Rozhodování mezi Nikon D90 / Nikon D7000 a Canon 600D / 60D

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod mictu 20. 12. 2011 16:31

Zdravím všechny zde diskutující. Po týdnech a měsících dumání nad mou první digi zrcadlovkou jsem šel včera do obchodu pro Nikon D90 a objektiv 35 mm 1,8, abych se odtud zase s prázdnou vrátil, neb mě od koupě odradil prodavač, který tvrdil, že je to šrot a že by radši vzal buď Canon 600D nebo rovnou 60D. Ten šrit potom vysvětloval tak, že zkoušel fotit na automat jak s Nikonem D90, tak s tím Canonem 600D a Canon bych prý neporovnatelně lepší. Nikon D7000 tam neměli.

Byl jsem už rozhodnutý, že pro moje první DSLR kroky bude D90 vzhledem k poměru cena výkonu (počítám s cenou kolem 15tis. Kč) na prvních pár let to pravé ořechové a pak bych případně pořídil něco lepšího. Kupovat hned na začátek tělo za 30tis. mi přijde dost nerozumné, neboť než se rozkoukám a trochu se s tou technikou sžiju, uplyne pár měsíců a můžu tak i tak zjistit, že to lepší tělo mi v něčem už nemusí stačit. Jenže i ten Canon 60D je tělo skoro za stejnou cenu jako Nikon D7000 a nevím, zda mi pro ten začátek nepostačí ta D90 nebo Canon 600D.

Chci fotit hlavně psa, přírodu a krajinu, tahat ho s sebou na výlety, výstavy a tak..možná později i nějaké ty portréty apod. Pro začátek jsem se tedy rozhodnul (až do včerejšího zvyklání prodavačem) pro kombo Nikon D90 a objektivem 35 mm1,8, který kreslí nádherný fotky a časem dokoupím širokou Tokinu 11-16 na krajinu a nějakej zoom na výstavy.

Pak jsem si ale v prodejně pohrával s tou Canon 600D a držela se mi v ruce určitě pohodlněji než D90, jenže zase bych nesehnal ekvivalent k tomu super objektivu 35 mm za cca 5tis. Kč.

No a teď babo raď. :) Stačí mi pro začátek ta D90 nebo má cenu jít rovnou do D7000 i za cenu, že určitě prvních několik měsíců (možná let), nevyužiju její potenciál a navíc nebudu mít hned po ruce skla, která by její potenciál využila? Nebo jít cestou Canon 600D/60D?
mictu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod daikatana_ 20. 12. 2011 16:54

Nooo, tak to je trochu retardovaný argument, proč je foťák šrot. To byl prodavač v akvaristice?

D90 není vůbec špatná volba za tu cenu. Je možné, že si ho koupíš vyfotíš pár fotek, protože to pro tebe bude novinka a po pár týdnech ho hodíš do skříně, protože tě to nebude bavit. Pokud tě to bavit bude, pak zase třeba po roce zjistíš, že chceš něco lepšího, a když na to budeš mít, koupíš si třeba rovnou full frame. D7000 je novější, takže má samozřejmě lepší sensor, větší rozlišení, lepší ISO a může Ti vydržet nekolik let, stejně jako D90ka. Spíš záleží hlavně na tobě, jestli do toho ty peníze chceš investovat.
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 20. 12. 2011 16:56

No z mého pohledu - řekni si jaká skla chceš do budoucna pořídit a podívej se, co v daných ohniskách nabízí C a N a podle toho vyber značku. No a pokud ti to vyjde +- stejně, tak zajdi do obchodu a vyber si to, co ti bude víc sedět... D7000 je ručtě hodně zajímavá varianta, pokud ti budou sedět Nikon skla, ale D90 poslouží taky víc než dobře. Do 600D bych nešel kvůli ovládání (tělo je o třídu níž). 60D je co jsem viděl celkem OK. Neni žádná jediná správná volba jestli C nebo N...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod metyn 20. 12. 2011 17:18

zajdi zpět do obchodu a pošli ho prodávat rohlíky, tam nic asi nezkur...ledaže by ti nabídl chleba :tleskani .zkoušet fotit na automat ..tý jo, tak to je bomba .d90 je o třídu v těle výše než 600, já bych neváhal ,ale koupil bych jinde po tvých zkušenostech... a gdeže jsi to zkoušel koupit?
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 20. 12. 2011 18:26

