Výběr ultrazoomu do 13 000 kč

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Davida 20. 7. 2011 12:50

Dobrý den,
chtěl bych si pořídit nějaký fotoaparát, ale moc tomu nerozumím, nedávno jsem používal ultrazoom Panasonic Lumix DMC F18 a kvůli tomuto chci nejspíš ultrazoom, protože kdybych si koupil nějakou levnou zrcadlovku, tak musím ještě koupit objektivy a stejně nebudu mít tolikanásobný optický zoom.A nejlepší ultrazoom v porovnání s levnou zrcadlovkou ( 12-13 000 kč jsem ochoten objetovat na fotoaparát), jak to vychází? Co bude fotit kvalitněji a jestli ty rozdíly budou hodně znatelné?

takže prosím o rady, chtěl bych nějaký hodně kvalitní ultrazoom,hlavně na focení krajiny a památek a mělo by s tím jít fotit dobře i v noci, popřípadně teda levnou zrcadlovku, kdyby ty rozdíly byly velké.

díky
Davida
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 20. 7. 2011 13:12

rozdíly budou dost znatelné, ale s tvým limitem.. ledaže bys našel třeba D3100 + 18-105VR za tu cenu.. no, pochybuju. Osobně bych už tolik peněz do ultrazoomu nedal, obzvlášť když jsi měl FZ-18..
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davida 20. 7. 2011 13:19

FZ-18 jsem měl jen půjčený na dva dny, jinak není můj.D3100 je právě ve slevě za 13 000 na Alze, ale s jiným objektivem.Takže ve srovnání ta D3100 je o hodně lepší než například canon powershot sx30is, který se mi líbí a má 35 násobný zoom ?
Davida
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 20. 7. 2011 13:20

Nic jako hodne kvalitni UZ neexistuje. Jsou lepsi UZ jsou horsi UZ, ale zaden se kvalitou vystupu na zrcadlo nechyta, protoze velikost cipu zkratka nepusti. Vsechny soucasne UZ maji pidi cip, ktery najdes v 90% dnesnich kompaktu a to vcetne tech za 3000 a mene. To je taky duvod, proc se dari delat tak "dlouhe" a relativne kompaktni UZ. Posledni UZ, ktery za neco stal, byl myslim Panak FZ-50? Ale ani ten se na DSLR nechytal ;)

Pokud chces utratit 12-13k, je jednoznacne lepsi volba DSLR, i kdyby to mel byt nejaky vybehovy Olympus s mensim cipem, nez maji konkurencni ASPC zrcadla. V dual zoom kitu budes mit pokryte ohniska v rozsahu 28-300mm a fotky z toho polezou vyrazne lepsi, nez z UZ. Poznas hlavne kdyz se seseri ;) Pravda, nebudes tam mit makro, na to bys potreboval specialni objektiv. Ale potrebu makra jsi nezminoval?
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davida 20. 7. 2011 13:22

No makro fotky mě nějak nelákají, takže to ne, mohli by jste mi přidat nějaké odkazy na takové zrcadlovky s objektivem? Já toho moc nenašel a když jo, tak uvádí, že to nemá stabilizaci obrazu a další, takže fakt nevím.
Davida
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 20. 7. 2011 13:23

Když chceš fotit hlavně krajiny, památky a noční scény, tak tě fakt nemusí trápit, že místo 18x zoomu budeš mít o třetinu menší (při koupi zrcadlovky se dvěma seťáky). V současnosti jsou asi nejlepšími UZ Sony HX100, Fuji HS20 a Panasonic FZ45. Jestli koupit některý z nich nebo zrcadlovku, záleží na tom, v čem si chceš oproti FZ18 nejvíc polepšit.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 20. 7. 2011 13:28

Bez na dpreview.com a dej si fotaky vyhledat podle kriterii, ktere na ne mas. Stabilizace neni vsechno, ale protoze kitove objektivy maji vetsinou svetelnost startujici na f3.5 a podobne, docela se muze hodit. Kazdopadne muzes pouzivat vyrazne vetsi ISO. S UZ vice mene koncis na ISO400 a u nekterych je i to vic nez moc. S DSLR se nemusis bat ani ISO800-1600. Samozrejme zalezi podle modelu. Byt tebou, poohlidnu se po Pentax K-X,Olympus E620, mozna nejake bezzrcadlo typu Olympus EPL-1?
Naposledy upravil odklizec dne 20. 7. 2011 13:30, celkově upraveno 1
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davida 20. 7. 2011 13:29

no hlavně obrazovou kvalitu, ale když sem byl třeba na hradu a chtěl sem si přiblížit jedny skály, tak ten 18ti násobnej zoom dokonce ani nestačil, ale pokuď jsou ty rozdíly fakt velké jak píšete, tak spíš nějakou levnější zrcadlovku, ale potřeboval bych konkrétní odkazy, díky

-- 20. 7. 2011 14:36 --

Našel jsem tuto zrcadlovku, cenově by vyhovovala a ještě bych si možná mohl dokoupit nějaký levný objektiv

http://www.alza.cz/nikon-d3000-cerny-bl ... .htm#popis

co si o ní myslíte Vy ?
Davida
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 20. 7. 2011 13:43

Při běžném denním focení ty novější UZ bohužel obrazovou kvalitou FZ18 příliš nepřekonávají.Tím myslím detailnost fotek, samozřejmě ti může u některého třeba líp sednout barevnost, ale to se nedá moc předvídat. Zrcadlovky mají fotky detailnější, znatelné je to hlavně v jemných texturách, jako např. listoví, tráva, větve, vlasy, různé textury na budovách apod.
Ve špatném světle jsou např. HS20 a HX100 výrazně lepší než FZ18, ale na zrcadlovky stejně nemají.

-- 20 črc 2011 14:48 --

Jinak ten D3000 je dobrá volba, podívej se, jestli ho ještě někde nemaj v setu i s teleobjektivem 50-200 VR. Podobné přístroje u dalších značek jsou Pentax K-x, Sony A450, Olympus E520 a E600, nebo kompakty s výměnnými objektivy- Olympus E-PL1, Samsung NX10 (NX11, NX5) a Panasonic GF1.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davida 20. 7. 2011 13:57

Díky moc, mrknu se a ještě se popřípadně na něco zeptám :)

-- 20. 7. 2011 15:29 --

Ještě by mě zajímalo, má D3000 liveview ( živý náhled toho, co fotím na display) ?
Davida
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 20. 7. 2011 14:34

Davide - Pokud chceš kvalitu, neřeš zooom, pokud tě kvalita nezajímá ale chceš mít 850mm v krabičce od cigaret, vem určitě ten SX30.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davida 20. 7. 2011 14:36

no já bych vzal ten D3000, ale teď čtu a ono to nejspíš nemá live view, ten má nejspíš až D3100

-- 20. 7. 2011 15:38 --

a když se podívám na fotku třeba z SX30, tak nevypadají zas tak hrozně, ne?

odkaz - http://www.dpreview.com/galleries/83477 ... hot-sx30is
Davida
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 20. 7. 2011 15:00

No tahle vypadá velmi pěkně. Otázka je, kolik se ti jich povede. Skoro bych řekl, že ten orel musí být vycpaný.. :-))

Narážím na to, že jakýkoli kompakt má velmi pomalé ostření na zachycení zvířátka v pohybu. Machr fotograf nebo velká náhoda.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 20. 7. 2011 15:45

to davida: z UZ zkus zaguglit a kup panasonika fz 38, z levnějších zrcadel s livewiev si připlať za nikona d3100 + 18-105 okolo 15 ooo a vyser se na skály z hradu, případně si udělej doma výřez.
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 20. 7. 2011 16:04

_DAVE_ píše: Skoro bych řekl, že ten orel musí být vycpaný.. :-))

Narážím na to, že jakýkoli kompakt má velmi pomalé ostření na zachycení zvířátka v pohybu. Machr fotograf nebo velká náhoda.

Zologická zahrada nebo sokolnická šou.

Vysvělil jste už někdo, že nákup zrcadlovky rovná se následné a další výdaje a celková cena výbavy se nakonec počítá v několika desítkách tisíc nebo ve statisících? Jasně, že zrcadlovka (když se naučíš) dělá mnohem lepší fotky a především umožňuje fotit tam, kde se UZ s malým čipem nechytá (šero, pohyb...). Ale vůbec to není zadarmo.
Pety
VIP uživatel

Další stránka