Top DSLR modely 4 značek v APS-C kategorii v praxi

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 12. 2011 02:14

Dovoluji si Vám předložit první část srovnání 4 značek při praktickém fotografování, tedy žádný laboratorní test, ale malý příspěvek ke snaze o odpověď na věčnou otázku jak moc záleží na fotografovi a jak moc na značce fotoaparátu. ;-)

Je toho moc, takže dávkováno postupně, nadvakrát.
Tohle je první část:

http://www.tomx.eu/Texty/ZOO4Znacky/ZOO4Znacky_01.html
http://www.tomx.eu/Texty/ZOO4Znacky/ZOO4Znacky_02.html
http://www.tomx.eu/Texty/ZOO4Znacky/ZOO4Znacky_03.html
http://www.tomx.eu/Texty/ZOO4Znacky/ZOO4Znacky_04.html
http://www.tomx.eu/Texty/ZOO4Znacky/ZOO4Znacky_05.html

a až ji dostatečně zdrbnete, tak přidám letovky dravců.
Děkujeme za každý názor.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 12. 2011 08:19

To ziaden z profi fotakov nedokaze vyprodukovat pozeratelny zaber uz priamo vo fotaku ked vsetko su zabery vytvorene z RAW?
Teda ta prva strana .. kedze ste nastavili rovnaku expoziciu .. je porovnanie RAW konvertorov a nie fotakov.

Co je ACD a SPx? V exife vidim photoshop...
Lebo su dost rozdiely medzi ACR, LR3 a SPx => myslel som si ze kedze to robi jedna firma, tak je tam presne ten isty konvertor...
Teda to nie je ani porovnanie RAW konvertorov, ale "vkusu majitelov fotakov pri postprocessingu"

Strana 2: Canon a Sony preexponovane, Nikon prekontrastovany s neprirodzenou zelenou (znizenie kontrastu si myslim ze by stacilo aby to bolo OK), najrealnejsie mi pripada Pentax.
Strana 3: tu je to uz vyrovnanejsie .. najviac sa mi aj tak pozdava asi Pentax

strana 4 a 5: volna disciplina je super .. vidno ze z kazdeho fotaka sa moze podarit dokonala fotka
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honzinulanek 3. 12. 2011 09:33

Jo, to je docela prima test. Mně z toho vychazi nejlip Nikon, pak Canon. A Sony nebo Pentax nic moc...
honzinulanek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jack08 3. 12. 2011 11:15

tak teď nechci snižovat snahu autora o poměrně zajímavý úmysl, ale se špatným výsledkem. Naprosto souhlasím s Gancem a navíc není ani stejné nastavení fotoaparátů, minimálně co se kompenzace expozice týká. Celé to je hodně o tom, kdo a kolik času trávil u PC. Závěr: snaha a myšlenka dobrá, výsledek k ničemu.

EDIT: přece jenom trochu ten test smysl má, a sice že ukazuje stále přetrvávající rozdíl mezi Canonem a Nikonem. Canon nezvládá nejsvětlejší tóny a mění je tradičně suverénně v přepal. Stejně tak jde Canon stále do hodně neutrálních až šedých odstínů, na rozdíl od živějších a přesnějších barev Nikonu. Pentax a Sony nehodnotím, neznám je.
Naposledy upravil jack08 dne 3. 12. 2011 17:59, celkově upraveno 1
jack08
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 3. 12. 2011 11:52

Všichni hrajou špatně jen my hrajem dobře.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 3. 12. 2011 12:20

SPx je Silkypix Developer Studio
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 3. 12. 2011 17:17

Líbí se mi snaha o propracovanost testu. A měl bych pár poznámek.

Sony obecně svědčí buť jejich IDC nebo Capture One na RAWy.

A550 není konkurence ničeho z toho, A550 je mainstream přinejlepším. Jakž takž konkurence by byla spíš A55 nebo A580, v dnešní době je konkurencí 7D zcela jistě A77. Jinak A550 neni zrovna nejlepší Sony dSLR obecně..

Kdybych to hodnotil podle těch článků, tak jednoznačně vede Nikon, protože ty fotky nejsou ploché a mají dost pěkné barvy (což je díky tomu, že D300 je na tom barevně dobře a hlavně, že Nikon vážně umí dělat objektivy). Následovala by Sony a třetí místo by měl společně Pentax a Canon.

Z té Sony jde vymáčknout o dost víc, ale chce to dobrý RAW program. A taky A550 nemá zrovna nejlepší AF. Btw. zajímavá volba objektivu, 70-200mm Minolta je pěkná raritka.. Netuším sice jak dobrá, ale řek bych, že na A550 to bude trošku nedoceněný objektiv.

Pentax, tam kulhaj objektivy, viděl sem co jde z K-5 dostat s kvalitním objektivem (a přijde mi, že to šumí nějako hodně ne, moc nekoresponduje s testy..).

Canon. No objektiv je v tomhle případě dobrý, ale na špatném těle. :D Dokazuje to to co si myslim (a občas říkam) prakticky pořád. Mizerný barvy, spousta šumu a výsledek je bez úprav plochej jak prsa 12tky. Prostě to chce hodně doladit v PP, aby to bylo koukatelný. Nevim nakolik byl upravenej ten Nikon, ale to co leze z D300 v kombinaci s NX2 vypadá o pěkných pár tříd lépe než ze 7D a čehokoliv..

Ale u Canonu je prostě chyba v chipu, to nikde dohnat nejde, i když je tělo sebelepší.

-- 3. 12. 2011 17:22 --

http://www.dyxum.com/dforum/part-2-autu ... 82287.html

Takhle vypadá funkčně použitá "konkurence" od Sony. :) Samozřejmě na focení zvířat by to chtělo jinej objektiv (třeba 135mm/f1.8 .. akorát ostří trochu pomaleji, byť s A55 a A77 docela svižněji než s tím zbytkem).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod kelav 3. 12. 2011 18:16

Tome, hezký testík. Ale dle mého názoru nemá zcela vypovídající hodnotu. Respektive ten test vypovídá o tom, že dnes ani tak nezáleží na tom jakou značku foťáku preferujete, ale spíš jak zvládáte postprocessing v grafickém editoru.

Z fotek si můžu jako čtenář vzít následující...

1. Canon 7D a D300 má velmi rychlý AF
2. Canon má "horší" objektivy, než Nikon
3. Nikon ujíždí v zeleném a žlutém kanálu výrazně do plusu = přesaturovaná zelená a odstíny žlutých a oranžových barev.
4. Výsledky negativně ovlivňuje postprocessing v LR, domnívám se, že jsi použil výchozí "Camera Calibration" profil nazvaný Adobe Standard, to znamená že reprodukce barev spíš odpovídá tomu co navrhli vývojáři od Adobe.

Aby výsledky byly objektivní (alespoň z pohledu reprodukce barev) domnívám se, že byste se jako fotografové museli dohodnout na totožném nastavení (např. fotit do JPG výchozí profil ve foťáku atd.), nebo pro převod RAW souborů používat programy od výrobců zrcadlovek, tedy Canon DPP, View NX2 atd.

Následně v těchto programech by bylo třeba nastavit nějaké buď výchozí hodnoty, nebo hodnoty, na kterých jste se předem dohodli. Pak by se daly fotky porovnávat co se barev a expozice týče.
Ten LR to hodně "znehodnocuje".

Daemonius:
Mně se barvy od Canonu se zaase líbí (především reprodukce pleťovky), proto jsem taky od Nikonu utekl ke Canonu :-) Fakt je ten, že například pro focení krajiny, přírody a zvířectva se hodí víc Nikon. No a na papírových fotkách ty mírně saturovanější barvy vypadají taky trochu lépe.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 3. 12. 2011 18:29

Canon má dobré barvy i objektivy, jen mi nepřijde, že zrovna v tomhle případě. Taková 1DsMK3 nebo i 1DMK3 je mají vážně pěkné.. (a ještě se mi docela líbilo co produkovala starší 5D).

Jo LR je spíš pomsta, osobně mam radši Capture One. Ty mají aspoň ty foťáky dobře vyprofilované a barvy z toho jdou dobré i když člověk fotí něčím dost mizerným. :D
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 12. 2011 18:40

z článku:
Na druhé sérri výřezů je vidět, že vyšší kontrast přispěje k rozlišitelnosti jemné struktury peří, ale zvýší plochu přepalů. V tomto místě z hlediska kresebnosti vyniká Sony, ale má s Canonem i největší přepaly.

Z mnou testovanych RAW programov najlepsie zachovaval kontrast zaroven aj s detailami DxO optics pro.
(prave vydali verziu 7 a tento mesiac by mali podporovat aj E-P3, takze urcite vyskusam)

Zaujalo ma aj ze u Sony dokaze jej majitel odstranit chyby objektivu, zatialco zaber Lightroomu vyzera akoby z uplne ineho objektivu.
(vlastne v tomto LR3 vyzera u vsetkych fotakov najhorsie)

-- 3. 12. 2011 18:47 --

kelav píše:Mně se barvy od Canonu se zaase líbí (především reprodukce pleťovky), proto jsem taky od Nikonu utekl ke Canonu :-)
tak uz mozes znova presedlat .. D7000 ju uz znovu zvlada :-) kdezto dnesne APS-C Canony velmi nie

-- 3. 12. 2011 19:00 --

z článku:
Další záhadou je barva vody Pentaxu ze dvou různých RAW konvertorů, může to být i vliv odlesků objektivu.

nie je to odleskami ale tym ze kedze Pentax bol najviac vpravo, tak v pozadi plameniaka uz nema tien stromu a teda v tom mieste viac nastavaju prepaly ako u inych. A prepaly samozrejme nicia farby a vtedy sa viac prejavia kvality RAW konverotra.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 3. 12. 2011 20:33

pre zaujimavost (ak to nebude vadit v diskusii) pridavam fotky z vyssieho ISO z posledneho fotenia s Pentax K5. skusal som fotky z RAW vyvolat v SilkyPix, ale z Adobe Light Room 3.4 mi vysli kvalitnejsie (hlavne vdaka presnejsiemu nastavaniu odsumovania).

ako tu uz bolo ale spomenute, pentax nie je taky dobry v porovnani vykon/cena v objektivoch, v podstate aj ja stale s tym bojujem,co kupit.
Přílohy
IMGP3608.jpg
ISO 6400, sigma 70-200/2.8 @ 3.2
IMGP3681.jpg
ISO 6400, pentax 35/2.4 @ 3.2
IMGP3512.jpg
ISO 1250, pentax 35/2.4 @ 2.8
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod k.o.v.b.o.j 3. 12. 2011 21:08

z mého lajckého hlediska jsem galerii jenom prolítnul a podíval jsem se na fotky. Z mého pohledu jasně vede Nikon, má pěknější barvy.
k.o.v.b.o.j
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 3. 12. 2011 21:50

Tomáš X.: z mojho subjektivneho pohladu boli celkovo najpodarenejsie fotky z D300 (pekne farby), 7D uz mierne zaostavala v ISO, Sony slusne, Pentax tiez.

ono to viac ako test bolo fotenie nadsencov:-), aj ked ciselne hodnotenie presnosti zaostrenia hovori v prospech AF Nikon/Canon,celkovo je aj rozdiel v postprocese a citeni fotografa.

fajn job
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 12. 2011 22:05

Co se obrazove kvality tyce, tak to vice vypovida o schopnostech softu a oka toho, kdo konverze provadel. Osobne bych na vsech fotoaparatech nastavil vychozi obrazovy profil, rekneme standard (nebo portret, aby nebyl kontrast zbytecne vysoky) a u nej stahl ostrost na nulu. Vyvazeni bile bych dal manualne na nejakou fixni hodnotu, treba 6500K. No a samozrejme fotil do jpegu. Pokud bych nechtel porovnavat ktery fotak jak meri expozici, tak bych rovnez nastavil na vsech aparatech identicke hodnoty.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Další stránka