Ultrazoom do 10kkč, manuální režimy

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jannnn 27. 7. 2010 13:45

Rád bych si pořídil foťák, který splňuje následující parametry:

- cena do 10 000 Kč
- ultrazoom, kompakt
- manuální režimy (nevyžaduji, abych si mohl nastavit každou drobnost, ale opravdu nechci foťák co má jen automatiku či případně nějaké programy)
- focení většinou venku (stavby, technika,..) a případně nějaké interiéry/momentky
- kvalita videa je mi víceméně fuk
- klidně mohu měsíc či max. dva počkat, jestli má přijít nějaká očekávaná novinka :-)

edit: odstraněn můj nesmysl s LX3 :)
Naposledy upravil jannnn dne 27. 7. 2010 18:34, celkově upraveno 1
jannnn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod odklizec 27. 7. 2010 15:29

Bud mi neco uniklo, nebo v tom mas zmatek? LX3 neni ultrazoom. Takze krome vzhledu, by ti mel zasadne vadit i pouhy 2.5x zoom? ;)

Kompakty s relativne slusbou kvalitou obrazu muzes pocitat na prstech jedne ruky a ani jeden nema vic jak 5x zoom (spis mene). Vsechny dnesni ultrazoomy, pouzivaji prilis maly sensor s prilis mnoho MP a prilis "dlouhe" ohniska. Takze kvalita fotek je prinejlepsim prumerna. Trochu se da pomoct si RAWem (kdyz ho fotak ma), ale kdyz o tom slysi zajemci o fotak typu UZ, tak vetsinou rovnou vyskakujou z kuze ;)

Takze, pokud chces slusny kompaktni fotak, mas na vyber jen asi Panasonic LX3/LX5, Samsung EX1, Canon S90/G11 a mimo tvuj financni rozsah Ricoh GRDIII (ten ale nema vubec zaden zoom). Zbytek dnesnich kompaktu/UZ pouziva jeste prtavejsi cip, s jeste horsi kvalitou fotek. Vyjimkou je Sigma DP1/2 s APSC foveonem, ale ten je cenove taky mimo a objektiv bez zoomu.

Jen tak pro zajimavost, co ti vadi na vzhledu LX3?
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jannnn 27. 7. 2010 18:31

Hehe, tak s tim LX3 jsem pěkně ulítnul, to jsem si vůbec nevšiml že to není ultrazoom :-[ Z prvního příspěvku to mažu, ať to nemate další lidi :)

Jinak právě ty prťavý čipy a s tim související mizerná rozpitá kvalita mě dost vadí, když jsem se koukal na různý testovací fotky, tak to i ten 4 roky starej 4Mpix kompakt, co mam doma, je snad dělá lepší. To současný odšumování z přehuštěných čipů je vážně příšerný..

Chápu, že to je docela kompromis a nejsem z toho sám moc nadšen, ale potřeboval bych něco s minimálně 5x zoomem, při focení staveb člověk nemůže přijít vždy tak blízko, jak potřebuje. Zároveň ale potřebuju, aby to byl kompakt, který se vejde "do kapsy", tzn. pokud možno plochý.

Zatim co tak koukám, tak se mi asi nejvíc zamlouvá CyberShot DSC-HX5 a nebo pak klasika - TZ8

- - - - -
LX3 jsem naživo neviděl, soudím jen podle fotek, které mohou zavádět, ale nelíbí se mi zejména nesoulad vystouplého objektivu se zbytkem těla. Připadá mi to jako takový hybrid mezi "retro" foťáky typu PEN a moderním kompaktem..
jannnn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod janfran 27. 7. 2010 22:25

Problém je, že většina kapesních ultrazoomů manuální režimy nemá. Mezi výjimky patří zmíněný TZ8, potom Casio FH100 (po něm bych asi sáhnul já), Samsung WB650 a Canon SX210. Jestli úplně nespěcháš, tak by se možná vyplatilo počkat na Fuji F300, naopak jeho nyní prodávanému předchůdci F80 se spíš vyhni, to už je lepší starší F70.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 27. 7. 2010 22:33

Pokud se spokoji s 5x zoomem, pak novy Samsung WB2000/TL350 se jevi velmi dobre? No a nebo Canon G11, ale to uz je dle meho skromneho nazoru krava fotak ;)
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod selfade 27. 7. 2010 23:01

imho samsung wb2k neni na zoom moc robeny, na dlhom onisku ma podpriemernych 5.8
veci dake
selfade
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 28. 7. 2010 06:18

Neco kolem F5 ma na dlouhem konci skoro kazdy kapesni ultrazoom. To si moc nevybere. Jeste muze zkusit nejaky Panasonic? Ty si taky nevedou spatne.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 28. 7. 2010 06:33

no nevím s tím nastavováním expozice u placek, většinou můžeš nastavit tak 2 či 3 clony( tz 8 /10) příp omezeně čas, takže jestli je to nějaká obrovská výhra proti automatu s kvalitníma programama to teda pochybuji. já bych na ty stavby bral buď toho panáka tz 8/10 nebo sony hx 5 ale asi bych počkal na výsledky testů z té nové fujky 300. osobně si myslím, že u placek jsou plné manuály nah..., když jsou tak ořezané.
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 28. 7. 2010 08:12

Souhlas - u drtivé většiny kompaktíků je clona dělaná jen jako šedý filtr a možnosti nastavení správné expozice jsou vždy právě dvě - manuální režim je v tom případě na nic a je lepší využít předprogramované režimy nebo automatiku s případnou korekcí expozice.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod janfran 28. 7. 2010 10:24

Z mnou uvedených přístrojů mají klasickou clonu TZ8, WB650 a SX210. I když je clona jenom dvoupolohová, pořád má význam minimálně v možnosti opravit automatiku, když nastavuje nevhodnou hodnotu. Navíc není pravda, že dvoupolohová clona nikdy neovlivní hloubku ostrosti- např. u Fuji F200 ji ovlivňuje, protože ND filtr je nejspíš zapuštěn do nějakého kroužku, který skutečně zmenší otvor pro světlo a tím zvýší HO.
Při dobře fungující automatice je u kompaktu potřeba sahat na clonu jenom málokdy, jenže manuál není jenom o cloně, ale ta taky o času. A nastavení času je i na kompaktech využitelné, např. místo funkce AE-lock, kterou většina kompaktů nemá. Ale hlavně se dá využít při focení s bleskem, což bohužel většina lidí nedělá (nebo kvůli chybějícímu manuálu ani nemůže) a potom z toho vznikají pověry, že s bleskem na kompaktu nejde udělat slušná fotka.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 29. 7. 2010 06:21

to janfran: no ale když si úplně nahoře přečteš co s tím chce fotit tak HO i čas jsou ti v podstatě k ničemu ( stavby a technika ve dne, nějaký interieros) - samá statika a dokument. pokud se bavíme o pidičipech tak tam je stejne HO jak kráva, pokud by se jednalo o trochu větší čipy na kompaktech, tak tam už by ty manuály nějaký smysl měly mít, např. lx5 nebo S90.
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 29. 7. 2010 07:19

Podle mne manualni rezimy maji smysl. I pri tech dvou trech realnych clonach si vis zjistit, na ktere ten fotak kresli nejlip a na te pak fotis kde to jde. Na automatiku se ti casto stane, ze ti fotak nahodi totalne nevhodnou clonu/cas. Takze minimalne A mod se hodi i v pripade shitovych kompaktu. Ale osobne vic nez manualni rezimy bych u kompaktu postradal RAW. At si kdo chce co chce rika, zkusenost mi rika, ze RAW mi z kompaktu umozni vytahnout vic, nez bych kdy dostal z rozpatlaneho JPEGu. A bohuzel, patlaji vsechny kompakty.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 29. 7. 2010 07:43

Rozdíl kresby objektivu při clonění šedým filtrem neexistuje nebo nanejvýš filtr trochu zhoršuje optické vady. Automatika ho ale stejně používá jen když nestačí rozsah expozičních časů.

Pokud má přístroj irisovou clonu, ano, tam je možné si s ní hrát, obvykle od plné díry do 5,6; clona 8 je už u malého čipu/objektivu nouzovka s velkou difrakcí, něco jako u 22 u FF. Jen hodně velké ultrazoomy měly i clonu 11 (např. FZ30/30 a velké Fuji).
Pety
VIP uživatel