Jaký foťák do cca 7,5 tis. Kč?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Thomas123 12. 7. 2010 11:58

Zdravím,
známý chce kupovat foťák. Limit je tak kolem 7,5 tis. Kč. Co se bude fotit? Normální běžné focení, oslavy, atd., budou se ale fotit ve větší míře závody na Masarykově okruhu. Momentálně se fotí na foťáku u mobilu, nějaká hudební Nokia. Takže víte, jaký je momentální stav - vše bude lepší než focení na mobilu. Jedno z dalších kritérii, že musí vydržet konstrukce, nesmí se během pár let rozpadnout (vím, že se to nedá předpovědět, ale i tak).

Vzhledem k tomu, že ani já moc se ve focení nevyznám, tak jsem slíbil, že se pozeptám na fóru.

Co jsem se díval na internetu, tak se mi nejvíce zalíbil Olympus SP-800UZ
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... J0BC000W83
a takto vcelku i s nějakým příslušenstvím
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... LIW01GF501

Myslíte si, že to bude dobrá volba? Líbí se mi především velký zoom, to by se mohlo hodit právě na tom Masarykově okruhu, ale nějak se mi nelíbí ten akumulátor, jsem zvyklý na klasické tužkové. Nějaké recenze jsem našel - http://www.digineff.cz/art/titulka/oly800.html a tady - http://lelkoun.cz/poridil-jsem-si-ultra ... s-sp-800uz

Co byste doporučili? Jinak ještě dodám, že s foťákem nebude fotit profesionál, zkrátka uživatel víceméně stiskne spoušť a doma na počítači uvidí pěkné fotky.

Díky
// I vy můžete mít legální software, stačí používat Linux Ubuntu //
Thomas123
Návštěvník

Odeslat příspěvekod never 12. 7. 2010 12:07

Thomas123 píše:Zdravím,
Co byste doporučili? Jinak ještě dodám, že s foťákem nebude fotit profesionál, zkrátka uživatel víceméně stiskne spoušť a doma na počítači uvidí pěkné fotky.

No, tak pokud tohle čeká i u fotek z masarykovyho okruhu, tak to potěš koště...

Na pekny fotky z okruhu to chce zrcadlovku- tudíž, profesionálnejsi uzivatel.

Pokud je to jen amater, s ultrazoomem toho moc nevyfoti. Kvalita " velkyho zoomu" je totálně v háji, už na 100 mm... Což je z tribuny opravdu nic! :-)
Canon EOS 6D...víc na webu :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Thomas123 12. 7. 2010 12:18

No ono to nebude focení jen z tribuny, ale má přístup i na jiná místa. Co bys tedy doporučil? Momentální stav je focení mobilem, takže určitě pochopíš, že cokoliv kvalitnější bude lepší.

Jinak myslíš, že by se dali pořídit kvalitní fotky i s Canonem A590IS, ten totiž mám, ale ještě jsem ho na okruhu nezkoušel. Zrcadlovku jednu prastařičkou od Olympusu kámoš má a fotí s ní stejně "stiskne a má fotku".

-- 12. 7. 2010 14:17 --

Ještě jsem se díval (kámoš mě řekl, že si kupoval levnější variantu a je spokojen), co tento FujiFilm? Jak jsou na tom s kvalitou zpracování a celkově, jaký by byl výsledek?
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... J0BC000W3E
Thomas123
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Thomas123 12. 7. 2010 13:22

Thomas123
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 12. 7. 2010 13:48

Za 7500,- by som hladal skôr ojazdený Olympus E-510 DZ kit, vybrať niečo z ultrazoomov, asi by som šiel do Fuji S200 EXR , má o niečo vačší snímač a ručne ovládaný zoom, a potom klasika, Panasonic FZ38, Nikon P100 ...
Ak budeš vyberať niečo na tužkovky, tak o tom tu je toho popísané dosť, vyslovene nekupovať NiMH články s vysokou kapacitou (2700/2800 mAh) ale len overené AA tužkovky : Sanyo Eneloop, GP Recyko, Panasonic Infinium, Varta Ready 2 Use (nie sú Sanyo ako Sanyo a to isté platí pre GP)
Pravdepodobne si z okolia Brna , tak tu máš rovno ponuku... E-510 + 14-42mm + 40-150mm
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Thomas123 12. 7. 2010 13:56

Veškeré varianty jsou mimo cenovou hranici. Co ten FUJIFILM FinePix S2500HD?

Dobře, zaměřím se na jiné AA. Zajímavé ale je, že na mém Canonu A590IS vydrží opravdu déle po více než 1,5 roku ty vysokokapacitní než Panasonic Infinium.
Thomas123
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Thomas123 12. 7. 2010 14:58

Z okolí Brna jsem, ale jde o to, že já nebudu konečný uživatel a tyto věcičky mi přijdou pro běžného uživatele složité.

Co ten FUJIFILM FinePix S2500HD?
Thomas123
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 12. 7. 2010 16:32

Pokud chces vyhodit penize z okna, proc ne? ;)

Ale vazne, nasel sis na netu nejake fotky a recenze? Asi ani moc ne, ze? Takze zacal bych asi tady:
http://www.dpreview.com/reviews/Q110superzoomgroup/

Kazdopadne zapomen na to, ze ti nejaky UZ s pidi cipem bude delat nejake zazracne fotky! Pokud si nepomuzes pouzitim a naslednym zpracovanim RAWu, tak cekej spis prumerne az podprumerne fotky. A na foceni za sera, bez blesku rovnou zapomen.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 12. 7. 2010 17:49

Pansonic FZ38. Nic lepšího v tejhle ceně neseženeš..

