Osobne som kupil LX5 a som s nim spokojny. Ked fotim v interieri a je malo svetla (vonku zamracene - trebars aj teraz typickych par dni dozadu), umele svetlo vecer, tak mi to vychadza tak, ze najlepsie je nastavit cca ISO 200 (aby nemol velky sum), prioritu casu, hodit tam cca 1/40 sekundy (aby som to udrzal z ruky). Fotka je podexponovana, ale ked otvoris RAW vo Photoshope, pohras sa s tym, da sa z toho dostat naozaj pekna fotka.
Ak ti ale decka behaju, vo vnutri moc sancu nemas, lebo ich potrebujes "zmrazit" minimalne na 1/150tine sekundy, mozno este kratsi cas. Tam kompakt jednoducho nema sancu. To by si potreboval ist tak na ISO 800, mozno ISO 1200. Lenze tam ma uz kompakt vysoky sum. Na LX5tke je pouzitelnych este tak ISO 400. Na koncerte som fotil na najkratsom ohnisku ISO 640 - samozrejme s vedomim, ze tam sum bude.
Slahat s bleskom ma to v interieri nebavi, dost to meni farby podla toho, ake das ISO. Schvalne, skus si vyfotit vianocny stromcek s bleskom na roznych ISO hodnotach.
Ale zalezi na tebe. Na pochopenie zakladnych principov mi velmi pomohol
tento serial. Je to naozaj pisane ludsky a ked si spravis ten cas a pozorne si precitas hlavne tie zaklady - pochopis, ktore cislo co znamena. Potom zistis, podla coho fotak vybrat.