Prodavač byl nejspíš sám (na)šrot...60D je jako modernější přístroj v některých věcech napřed, ale D90 na druhou stranu nezaostává v ničem zásadním. Snad jedině rychlost ostření přes live-view je u D90 vyloženě tragická, ale nevim, o kolik jsou ty Canony rychlejší. Navíc tvrzení, že "D90 fotí hůř na automatiku" je naprd, pokud taky neřekne, jakou scénu a v jakých podmínkách fotil. To se pak klidně mohlo stát, že se trefil do scény, kterou D90 zvládá hůř, ale u jiných scén to zas může dopadnout opačně.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mictu 20. 12. 2011 18:27

No, prodavač povídal, že právě na automatickým režimu se pozná, co ten foťák dovede. Už tam jsem mu teda říkal, že si přece nepořizuji zrcadlovku, abych s ní potom fotil jako s kompaktem, ale nahlodal mě. „Testoval“ to prý na zimáku při focení hokeje, což si myslím pro focení není nejjednodušší situace (tma, osvětlený bílý led, rychlý pohyb..).

Peníze do foťáku investovat chci, ale zrovna teď mám celkem omezený rozpočet a proto se mi D90 za cca 15tis. + objektiv 35 mm za 5tis. jeví jako rozumnější řešení, než dražší varianty. Myslíte, že bych jako začátečník dokázal užít a ocenil víc D7000 při o cca 8k vyšší ceně?

Jinak jsem „nakupoval“ v Electroworldu. :)
mictu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 20. 12. 2011 18:58

K prodavači se nevyjadřuju. Ale ono nejde jen o to, co chceš teď, ale i o to, co plánuješ do budoucna. Lepší je to mít naplánované, i když to třeba nakone nekoupíš, než pak přecházet z jednoho systému na druhý, protože zrovna to sklo, co bys chtěl jako "hlavní" si vybereš jen u konkurecne... Jinak systémy C a N jsou víceméně rovnocenné - u skel spíš narazíš...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod player 20. 12. 2011 19:00

Automaticky rezim u DSLR je opravdu nouzovka. Fotak preci nemuze poznat, jak kreativne chce clovek obraz zachytit. Casto automatika nesmyslne hodne cloni, iso drzi co nejnizsi, takze vychazi dlouhe casy, ostrici bod taky lita kde se fotaku zrovna namane = fotit hokej (sport obecne) na automat muze opravdu jenom prodavac z Electroworldu :D
D90 je urcite dobra volba. D7000 ma lepsi telo vcetne par funkci navic, ale nejsem si jistej, zdali zacatecnikovi ty penize navic zato stoji.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 20. 12. 2011 19:10

1) ad prodavač: v Elektroworldu a podobných prodejnách může být prodavač jeden den u fotoaparátů a druhý den třeba u TV... Tudíž se může lehce splést o čem vlastně hovoří...
2) ad využití fotoaparátu: D90 Ti bude pro začátek dostačovat, obzvláště pokud se budeš se zrcadlovkou teprve seznamovat. Na druhou stranu, pokud máš finance a sám už nyní cítíš, že D90 je "zastaralá", bude lepší jít rovnou do D7000. Ušetříš si v budoucnu spousty úvah, myšlenek, otázek (i peněz) zda-li jsi raději neměl jít rovnou do modernějšího a výkonnějšího fotoaparátu.
3) Canony z nabídky rovnou vynechám, protože 600D je spíše nic moc plasťáček. Možná Canon 60D, ale ten mi akorát lépe sedne do ruky než Nikon D7000 (bez gripu) a to je tak možná vše v čem je 60D lepší.
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 20. 12. 2011 19:11

