od lennyl_2 18. 4. 2010 07:42
mal som set K100D Super + 18-55/3.5-5.6 a tam slnecna clona bola, neviem ako to teraz davaju.
ako mozna nahrada za ten setak do cca 350euro (aj ked pre zaciatocnika kvality ma,o tom nie je pochyb) je bud pentax 16-45/4 (az taky brutalny rozdiel na dlhom konci to nie je), tamron 17-50/2.8 (ale mozes trafit na horsi kus, ak sa da, radsej vyberat z viacerych), sigma v tej cene a rozsahu ma vacsinou makksie rohy, treba ju vzdy viac clonit na krajinke, pri portrete to az tak nevadi.
ak mas pevny rozpocet, kludne ber ten set k-x + 18-55 + 55-300, ak sa naucis spravne vyuzit potencial tela a fotit kompozicne pekne fotky pri dobrom svetle, budes spokojny. ono aj zo staruckeho canon 350d + 18-55 som videl krasne fotky, len to treba vediet:-)
+ nezabudaj na polstrovanu brasnu (neznicis si techniku nosenim kade tade), polarizak (v krajinke sa najde vyuzitie pri opare/zrkadleni atd.), sedy prechodovy filter a drziak (pri inom ako obednajsom svetle skoro nutnost na oblohu), pamat.karta aspon 4GB (odporucam Sandisk Extreme III Class6 /Class10 je optimal, na vsetky ostatne budes vacsinou cakat pri zapise), stativ - nie je taka nutnost,ale niekedy je potrebny.
tak si to najskor vsetko zrataj, aby si vedel, do coho ides a co si mozes dovolit. zaklad telo + objektivy su jasne, pamat.karta tiez, pokial ti predajca nepribali daku (vacsinou pomalsiu), do k-x idu AA tuzkove bat.,takze 4x AA aspon Sanyo Eneloop a pod.(nabijacka), foto brasna v zaujme zachovania techniky, filtre a stativ nepotrebujes nutne hned..
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN