Canon vs. Nikon? Co koupit do max. 17tis. Kč?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pepelos 3. 8. 2010 19:06

Zdravím,

chci se zeptat, jak je to s momentální nabídkou v této cenové relaci, jsem velkým amatérem, ale zároveň i nadšencem pro fotografování, kterému bych se chtěl více věnovat (focení zatím jen s kompakty apod.). Chtěl bych vědět, zda-li je perspektivnější si koupit Nikon nebo Canon (hledisko levnějších komponent, popř. větší spektrum objektivů a příslušenství). Do této doby jsem opravdu pokukoval po Nikonu D5000 s nějakým kitem. Prosím jaký je nejlepší objektiv v poměru cena/výkon/flexibilita (focení slušného makra, ale zároveň i krajinek, portrétů apod.)? Moc prosím za odpovědi a rady, jsem v zrcadlovkách velký laik.

Předem děkuji za odpovědi!!
--- Přeji hezký den! ---
pepelos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pufko 3. 8. 2010 19:35

Já si myslím že rovnakých tém , kde je to prebrané aj do detailov je tu viac... Ale za 17000,- zabudni na MACRO
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod player 3. 8. 2010 22:17

Pojem flexibilni se primo vylucuje u objektivu, ktery ma fotit makro. Zadny setovy objektiv makro nefoti. Muselo by se to obejit nejakyma predsadkama, mezikrouzky a nebo jej nasadit reverzne.

Solidni zaklad muze byt Nikon D5000 + objektiv 18-105mm, ale ten zacina s cenou ne na 17, ale na 18 tisicich Kc novy.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Tom4-8 4. 8. 2010 02:44

No, D5000 je vážně super za ty prachy a když se bavíme o levných sklech, tak například seťák od NIkonu s rozsahem 18-55 je lepší, než ten samý od Canonu.
Tom4-8
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 4. 8. 2010 07:35

D5000 + 18-105
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 4. 8. 2010 11:13

do 17 tisic canon/nikon ...., hmm tazko teda nic rozumne ak sa tam maju vojst aj doplnky.

nikon 18-55 je mozno lepsi ako stari 18-55 canon (co nieje zrovna pochvala) ale ci je lepsi ako ten novy 18-55 IS je uz otazne.

d5000+18-105 sa aj mne vidi ako taka najlacnejsie rozumna n/c verzia.
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pepelos 4. 8. 2010 17:12

ještě bych měl hloupý dotaz, který se tu asi pokládá dnes a denně.. Je hodně kvalitní tělo opravdu hodně důležité, anebo na něm zas až tak moc nesejde a je lepší investovat do lepších objektivů?..
--- Přeji hezký den! ---
pepelos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 4. 8. 2010 21:41

Zalezi co planujes fotit. "Hodne" kvalitni telo ma zaroven i nektere funkce navic, jako napriklad rychlejsi sekvencni snimani, lepsi autofocus, vic moznosti nastaveni fotaku podle uzivatele apod. Cili pro nekoho muze byt stezejni, pro nekoho vubec ne.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 8. 2010 22:06

Kvalita těla je důležitá v mezních situacích, ať už při nedostatku světla nebo při focení rychle pomíjivých dějů. Integrovaný stabilizátor v těle je taky vynikající věc. Pokud chceš fotit makro, pak se velice hodí výklopný LCD a liveview, možná bys chtěl točit video, tak na to taky musíš mít tělo, sebelepší objektiv ti k tomu nedopomůže.

Kvalita objektivu je důležitá vždy; jsou ovšem žánry, kde o něco horší optická kvalita tak nevadí - třeba reportáž nebo rodinné foto. Naopak jsou žánry, které vyžadují určité speciální kvality objektivu - makro, rychlé sporty, portrét, reklamní fotografie...

Suma sumárum - potřebuješ obojí a nejlíp ve vyvážené kvalitě. Pokud by mělo mít něco kvalitu menší a něco větší, pak je obvykle lepší ušetřit na těle, ovšem jen pokud to pro tebe neznamená funkční omezení.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 4. 8. 2010 22:35

pepelos, dobra otazka .. a nie az taka casta ako by sa mozno oplatilo...

Po diskusii Lowend vs poloprofi (kde som najprv porovnaval zabery, ktore by ma ist do drahsieho modelu nepresvedcili) som sa dozvedel, ze profesionalnejsie telo (okrem uz spominanych veci) ma najma omnoho viac moznosti (ovadania, nastaveni, funkcionality) a vychytaviek, vdaka comu je pohotovejsie.

Napriklad moj PEN E-P1 ma 2 otocne volice, na ktore som si uz tak zvykol, ze model bez nich (E-PL1) by som uz ani nechcel (aj ked ma blesk). Takisto vodovaha ktoru tam mam vobec nie je bezna vec v zakladnych zrkadlovkach...

Este mozu byt pouzite kvalitnejsie materialy (magneziova zliatina, nie plast) a drahsie telo moze byt aj vodotesne.

Konkretne D5000 (v porovnani s D90) nema v tele focus motorcek, takze niektore stare objektivy by ti s nim nemuseli fungovat.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pepelos 5. 8. 2010 17:20

aha! Takže jestli jsem to správně pochopil, pokud chci mít přelomovější věci - jednoduše řečeno větší komfort, co se týče konkrétního focení (ergonomičtější poloha tlačítek na těle, AF-S motorek, stavový displej navíc...), tak je lepší např. Nikon D90 (vím, že je to možná i ve více ohledech), ale když mi stačí výklopný displej a menší cena bez těchto "vymožeností", tak si mohu zakoupit Nikon D5000? :)

apropo: Když nejsem zvyklí na lepší autofocus, stabilizaci apod., proč bych to měl postrádat? :D

Je podle vás nějak přibližně srovnatelné tělo s Nikonem D5000 i ve značce Canon? Já jen jestli bych mohl tyto značky od sebe nějak odlišit..
--- Přeji hezký den! ---
pepelos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pufko 5. 8. 2010 18:18

pepelos píše:apropo: Když nejsem zvyklí na lepší autofocus, stabilizaci apod., proč bych to měl postrádat? :D

DSLR voči kompaktom či EVF má podstatne nižšiu hlbku ostrosti , tak že ak u kompaktu to zaostrilo trebárs 20cm vpred či vzad tak to ani nezbadáš, u DSLR si vytvoril naopak práve odpad...
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pepelos 5. 8. 2010 19:03

Achjo.. proč mě vždy každý chytne za slovo, kde to nechci ? :D
--- Přeji hezký den! ---
pepelos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 6. 8. 2010 12:19

este taka otazka .. ked mas taky nizky rozpocet (na zrkadlovku), preco rozmyslas prave nad Canonom a Nikonom?
Podla ikonky (amd/ati) to vyzera ze ti ide o najlepsi pomer cena/vykon, co prave tieto 2 firmy moc nesplnaju...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pepelos 6. 8. 2010 16:36

Svého času tyto podmínky splňovali (AMD), dle mě byly i jeden čas daleko lepší, než intel (duron-procesory). Navíc ten avatar jsem měl v plánu dlouho si změnit, akorát sem chodím, když si potřebuji něco více objasnit. Ano, nízký rozpočet mám, ale tak najdu na ulici 17000Kč? :D Asi těžko! Navíc tohle je drahý koníček a nemyslím si, že bych do toho měl cpát více peněz, když jsem zrcadlovku držel jednou v životě :) .

Na tomhle fóru celkově (myšleno na Superfóru) mě nejvíce štve, že si lidé myslí, že se automaticky musí do určité věci nacpat 100000Kč, jinak je to v podstatě ŠUNT a nic to nevydrží - myšleno s nadsázkou, ale svym způsobem je to pravda, že levná věc není hned automaticky zas až tak kvalitní. Ale proč musí někdo dávat furt "vyžrat", že X-tisíc Kč je málo, pro mě je to třeba hodně. :hm

Nechci poučovat nebo kritizovat, ale pročtěte si pár THREADů a budete se mnou možná souhlasit! Jinak děkuji za rady. I tak mi to pomohlo.
--- Přeji hezký den! ---
pepelos
Kolemjdoucí

Další stránka