Při focení hokeje hodně záleží i na objektivech, jejichž vlastnosti se mohly podstatně lišit. Navíc i kdyby ty Canony byly opravdu na hokej lepší (možné to je) tak to vůbec neznamená, že budou lepší i při focení portrétů a přírody, maximálně z toho jde odhadovat výsledky při focení těch psů.
Podle mě bys výhody D7000 využít dokázal...rychlejší zaostřování při focení psů, vyšší rozlišení a lepší dynamický rozsah zase v krajině. Ale i s D90 a vhodnými objektivy jdou tyto motivy fotit dobře. Spíš bych se zaměřil na výběr objektivů, 38/1,8 je sice dobrý univerzál, ale na portréty není úplně ideální a na krajiny a psy už vůbec ne.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 20. 12. 2011 19:18

janfran: "rychlejší zaostřování při focení psů". To opravdu ne, hovorim z vlastni zkusenosti ;)
http://www.youtube.com/watch?v=L-0AIYtdik4&list
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 20. 12. 2011 19:22

No u těch psů bych se spíš zamyslel nad tím, čím je chceš foti, když je máš uvedené na prvním místě a podíval se na nabídku skel u obou výrobců... Někdy jsou tam dost zásadní rozdíly. Ale jak řikám - obecně správná možnost neni. Záleží konkrétně na tvých požadavcích...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Pety 20. 12. 2011 19:27

mictu píše:mě od koupě odradil prodavač, který tvrdil, že je to šrot a že by radši vzal buď Canon 600D nebo rovnou 60D.

Třeba pan prodavač při focení hokeje dal korekci expozice do mínusu místo do plusu? :-)

Tady je k dispozici podstatně víc věci rozumějících lidí. Prodavač nemá zájem prodat to, co potřebuješ, ale to, za co má něco slíbeného nebo čeho omylem objednali na sklad příliš mnoho...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mictu 20. 12. 2011 20:21

Ještě pár týdnů zpět bych asi investoval do D7000, ale od té doby se ztenčil rozpočet a navíc jsem viděl hromadu fotek z levnějších modelů, u kterých jsem si tak nějak uvědomil, že než podobných fotek dosáhnu i já, „chvíli“ to potrvá, a tak mě snad to starší tělo moc limitovat nebude. :)

S těmi objektivy je to těžké. Jako DSLR začátečník nevím přesně, jaká skla bych užil. Mohu jen porovnávat se zkušeností s kompaktem, kde jsem na pózující fenu používal až 10x optický zoom a naopak u krajiny fotil základem, který mi přišel i tak moc úzký.

Koukáním na cizí fotky a čtením diskuzí jsem pak zhruba došel k tomu, že takové to běžné focení na procházce, ale třeba i vánoce mi bude vyhovovat 35 mm/1,8. Na krajinu bych chtěl jít časem do širokáče 11-16 nebo podobného. A na psa, případně výstavu by mohl postačit i seťák 18-105..?

A to je to, co tu teď řeším :), jestli jen to tělo D90 (pokud do ní půjdu) a třeba ten světelný 35 mm objektiv a dokupovat objektivy postupně (a papírově kvalitnější nebo specializovanější kousky) nebo k tomu tělu přibrat rovnou i 18-105 seťák, který by mohl pokrýt nějaké to přiblížení na psa apod.
mictu
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kentus 20. 12. 2011 20:28

Prodavač je retard, normálně ber tu D90 + 35mm f/1.8. A co se týče dalšího výběru objektivů, řekl bych, že je lepší kupovat postupně kvalitní objektivy, než nějaký seťák. Dle mého jsou to vyhozené peníze, ale záleží na každém...
kentus
Návštěvník

Další stránka