kompakt kolem 5000kč FX550 či jinej?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod drak.p.d 22. 3. 2010 19:22

Zdravím... nedavno jsem tady už vybíral kompakt a po dlouhém vybírání jsem si koupil Panasonic ZX1 a dost mě zklamal jak kvalitou fotek na plnou automatiku s porovnáním s x let starym 4 Mpix automatem od Kodaku, tak hlavně že to byl plnej automat a nešlo tam nastavit ani základní parametry kolem času clony a tak.
Dnes si pro něj má přijet kupec (doufam že si ho odveze) a budu potřebovat něco jinýho. Je mi jasný že ta kvalita jde u všech fotáků díky několikanásobném větším Mpix na malém snímači do kopru ale přesto se chci ještě zeptat zda se v této cenové kategorii nepohybuje nějaký ještě zajímavější kompakt s manuálnim režimem?
Kamarád co dřív měl starej 3.2Mpix kompakt od canonu tak fotil hezky ale nevim jak na tom dnes canon u kompaktů je. Co jsem se právě dočetl tak že levný kompakty dnes dělá nejlepší Panasonic ale nevim no.
Mam podmínku že ten foták nesmí bejt velkej (budu ho hlavně nosit ve vestě na ryby, vozit na motorce a nodit do práce) takže bohužel malej čip a chci manuální režim protože si rád s fotkama hraju.
Ten FX550 mi přijde docela zajímavej už jen díky oběktivu kterej začíná na 25mm a má drobet lepší výchozí světelnost než ZX1 tak budou fotky možná taky drobet lepší.
Díky za příspěvky Petr.
drak.p.d
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pufko 22. 3. 2010 19:37

Fuji F70/80/200 používajú aspon o chlp väčšie snímače
pufko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod springb 22. 3. 2010 20:00

Ja som si kúpil Canon S90 a spokojnosť! Je to sice trochu viac penazi ako 5000.- kačiek ,ale zas fotak sa nekupuje kazdy rok nie. Urob to tak ako som to spravil Ja. Kúpil som si Canon S90 za 350.- EUR , no a žene som povedal ,že stál 180.- , a vybavené :-)
springb
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drak.p.d 22. 3. 2010 23:12

Ten Fuji F80 se mi zatim líbí... ono o něm ještě moc napsáno neni, na megapixelu píšou že by měl být dostupný od 19.4. tak snad bude za solidní peníz ten měsíc to snad vydržim
drak.p.d
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sona1 24. 3. 2010 23:33

Ahoj Draku,
ten FX550 jsem měla dnes půjčený, tak snímky jsou znatelně lepší než ze ZX1.
Jednoznačně ostřejší. Šum tam samo je, při velkém zvětšení, tak záleží, jak jsi na to háklivý.
Lepší výstup je asi hlavně díky vyšší světelnosti objektivu. A jestliže je zjevný rozdíl i mezi světelností 3.3(ZX1) a 2.8 (FX550), tak mě to přesvědčilo krutě navýšit limit a jít do LX3(světelnost 2, ale na rybách by to asi zas tak platné nebylo...). Tu ZX1 jsem dnes poslala e-shopu zpět.
Soňa
sona1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ganec 25. 3. 2010 08:21

drak.p.d píše:Je mi jasný že ta kvalita jde u všech fotáků díky několikanásobném větším Mpix na malém snímači do kopru ...
Dovod preco su dnes v ponuke take fotaky ake su je, ze bezny ludia co sa nevyznaju (ale je ich najviac co fotaky kupuju) reaguju len na vacsie cisla alebo na co najnizsiu cenu. Chcu zvycajne vsetko v jednom. Najma oni urcuju co sa bude v buducnosti vyrabat...

Kvalita nejde dolu len koli megapixlom.
Ku znizenej kvalite sa pridava aj zvyseny zoom .. a snaha firiem usetrit.

Cim vacsi je rozsah zoomu tym viac kompromisov sa musi pri navrhu fotaka urobit.
V minulosti sa to prejavovalo najma chomatickou aberaciou, no teraz ju vacsina firiem dokaze opravit priamo vo fotaku (vlastne musi) takze sa bezne predavaju modely s vacsim rozsahom zoomu ako v minulosti.
Problem ale je, ze sa tym zhorsuje aj kontrast .. namiesto ciernej je siva, prechody medzi farbami su nevyrazne (a celkovo zabery vyzeraju malo ostre, ploche) .. no toto nevidno na prvy pohlad, ani sa to neda zmerat.

Ak teda pozadujes kvalitu, kup si radsej fotak s mensim rozsahom zoomu.
No ale ak pozadujes co najvacsi dosah, tak nepozeraj na cislo zoomu, ale len koncove cislo rozsahu (kludne ignoruj ze budes mat zaciatok menej sirokouhy)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drak.p.d 29. 3. 2010 08:36

sona1 píše:Ahoj Draku,
ten FX550 jsem měla dnes půjčený, tak snímky jsou znatelně lepší než ze ZX1.
Jednoznačně ostřejší. Šum tam samo je, při velkém zvětšení, tak záleží, jak jsi na to háklivý.
Lepší výstup je asi hlavně díky vyšší světelnosti objektivu. A jestliže je zjevný rozdíl i mezi světelností 3.3(ZX1) a 2.8 (FX550), tak mě to přesvědčilo krutě navýšit limit a jít do LX3(světelnost 2, ale na rybách by to asi zas tak platné nebylo...). Tu ZX1 jsem dnes poslala e-shopu zpět.
Soňa

Tak to jsi mě docela potěšila... asi si ho tedy dojdu do krámu vyzkoušet něco si s nim nafotit a uvidim :) LX3 je na mě už moc drahý kord když ho budu tahat na ryby a klidně ho můžu pak někde vykoupat tak pak by mě to mrzelo dvojnásob...
drak.p.d
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drak.p.d 19. 4. 2010 14:53

Dnes jsem prvně viděl fotky s Fuji F80 a byl jsem dost zklamaný. Sice má nepatrně větší snímač ale FX550 mi přijde že fotí daleko líp. Tak si ho dojdu tenhle týden vyzkoušet do krámu a uvidim.
drak.p.d
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dajk 23. 4. 2010 19:34

Ahoj,
taky delší dobu vybírám kompakt, mám Olympus C-500 a chtěl bych si polepšit v kvalitě fotek, ostrosti a méně šumu.(rychlost a AA baterie, otom už nemluvě).
Vybírám už jen v Lumixech a můj strop je též 5tis.Původně sem chtěl FS10 či FS15 (3800.-), ale v jednom fóru mi bylo řečeno, že bych si teda vůbec nepolepšil.Měl sem počíháno i na TZ6 ale z té sešlo.
Myslíte, že FX550 bude znatelně lepší než C-500?(v porovnání se sevětelností a ohniskem, bych řekl že ano).
Díky ;-)
dajk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1968 24. 4. 2010 06:45

Světelností si nepolepšíš určitě. Zbytkem ano
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod dajk 24. 4. 2010 11:51

Ok, myslíš teda, že ho můžu obmněnit za FXku?F10 by byla uplne zbytecná, nejspíš že jo ;-)
Focení až tolik nerozumim, umim si nastavit (když nechci fotit jen na AUTO), iso, clonu...Ale vzhledem ke scénickym režimum je obohacenější ten Lumix, je to tak?Jak to u něj vypadá s nočním režimem?C-500 nic moc, ale v tu dobu sem snad ani nic nenastavoval, jen fotil na noční portrét a kde nic tu nic, než se zavřela závěrka, už sem měl rozklepaný ruce :-)
Díky za odpověď ;-)
dajk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1968 24. 4. 2010 15:29

Nevím přesně. Noční režim má. Ale nemá manuální nastavení času. To mám rád. Proto nemám Panasonic ,ale Samsung.A nelze zoomovat při videu,to mi také vadí. Ale na druhou stranu Panasonic dokázal hodně. Prakticky vymazal Nikon,Canon z běžných rodinných kompaktů. Má tah na branku. A jeho automatický režim je nejlepší ze všech
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod dajk 24. 4. 2010 17:38

Přemýšlel sem i nad Olympusem FE-5030, ale ta ohnisková vzdálenost :oops: , plastové tělo....
Nikon tam byl nějaký taky, ale po různých čtení článků a názorů (ikdyž má každý jiný), to vyhravá Lumix.Akorát teda nevim přesně jaký, ale strop je 5tis.
Měl bys nějaký tip prosím?
Díky ;-)
dajk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petr1968 25. 4. 2010 05:51

Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod odklizec 25. 4. 2010 07:23

dajk, na foceni v noci, pokud nechces pouzit blesk, ti zaden kompakt do 5000 stacit nebude. On teda na uplnou noc nebude stacit zaden soucasny kompakt ;) Musis lip definovat co je pro tebe "noc". Pokud tam nejake svetlo prece jen je, neco se vyfotit da i s kompaktem a nemusi to byt az takova hruza. Nicmene, nepocitej s kompaktem do 5000. Kompakty do 5000 maji bez vyjimky malinkaty senzor plny megapixelu a brutalniho odsumovani, takze vysledek stoji za prd.

Ja osobne s kompaktama fotim dost intenzivne, za vsech moznych i nemoznych podminek. A muzu ti zodpovedne rict, ze pokud fotak nema alespon senzor o velikost 1/1.7", rezimy clony/casu, objektiv zacinajici na f2.0/f2.4 a RAW, tak na nejakou slusnou fotku "v noci" z ruky a bez blesku rovnou zapomen. A tyhle podminky dnes splnujou vseho vsudy 4 fotaky (Ricoh GRDIII, Panasonic LX3, Canon S90, Samsung EX1/TL500)? A pokud vim, nejlevnejsi se da sehnat kolem 9000 (Canon S90).

Tady mas par ukazek "nocnich" fotek s kompaktem a bez blesku. Samozrejme je tam sum, ale zaroven tam jsou detaily a neni to rozpatlane. Tohle z kompaktu za 5000 nedostanes ani omylem. Samozrejme netvrdim, ze to jsou perly ;) Jen ti ukazuju, co se da, kdyz ma kompakt trosku vetsi cip a fotky si zpracujes sam a nenechas to na automatice.

GRDII f2.4 1/24 ISO400
Obrázek

GRDII f2.4 1/39 ISO300
Obrázek

GRDIII f1.9 1/11 ISO800
Obrázek

GRDIII f1.9 1/23 ISO400
Obrázek
odklizec
Návštěvník

Další stránka