rychlý výběr, málo požadavků

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod springggg 24. 11. 2011 10:05

Ahojky. Vybírám kompakt jako dárek a potřebovala bych poradit. O peníze až tak nejde, řekněme do deseti tisíc, ale samozřejmě čím levnější, tím lepší.
Měl by dělat dobré fotky na automatiku, manuální nastavení nebude potřeboval vůbec, dobrou světelnost (hodně fotí v šeru) a ideálně aby při natáčení videa šla udělat i fotka - jestli to tedy vůbec jde. Natáčí docela dost, ale žádné další efekty potřeba nejsou - panoramatické natáčení, 3D, nic takového. Prostě aby dělal hezké fotky s mimimem námahy. ^^
Dívala jsem se na
http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz ... s/recenze/ - ale prý má špatné ovládání
http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz ... 2#ru529122
http://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz ... 5/recenze/ - ten mám teď já a fotky hezké, jen podle manžela příliš světlé, jakoby nepřirozené

Poradíte mi, prosím? O:-)
springggg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 24. 11. 2011 10:34

Panasonic LX5. Je to ale mírně větší kompakt, ale má výbornou světelnost v celém rozsahu Zoomu. Pokud jde o malé rozměry šel bych do Canon S100. Jinak do 10k by se asi dala sehnat i nějaká bezzrcadlovka s výměnným objektivem. Obrazově by to pak byl posun o hodně výš než zmíněné fotoaparáty. Ovšem rozměry již nejsou kapesní i když pořád velmi malé oproti zrcadlovce.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 24. 11. 2011 11:06

Aby se dalo fotit za špatných světelných podmínek, tak je chce nejen dobrou světelnost, ale i větší snímací čip (míň šumí). Těch foťáků, co nabízí obojí zas tak moc není: Canon S95, Panasonic LX5, Samsung EX1, Olympus XZ1 a Fuji X10 (ten je ale dražší). Tyhlety kompakty se obrazovou kvalitou vyrovnají i zrcadlovce se základním objektivem.

Já si koupil Samsung EX1 a takhle fotí - http://www.flor.cz/foto-night~swiming
pláž v noci za úplňku, foceno z ruky bez stativu

-- 24. 11. 2011 10:12 --

jo a jak píše Daf, ještě Canon S100 - nástupce S95

-- 24. 11. 2011 10:29 --

nevýhoda Canonu S95 a S100 je slabá světelnost na dlouhém konci objektivu
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod springggg 24. 11. 2011 12:04

Daf: O ty malé rozměry právěže jde.. Ale děkuju, kouknu na tu S100.

-- 24. 11. 2011 11:09 --

A jsou v téhle kategorii vůbec foťáky, kde by šla při nahrávání videa udělat fotka?
A jak to vlastně poznám podle specifikace, je pro to nějaký název? :hm
springggg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 24. 11. 2011 12:23

Jak již zmínil Nill S100 i S95 mají dobrou světelnost jen na nejkratším ohnisku. Při zoomování světelnost rychle klesá. Je potřeba na to myslet při focení za špatných podmínek. Takže v těchto případech je ideální na zoom vůbec nešahat ;) Jinak mám s S95 dobré zkušenosti. Za dobrých podmínek dělá pěkné a ostré fotky.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod springggg 24. 11. 2011 12:29

Daf: Za dobrých podmínek určitě, ale na slunci často přepaluje, nezdá se ti/vám?

-- 24. 11. 2011 11:34 --

Jinak já teď četla jakousi diskuzi a prý S100 není až tak o moc chytřejší než S95 - tedy pokud to vezmeme z hlediska cenového rozdílu. Dokonce jsem už četla víc názorů, že nejlepší byl S90.. Ale těžko soudit podle diskuzí, když člověk neví, jestli ten diskutující foťák vůbec zkoušel ani jak moc tomu rozumí..
springggg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 24. 11. 2011 12:34

EX1 umí v průběhu natáčení udělat šest fotek, ale jen v rozlišení videa (640x480), takže je to vcelku k ničemu. Tohle ve specifikaci foťáku nebývá, jedině v nějaké recenzi a nebo sem třeba napíší další majitelé, co mají některý z těchto světelných kompaktů
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 24. 11. 2011 12:36

Je tam live histogram. Podle něj se dá expozice rovnou korigovat. Takže s tím problém nemám. Mám korekci expozice na kolečku. U vysoce kontrastních scén si to člověk musí pohlídat i u zrcadlovky.

-- 24. 11. 2011 12:18 --

S100 vs. S95 - Hlavní rozdíl je asi ve videu, které má S95 docela slabé a ještě při něm neumí zoomovat (opticky). Jinak tam žádný zásadní rozdíl nebude. S95 má sice menší rozsah zoomu, ale na druhou stranu má zase lepší světelnost na dlouhém konci. Z pohledu kvality fotografií tedy S100 neudělal žádný velký krok dopředu.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 24. 11. 2011 18:30

Bral bych Powershot S95 nebo S100, záleží, jak je pro obdařovaného podstatné video. Co se týče focení při videu, pochybuji, že vůbec nějaký foťák dokáže natáčet a zároveň fotit v plném rozlišení. A když, tak jich bude zatraceně málo. Technologicky je to dosti složitá operace. Mám kameru, která umí fotit v průběhu videa, ale s rozlišením pouze 3 MPx.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod springggg 24. 11. 2011 19:12

kentus: Aha, tak to jsem nevěděla, že je to tak složité, mě napadlo, že by bylo fajn dělat fotky při natáčení a tak nějak jsem myslela, že je to běžné.. :oops: (jsem laik)
A prosím tě, který z nich bys tedy bral, když ona natáčí poměrně hodně?
springggg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 24. 11. 2011 20:49

No, pokud opravdu natáčí hodně, tak S100. Když čistě porovnám schopnosti videa u těchto dvou, vychází z toho líp:
- 1080p (full hd) video vs 720p ("pouze" hd)
- kontinuální autofocus (S95 u videa neostří)
- možnost zoomování (s S95 u videa nelze zoomovat)
Na druhou stranu je o 1500 Kč dražší a taky je zde otázka dostupnosti.
kentus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 24. 11. 2011 21:36

pokud chce točit videa i v šeru, tak ten Canon opravdu není ideální, horší světelnost při zazoomování se projeví nejenom v kvalitě obrazu, ale i v pomalejším ostření (při focení i točení videa). Raději bych bral Panasonic LX5, ten je na točení videa dost doporučovaný. Má sice "jen" HD video, ale řekl bych, že rozdíl bude minimální (když se točí z ruky, tak drobné detaily v obrazu jdou stejně do háje, jsou mázlé pohybovým rozostřením).

Podle tohoto videa - http://vimeo.com/30950105 to vypadá, že Canon S100 nezvládá nahrávání hlasitého zvuku.
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod springggg 24. 11. 2011 21:47

A nemá ten Panasonic horší video? Přijde mi to jako hrozně malé rozlišení.. (ale jak říkám - jsem naprostý laik, tak mě berte s nadhledem..)

-- 24. 11. 2011 20:48 --

I když to je vlastně pitomost, když je na videa vyloženě doporučovaný.. Proč vlastně?
springggg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Nill 24. 11. 2011 22:35

HD není hrozně malé rozlišení :). Je to 720 vs. 1080 obrazových bodů, v reálu je ten rozdíl menší, protože jak se na videu všechno hýbe, tak člověk není schopný posoudit nějaké vykreslení jemných detailů.

Proč? především ta světelnost a z toho vyplývající lepší kvalita obrazu a rychlost ostření, kontinuální autofocus a zoomování při videu
Nill
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kentus 24. 11. 2011 22:57

S100 má sice horší světelnost na konci, ale taky je podstatné, že má o kus větší ohniskový rozsah. Na ohnisku, kde LX5 končí je rozdíl necelé jedné f-stopy. Myslím, že to pocítíš minimálně. A i kdyby byl šum výraznější, když zmenšíš video při zpracování z rozlišení 1920x1080 na 1280x720 (což je maximum LX5), dostaneš pořád o kus lepší výsledek. Navíc S100 má čistší snímky na vyšší ISO, takže je otázka, zda-li je vyšší světelnost opravdu výhodou. A navíc LX-5 už strčíš do kapsy docela obtížně.
"především ta světelnost a z toho vyplývající lepší kvalita obrazu" A to jako od kdy? Lepší světelnost ≠ lepší kvalita obrazu. S100 má u videa kontinuální autofocus i zoom.
kentus
Návštěvník

Další stránka