Poraďte první zrcadlovku (kolem 20tis)

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kyluc 17. 1. 2012 09:29

Ahoj, zvažuji výběr první zrcadlovky. Nemám příliš tušení co by bylo pro mne vhodné a ani přísiš nemonitoruji trh. V technice foťáků se celkem vyznám, pojmy +/- znám... ale nevím pro který model konkrétně sáhnout. Mám to vystudováno, v ruce jsem už něco měl. A ledacos jsme při škole měřili. Nejsem uplně limitován financemi, ale rád bych se pro začátek vešel se setovým objektivem (50-cca100,130) někam kolem 20tis. Nebudu fotit moc a tak nějaký ff za 100tis nevyužiju. Fotit budu výlety, rodinu, krajinu ... a pak co se namane. Celkem bych byl rád když bych mohl obstojně fotit tanec, ale to předpokládám vyřeším dokoupením nějakého 50mm objetivu s dobrou světelností. :-) Další aspekt je ten že nepředpokládám že bych ten foťák za pár let měnil a doufám že mi pár let vydrží. :-) Co byste mi tak poradili?

Můžete háze tipy jak na konkrétní nabídky. Stejně tak se nebudu zlobit za články nebo jakékoli info abych se trochu seznámil s tím co je na trhu. Díky
kyluc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 17. 1. 2012 09:38

Ideálně si něco vyzkoušet. Teda vyzkoušet toho víc a vybrat.
Jinak tu pevnou 50mm moc nechápu. Na focení tance? To není dobrá volba. Když pevný, tak spíš kratší, ale možná lépe zoom typu cca 28-70/2,8.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kyluc 17. 1. 2012 09:46

No vyzkoušet... to myslíš někam zajít a vzít si něco do ruky? Nebo jako na dýl? Já právě s tím že si to vezmu na 10minut do ruky stejně nic moc nezjistím... ale je pravda že lepší než nic. U mne to pak zkouzne k tomu že chodím po obchodech zkouším, zkouším, zkouším, zkouším a jsem uplně stejně nerozhodný jako jsem byl před tím. :-[ Tak si rikam ze dam radsi na rady nekoho kdo ten dany fotak pouziva a ma ho trochu v ruce ci ma vice zkusenosti... to ja proste nemam.

To s tim tancem jsem jenom placnul kvuli tomu ze jsem koukal na ceny... Mozna mas pravdu, ale nerad abych za ten objektiv dal vice nez za fotak :)))) zase tak moc ten tanec fotit nebudu. Vlastne mi bude stacit par slusnejsich fotek, nepotrebuju to nejak hrotit.
kyluc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 17. 1. 2012 10:29

No tak Pentax a Nikon mají dostupné 35mm pevné objektivy. Canon jen o málo dražší. Já mám třeba rád ještě širší, 24, 28, nebo u Pentaxe specialitu 31mm. Ale to je trochu drahá sranda.
Zoom 28-70/2,8 jsem nedávno koupil skoro nepoužívaný za 4000.

Já sám fotím hlavně s Pentaxem a trochu Canonem, každý má svoje. V podstatě bych řekl, že s trojicí Canon, Nikon a Pentax nemám problém doporučit.
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bohaczahradnik 17. 1. 2012 11:22

Třeba http://www.megapixel.cz/nikon-d90-18-105-vr . Ale jsem zaujatý - mám Nikona. :-) Ale jak psal elho_cid - při výběru z Canon-Nikon-Pentax by neměl být průšvih nic. Já se kdysi rozmýšlel mezi Canonem a Nikonem( Nikon na doporučení kamaráda). Tak jsem si došel do místního obchodu ošahat Canona a pak jsem důvěřivě objednal Nikon. Nejprve D50, pak D90. Ale určitě bych byl nakonec stejně spokojený s Canonem. :-)
bohaczahradnik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kyluc 17. 1. 2012 12:35

No já popravdě žádné preference co se týká značky ani nemám. Nemyslím si že by Canon vs. Nikon byl v něčem horší nebo lepší.

A když už jsem nakousl ten tanec, co doporučíte za blesk?
kyluc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 17. 1. 2012 12:41

bohaczahradnik píše:Ale jak psal elho_cid - při výběru z Canon-Nikon-Pentax by neměl být průšvih nic.
toto elho nenapisal .. len ze moze doporucit aj Canon (a keby si cital inu diskusiu tak by si zistil ze len s v kombinaciou s objektivmi nad 30000) .. a samozrejme sa tam najdu nedoporucitelne modely, ako je napriklad 1000D s nestabilizovanym setakom

Neviem ci sa este predava, ale ked sa povie "Canon" tak by sa urcite niekde cosi naslo a uz sa aj stalo ze vdaka cene si ho nakonic volakto vybral. Pritom uz dnesne kompakty mozno fotia lepsie...
(aspon volakto porovnaval jeho vystup zo Sony WX1 a kompakt v specialnom mode robil lepsie fotky)

Samozrejme ze majitelia zrkadloviek doporucuju Canon, Nikon a Pentax .. su to totizto posledny vyrobcovia skutocnych DSLR. Uz ani Sony nevyraba nove modely, lebo si myslia ze do 10-tich rokov sa uz nebudu vobec pouzivat: Sony Interview: The future is mirrorless!
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bohaczahradnik 17. 1. 2012 12:54

Ganec: troufám si tvrdit, že na běžné focení není průšvih ani opovrhovaný Canon 1000D. Stabilizovaný objektiv u svého foťáku nemám a ani si neemyslím, že je nutné ho mít. Ony jsou všechny tyhle dotazy trochu na prd, protože každý pták chválí své peří a je málo lidí, kteří by měli seriózní zkušenost s více značkami. Nejlepší je poptat se kamarádů a známýcch a ozkoušet si, než se tady snažit najít univerzální pravdu. :-)
bohaczahradnik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kyluc 17. 1. 2012 14:32

Já bohužel kamarády fotografy nemám. A fotografy které znám zároveň prodávají a tam mám strach že stejně nenajdu dobrou odpověď. Jak tak ale vidím tak ono to stejně je více méně jako u všeho... a to o ceně. Ale o co mi jde. Jestli mám dát 18tis a nebo 23tis je mi to jedno, ale já chci vědět jestli má cenu ten foťák za těch 23tis kupovat. Najít prostě tu cenu kde se v téhle ceně ty foťáky nejvíce liší a vzít si ten lepší o to mi jde.
Chci robustní foťák se slušnými parametry za který se nebudu muset stydět a nějaký ten rok mi vydží, abych za 5let nepřemýšlel nad novým.

Ad ty bezzrcadlovky, klidně bych šel i do ní... ale vzhledem k tomu že je to stále nová věc tak si myslím že na to není ještě uplně vhodná doba.
kyluc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bohaczahradnik 17. 1. 2012 15:32

kyluc: můžu mluvit jen za sebe a Nikon D90. Omezují mě spíše mé schopnosti, než foťák. :-) Tenhle jsem vybral, protože cena byla přijatelná, má ostřící motorek a tím pádem funguje i se starými objektivy, které se dají z druhé ruky pořídit za solidní peníz. Ale já nemám velké nároky - jen tak cvakám. :-)
( http://zahradnikb.rajce.idnes.cz/ )
bohaczahradnik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vojtadub 17. 1. 2012 16:13

Priklanim se k D90. Sam ji mam a kdyz se zde nakousl i ten tanec, tak i s ni fotim tanec. Nechapu vytky smerem k pevne padesatce ? Sam s ni prave na vystoupenich fotim, proto me to zajima (samozrejme neni to hlavni objektiv na tanec, to by byla samozrejme silenost, mam ji doplnenou o 17-50/2,8. Avsak uvazuju o prikoupeni pevny 24,28 nebo 35)
Ad blesk a tanec. Muzes ho urcite pouzit ? Setkavam se castokrat, kdyz fotim v divadle, ze blesk je vyslovne zakazan.
PS: Fotit se da obstojne i se setakem 18-105 ;)
1.0 EB, 114kw
vojtadub
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bohaczahradnik 17. 1. 2012 16:23

vojtadub: fotím se starým 18-70, taky to jde. Pak mám pevnou 20/2,8, 50/1,8, Tamrona 90/2,8 - ty jdou všechny i K Nikonu F90. Pevná 35/1,8 k digoši bývá diskutována z hlediska přesnosti či nepřesnosti ostření, ale jsem s ní spokojen.
bohaczahradnik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kyluc 17. 1. 2012 16:33

No D90 je sice pekny, ale taky celkem stary a ja nevim jestli bych nevolil radsi novejsi variantu...

Docela mne láká ta D7000, problém je že nevím jestli bych ho využil. Přeci jenom je to oproti 5100 či té 90 investice o 10tis jinde. Co myslíte?

Ad blesk, to je v pohodě... v divadle fotit nebudu a na akcích kde se pohybuji zákaz není. :-)
kyluc
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vojtadub 17. 1. 2012 16:41

Tak me nijak neomezuje (no i kdyz, lepsi af modul by se uz hodil :) ) a nemyslim si, ze by byla necim extrazastarala. U ty 5100 je nevyhoda, ze nema v sobe motorek na starsi objektivy (vyuzijete tuto funkci ? ) jinak si myslim, ze je velice povedena! Tak investice 10t do 7000 se urcite vyplati - podareny snimac, novy pry velice povedeny af modul, robustnejsi telo (kostra tela je kovova?).. Takze tak.

-- 17. 1. 2012 17:47 --

A jeste k blesku. Urcite bych sel do origo Nikonu. SB-700 si myslim, ze bude naprosto dostacujici volba.

-- 17. 1. 2012 17:48 --

Pokud si tedy kyluc poridi nikona :-D
1.0 EB, 114kw
vojtadub
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bohaczahradnik 17. 1. 2012 16:49

kyluc: jestli bys ji využil nevím, ale určitě to bude příjemný strojek. Kdyby nic jiného, tak možnost jemného doladění zaostřování pro různé objektivy je příjemná technická fičura. Je otázka, kolik do toho chceš a můžeš vrazit a pak si holt uděláš v téhle částce radost. Myslím, že je nás cvakalů dost, že kdybychom brali v úvahu jen to, co opravdu využijeme, máme Canony 350D a Nikony D50. Když chceš lepší, vždycky si to nějak zdůvodníš :-) A popravdě - kdyby u té D50 byl podsvícený displej a bylo tam možné dát kabelovou spoušť, jiný foťák bych ani ještě nekupoval. Slušné fotky 30* 45 z ní udělám a větší zpravidla nepotřebuji. I když před Vánocemi mi z D50 tiskli informační panely k Údolí Doubravy a některé fotky jsou tam i cca 1 *1,2 m a jsou slušně použitelné. .-)
bohaczahradnik
Kolemjdoucí

Další stránka