Canon 60D nebo Nikon D7000?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ganec 14. 4. 2011 12:30

OndraFF píše:K5 mi stále tlačí kolega v práci, ale já bych asi raději zůstal u výběru Canon/Nikon.
K5 ma napriklad vyhodu v stabilizacii na chipe: je to vyhodne pri pevnych sklach a objektivoch z druhych stran (Tamron/Sigma/.. netreba si kupovat tie so stabilizaciou: drahsie).
Celkovo, ked nechces fotit sport alebo nechces casom prejst na FullFrame a mas financne limity, tak sa zvycajne oplati pozriet sa radsej na ine znacky. A K5 uz v podstate nema chybu...

OndraFF píše:Nejsem si uplně jistý, ale nepodporuje HDR i právě Canon D60? Nikon ho nemá? HDR je ale případně vždy možné dovytvořit z pořízených snímků v počítači...
Nie, zo zrkadloviek HDR podporuje len Pentax a Sony.
HDR od Canonu ma len S95 a G12 (profikompakty), u nikonu tiez len niektore kompakty/UZ.

Da sa to samozrejme aj v PC, no zabera to dost casu, vacsina programov produkuje len omalovavanky alebo je draha. No HDR priamo vo fotaku vyzera najprirodzenejsie (hoci sa niekorim nepaci, lebo si pod tym pojmom uz navykli na tie malovky).

D7000 namiesto HDR pouziva "Active D-Lighting" (stmavi expoziciu a zosvetli tiene), no uplne to HDR nenahradi...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OndraFF 14. 4. 2011 12:30

Ještě bych se rád zeptal asi trochu off-topic: Nikon si přisvětluje při ostření scénu tím bílým světlem. Má Canon 60D taky takové světlo, nebo si přisvětluje stroboskopem v blesku???

-- 14. 4. 2011 13:42 --

Ganec: Určitě díky moc za názor, ale já Pentax prostě pocitově nechci. Určitě si vyberu nový foťák buď Canon nebo Nikon. Chápu, že je dobrý atd., ale prostě ne...
OndraFF
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 14. 4. 2011 12:52

D90 je fajn a v dnešní době má slabší akorát video. Do 30k by ses vešel i s objektivem 16-85 VR což je nejlepší seťák od Nikonu. A nebo jak již zde padlo koupit pevnou 18-105 VR + pevnou 50 pro focení v klubech a zároveň portrétů.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 14. 4. 2011 12:54

OndraFF - mno já tu koukám, že se rozhoduješ mezi setem 18-105 a 17-85 USM a zdejší osazenstvo předhazuje 17-55 F2.8 :-)

Ano, ten poslední objektiv je nejlepší, ale jelikož taky nemám bezdnou peněženku chápu, že podobná rada je prd platná.

pokud jde o ty dva seťáky a i těla, "mou" volbu jsem psal výše.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 14. 4. 2011 13:37

Jo, Canon si pomaha zaostrit stroboskopickymi zablesky, pokud neni nasazeny externi blesk. Otresne.

"Rozdíl mezi D90 a D7000 opravdu není zas až tak velký. "

To bych zas az tak netvrdil. To kvalitnejsi telo je proste znat, obzvlast s nasazenym gripem. D90 s plastovym gripem mela uzasnou tendenci "vrzat", pri nasazenym tezsim objektivu a uchycenim za grip. Plastove telo uz nikdy vice. Uz pro ten lepsi pocit. Iso 100 a 1/8000s je rovnez velke plus oproti D90 s iso200 a max. 1/4000s. Neni treba na svetelne sklo nasazovat filtry pri slunnem dni.

Pentax K-5 je obrazove supr fotak, na vyssi iso lepsi jak Nikon, ale pro ME bohuzel je jednak pomerne maly, druhak sam fotak fotky nedela a me se paci vic vyber a dostupnost objektivu Canikonu.

Jinak pro anglictine rozumici srovnani C vs N:
http://www.youtube.com/watch?v=x9DTo-Rd8oE
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OndraFF 14. 4. 2011 13:52

Díky, na to srovnání už jsem koukal ;)

-- 14. 4. 2011 15:06 --

Problém je, že ten kluk je jednoznačnej Nikonista a Canon jednoznačně moc v lásce nemá ;)...
OndraFF
Návštěvník

Odeslat příspěvekod venca60 14. 4. 2011 14:11

Zdravim, ja osobne se se priklanim pro Nikon. nedavno jsem po dvou letech presel z Canonu (sestava viz muj popis pod carou) na Nikon D7000 a musim rict, ze po vsech strankach mi vyhovuje ten Nikon.
Canon EOS 50D, Canon EF-S 60 mm f/2,8 Macro USM; Canon EF-S 17-85 mm f/4-5,6 USM IS; Canon EF 70-200 mm f/4,0 L USM
venca60
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 14. 4. 2011 14:19

Jednoznacnej Nikonista urcite neni;)

http://www.youtube.com/watch?v=QZPNwIMMFik
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 14. 4. 2011 14:24

"Rozdíl mezi D90 a D7000 opravdu není zas až tak velký. "

No minimálně v sekvenci a AF je D7000 o dost dál, nebo ne?
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 14. 4. 2011 14:33

Urcite, ale je dost lidi, co si vystaci se stredovym ostricim bodem, nicmene napr. toto je na D90 (a nejen na D90;)) nerealizovatelne:

http://www.youtube.com/watch?v=mU4Mru3BFH4
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 14. 4. 2011 15:16

Dave: Ano, v tomhle rozdíl je, ale popravdě, nikdy jako běžnému fotografovi, fotící si pro sebe přírodu a krajinu jsem nikdy neměl potřebu mít více ostřících bodů. Když fotím mejdan, svatbu, nebo cokoliv pro zákazníka, tak v 99% využívám středový ostřící bod.

Jiné to je u sportovních, nebo wild-life fotografů, kterým se naopak větší počet a hustota hodí například při 3D trackingu pohybujícího se objektu. Ti ale podle mě sáhnou po vyšší třídě (Canon 7D, nebo Nikon D300s), která jim nabídne více možností.

Pravdou je, že 1/8000 u závěrky se hodí, o tom žádná a vícezonální senzor pro měření správné expozice také. Tím ale neříkám, že bez toho se nedá žít.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 14. 4. 2011 15:38

Souhlasím s focením na středový bod. Otázka je jestli to není jen zvyk - že prostě nižší těla ty krajní nemají až tak skvělé (ve středu bude přesto asi vždy nejspolehlivější - ať už kvůli žádné vinětaci, obvykle nejvyšší ostrosti a nebo tomu že je obvykle i nejcitlivější už z výroby). Myslím že u profi těl už jsou (s adekvátními skly) víc než použitelné i body krajní.

Fotím ale i sport a podobné věci, takže moje volba padla na D300. D90 byla skvělý foťák a podle mě má smysl v bazaru - prodává se fakt velmi levně a zbyde spousta na objektivy. Osobně bych nové tělo nekoupil - je pro mě fakt hodně důležitá ergonomie -> jdu cestou starších bazarových vyšších modelů (po studiích si nové tělo dopřeju :D )
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 14. 4. 2011 15:40

Da se zit i bez fotoaparatu, staci mit dobrou pamet ci predstavivost ;)
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OndraFF 14. 4. 2011 15:55

karmy: přesně tak, D90 bych taky koupil jen bazarovou, pokud bych měl kupovat novou, tak už mi to za více než 2 roky starý model přijde přeci jen moc peněz...
OndraFF
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 14. 4. 2011 16:11

Otázka středový ostřící bod versus všechny ostřící body je především otázkou toho, co máš k dispozici.
Pokud máš pokrytou velkou část hledáčku ostřícími body (jako u D300 či i D7000) a máš objektivy, které si s tělem natolik rozumí, že se těch krajních ostřících bodů nemusíš ani trochu bát, pak se ze středového bodu na všechny přechází snadno a zpět už bych opravdu nechtěl.

Změní se Ti způsob fotografování:
Přestal jsem fotografovat s namáčknutím a překomponováním. Zrušil jsem zdržení mezi zaostřením a expozicí. Vybírám si ostřící bod podle kompozice. Koukám tedy do hledáčku na hotovou kompozici a ne, že bych ji rychle vymýšlel po zaostření. V ookamžiku, který chci vyfotografovat, prostě zmáčknu spoušť až dolů.
Není to výhoda jen pro sport či wildlife, ale rychleji tím zachytíš i úsměv, gesto, můžeš fotografovat postavu kráčející proti Tobě i s malou hloubkou ostrosti, můžeš používat AF-C kontinuální ostření, u kterého překompozice není možná bez vypnutí ostření. Můžeš chytat okamžiky, kdy se všichni koukají směr objektiv a podobně.
U velmi malé hloubky ostrosti pár cm překompozice znamená posun roviny ostrosti z očí někam za uši. Na stativu je to jednodušší, ....
Fakt je, že jsou objektivy, se kterými to moc nejde.
Třeba starý Nikkor AF 35/2D na krajní body neee.
Ale 17-55/2.8, 70-200/2.8 VR, 35/1.8, 85/1.8, 10-24, 16-85 VR, 55-300 celkem pohoda.
FotoABC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka