Rozhodování mezi Nikon D90 / Nikon D7000 a Canon 600D / 60D

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 20. 12. 2011 20:34

No já teda nevim, ale zrovna 35tka mi na APS-C nepřijde jako ideální sklo na focení psů... Určitě bych vzal spíš 18-105, který získáš za pár korun v setu. Vyzkoušíš si různá ohniska, můžeš tím nafotit (samozřejmě ne v profi kvalitě) všechna témata, co píšeš a časem zjistíš, co ti chybí a budeš moct vybrat... Jinak ve svojí kategorii je 18-105 moc povedený sklo. Ze začátku jsem měl taky Nikon a na 18-105 rád vzpomínám :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod player 20. 12. 2011 20:38

Setak pokryje drtivou vetsinu ruznych foto zanru, ale nebude tak kvalitni, jako specialni skla na urcite "discipliny", ze to takhle zjednodusene reknu. Pokud si byl zvykly fotit i sirokouhle zabery, tak ti bude dost takovy zorny uhel u pevne 35/1.8 chybet, tim si bud jisty.
Jinak obecne je dulezite si uvedomit, jak chci teda konkretne treba ty psy fotit, jakou bych si predstavoval perspektivu (sirokouhle objektivy maji tendenci pozadi oddalit, teleobjektivy naopak priblizit-velmi zjednodusene receno), z jake vzdalenosti je chci idealne fotit, jak moc chci mit rozostrene pozadi/popredi, jestli potrebuju rychle ostreni atd.
Krome makrofotografie jsou to zrovna pejsci, kterym se hojne venuju, takze kdyz bys mel zajem, muzu ti sem dat ukazky, jak vypadaji fotografie pejsku porizene 17mm, 35mm, 55mm, 105mm, 200mm ohnisky, aby sis udelal lepsi predstavu o zminene perspektive, jak se na foce v praxi projevi a podle toho napriklad vybiral objektiv ;)
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mictu 20. 12. 2011 20:59

Tou 18-105 jsem myslel právě na pokrytí všeho ostatního, na co by zatím nebyl speciální objektiv. U té 35ky se mi líbí ohnisko..osobně mi to přijde jako ideální „momentovka“, která fotí tak, jak to zrovna vidím..:) a světelností by u mne vyřešila focení v interiéru při oslavách, vánocích apod. Chtěl jsem ji pořídit mezi prvními skly, protože je cenově nejdostupnější. Větší přibližovadla nebo širokáče jsou o poznání dražší.

player: Ty ukázky by byly super! ;) Když fotím tu naší upírku, tak zabere zhruba 1/9-1/3 plochy fotky. Je to ale jak kdy. Někdy rád vyfotím se stromem a krajinou v pozadí, jindy skoro přes celou plochu fotky (např. na výstavě). U toho se mi určitě líbí, když je pěkně mázlé pozadí.
mictu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 20. 12. 2011 21:20

Já sice přesně nevím, čemu říkáš specielní objektiv (pevné sklo?), ale 18-105 podává celkem slušný výsledky. Zas předpokládám, že nechceš pořádat velkoformátové výstavy ;-) 35mm na APS-C je fajn, ale pokud nemáš se zrcadlovkou zkušenosti, tak bych opravud nejdřiv pořídil 18-105 a až pak začal řešit pevná skla. Třeba pak zjistíš, že ti sedí uplně jiné ohnisko... I když chápu, že pevné sklo do začátku láká :-) A z toho co píšeš, tak na ty psy využiješ spíš delší ohniska než kratší... ;-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod player 20. 12. 2011 21:40

No 35mm ma sice na APS-C zorny uhel "tak jak to vidis", ale perspektiva porad odpovida 35mm objektivu, takze to moc jako "lidsky zrak" neni. Z tohodle duvodu jsou oblibene objektivy s 50mm ohniskem, protoze maji prirozenou perspektivu. Na druhou stranu na APS-C snimaci maji pak virtualne delsi ohnisko-mensi zorny uhel, coz muze byt v interieru prekazkou, v exterieru to jako problem urcite nevidim a osobne mam tohle ohnisko i na APS-C velmi oblibene.
Pohledam par fotek s ruznymi ohnisky a zitra to sem vlozim.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 20. 12. 2011 22:10

Jinak koukám, že chceš fotit i na výstavách a tam využiješ určitě spíš delší ohnisko a osobně si myslim, že je výhodnější zoom než pevné sklo (težko budeš přehazovat skla během jedné předváděčky v kruhu a chodit dopředu a dozadu s nasazeným pevným sklem taky moc dobře nejde). Ale s 18-105 na APS-C už něco zvládneš. Spíš bude záležet na konkrétní výstavě, jestli budeš mít na focení v pohybu dost světla...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod daikatana_ 20. 12. 2011 22:24

Nebo se ještě můžeš podívat na Nikkor 35-70/2.8, opticky je vynikající, světelnost 2.8 po celém rozsahu. Nový už se neprodává, ale v bazaru se dá sehnat kolem 6000-7000.
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozenka 21. 12. 2011 00:03

player píše: Fotit hokej (sport obecne) na automat muze opravdu jenom prodavac z Electroworldu :D

Ty jsi to vyztihnul asi nejlíp :-D ach jo člověk někdy žasne co ti ,,odborníci" člověku začátečníkovi kolikrát tlučou do hlavy :-)

mictu:
Jinak k tématu:
Pokud chceš utratit méně peněz a být s investicí a výsledky spokojený, tak bych šel do D90ky.
Pokud máš peněz více, tak bych šel do D7000, kde bych největší silnou stránkou viděl kvalitnější tělo a utěsnění proti prachu a vlhkosti.
Jako třetí variantu bych volil Canon 60D a jako poslední 600D. Ovšem ani s jedním tělem neuděláš chybu a tvé požadavky s přehledem pokryjí!!

