Jaká DSLR C 550D, 500D, 450D nebo N D5000?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod zdenda-foto 11. 5. 2010 06:38

Jurcax: Určitě se neboj koupit pro začátek setové objektivy - já jsem o Vánocích přešel z Lumíka FZ7 na Canon 450D + 18-55 IS (pozor na starší verze bez IS, ty nebrat :-) )

Seťáček 18-55IS je za ty prachy pěkné sklo, na 18mm je docela vidět soudkovitost (hlavně u budov), ale stejně píšeš že na architekturu budeš kupovat speciální sklo :-)

Pak jsem koupil z druhé ruky tele-objektiv 55-250IS (za 4.000Kč, dotyčný přecházel na 70-200/F4) a jsem s ní také plně spokojený - na takové to běžné focení paráda (viz. např. ZOO Lešná, to je s 55-250IS http://zdenda-foto.wz.cz/fauna/2010-04- ... index.html )

Co se týče kurzů, myslím že je to zbytečné, mně stačilo jedno odpoledne venku s návodem a prostě zkoušet ... návod je jak pro blbce, půjde to :-)
Canon 600D
zdenda-foto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 11. 5. 2010 08:16

Ganec píše:Tak na F2.8 uz asi vies co mozes odfotit.
Na F4 potrebujes 2x dlhsi cas (alebo 2x vyssiu citlivost)
Na F5.6 este 2x (teda 4x oproti F2.8 ) .. ale 4x vacsia citlivost ako na kompakte pre zrkadlovku nie je ziaden problem.

Ve fotografické praxi se používá nejjednodušší možný násobitel a sice 2. Základní hodnoty tedy odpovídají vždy zvýšení/snížení jasu 2x. Pihan http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... zice1.html
Na clone 2,8 je napr 1/125
Na clone 4 2x dlhší čas 1/60
Na clone 5,6 2x dlhší čas ako na clone 4 1/30
Rozdiel medzi 2.8 a 5,6 je 2 EV a nie 4x
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 11. 5. 2010 09:52

2EV a 4x je totéž... ale uvádí se EV.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod TG007 11. 5. 2010 16:26

vhodnejsi k comu? ma mensi rozsah, nema stabilizaciu, je drahsi .. a rozdiel v kvalite na 450D neviem ci amater rozpozna...

To, že ty nejsi schopen to poznat neznamená, že je špatný. Stabilizace není pro fotografii to co rozhoduje. Zkus nastudovat nějakou literaturu, možná je pro tebe stabilizace nějaká modla, ale dá se pohodlně fotit i bez ní.

-- 11. 5. 2010 17:30 --

zdenda-foto píše:Jurcax: Určitě se neboj koupit pro začátek setové objektivy - já jsem o Vánocích přešel z Lumíka FZ7 na Canon 450D + 18-55 IS (pozor na starší verze bez IS, ty nebrat :-) )

Seťáček 18-55IS je za ty prachy pěkné sklo, na 18mm je docela vidět soudkovitost (hlavně u budov), ale stejně píšeš že na architekturu budeš kupovat speciální sklo :-)

Pak jsem koupil z druhé ruky tele-objektiv 55-250IS (za 4.000Kč, dotyčný přecházel na 70-200/F4) a jsem s ní také plně spokojený - na takové to běžné focení paráda (viz. např. ZOO Lešná, to je s 55-250IS http://zdenda-foto.wz.cz/fauna/2010-04- ... index.html )

Co se týče kurzů, myslím že je to zbytečné, mně stačilo jedno odpoledne venku s návodem a prostě zkoušet ... návod je jak pro blbce, půjde to :-)

Jo pěkný Zdendo je vidět, že pokud se u focení přemýšlí tak to potom i jde. Máš alespoň výhodu o proti obyčejným mačkačům co jsi potom jen stěžují a nejsou vlastně schopni vyfotit vůbec nic :-)) :-)) :-)) :-))
Je jedno čím fotíš, důležité je jak.
TG007
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 11. 5. 2010 17:47

TG007 píše: Stabilizace není pro fotografii to co rozhoduje.

Jak kdy. Stejně jako další "fičůry" moderních přístrojů stabilizace rozšiřuje možnosti fotografa a někdy znamená rozdíl mezi vyfotit a nevyfotit.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jurcax 11. 5. 2010 19:37

zdenda-foto: Fotky jsou parádní... mohl bys upnout jednu z nich v plném rozlišení nějak na web? Dnes jsem si byl vyzkoušet 450D, mělo to objektiv pevný 50mm, ale překvapovalo mě, jak při zazoomování snímku je foto neostré... To je ale hlavně záležitost objektivu ne?

Jinak 450D mě nadchla, už se nemůžu dočkat až ji seženu.

Nevíte kolik tak řádově stojí si nechat tělo vyčistit od prachu?

EDIT: A co si myslíte o objektivu Canon EFS 18-200mm f/3,5-5,6 IS? právě jsem našel nabídku, kde je tenhle objektiv a 500D. Sice by mi to zatím vyčerpalo rozpočet, takže na širokáč bych si musel počkat.
Jurcax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 11. 5. 2010 20:07

No ty ultrazoomy nejsou nějak extra ostré. Na běžné použití stačí, ale nikdy nebudou tak ostré jako lehce nadprůměrný objektiv s malým rozsahem.

Jde o to, jestli chceš kvalitu, nebo univerzálnost. Obojí perfektně nikdy nepůjde dohromady.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 11. 5. 2010 20:09

Jurcax píše: Dnes jsem si byl vyzkoušet 450D, mělo to objektiv pevný 50mm, ale překvapovalo mě, jak při zazoomování snímku je foto neostré...
Tak tomuto ani trochu nerozumiem, myslel si pri zaostrení, pevný objektív nezoomuje. Neostré ??? To môže byť iba v tom prípade že bolo zaostrené na iné miesto ako si chcel ty, alebo myslíš napríklad rozostrené pozadie ? Ak ano tak to je práve dôvod prečo si ludia tieto objektívy kupujú, to nie je vada !!! Vyčistenie od prachu ťa trápiť nemusí, verím že rozdiel pred a po by si nezbadal.
18-200 je blbosť z hladiska ako si sa vyjadril na začiatku že chceš k tomu "lepšie" objektívy a to je ešte horšia cesta ako keby si kúpil DZ kit.
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 11. 5. 2010 20:27

> TG007: Stabilizace není pro fotografii to co rozhoduje.
> Jurcax: mělo to objektiv pevný 50mm, ale překvapovalo mě, jak při zazoomování snímku je foto neostré...

tu je presne ten pripad: pevna 50-ka je sice svetelna, ale nema stabilizaciu
Ak nebudes fotit na manual alebo prioritu casu tak ti fotak navrhne napriklad 1/60 sekundy a co najnizsie ISO (predpokladam ze si fotil v predajni) .. a to neudrzis!
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 11. 5. 2010 21:28

1/60 na pevné padesátce musí udržet i chorý-.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zdenda-foto 11. 5. 2010 21:39

Jurcax píše:zdenda-foto: Fotky jsou parádní... mohl bys upnout jednu z nich v plném rozlišení nějak na web? .

Tak jestli ti to pomůže, hodil jsem na web 4 fotky v plném rozlišení (resp. některé jsou lehce ořezané). U každé je i EXIF, můžeš si prostudovat

http://zdenda-foto.wz.cz/IMG_0848.JPG => 18-55IS, ISO 800 (u zrcadlovky velice žádný problém), čas 1/4sec (stabilizace se tady hodila)

http://zdenda-foto.wz.cz/IMG_0931.JPG => 55-250IS, 154mm, F11 - v tomto rozsahu kreslí objektiv dle mého názoru opravdu výborně, při clonách F8 nebo F11 si nemám proč stěžovat :-)

http://zdenda-foto.wz.cz/IMG_0897.JPG => 55-250IS, 194mm, F8 - i zde ještě tento objektiv dává velice slušné výsledky

http://zdenda-foto.wz.cz/IMG_1010.JPG => 55-250IS, 250mm, F8 - na nejdelší ohnisko a v rozsahu tak 230-250mm je už 55-250IS v kresbě o něco slabší, vnímám mírnou ztrátu ostrosti, ale to se na to musím zaměřit, jinak ale super :-)
Canon 600D
zdenda-foto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TG007 12. 5. 2010 04:43

Ganec píše:tu je presne ten pripad: pevna 50-ka je sice svetelna, ale nema stabilizaciu
Ak nebudes fotit na manual alebo prioritu casu tak ti fotak navrhne napriklad 1/60 sekundy a co najnizsie ISO (predpokladam ze si fotil v predajni) .. a to neudrzis!

