Ahoj, budu si kupovat do rodiny nový kompakt, potřeboval bych poradit který vzít do cenového stropu +-11000Kč, co jsem se díval na recenze na internetu, tak zatím můj favorit je Olympus XZ-1. budu rád za jakékoliv další rady, díky moc
Nic lepšího, než XZ1 mě ani nenapadá. Konkurence se skládá z Panasonic LX5, Canon G12, Canon S95 a Samsung EX1.
Popravdě, okolo 11k CZK bych o kompaktu už neuvažoval, pokud neni podmínkou "kompaktnost". To je hranice spíš na m4/3 formát, či second-hand zrcadlovku.
O Olympus XZ-1 jsem ještě do dnes neslyšel až tady v diskuzi a po projetí recenze na Dpreview.com jsem docela čuměl. Vypadá to na výbornej kompakt. Krása
No je docela impozantní, sice to ještě neni úroveň staré Sony R1, ale neni to až tak daleko. Doufam, že v tom budou výrobci pokračovat a konkurovat si, třeba se eventuálně dočkáme i kvalitních kompaktů. Je zázrak, že teď už máme 5 nebo 6 kvalitních kompaktů na výběr.
Moc o GF1 a GF2 nevím, ale jestli si pamatuju správně nemá GF2 vyšší rozlišení snímače? Pokud ano znamená to vyšší šum Někdo to někde psal a snad hlavní vylepšení je videjko. Jinak GFko je teoreticky lepší volba, protože má mnohem větší snímač než ten Olympus XZ-1 a má výměnné objektivy
Rozdíl GF1 vs GF2 je pouze v tom, že GF2 má méně vnějších ovládacích prvků a trošku vylepšené video. A taky víceméně funkční dotykový display. Jinak je to pořád to samé. Sensor je totožný, výsledky též.
No vzhledem k tomu, kde ten mikrofon je, to stejně na nějakej slušnej výsledek bez externího mikrofonu nebude. A WB je čistě software záležitost, takže je mi trošku divné, že jí má lepší.. možná to další firmware pro GF1 napraví, pokud někdy bude.