvátní k D7000 stojí cca 14000, k Pentaxu 17-70 cca 12000 (opticky super, ovšem trochu horší rozsah) Canon zoom 17-85 cca 10000, ovšem na cropu 1,6 blbý rozsah, optická kvalita nevalná takže adekvátní nevím k čemu.
edit: zoomy s větším rozsahem než ty uvedené stojí vesměs za prd, resp. nejsou ani zdaleka rovnocenými spoluhráči k pořádnému tělu, třeba jako lehkou dovolenkovou alternativu, kdy nechci měnit skla a chci velký rozsah tak bych ještě pochopil Nikkor 18-200, Tamron 18-250, nebo tak něco, ovšem mít to jako hlavní sklo - to je degradace systému.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cc355 19. 1. 2012 18:41

Nezbývá než souhlasit s předchozím komentem. Pod tento názor se mohu jedině podepsat. NEčetl jsme celý link, ale podle nadpisu bych doporučil Nikon D7000 + 16-85mm. Jde o peníze jako dnes bohužel u všeho... Přeji dobrý výběr a hlavně ať to baví a dělá radost :-)
cc355
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 19. 1. 2012 19:22

ještě k tomu výběru...cokoliv, možná i absolutní lowend může uspokojit, pár foťáků mi prošlo rukama a nakonec bych doporučil rozmyslet si velikost a hmotnost systému, nechci zviklávat tvou původní otázku "jakou zrcadlovku?" ovšem opravdu dnes je na výběr i v jiných systémech mnohem kompaktnější řešení, v mnoha ohledech rovnocených k DSLR (ne ve všech) - nejlepší foťák je ten, který mám sebou. Osobně jsem obrazově nenažranej, tak si holt musím tahat 1,5kg v základu, je jasný, že to nemám sebou furt. Ovšem Nikon 1j, Canon G1X můžeš mít u sebe pořád. Já jsem se třeba rozměrově zastavil na D7000, měl jsem možnost výhodně získat FF D700, technicky není o čem, ale po pár minutách v ruce jsem věděl, že chvil, kdybych ho bral sebou by ještě ubylo a tak jsem zamáčkl slzu, naposled se podíval do toho krásného velkého hledáčku... Vážně, každý máme hranici jinde a i tady jsou lidi kteří si rádi vystačí s něčím menším, byť ne technicky tak perfektním, ale třeba fotí častěji :-)
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 19. 1. 2012 19:50

reign: ja jsem vyhral Fuji X10. Byl jsem a stale jsem z toho maleho fotacku tak nadseny, ze byl jeden z duvodu, proc jsem prodal kombo D7000 + 17-55/2.8. Na co tahat tak tezkou vybavu pro sirokouhle foceni, kdyz muzu mit ekvivalent do kapsy, ze? Ale protoze zadny fotak ostrici pomoci kontrastu nemuze nahradit DSLR, tak jsem koupil D700. A nyni jsem v situaci, kdy mam v kapse X10 a na zadech v batohu D700 :D
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 19. 1. 2012 20:05

psal jsi o praxi s více staršími těly Nikonu, je X10 třeba sto nahradit obrazově D50 nebo D40? ISO, DR, kresba třeba v porovnání s 18-55... Nebo tam zví propast?

edit: třeba nějaký pán, dlouheletý fotograf na digimanii pro změnu porovnával výkon Nikonu 1 V se seťákem s D5100+18-105 a podle něj to je minimálně rovnocená náhrada...
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kyluc 19. 1. 2012 21:16

Co se týče výběru typu zařízení. Tak mám zkušenost s UZ a ten také člověk nemůže mít všude, už ho nosím také v nemalé brašně. Takže cyklovýlet stejně absolvuji s malým kompaktem. A tam kam dnes beru UZ bych bral DSLR, nepředpokládám nějaké větší omezení...
Ale opravdu jsem stále ve fázi výběru. Bojím se koupit D5100 s ohledem na to abych si to pak nevyčítal. Jsem hračička, technik a myslím si že bych ty tlačítka navíc určitě použil. Teď se pokaždé složitě proklikávám přes menu ... a trochu mám obavu aby mi tohle nezůstalo.
kyluc
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka