Zdravím. Mám Nikona D60. A od srpna 2009. Můžu ti napsat co mi na tom Nikonu vadí třeba ti to pomůže se rozhodnout.
Nikon D60 je hodně jednoduchá zrcadlovka, která nemá žádne pokročilé funkce. napřiklad nemá náhled hloubky ostrosti-to ale moc nevadí, předsklopení zrcádka-to mi celkem vadí, žádnej braketing-to se dá přetrpět, pak má všechny stupnice expozimetru naopak než všechny ostatní fotoaparáty (jako každej nikon zřejmně)-mám na mysli, že + je vlevo-to mě dost vadí, pokaždý točím na špatnou stranu. Dále k němu neseženeš drátovou spoušť, mám jen infračervenou, ale ta neumí namáčknout(navíc senzor je zepředu, jak mám foták na stativu tak musím mít ruku před dotákem jak pytel). Žádnej origo-battery pack, neorginální jsou a druhá spoušt(vertikální) se řeší infračerveně, takže zase nenamáčkneš. Nikon má jinou polohu snímače než ostatní značky, takže starý objektivy M42 můžeš použít jen přes redukci s čočkou. Při použití manuálních objektivů neměří expozici, Canon(Sony asi taky) ano. Poslední věc, ovládání zoomu má naopak, točí se na jinou stranu než u ostatních fotoaparátů. Funkce D-lighting má vlastní tlačítko a přitom je to funkce celkem úplně nanic

kdyby místo toho bylo třeba ostření nebo vyvážení bíle. Všechno důležitější je ukrytý v menu. A například fukce manuálního blesku, kde si můžeš nastavit intenzitu záblesku os 1/1 do 1/16 je fajn, ale na hlavním displayi se ti o tom, že sis to napevno nastavil nic neukáže-takže jsem to párkrát zapomněl přepnout a divil se proč je blesk tak slabej. Při focení do Rawu trvá dost dlouho než se ti zobrazí fotka.
nějaký výhody, v hledáčku je indikátor zaostření, takže s manuálníma objektivama jde přesně zaostřit. Celkem málo šumu a slušnej dynamickej rozsah v RAWU. Jinak zpracování je celkem dobrý, čekal jsem, že to bude horší, ale podle mě to aji něco vydží. Zatím jsem nespozoroval nějaký prach na snímači a to mením objektivy(ale pkud neměníš, tak se ti práší dovnitř třeba když přezoomuješ-objektiv funguje jako pumpa a práší přímo na zrcádko)-takže čištění snímače funguje. Seták je celkem povedenej, je ostrej a rychlost se taky dá-přesnost nemá chybu a hlučnost je taky supr. Co mi vadí tak poslední člen kde se připevňují filtry má celkem vankl i vůli v ostření, takže filtry bych nedoporučoval vůbec používat, ale na fotky to nemá vliv. Seták samozřejmně aberuje, ale zase má celkem malý soudkovitý zkreslení na 18mm.
To je asi všechno, když si na ěnco ještě vzpomenu tak napíšu.