focení pouze na plnou automatiku

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lucckava 13. 8. 2011 03:39

Dobrý den. Sháním kompakt, na ceně vcelku až tak nezáleží, řekněme do deseti tisíc, ale samozřejmě budu ráda, když se vejdu do poloviny. :-) Měl by být malý, mít dobrou světelnost, Mpx neřeším. Záleží mi na jediném - aby dělal vzhledově hezké fotky na plnou automatiku bez jakéhokoliv nastavování.

Kamarádka má http://www.megapixel.cz/sony-cybershot- ... parameters a i když fotky dělá čisté, jasné, u nás doma se mu nedaří. Bydlíme v paneláku, takže jedna stěna de facto prosklená, plná slunka, zatímco druhá tmavá. Pokud se člověk fotí uprostřed, většina fotek je rozostřených, lámou se tam stíny, tvář i silueta je většinou vyloženě rozmazaná, prostě hrůza a děs.

Myslíte, že existuje foťák, který by tohle vyřešil, který není řekněme tolik citlivý?
Líbí se mi třeba http://www.megapixel.cz/samsung-wb2000# ... -parametry, http://www.megapixel.cz/canon-ixus-220- ... -parametry, http://www.megapixel.cz/panasonic-lumix ... parameters
z těch dražších http://www.megapixel.cz/canon-powershot ... -parametry. Ten se mi líbí vážně moc, jenže právě ten je určen spíš pro manuální nastavování, co jsem tak četla recenze.
Hledala jsem podle světelnosti a značky, pak prošla diskuze tady na fóru, ale nikde se (ani se tomu nedivím) neřeší plná automatika, takže nevím, podle čeho vybírat. Tak třeba jestli má někdo zkušenost.. za radu budu moc vděčná!
lucckava
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 13. 8. 2011 06:49

S takovým osvětlením foťák nic nenadělá. Při potrétování nebo prostě focení lidí přiblesknout bleskem kvůli projasnění stínů. A při příštím malování vzít zeď proti oknu nabílo.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod odklizec 13. 8. 2011 06:54

Obavam se, ze jediny kompakt, ktery jsem videl delat dost dobre fotky na automat bez jakychkoliv nastaveni, je iphone 4 ;) Tech 5MP staci vic nez dost, fotky jsou pomerne ostre, saturovane (nekdy az moc), kontrast tak akorat, vysledek je koukatelna fotka i na 100% a bez problemu tisknutelna.

Jinak ten WB2000 je fajn. Ale obavam se, ze minimalne budes muset pracovat s nastavenim expozice. Ovsem na foceni v podminkach ktere popisujec neni vhodny temer zaden kompakt, protoze velke rozdily mezi jasy jsou u malych cipu proste problem. A bohuzel, bude to sumet a to znamena rozpatlany sum.

S95 je z tech co jsi popsala asi nejlepsi volba. Ma nejsvetelnejsi objektiv a nejvetsi cip. Ovsem zazraky na pockani a nemozne do tri dnu neumi ani on ;)
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lucckava 13. 8. 2011 12:26

odklizec: No jo, když já nastavovat vážně nic neumím, vůbec tomu nerozumím. :-(
A proč myslíš, že S95 by byl nejlepší? Jestli to jde teda vysvětlit nějak laicky.. (aspoň se něco přiučím O:-) )
lucckava
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod odklizec 13. 8. 2011 12:48

Protoze ma z tech co jsi jmenovala nejvetsi svetelnost objektivu a nejvetsi velikost cipu. A canony obecne delaji pomerne libive fotky.

Bohuzel, foceni bez toho abys o tom neco vedela, vetsinou konci rozmazanyma fotkama plnych sumu. Automatika neni vsemocna a ty budes rozcarovana z rozmazanych fotek, protoze se budes snazit fotit v mistnosti kde neni dostatek svetla a kde ti rychlost zaverky rychle klesne pod 1/30. A to znamena, ze jakmile se nekdo v zaberu pohne, bude rozmazany, protoze na zachyceni pohybu potrebujec cas na 1/100. Atd...

Tech problemu bude vic. Proto si myslim, ze by pro tebe byl nejlepsi iphone 4. A to myslim uplne vazne. Tam se nic nenastavuje a vysledky jsou vic nez OK. V malo osvetlenych mistnostech, ale budes mit na fotkach sum. Na rozdil od vetsiny mobilu a kompaktnich fotaku, ale iphone tak sum nerozpatlava. Snazi se odstranit jen barevnou slozku sumu a vysledkem jsou pak sice fotky s sumem, ale taky pomerne detailni.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jáchym Ondřej Šlik 13. 8. 2011 20:13

Také to vidím na Nokii N 8 o<:) Na automat se v extrémních podmínkách nedá fotit ničím. Leda nějakým přenosným počítačem s fotoaparátem a výkonným programem umělé inteligence focení. Proto také mají kompakty motivové programy. Fotím v protisvětle,zadám protisvětlo. Fotím ohňostroj,zadám program ohňostroj. A většinou to pro běžné lidi funguje.
uživatel neexistuje
Jáchym Ondřej Šlik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 13. 8. 2011 23:06

Hm.. obecně foťáky fotí do úrovně schopnosti majitele, takže doporučuju naučit majitele něco víc. A v té chvíli si koupit třeba LX-5 (nebo tu S95). Případně pokud se majitel naučí trošku víc tak je dneska ideální XZ-1.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 14. 8. 2011 08:21

Situaciu ktoru opisujes nemusi vyfotit spravne ziaden fotak .. ani tie najlepsie zrkadlovky.
Tak sa proste nefoti, treba vediet co fotak zvladne a co nie, treba sa s nim trosku naucit fotit.

Odporucam ti precitat si na digimanii zopar clankov s koalou, minimalne:
Fotíme s Koalou: Základy kompozice
Fotíme s Koalou: Měření expozice, světla
Fotíme s Koalou: Expoziční čas
Tito clanky su urcene hlavne amaterom, takze sa nemusis bat ze ich nepochopis.

Este tam sice nie je priamo diel v ktorom opisuju comu sa pri foteni vyvarovat (ti ktori fotia dlhsie to uz vedia a povazuju za samozrejmost, takze autora clankov to asi este nenapadlo) a ako fotit specificke fotomotivy, ale tieto 3 by ti mali aspon vysvetlit preco fotka nie je taka ako by si chcela.

Takze zopar rad:
- ak automatika nefunguje tak ako ma, skus programy (ako radi Jachym) - tiez je to automatika (preto ich "profesionali" nepoznaju), len s upresnenim co vlastne chces fotit
- u prilis svetlych zaberoch (prepaloch) treba pouzit HDR (co WX5 ma, ale asi nie v automatike), blesk (no len na kratku vzdialenost), alebo program "protisvetlo" (a fotak to spravi sam)
- (lámou se tam stíny) => ak ti fotak robi odlesky "sprav si slnecnu clonu": daj si pred fotak ruku

Z fotakov asi jediny co by to mal zvladnut je hociaky Fuji s EXR chipom prepnuty v mode EXR auto.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jáchym Ondřej Šlik 14. 8. 2011 08:32

Pokud člověk odmítá cokoliv kromě automatiky(což je hodně lidí) Tak pro takové lidi mají některé kompakty až desítky motivových programů. Pokud ovšem i to je odmítáno,potom je nejlepší koupit fotomobil a už nic neřešit. 8-S
uživatel neexistuje
Jáchym Ondřej Šlik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 14. 8. 2011 09:55

Este taka vec:
Sony by mala mat dostatocne kvalitnu detekciu sceny (aj Casio a Olympus) a v pripade "protisvetla" (ktory popisuje) by sa mal aktivovat tento program.
Samozrejme neaktivuje sa ked bude fotak preprnuty v programe P (programova automatika - podobne len umoznuje aj nastavit parametre a nedetekuje scenu) a podobnych, kde sa scena NEdetekuje.

Inak aj kvalita automatiky sa zlepsuje, posledne Sony maju dokonca "super automaticky mod" a Panasonicy tiez v propagacnych materialoch pisu o zlepseni automatiky (a skutocne tie zabery su pozeratelnejsie, aj ked pouzivaju relativne horsie chipy).
No ak nie je fotak prepnuty na automaticky mod...

Preto odporucam: fuji s EXR chipom a nastavit EXR auto
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lucckava 14. 8. 2011 11:19

Ganec: Díky moc, určitě si to pročtu a vyzkouším.

Jáchym Ondřej Šlik: Já zkoušela fotit tu stejnou situaci na automatiku, inteligentní automatiku (nebo jak se to tam jmenuje) i na několik přímo nastavených režimů, ale fotka se nepovedla ani v jednom. I venku jsem zkoušela více režimů (říkám všemu automatika, nevěděla jsem, že ty nastavené programy se do ní neřadí), abych viděla, co na co fotit. Ale prostě se nedaří..

Jinak zkusím se naučit alespoň základní minimum nastavovat, ale přeci jenom zmáčknout čudlík, to by se mi líbilo víc..
lucckava
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 14. 8. 2011 12:01

Možná kdybys nám dokázala zpřístupnit nějakou fotku, mohli bychom poznat, k jaké dochází chybě.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 14. 8. 2011 17:26

U automatik bych šel do Sony, mají jednak HDR, taky pěkný video, umí třeba pěkný panorama atd. Čili HX5 (prodává se i s podvodním pouzdrem - dobrá výhoda), HX7, možná by se našlo i něco z té W řady (fotí s tím kamarádka na koncertech z první řady, neví o tom nic a fotky má solidní).

Fuji s EXR jsem měl tu F80 a byť na vyšších ISO to fungovalo překvapivě dobře, tak občas se mi podařila neuvěřitelná mazanina na ISO 100 a vůbec nechápu proč. Nějak mi asi nesedl :) Šel pak pryč (naštěstí), když mě odkopla jeho majitelka (bohužel) :-D
Mr.Scully
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 14. 8. 2011 17:59

Mr.Scully píše: občas se mi podařila neuvěřitelná mazanina na ISO 100 a vůbec nechápu proč
hehe, s cimsi podobnym mam skusenosti aj ja s Fuji F50:
Kedze automatika s obmedzenim na ISO 400 tu 400-ku zvycajne aj dava, tak som raz skusil napevno nastavit ISO 200: tolko machul som nafotil (relativne), ze odvtedy manualne ISO nenastavujem a verim automatike...
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 14. 8. 2011 19:41

Ganec - abych to upřesnil, tak to vlastně fotila tehdejší přítelkyně. Nastavila automatiku - byl totálně jasný letní den, tak jsem nic nenamítal. Vyšlo z toho trochu nesmyslně ISO 200, clona 10 a čas asi 1/500s - ale hlavně ta fotka je celkem tragická - na ISO 200 za denního světla to vypadá, jako kdyby foťák nastavil nějakou kompresi nebo co. Možná hrála roli i ta nesmyslná clona, která mimochodem navíc odhalila bordel na čipu. Nechápu, proč tam automatika mermomocí cpala to ISO 200.
Mr.Scully
Návštěvník

Další stránka