kompakt kolem 5000kč FX550 či jinej?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod rousini 25. 4. 2010 09:58

drak.p.d: Tak jak? Napiš nějaké dojmy z FX550. Vybírám nějaký univerzál v kategorii 5000Kč, aby to trošku umělo fotit (hrátky s nastavením by mi taky nevadily) a aby se dalo koukat na příležitostné video. Pár kandidátů mám, žádný není ideál... (F200/70EXR, Exilim-H10, TZ6 a FX550). Fuji má asi best photo a mizerný video, Casio by mohlo umět od každého něco s obstojnou kvalitou, TZ6 horší video a full automat, FX550 mám jen papírové údaje a podle nich docela dobrý.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 25. 4. 2010 22:25

Fuji F80EXR by uz mala mat HD video...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drak.p.d 26. 4. 2010 08:22

Dnes, nebo zítra si pro něj teprve jdu. na megapixelu v Praze ho už neměli skladem tak jsem musel počkat než ho pošlou s pobočky z Brna tak dam vědět. ten TZ6 jje zajímavej za tich 5000 ale já chci manuální režimy takže bohužel. Fuji F80 co jsem viděl fotky na netu mě docela zklamal. Čekal jsem na uvedení toho fotáku na trh a že se pak rozhodnu mezi F80 a FX550 a ten FX550 má hezčí fotky. A jinak S90 by byl rozhodně luxus ale já chci ten foták hlaně na nošení na ryby a víc jak tich 5 za něj nedam. Na to že ho za nějakej čas vykoupu je i těch 5000 dost ;-)

FX550 jsem měl už v ruce a s porovnánim ze ZX1 jak už tady bylo psáno můžu potvrdit že má snímky drobet lepší ale to že má nesmyslný počet Mpix na malej snímač je bohužel fakt no :-\
drak.p.d
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rousini 26. 4. 2010 11:10

No už jsem byl rozhodnutý pro F70EXR (slušné fotky, slušný zoom), ale několik videí s hnusným neustálým mixem zvuku doostřování mě odradilo. Přecejenom dost cestujeme a pohyblivé obrázky chci taky.
Škoda že FX550 nemá zoom aspoň 150. Takhle nevím a nejhorší, že ani přitlačit finančně moc neřeší. Tam už se profiluje kvalita, ale univerzálnost ostrouhává. TZ6 a pod už je lopata...
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 4. 2010 11:21

Pozri na dake Sony .. mam Sony H20 (aj ked ta by sa ti mozno zdala velka), ale co sa tyka videa nemozem sa stazovat .. dokaze zoomovat pocas nahravania (sice pomalsie ako zoomovanie pri zaostrovani, takze to nepocut), zvuk nie je prebudeny ani na koncerte (co som bol fakt prekvapeny).
Foti tiez dobre.
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 26. 4. 2010 11:30

Ganec: díky za tip, bohužel ohnisko od 38mm je moc a pro mě horší, než kdyby končilo na 90...
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr1968 26. 4. 2010 15:22

38mm wide je pěkný opruz
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 4. 2010 16:21

Ked si na koncerte asi 100 m od podia, tak ani nevadi .. cim ma uzsi zaciatok, tym ma dlhsi dosah.

Ale mal som na mysli: pozri si daky iny model od Sony.
HX5 je asi mimo tvoj rozpocet, ale mozno su aj lacnejsie modely co maju 10x zoom .. napr. H55 ma podobny objektiv (25 - 250mm) .. len netusim kolko stoji (a nechce sa mi to teraz hladat).
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dajk 26. 4. 2010 18:08

No tak já sem uplně v pytli.Ted nevim, jestli teda vrazit prasule do nového foťáčku, nebo si nechat svůj vybíječ baterek :-)
Nechci do toho dávat přes pět a chci si trochu výrazněji polepšit v kvalitě fotek....už se opakuju ;-]
C-500 není špatný, ale když občas vidim fotky z jiných kompaktů, zdají se mi být prostě lepší a to nejsou od bůh ví jakých fotografů.
Ještě sem měl v merku FX60, ale FX550 vypadá lepšejš :oops:
Slyšel sem že Olympusy nic moc, to sem přemýšlel i nad FE - 5030 (jenže 14mpx už je moc)
Ach jo....dilema, dát, nedát.....
dajk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rousini 26. 4. 2010 19:07

Musím to rozlousknout:
- F70/200EXR slušné fotky, špatné video
- FX550 použitelné fotky, dobré video, omezený focus
- TZ6 použitelné fotky, trošku lepší video oproti Fuji
- TZ7 použitelné fotky, dobré video, asi o 2000Kč nad ostatními

Takže mi z toho vychází Fujiny na fotky a v podstatě zapomenout na kameru, FX550 kdy si občas nepřiblížím co by se hodilo nebo dražší TZ7 (kdyby fotila jako EXR tak neváhám)...
Nějak to zaviselo mezi Fuji a FX550, víc už toho nevymozkuju. Nejvíc mě irituje, že ani pro jedno nejsem nadšenej.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dajk 26. 4. 2010 21:06

Těžko vybírat :oops:
A co Sony CyberShot DSC-W290 ?
Ten by prošel?
dajk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod rousini 26. 4. 2010 22:05

Já nevím, já už nemám sílu hledat. V hlavě se mi honí informační chaos načerpaný za uplynulý týden. Teď jsem zralý na bystrého prodavače a spokojeně si ponesu domů nějaký šunt z regálu...
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 27. 4. 2010 11:14

U té FX550 mám obavu jestli se nejedná o příšerný objektiv z LZ8/10 se špatnou rohovou ostrostí a kresbou. Ani u FX500 ho nevychvalovali...
Asi trochu podstatnější handicap FX550 jsou přepaly portrétů s bleskem, ale to je kategorie mimo mě a naopak nedostatečná intenzita blesku TZ6/7 s ohledem na šířku objektivu. Dá se dedukovat, že oba neduhy budou u obou (třech) modelů.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod odklizec 27. 4. 2010 13:33

rousinin, jdes na to od zakladu blbe ;) Chces maximalni kvalitu za malo penez. Idealni fotak neexistuje, vzdy jsou tam kompromisy. Cim levnejsi fotak chces, tim vetsi ty kompromisy budou. Dival ses na nejake zahranicni recenze s ukazkama fotek? Pokud chces fotak, vezmi 200EXR a fot v 6MP modu. Ma nejvetsi senzor a v 6MP modu dostanes celkem pouzitelne fotky az do ISO1600. Pokud chces primarne kameru na video, vem Panasonic.
odklizec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 27. 4. 2010 14:34

Já vím, že je to vždy o kompromisech a docela jsem byl pro F70/200 rozhodnutý, ale pak na mě někde na youtube juklo video a začal jsem řešit i tuto stránku...
Tak jako nechci tahat zrcadlo ani DSLR, tak pochopitelně nechci tahat kompakt a kameru. Je jasný, že na vysokou kvalitu nemůžu pomýšlet, ale kdyby mi to bylo jedno nebo existoval jeden profláknutý foťák, tak by debaty byly zbytečný.
Asi ta pixelová kvalita pro mě není důležitá, nikdy si nebudu prohlížet fotky s posuvníkem okna, ale vždy přizpůsobené velikosti monitoru. Asi se tam nějaká ztráta ostrosti a šum ztratí.
Furt mě to z těch Foťáků táhne víc k F70 kvůli zoomu, myslím že kvalita fotek je pořád dost vysoká a z Kamer k TZ7. Tam to videjko je pěkný a fotky by taky mohli být v pohodě.
Škoda, že není víc zkušeností s FX550. Pokud by měla kvality TZ6/7 ve svých papírových mantinelech, taky by to nemuselo být špatný.
Vzorový fotky jsem koukal, ale v 1:1 na mém TN monitoru (1600x1200) poznám jen šum na vyšších ISO a mázlé a dopatlané jsou v podstatě všechny...
rousini
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka