DSC-HX5 nebo DMC-TZ10

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod polyfilip 9. 4. 2011 11:47

Ahoj tak jsme se koukal na internetu a našel jsem tyto dva foťáky a nějak se nemůžu rozhodnout jaký z nich mám koupit cenově na tom jsou úplně stejně:

http://www.alza.cz/panasonic-lumix-dmc- ... .htm#popis
http://www.alza.cz/sony-cybershot-dsc-h ... 195037.htm

A zda na tom jsou stejně i funkčně si nejsem úplně jist protože se v tom zase tak nevyznám=> potřeboval bych poradit.

Co upřednostňuji: nejdůležitější pro mě je kvalita fotek+zoom na dalším místě je výdrž baterek a na třetím je kvalita videa . GPS asi ani nepoužiji.
(zda máte i jinou variantu tak sem s ní cena kolem 5-6 bez DPH)
polyfilip
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 9. 4. 2011 13:33

Oboje je dobré, osobně bych byl pro Panasonic.

Levnější by byl třeba Panasonic TZ8. Ale nemáš HD video a máš asi o 2 mpix méně. A není tam ona GPS.

Mno a kdybys chtěl skutečný ultrazoom, tak si zkus sehnat starší FZ38 (ta umí HD video). Má lepší objektiv než zmíněné a opravdu slušný obraz.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod polyfilip 9. 4. 2011 13:50

Mohu se zeptat proč raději Panasonic ? A co se týče toho FZ38 tak ten spíše ne protože potřebuji něco skladnějšího;)
polyfilip
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 9. 4. 2011 14:03

Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 4. 2011 14:46

Odkazy na recenzie na imagining resource a vydrz baterii podla ich merani:
Sony HX5: 310
Panasonic TZ10: 300
pre porovnanie Casio FH100: 520

polyfilip píše:Mohu se zeptat proč raději Panasonic ?
.. lebo volakedy bol Panasonic jediny a dlhu dobu najlepsi vyrobca vreckovych ultrazoomov.
A Daemonius ma bezzrkadlovku G1 takze je s firmou spokojny ;-)

Bohuzial ale s navysovanim megapixlov kompaktov to v poslednych rokoch u Panasonicu ide s kvalitou dole z kopca. Problem Panasonicu je ze pouzivaju vlastne senzory a este nezvladli CMOS BIS technologiu (preto viac sumia) a az v najnovsich modeloch (s CMOS snimacmi) vyuzivaju vyhody viacnasobneho skladania fotiek (aj to nie vsetky, chyba im napriklad HDR).
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod polyfilip 9. 4. 2011 16:37

Tak jsem se koukal na : http://www.dpreview.com/reviews/Q210grouptravelzoom/

A mám v tom ještě větší guláš :D Protože třeba Casio Exilim EX-FH100 na tom je o pár procent líp než DSC-HX5 a dokonce má lepší cenu :( Potřebuji něco univerzálního aby to dokázalo fotit za světla i za tmy + nějaké manuální nastavení abych si mohl třeba i pohrát s časem a trochu si zablbnout :D Což splňuje asi DSC-HX5 nebo se pletu ?
polyfilip
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 9. 4. 2011 17:03

to Casio je lacnejsie napriklad preto, lebo nema GPS a az tolko si u nas "nepriplacas za znacku" (aj ked v Japonsku je to druhy najpredavanejsi vyrobca kompaktov)

Oba maju specialny mod na nocne sceny (kde spajaju viacero zaberov do jedneho s mensim sumom) a hoci HX5 nema manualne mody (priorita casu/clony/manual) aj tak maju dost nastaveni s ktorymi sa da "trochu si zablbnout"...
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod elho_cid 9. 4. 2011 17:03

HX5 je právě nejvíc zabitá co do manuálních nastavení
Hoši, hoši, hoši, máte tu smrad jako v pekle.
elho_cid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod polyfilip 9. 4. 2011 17:27

Tak s tím DSC-HX5 jsem se spletl asi jsem špatně pochopil jeden komentář ale to nevadí. Tak to že Casio Exilim EX-FH100 nemá GPS mi vůbec nevadí protože nevidím nějak extra využití při focení. Asi si koupím nakonec Casio Exilim EX-FH100 doufám že nebudu litovat i když značku Casio znám spíše z výrobků hodinek :D

U toho CASIa se mi docela zamlouvají ty možnosti s videem ( http://www.youtube.com/watch?v=U3JfGw8YfeQ )
polyfilip
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 10. 4. 2011 09:20

celkom slusne recenzie su aj na http://www.photographyblog.com/reviews/

osobne by som nechcel kompakt, co aj v najnizsom rozliseni rozpatlava detaily, cize pozeram aj na fotky 1:1 a ked napr.trava je jedna machula,taky fotak mi bude k comu?

objednal som si ako zalozny kompakt k zrkadlovke Panasonic dmc-zx3 kvoli HD videu,lebo to nemam na zrkadle, v tej cenovej hladine od 150-200e ten Lumix vysiel najlepsie obrazovou kvalitou,byt je to iba automat,ale HD video ma slusne a o to mi ide.

Ten HX5 ma slusne fotky, tak isto aj TZ10, cize vybrat bud podla precitani recenzii a osobnych preferencii k znacke/ovladaniu, alebo si to osahat niekde na predajni a urobit dve tri fotky na skusku,ci?
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod polyfilip 10. 4. 2011 09:45

To lennyl : Jak jsi psal o tom rozpatlávání to jsi myslel u Casio Exilim EX-FH100 ??

Určitě plánuji zaběhnout do nějakého krámu kde si je vezmu do ruky abych věděl jak mi jaký sedne. Ale chtěl jsem si udělat takovou malou domácí přípravu abych věděl na jaké modely se mám koukat.
polyfilip
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 10. 4. 2011 16:31

G1 sem měl, už nemam asi rok bo dva. :D

Ten Panasonic sem doporučoval spíš podle vlastní zkušenosti s Panasonic kompaktama, kromě těch nových 14 mpix CCD zrůdiček jsou dobré (tzn. ne FZ45 a FZ100 ty jsou fakt příšerné).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lennyl 10. 4. 2011 17:46

polyfilip: tusim zrovna ta HX5 mala aj na zakladne ISO fotku taku, ze od cca 1/2 fotky dozadu mala travu jednu machulu, ale paradoxne niektore fotky mala s detailami (zrejme zalezi aj na type sceny), Panasonic zachovava detaily aj tam...co sa mi pacilo na kvalite vystupu bol este Samsung WB2000

-- 10. 4. 2011 18:57 --

Daemonius: dal som si filter na fotaky do maxim. 200euro (aj to je uz zbytocne vela pre mna k zrkadlovke) a podmienka bola HD video + pozeratelne fotky...potom som pozeral testy, resp.samply full fotiek na nete:

panasonic dmc-zx3 - debilny 14mpx ccd cip, ale napodiv ma normalne detaily na ISO-80 v celej fotke + HD video s autofocusom (s cim maju problemy aj zrkadla-ale to je zasa ina tema:-p)

samsung wb500/550/600/650 - niektore fotky ok,niektore ako kedy sa fotak vyspi :D

fuji ExR seria - tie fotky su dake divne niekedy, soft vo fotaku robi postproces o 106

nikon + olympus - nezaujimave v tej cene

sony W3x + H55- podobne kvalitou ako tie samsungy

PS: teraz pozeram na talkive.sk ze maju Sony Cyber-shot DSC-HX5V za 206euro,no mohol som radsej ten zobrat ako ten Panasonic ZX3 a tak v podstate je to fuk, krabicka ako doplnok s HD videom staci
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 4. 2011 19:12

Daemonius píše:Ten Panasonic sem doporučoval spíš podle vlastní zkušenosti s Panasonic kompaktama, kromě těch nových 14 mpix CCD zrůdiček jsou dobré (tzn. ne FZ45 a FZ100 ty jsou fakt příšerné).
FZ100 ma CMOS, tie sa im fakt nepodarili...
A TZ10 ma sice 12megapixlov, ale to preto lebo nevyuziva cely chip, ktory je 14 megapixlovy (asi ten isty ako v FZ45)

lennyl, ze je ZX3 kvalitny, to je mi novinka .. lebo na predchodcu ZX1 tu boli len staznosti .. napr. ze foti horsie ako stary Kodak a podobne...
(asi nefotili na minimalnej citlivosti)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod polyfilip 10. 4. 2011 19:21

Tak jsem dneska byl v Elektroworld a vzal jsem si do ruky DMC-TZ10 a DSC-HX5 mám takový pocit že ta TZ10 je lépe zpracovaná co do dílenského zpracování. Nebylo moc času takže jsem se nestihl pořádně kouknout na zpracování menu díval jsem se jen na použité materiály atd (vzhled). V týdnu vyrazím do města někam do krámu vyloženě specializovaného na foťáky a vyberu si podle toho jak mi padnou do ruky protože podle recenzí si nejde moc dobře vybrat protože každý má něco do sebe. U DSC-HX5 mě zase zaujalo to že dávají druhou baterii zdarma asi výdrž je opravdu hrozná.

Kdyby ještě někdo narazil na nějaký jiný fotoaparát jaký by stál za uváženou tak sem s ním.
polyfilip
Návštěvník

Další stránka