kyluc píše:Co třeba doporučíte od Canonu jako konkurenta D7000? 60D? A bez výklopného displeje?
Displej: otázka preferencí, výklopák je neslučitelný s pojetím vyšší třídy s vyšší odolností.
D7000 má jedinou přímou konkurenci v podobě Pentaxu K-5, Canon má oproti D7000 nižší EOS 60D a vyšší EOS 7D, 60D o něco a 7D o hodně větší než Nikon D7000, natož Pentax K-5.
http://camerasize.com/compare/#7,154Profík zajásá, mně křupne v zádech

(a to nejsem zrovna drobeček) oba modely jsou podle výsledků měření a testů co do obrazové kvality hodně za Nikonem, je to daň za vlastní snímače a závody v rozlišení. Ovšem 7D je možná zatím APS-C zrcadlovka s nejlepším AF modulem, ovládání je na profiúrovni, takový reportážní dělo.
V takovéto třídě - ale to se týká i Pentaxu K-5 a nikonu D7000 - je asi lepší udělat si průzkum na téma objektivy a podle toho zvolit systém. Tom_X to v nějakém fóru vystihl tím, že Canon je finančně výhodnější při plánovaném přechodu na FF, ovšem na APS-C platformu má mnohem širší a vpoměru výkon/cena patrně i nejlepší nabídku Nikon. Mně je třeba nejsympatičtější Pentax, jenomže na Nikonu mám fantastické sklo 85/1,8D bazarovku za pár peněz,u Pentaxe takové sklo prostě není (Pentax 70/2,4 neudělá tu službu, byť opticky rovněž super, ale stojí o dost víc a kdo ho má, neprodá) To je další výhoda - rozšířenost značky znamená mnohem snažší nákup/prodej bazarových skel a i těl.
Každopádně, za objektivy během krátkého času utratíš víc než za tělo,tady malé příklady cen do začátku: Nikoňácký zoom 16-85 adekvátní k D7000 stojí cca 14000, k Pentaxu 17-70 cca 12000 (opticky super, ovšem trochu horší rozsah) Canon zoom 17-85 cca 10000, ovšem na cropu 1,6 blbý rozsah, optická kvalita nevalná takže adekvátní nevím k čemu.
edit: zoomy s větším rozsahem než ty uvedené stojí vesměs za prd, resp. nejsou ani zdaleka rovnocenými spoluhráči k pořádnému tělu, třeba jako lehkou dovolenkovou alternativu, kdy nechci měnit skla a chci velký rozsah tak bych ještě pochopil Nikkor 18-200, Tamron 18-250, nebo tak něco, ovšem mít to jako hlavní sklo - to je degradace systému.