Jaká DSLR C 550D, 500D, 450D nebo N D5000?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Jurcax 9. 5. 2010 22:14

Potřeboval bych poradit s výběrem zrcadlovky, posledních pár dnů se tím probírám ale nejsem z toho uplně moudrý. Výběr modelů a setů s objektivy je více než velký. Zaměřil jsem se na Canony 550D, 500D, 450D a Nikon D5000. Nutno podotknout že jsem v oblasti DSLR nováček, můj současný přístroj je Panasonic FZ-15. Focení mě ale chytlo a chtěl bych se tomu věnovat více s lepším přístrojem. Fotím hlavně architekturu, města, přírodu, makro, krajiny a občas párty. Video výhodou, ale není uplně podmínkou. Chtěl bych se vejít do 25k Kč s už slušným objektivem (objektivy).
550D mi přišel ideální, ale už těsně přes limit. Proto jsem se zaměřil na 450D, ale jako o generaci starší přístroj mu vytýkali pár neduhů. Pak jsem objevil 500D ale tam nevím jaký je vlastně rozdíl mezi ním a 550D, poradíte? nakonec jsem našel i Nikon D5000, tam je super displej, ale zase chybí motorek AF v těle - nevím jak moc je to problém...

Co byste doporučili a s jakými objektivy?
Sety 450D: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/default ... &fc=6&po=0
Sety 500D: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/default ... nazev=500d
Sety 550D: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/default ... &fc=6&po=0
Sety Nikonu D5000: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/default ... p=1&pa=1-4

Díky
Jurcax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 9. 5. 2010 22:43

Tebe vyhovie každá jedna DSLR , ku ktorej budeš potrebovať adekvátné sklá. A v tom je tvoj najväčší problém - s rozpočtom do 25000,- sa donho nevojdeš ani keby si čo robil...
Čo myslíš pod pojmom
Jurcax píše:Chtěl bych se vejít do 25k Kč s už slušným objektivem (objektivy).
pre mna slušné znamená, nie setové...
Na krajinu či architektúru budeš potrebovať asi niečo širšie ako 18mm, na macro zasa MACRO objektív a na párty by to chcelo niečo svetelnejšie (stačilo by aj to MACRO) a samozrejme ext. blesk...
Absencia motorčeku v tele D5000 ta nemusí trápiť tolko ako cena originál "slušných" objektívov.
C450D by som dnes už určite nekupoval nový...

EDIT: ale úplne najlepšie by si urobil keby si naštudoval nejakú literatúru a s kúpou chvílu počkal, pretože, to zatial vypadá tak ako keby si šiel kupovať "rohlíky do supermarketu"
Naposledy upravil pufko dne 9. 5. 2010 23:27, celkově upraveno 1
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jurcax 9. 5. 2010 23:15

Rohlíky do supermarketu jsou přesný. Snažim se vybrat dobrej stroj pro začátek s nějakym rozumnym sklem a pak dokoupit přesně něco 10-24 na architekturu, 100 na macro atd. Ale nejspíš to beru za špatnej konec. Proto se chci poradit, jak to vybrat, na co se zaměřit, co je důležité a co podružné.

EDIT: jde mi hlavně o to, jestli koupit např 500D jen s 18-55 sklem a na začátek to stačí a nebo využít setové slevy a vzít to i s 55-200 a nebo jestli je to blbost
Jurcax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 9. 5. 2010 23:26

10-24 si myslel asi Tamron , na ten vela chváli nepadá, Sigma 10-20 je na tom lepšie. Setové objektívy sú na rovnakej urovni, na začiatok dostačujúce pre pokročilých mizerné, vždy im bude chýbať svetelnosť + rýchlosť, to je väčšinou dôvod prečo sa kupujú kvalitnejšie sklá...
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl 9. 5. 2010 23:35

no to moc dohromady nejde, ze pri takom rozpocte mat aj lepsi objektiv (objektivy), setove sice nie su zle,ale aj tak by si neskor presiel na "lepsie"...

z toho,co si dal na vyber, bral by som Canon 550D z titulu najlepsieho vystupu aj v horsich svetelnych podmienkach (vyssie ISO) a k tomu namiesto setaku (18-55) aspon Tamron 17-50/2.8 VC (vyuzijes ho aj na krajinu/architekturu/party) aj ked je to asi nad tvoj rozpocet,ale musis si uz teraz zratat,co sa ti vyplati kupit,aby si o pol roka neuvazoval o predaji objektivu. sirsie ohnisko 10-24 a makro objektiv kupis neskor,ked sa naucis pracovat s danou zostavou a dosetris peniaze,hm
D750 + N18-35/3,5-4,5G + N20/1,8G + N28/1,8G + N50/1,8G + N85/1,8G + N70-200/4G + SB700

karbonak Triopo GX-1027 s Giottos MH1311
lennyl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jozovo 10. 5. 2010 06:15

Podobný problém jsem řešil (fotím podobné věci, i když makro minimálně) a zvítězil nakonec C450D za dobrou cenu + Tamron 17-50 - spokojenost. Mít na to víc financí, šel bych do 550D. Další plánovaná investice je 70-200 4L a pak snad TOKINA 11-16/2,8 (to se ale dá prozatím nahradit spojováním fotek).
Na to makro bych chtel zkusit poskládat nějakou kombinaci z M42 (sanky + objektiv) - ale to spíš jen pro zábavu.
Na party (pod čímž rozumím soudek apod..) tenhle fotak neberu, to bych si to neužil, k tomu je ten starý kompakt, který vydržel už i pivní sprchu.

Zdravit Jozo
jozovo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 5. 2010 07:37

Ja na party pouzivam PEN + Lumix 20 F1.7 a fotim bez blesku.

No aj pri tejto super svetelnosti treba stabilizaciu aby zabery neboli rozmazane.
(pekne je to popisane pri porovnani Samsungu NX10 a Pen E-PL1)
Ak chces teda fotit v horsich podmienkach bez blesku, tak odporucam system so stabilizaciou na chipe (Olympus, Pentax, Sony), lebo velmi svetelne pevne objektivy stabilizaciu nemaju.

Co sa tyka tebou spomenutych Canonov, nie je medzi nimi velky rozdiel .. len v pocte megapixlov, velkostou LCD a formatom videa. Zaostrovaci system je ten isty, len 550D ma novsi metering senzor zo 7D (mala by lepsie zvolit expoziciu). 450D este tak agresivne neodsumuje, v recenziach sumi viac no z RAWu dostanes rovnaky vysledok (ak nie lepsi).

Problem Canonu/Nikonu je, ze ak pozadujes kvalitu tak si za objektivy pekne priplatis.
Vyhodou zas ze mozes kupit lacnejsie objektivy .. no kvalitativne pod urovnou lepsich UZ/kompaktov.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 10. 5. 2010 07:51

Zase jsi nezapomněl do příspěvku propašovat PEN :D
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jurcax 10. 5. 2010 08:13

Díky za názory, zadání mírně upravím. Šlo mi o to, jaký set vybrat na začátek pro mé využití s co nejlepším objektivem co se v té nabídce setů nachází. Obecně jsem už četl nekupovat 18-135 IS, protože prý není uplně nej. je tedy pro mě dobrou kombinací 18-55 IS + 55-200 IS?
K tomu tělu. Jaký je vůbec rozdíl mezi 500D a 550D kromě rozlišení? Ganec říká že v metering sensoru, je to vůbec pravda?
Osobně co jsem zatim zjistil, tak bych nejradši šel do 450D z druhé ruky a s tím se naučil a třeba by mi i stačil a k tomu nějaké lepší než setové objektivy. Ale nevím kde kupovat, nikoho známého kdo prodává neznám :-(.
Z jiného soudku, co si myslíte o nákupu na eBay, např přes CitiWide - Online? Jak je to s daněmi a clem? Velmi se mi líbil tento http://cgi.ebay.com/Canon-DSLR-EOS-Kiss ... 932wt_1008 Cena je 18000 Kč, což je v porovnání s ČR o 6000 méně. Rok záruky už bych zkousnul, i když v Hong Kongu...
Ten objektiv širokoúhlej jsem myslel http://www.megapixel.cz/tamron-sp-af-10 ... herical-if
Jurcax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 10. 5. 2010 08:13

bolo treba rozsirit obzory...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 10. 5. 2010 08:19

Novinek v 550D je víc, viz:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos550d/
první strana dole a pak str. 21

Dobrý bazar je třeba na www.paladix.cz

Na záruku při nákupu ze zahraničí zapomeň, naopak nezapomeň připočítat clo a DPH.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 10. 5. 2010 08:46

Pokud jde o objektivy 18-55IS a 55-250IS, ty jsou pro začátek v pořádku. Pokud se chceš jen naučit a jistit co vlastně požaduješ od foťáku do budoucna je to dobrý start.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pufko 10. 5. 2010 10:49

Cez Ebay nakupujem dosť, aj drahé veci, ale je to väčšinou z krajín EU na čo sa CLO nevzťahuje. Ceny na EBAY sú konečné a navyšujú sa iba o poštovné, problém je , ked chceš kúpiť napríklad z Hong Kongu okial by sa mal tovar precliť. Clu nepodlieha tovar do určitej hodnoty, kde si som čítal že to je 150€ u nás ale nemám to potvrdené. Pokus oklamať colný úrad sa neopláca, lahko sa môže stať že cenovo výhodný tovar je odrazu drahší ako keby si ho kúpil tu.
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bohdy1 10. 5. 2010 12:17

Do 25.000,- Kč - http://www.pixmania.cz/cz/cz/1549231/ar ... -nikk.html

Jen jako námět ;)
bohdy1
Kolemjdoucí

Další stránka