Ideální by byl Samsung EX1, ale ten má trošku menší dosah za prvé a za druhé kapku vyšší cenu.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Thomas123 12. 7. 2010 19:44

Tak v té recenzi nedopadl moc dobře, ale tady
http://www.photographyblog.com/reviews/ ... 0hd_review
moc špatně nedopadl.

Lidi, pochopte, já nejsem žádný profesionál a foťák bude vlastnit známý, kterému je jedno, jestli to bude v RAWu nebo JPEGu, jde o to, že chce zmáčknout spoušť a na počítači mít výsledek, tak podle toho vybírejte. Fotí momentálně mobilem. Jaké by bylo porovnání s Canon A590IS?
Thomas123
Návštěvník

Odeslat příspěvekod never 12. 7. 2010 20:10

Foti momentalne mobilem bla, bla.... foti momentalne mobilem bla bla.. není to žádný profesionál ale chce mit pekne fotky bla bla bla..

Kup panasonic FZ38, je to dobrej ultrazoom a bez s klidem spat, bude to nejlepsi. Vazne
Canon EOS 6D...víc na webu :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 12. 7. 2010 20:24

Každý foťák aj ten obyčajný bude krok vpred voči mobilu, len že ked sa pýtaš na fore ktoré je zamerané na fototechniku, tak ber to tak že ludia ktorý ti radia majú skúsenosti a vedia že je rozdiel kúpiť kompakt s chipom o velkosti 1/2,5" a 1/1,7" alebo DSLR s APS-C aj ked len 4/3 systém (v cene za 7500,-) ... Ak budúci užívatel má možnosť fotiť napr. v boxoch na GP BRNO tak si vystačí z hocičím, ale ked si napísal že chce využívať zoom , čo značí že chce určite fotiť aj na trati, tak k tomu asi tolko: čím viac budeš mať priblížené tým menej bude foťák stíhať zaostrovať a takisto ak nestihneš exponovať v danom okamihu, tak nebude stíhať ani "odzoomovávať" , tak že fotenie rýchleho deja bude dosť problém. Ja som ti preto odporúčil Fuji S200EXR, pretože má väčší snímač a ručne ovládaný zoom, čo bude rozhodne rýchlejšie ako vstavaný motorček, problém bude v každom prípade rýchlosť ostrenia... Asi mesiac späť som bol s bývalím kolegom kupovať Fuji HS10 a rýchlosť toho foťáku otrasná, pre mna nepoužitelné, človek ktorý fotí napríklad mobilom bude z rýchlosti naopak uchvátený... Čo sa týka toho Fuji S2500HD v tej cene je úplne jedno čo kúpiš všetko je to takmer rovnaké, a žiadným iným ultrazoomom v tejto cenovej hladine by si sa výrazne neposunul vpred...
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 12. 7. 2010 23:27

Ono o tomhle tématu (kompakty do 7,5k CZK) se dá stručně říct, že je to v podstatě jedno, protože je to jeden sh*t jako druhej. Z hlediska fotografa je sh*t prakticky vše kromě zrcadlovek a to ještě těch full-frame. V případě skutečného profesionála se nevyplatí kupovat něco jiného než střední formát.

Takže nějaké hluboké úvahy na téma, co nejlepšího do 7,5k CZK jsou zbytečné. Buď kup co chceš, nebo kup co radíme = Panasonic FZ38.

Šunky jsou to všechny vesměs stejný a Panasonic vyčnívá tím, že je o něco menší šunka. Tzv. mezi slepými jednookým králem.

Abys pochopil lokální systém uvažování, musel bys být amatérským fotografem se zájmem o techniku (minimálně). Což nejseš a ani nechtěj. :) Prostě pokud ti něco radíme, či tě od něčeho odrazujeme, přičemž v 99% případů to myslíme dobře a v tvém zájmu.

PS pro ostatní: Občas přeháním, neřešte to.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr1968 13. 7. 2010 19:50

Foťák za 4000 fotí stejně jako za 7500 . Pouze ten za 7500 má více omáčky kolem
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Tom4-8 14. 7. 2010 07:23

Lidi vy jste teda experti. Pořídíte si DSLR a hned říkáte, jak jsou kompakty na ho*no, přitom jste je měli spoustu let taky a semtam vám z toho něo pěkného vylezlo. (ne, nemám kompakt, ale DSLR ;)).

Za 7,5k,- se už dá vybrat něco slušného. J měl v ruce pár chvil Canon Ixus 120 IS a byl fajn. To je foťák do 6k,-. Nebyl bez chyb, ale fotilo se s ním dobře. A známý to evidentně nechce na nějaké profi fotografie, takže bych to nehrotil.

Mně se líbí tyto kompakty:

http://www.megapixel.cz/sony-cybershot-dsc-h55-cerny
http://www.megapixel.cz/canon-powershot-sx200-is
Tom4-8
Návštěvník

Další stránka