Pokud neudržíš 1/60 na 50 tak je někde něco špatně, ale určitě to nebude objektivem a ani tím, že nemá stabilizaci :-D :-D :-D

-- 12. 5. 2010 05:52 --

Pety píše:
TG007 píše: Stabilizace není pro fotografii to co rozhoduje.

Jak kdy. Stejně jako další "fičůry" moderních přístrojů stabilizace rozšiřuje možnosti fotografa a někdy znamená rozdíl mezi vyfotit a nevyfotit.

A prosím tě můžeš mi říct jak se fotilo dřív, když žádná stabilizace nebyla? Nebo si myslíš, že se fotilo jen když svítilo slunce a najednou přišel mrak a bylo po focení? :tleskani :tleskani :tleskani Pokud se bavím o ceně objektivů s IS a bez tak ta je dost propastná. Pokud nemá na stabilizovaný objektiv nezbyde mu nic jiného než verze bez IS a fotit jen za slunečného počasí :pozor :pozor :pozor Podle mě IS není všecho a dá se poměrně levně a jednoduše obejít a potom rozhodování jestli vyfotit nebo ne nemá smysl
TG007
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 12. 5. 2010 06:53

Jak se fotilo dřív, když nebyl autofokus? Když nebyla expoziční automatika? Když nebyly zoomy? Když nebyly blesky? Když nebyly hledáčky? Když nebyl svitkový film, ale skleněné desky?

Samozřejmě, že se fotilo.

Jenže všechny tyhle schopnosti moderních přístrojů (nebo příslušenství) posouvají možnosti fotografa, takže dnes může fotit věci, které dřív prostě fotit nešlo. Nebo může snadno fotit věci, které se dříve fotily velice krkolomně. Co je na tom k nepochopení? Někdo fotí jen krátkými časy, někdo zase jen statické záběry ze stativu, na to stabilizátor nepotřebuje. Ale zkus si fotit třeba v ZOO na safari z vozidla jedoucího po louce - a zatraceně ho oceníš. Nebo si zkus vylézt na žebřík a vyfotit si pohled na krajinu osminou sekundy. Nebo se dej na focení zvířat dlouhými skly. Stabilizátor je zlatá věc třeba u úplně obyčejné reportáže. Nebo přes hlavy davu před tebou - s ručičkama pěkně nahoru a s držením na Japonce.

Já ho vůbec nevypínám. Prostě vím, že udržím 8x delší čas a nemusím pořád počítat, jestli to ještě zvládnu.

Propastným rozdílem ceny objektivů IS a nonIS trpí pouze majitelé přístrojů, které nemají stabilizaci na čipu. Je to jejich volba - koupit něco takového. :)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jurcax 12. 5. 2010 09:03

Zdenda-foto: diky za fotky.

450D jsem byl vyzkouset venku. Ale pri zazoomovani fotografie na displeji fotaku mi prislo,ze je mirne neostra. Ostreno bylo na misto kde jsem zoomoval,uplny amater nejsem.

Kdyz bych se jeste vratil k vyberu. Jaky mate nazor na Pentax K-x? Libil se mi set s objektivy 18-55 + 50-300mm. Stabilizaci ma v tele,takze s objektivy neni problem a na dreview.com je hodnoceny jako 3. mezi Enter tridou. Jedine co me mirne vadi jsou baterky AA :-). A dalsi objektivy jsou o neco levnejsi, tim padem pro me dostupnejsi. Diky
Jurcax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TG007 12. 5. 2010 10:11

Pety - Zřejmě jsem toho nenafotil tolik jako ty :-), ale řekl bych, že patříš do kategorie lidí, kteří bez stabilizace nejsou schopni nic vyfotit, ale to je tvá věc. Docela bych věřil, že máš doma i stabilizovanou mísu na záchodě aby jsi z ní nespadl :-) Stabilizace není to nejdůležitější na objektivu a to se tady můžeš vztekat jak chceš.
TG007
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka