Canon 60D nebo Nikon D7000?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod OndraFF 13. 4. 2011 22:18

Dobrý den,

vím, že toto je už asi stokrát probírané téma, ale přesto bych se rád zeptal. Zrcadlovkou fotím už skoro 4 roky, doteď jsem vlastnil Olympus e-410, se kterou jsem byl relativně spokojený, ale časem jsem si samozřejmě našel mouchy, které mě nakonec dotlačily k tomu, že jsem celý set foťáku, dvou objektivů a externího blesku prodal a přemýšlím teď jakým směrem se vydat dále.

Nejvíce mě na Olympusu štvalo pomalé ostření, malý a tmavý hledáček, maximální (a nepoužitelné ISO 1600), nemožnost koupit světelný pevný objektiv za rozumné peníze a nakonec celkově malá nabídka objektivů za rozumné peníze pro 4/3 systém.

Nejvíce teď přemýšlím nad Canonem 60D s objektivem 17-85 IS USM a Nikonem D7000 s objektivem 18-105 VR. U Nikonu mi ale dělá trochu problém psychologická hranice překročení 30 tisíc. Další varianty byly také Canon 600D a Nikon D90. Rád bych ale pokročil z amatérské zrcadlovky o něco dále a nevím, jestli třeba takový Canon 600D byl krok tím správným směrem.

Fotím převážně portréty, architekturu, přírodu, ale také hodně fotím ve špatných světelných podmínkách - kluby apod. Rád bych si také zaexperimentoval s videem, ale teď nedokážu říct, v jaké míře, protože jsem doteď video natáčet neměl pořádně možnost. Od foťáku očekávám hlavně přesné a rychlé ostření, světlý a velký hledáček a samozřejmě přesvědčivý obrazový výstup (to ale předpokládám bude ze všech zmíněných). Jak již jsem psal výše, mám takovou psychologickou cenovou hranici 30 tis. Kč.

Budu rád za každý váš názor a případnou radu. Děkuji :)!
OndraFF
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 14. 4. 2011 03:07

Ten "setak" od Canonu je obecne znamy prusvih, ruce pryc. Canon se navic neobtezuje prodavat jej s clonou. Naopak setak Nikonu je obecne znamy svou dobrou kvalitou. Co se tyce tel 60D vs D7000, tak kdyz pominu rozdilny pristup k ovladani a strukturu menu, tak 60D ma vyhodu snad jen v moznosti natacet 720p video pri 60fps. Vse ostatni ma D7000 lepsi, konstrukci tela pocinaje (horcik. slitina vs plast, lepsi utesnenost, lepsi hledacek, 2 sloty na karty) a autofocusem konce (o 30 ostricich bodu vice:D).
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 14. 4. 2011 06:41

Este dodam ze ten Nikon ma lepsi chip: na najnizsie ISO ma podla DxO 2 EV lepsi DR, co by sa ti urcite hodilo pri foteni architektury a prirody.

Jedina nevyhoda 18-105 je vraj pomale ostrenie. Kedze to ti to vadilo na 410-ke, tu by mohol byt problem...

Rozmyslal si aj nad K5? Ma ten isty chip ako D7000, no navyse podporuje aj HDR, co by si vyuzil pri scenach s extremnym DR.
Na fotenie v kluboch by si pouzil lacnu pevnu 35-ku F2,4 .. no v ostatnych objektivoch prehlad nemam.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 14. 4. 2011 06:46

Řekl bych, že v tomto případě se vyplatí trochu připlatit za Nikona. Ale ten Canon taky není špatnej. Vybral bych ho kdybych potřeboval i kvalitní teleobjektiv. Ty má totiž Canon levnější a přitom velmi dobré.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 14. 4. 2011 07:02

Canoní 17-55 má F2,8. To je velké plus. Kresba dobrá. Takže já bych volil Canon s tímhle sklem.
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 14. 4. 2011 08:49

Tak v tomhle případě opravdu není co řešit. D7000 + 18-105
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OndraFF 14. 4. 2011 08:58

Díky moc za rady. Přeci jen je to nemalá investice, tak bych nerad šlápl vedle ;). Bohužel jsem neměl možnost D7000 zatím pořádně vyzkoušet, poslední Nikon, se kterým jsem měl možnost opravdu fotit byla D80.

player: Takže bys v případě Canonu spíše doporučil koupit se základním seťákem 18-55 a později případně koupit např. Lkové sklo?
Ganec: K5 mi stále tlačí kolega v práci, ale já bych asi raději zůstal u výběru Canon/Nikon. Nejsem si uplně jistý, ale nepodporuje HDR i právě Canon D60? Nikon ho nemá? HDR je ale případně vždy možné dovytvořit z pořízených snímků v počítači... "Pomalé" ostření bych asi potřeboval vyzkoušet, mám pocit, že vše mi teď musí přijít oproti 410 rychlé :).
Daf: Podobně také přemýšlím. S drahými Lkovými skly (možná kromě případné 70-200 L) příliš nepočítám.
Pavel Breit: Ano, to jsem četl, ale 17-55 je v tuto chvíli, kdy chci kupovat i tělo, trochu mimo mé finanční možnosti ;).

Takže obecně byste spíše doporučovali připlatit cca 3 tisíce za D7000 s 18-105? Jak se třeba osobně koukáte na uzpůsobení výběru podle toho, s čím fotí lidé okolo vás? Myslím kvůli možnosti vypůjčit si sklo, systémový blesk, apod.?
OndraFF
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daf 14. 4. 2011 09:09

Co se týče půjčování, tak tomu moc nakloněný nejsem. Sám bych si něco půjčil jen ve vyjímečném případě např kdybych nutně potřeboval nafotit jednorázově něco specifického na co nemám objektiv. Ovšem plánovat nákup techniky a počítat stím, že mi kamarád bude půjčovat ten drahý teleobjektiv, mi přijde spíš jako vyčůranost ;)
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OndraFF 14. 4. 2011 09:41

Ptám se proto, protože tím lidé okolo mě docela dost argumentují. Je jasné, že půjčovat si každý týden drahé sklo je hloupost, spíš jsem myslel třeba to, že budu výjimečně potřebovat fotit se dvěma systémovými blesky a vím, že si budu moct ten druhý vypůjčit. Nebo mi šlo spíše případně o možnost opravdu vyzkoušet sklo od někoho, kdo ho má, předtím, než ho sám koupím...
OndraFF
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 14. 4. 2011 09:58

Ahoj. Já bych ty těla zas až tak nepřeceňoval. Je hezký, že si vybíráš mezi novými těly, pravděpodobně Ti bude asi muset dalších X let sloužit (stejně tak jako to mám já) :-) Co tím chci říct? Že se mi osvědčilo už mnohokrát omílané "fotky dělá objektiv" a já dodám a samozřejmě i fotograf :-)

V klubech fotím taky, nyní mám sice D300, ale předtím mi prošly rukama těla jako jsou Nikon D40, D80 a D90. Z pohledu výstupu na tom byl samozřejmě nejlepší Nikon D90. ISO 1250 bez problému použitelné. Zároveň musím říct, že pro focení krajiny to byl taky výborný foťák. Má výborný dynamický rozsah. Přesto s klidným svědomím ale říkám, že nejlepší fotky na krajinku mi dělaly D70 a především D80. Sice neměly tak velký dynamický rozsah, jako dnešní stroje, přesto dokázaly udělat nádherné fotky. Samozřejmě za použití kvalitního objektivu. A pokud jsem chtěl "zvýšit" dynamický rozsah, tak jsem nasadil přechodový filtr a fotil. Fotky pak vypadaly téměř jak z analogu. A dělám to doposud.

K tomu focení v klubu, kamarád má stařičký Canon 40D, ale s nasazeným Canonem 17-55 2.8 a fotky má opravdu exkluzivní. Druhý má Canon 60D a doposud k tomu měl Sigmu 18-250mm a fotky z klubu byly strašný, nepoužitelný. Teď si konečně pořídil něco lepšího, a tak už to vypadá k světu. Z pohledu Nikonisty musím říct, že s D90 jsem byl pro focení v klubu maximálně spokojen. Dokonce mi z něj lezly lepší fotky než ze současné D300, která je o generaci pozadu. Ačkoliv má "nabušenější" technologie.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pavel Breit 14. 4. 2011 11:07

Souhlasím s kelavem. Objektiv je zásadní. Já na to koukal tak jako že co bych si koupil já. A vyšel mi ten canoní objektiv 17-55/2,8 a k tomu "něco"...... Mám Oly 620 a protože Oly zařízl zrcadlovky tak už pomalu cvičně pokukuji a dělám si analýzy. Ale budeto těžké. Oly měl malé zcadlovky skvělé, zejména jako turistické nářadí jsou nenahraditelné (objektivy lehké malé ostré, v dobrém světle výkonné).
Pavel Breit
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 14. 4. 2011 11:57

Canon 17-55 je super sklicko... z fotakov si vyber podla toho, ktory sa ti lepsie ovlada - urcite je dobre si ich skusit oba. Nikon je utesneny a ma lepsi AF, s Canonom sa da viac vyhrat vdaka LCD... ziaden z nich nie je zla volba. Ja by som sa v tomto mierne priklonil k telu Nikonu, no vdaka objektivu 70-200/2,8 uz raz u mna vyhral Canon a rovnako by rozhodli skla aj teraz ;)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OndraFF 14. 4. 2011 12:03

Já bych to řekl spíš takhle - 17-55 si teď opravdu dovolit nemohu, "nějáké" tělo k tomu by musel být leda tak bazarový Canon 450D, abych se vešel do 30 tisíc.
Spíše v tuto chvíli řeším jaký kus se setovým objektivem koupím - od nejdražšího - Nikon D7000 a 18-105, Canon D60 a 17-85, Canon D60 a 18-55 nebo Nikon D90 a 18-105. Nikde jinde se v tuto chvíli asi nemá cenu pohybovat, protože 23 tisíc v tuto chvíli za objektiv dávat nebudu. A jak jsem psal, psychicky mi vadí překročit hranici 30 tisíc Kč...
OndraFF
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 14. 4. 2011 12:23

Možná se to bude zdát divné, ale já bych v tuhle chvíli byl pro kombinaci D90 + 18-105mm. Rozdíl mezi D90 a D7000 opravdu není zas až tak velký. K tomu by šlo časem přikoupit například pevnou 35mm 1.8 na ono klubové focení.

Nebo můžeš koupit tělo + Tamron 17-50 2.8. Není to samozřejmě originál, neostří tak rychle jako origo objektivy od Canonu a Nikonu, ale taky nestojí 20.000 v základu. Já například Tamron používám pravidelně pro focení reportů z klubů, a beru ho s sebou kdykoliv jedu na výlet do přírody.

Tamronem jsem odfotil minulý víkend například i ples jedné pardubické taneční skupiny a kupodivu stíhal a fotky z něj jsou fajn, mrknout na ně můžeš kliknutím na tento odkaz: http://tanecniskupina.cz/fotogalerie/fo ... las-vegas/

Jak vypadají fotky z Tamronu při klidném focení přírody se můžeš podívat například zde, všechno clona 8 -10: http://www.bretavalek.eu/krajina/chalup ... leto-2010/

Nechci nic vnucovat, ale variant, jakou cestou si zvolit je fakt hodně. Díky bohu :-)
Naposledy upravil kelav dne 14. 4. 2011 12:30, celkově upraveno 1
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OndraFF 14. 4. 2011 12:28

kelav: Je pravda, že nejrozumněji se mi v tuto chvíli také jeví tato možnost... Ideálně bych ho klidně vzal ještě z druhé ruky a v záruce od někoho, kdo chce přecházet třeba na D7000 nebo D300s. To by pak totiž byla taková superekonomická varianta, která by ale asi v podstatě splnila vše, co od nového foťáku chci.
OndraFF
Návštěvník

Další stránka