Jinak co se týče pojmu optický zoom např. 5x nebo 10x toho zrovna moc nevypovídá. On 10x zoom může být třeba rozsah ohnisek 12mm-120mm, ale také třeba 50-500mm a to je obrovskej rozdíl. Vždy jde tedy víc o ohniska a jejich rozsah jako takový než o násobek zoom.

Pro začátek bych ti rozhodně doporučil něco univerzálního jako například stokrát doporučovaný 18-105mm a poté si dokoupit další objektivy dle zjištěných potřeb. S tou 18-105mm pokreješ většinu potřeb ať už na krajinky, focení zvířat za dobrých světelných podmínek, architektury atd..a tento právě užiješ na většinu situací. Rozhodně bych nedoporučil koupit jen 35mm hodně by tě to mohlo omezovat. Na focení psů, výstav ve zhoršených světelných podmínkách spíš využiješ a oceníš něco světelnýho na způsob 70/200 f2.8. Ta 35mm 1,8 by mohla být krátká.
DSLR - Nikon D90
kozenka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 21. 12. 2011 10:59

No třeba 70-200 může být důvod proč zvažovat i ten Canon... Pokud vynechám bazar a druhovýrobce se všemi problémy, tak u Nikonu ze jen 70-200/2.8 VR v uplně jiné cenové relaci. U Canonu se dá sehnat i 70-200/2.8 za 26-27t nebo 70-200/4 za 15t... A na venkovní výstavy a focení psů venku postačí i 70-200/4. Proto píšu, ať si nejdřiv rozmyslí skla... :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod honcka 21. 12. 2011 11:09

co Sigma 70-200 mm F 2,8 II EX DG MACRO HSM? Ta stoji na nikon nejakejch 18500
JVC DLA-X30
Sonos Playbar
honcka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod daikatana_ 21. 12. 2011 11:26

lukas_highenergy.cz píše:No třeba 70-200 může být důvod proč zvažovat i ten Canon... Pokud vynechám bazar a druhovýrobce se všemi problémy, tak u Nikonu ze jen 70-200/2.8 VR v uplně jiné cenové relaci. U Canonu se dá sehnat i 70-200/2.8 za 26-27t nebo 70-200/4 za 15t... A na venkovní výstavy a focení psů venku postačí i 70-200/4. Proto píšu, ať si nejdřiv rozmyslí skla... :-)

Nikon by měl teď někdy vydat 70-200/4 a když vemu v potaz bazar, tak může pořídit 80-200/2.8 za zlomek ceny nového 70-200. Navíc ta 80-200ka je opticky lepší.
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 21. 12. 2011 11:35

to daikatana_ : Jasně, ale to už neni uplně alternativa pro začátečníka. Musíš nějaký objevit v bazaru, musíš být schopný říct, jestli je OK nebo ne, nemáš záruku, ne vždycky je možnost se na něj zajet podívat, tak musíš spoléhat na to co řekně prodávající... Ale jestli přijde Nikon s 70-200/4, tak to bude určitě na psy fajn :-) I když pro mne bylo rozhodující, že jsem u Canonu mohl koupit nový 70-200/2.8 L bez stab. za 30t... Na stabilizovanou verzi ze začátku nebylo. Ale tak něco má Canon, něco Nikon. Kdybych chtěl primárně široké sklo, tak bych volil tenkrát zase jinak. Proto píšu, ať si vybere skla a až podle toho tělo ;-)

-- 21. 12. 2011 11:40 --

honcka píše:co Sigma 70-200 mm F 2,8 II EX DG MACRO HSM? Ta stoji na nikon nejakejch 18500

Sigmu jsem měl jako první 70-200/2.8 ještě s Nikonem a rozhodně mi opticky nepřišla srovnatelná ani s C ani s N alternativou. Nehledě na to, že mi po nějaké době odešel motor, loupala se barva.... Brácha jí má asi 4 roky na Nikonu a to samé, jen mu HSM zatím jen píská (u z blízka na to psi celkem reagují). A co jsem viděl u ostatních tak +- to samé - někdy opticky dobré, někdy ne, někdy odejde HSM, někdy je všechno OK, použité se celkem blbě prodávají... Jako amatér co dá 18500 za sklo, bych už chtěl něco, co vydrží... Nová Sigma je prý už OK, ale taky cenově někde jinde a Tamron má na psy neskutečně pomalé ostření.
Naposledy upravil lukas_highenergy.cz dne 21. 12. 2011 11:44, celkově upraveno 1
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Pety 21. 12. 2011 11:43

Alternativa pro začátečníka je zaručeně 70-200/2,8. Jojo. Pánové, pánové. Podle mě je alternativou pro začátečníka Tamron 70-300 se stabilizátorem, který za desítku není vůbec špatný. :-)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod daikatana_ 21. 12. 2011 11:51

Ať už tu padl v posledních příspěvcích jakýkoliv objektiv, tak je to pořád mimo jeho rozpočet :)

Pokud jsou psi priorita, pořád si myslím, že Nikkor 35-70/2.8 není špatná volba. Není pro začátečníka omezený pevným ohniskem, opticky je vynikající, dobrá světelnost po celém rozsahu a za slušnou (bazarovou) cenu.
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 21. 12. 2011 11:53

Pety píše:Alternativa pro začátečníka je zaručeně 70-200/2,8. Jojo. Pánové, pánové. Podle mě je alternativou pro začátečníka Tamron 70-300 se stabilizátorem, který za desítku není vůbec špatný. :-)

Já psal o 70-200/4 což si myslim, že je ještě celkem dostupné sklo. Ale jestli ho má uvést i Nikon, tak pak je to jedno.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka