tělo + makro objektiv do 30t Kč

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 21. 3. 2010 16:17

Chci koupit něco na makro focení (malé věci, použití "ateliér" i venkovní), a uvažuji o Canon EOS 550D (18t Kč) + Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM (13t Kč). Nebo máte v této cenové relaci jiné doporučení? Vzít levnější tělo a lepší objektiv (ale jaký)? Ideál by byl asi +/- 80mm f/1,8 Macro, ale nevím, zda se něco takového dělá.

Používám asi 15 let jen Canon, ale nebráním se zkusit něco jiného.. :)
Radek.Hulan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod never 21. 3. 2010 17:41

Pokud je to všechno co vyžaduješ, tak je to dobrý set.

Nicméně: Doopravdy budeš fotit ze zrcadlovkou jen makro? Pokud ne, bude ti stačit jen "seťák", který na tom doopravdy není opticky úplně nejlíp ?

Pokud by sis chtěl zrcadlovku nějak lépe dovybavit objektivama, určitě bych volil starší tělo. Pokud nepotřebuješ na zrcadlovce video, miliony megapixelů a pouze vysoké hodnoty ISO, které v životě nevyužiješ, bude 550D zbytečné. . .

Makro objektiv sis vybral správně, tady není co řešit, ale spíš bych se zamyslel i nad otázkou dalšího "normálního" focení se zrcadlovkou... :-) Protože to by byla opět další, poměrně velká investice. . . :-)

BTW ke značce: To bych na fóru neřešil, každý ti doporučí to "svoje" Pokud máš rád Canon, zůstaň u něho. Spíš zajdi do prodejny a vybírej podle toho, co ti padne líp do ruky. . . ;-)
Canon EOS 6D...víc na webu :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 21. 3. 2010 17:48

Díky. Uvažuji fakt jen o makro focení, pro zábavu (interiér - šperky, hodinky, atd., venku pak příroda - brouci a tak) :-) Pro video to vůbec nepotřebuji (a nikdy asi nebudu), hromadu megapixelů také ne.

U 550D si nejsem jistý, zda to není na toto použití zbytečně drahé tělo, možná by stačilo i 1000D za 8t Kč anebo výprodejové modely. Na druhou stranu, výměna těla není snadná, a 550D mě bude méně omezovat, když v budoucnu dokoupím další objektivy.

Se seťákem to brát nechci, to bych pak vzal někdy asi Tamron 17-50 F 2,8 jako (cenově rozumný) "univerzál".
Radek.Hulan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod never 21. 3. 2010 18:00

1000D bych já osobně nebral. Je to doopravdy zrcadlovka pro úplné amatéry a ve "stovkové" řadě vidím větší potenciál.

Raději bych tedy doopravdy zvolil onu výběhovou 450D. Ve své podstatě jediný, čím Tě může zrcadlovka dále omezovat bude ISO (Pochybuju, že bys nějak hrotil rychlost ostření, množství a rozložení ostřících bodů apod.)a megapixelů je už na 350D dost :-)). Takže tak.

Tamron 17-50/2.8 je skvělá volba místo seťáku. Nic lepšího vlastně ani v této cenové relaci není a sám s ním mám velmi dobré zkušenosti.

... však ono té výbavy bude ještě dost. Brašna, baterky, blesk... Tohle je nemoc.. :-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod m0rp4euz 21. 3. 2010 18:15

Já bych hlavně doporučil si 550D osahat v obchodě, pokud se tak už nestalo. Mě totiž mlsná přešla potom, co jsem si 550D otěžkal a zhrozil se nad zpracováním. Ale každý má jiné priority. ;)
^^
m0rp4euz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 21. 3. 2010 18:17

Ok. Jinak mám pocit, že ten výběr není zase až tak široký pro tyto požadavky, a že mu +/- odpovídá jen kombo 450D/500D/550D + ten 100mm f/2,8 Macro :)

Snažil jsem se něco podobného poskládat do 30t u Sony a Nikonu a nepodařilo se.

Re: m0rp4euz - už se stalo, ale taková 50D přeleze rozpočet už výrazněji. Tolik nechci utratit.
Radek.Hulan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dawidoff 21. 3. 2010 18:20

Pro zajímavost se podívej na nový Panasonic G2 , myslím, že pro geeky jím podobné hračičky to bude dobrá volba. Mínus je v tom že cena bude pravděpodobně vyšší a navíc tuhle zrdcadlovku bez zrdcátka jako obvykle místní konzervativci naprosto odsoudí. Pro mě který nikdy nebude profi fotograf je například Full Time LiveView , výborný pomocník..
každopádně good luck.

http://gearpatrol.com/blog/2010/03/08/p ... ix-dmc-g2/

a o objektivech třeba tady :
http://photo.net/olympus-camera-forum/00TWVt
dawidoff
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod never 21. 3. 2010 18:23

Když už jsme u toho. Myslím, že Radek zrcadlovce nebude dávat moc zabrat, ale kdyby i tak chtěl něco lepšího (zpracováním) tak určitě ne 50D. Raději 40D, která se dá v bazaru sehnat tak za 12 tisíc. Je to parádní tělo, takže pokud by si uvažoval i nad touto variantou, spíš bych doporučil tohle... ;-)
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 21. 3. 2010 18:29

Taky zajímavý bundle: http://www.megapixel.cz/canon-eos-50d-ef-s-60mm-makro (pokud to je bráno jako reklama, tak klidně smazat)
Canon EOS 50D + EF-S 60 mm Makro za 32t Kč

Nicméně myslím, že 100mm bude vhodnější.
Radek.Hulan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod never 21. 3. 2010 18:33

100mm na makro bude bezpochyb mnohem vhodnější...
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 21. 3. 2010 18:35

No, vezmu 550D + 100mm f/2,8 Macro USM. Na mé amatérské pokusy je plast více než dobrý. Bazarové zboží kupovat nechci, foťák bez záruky, který mohl spadnout, vykoupat se, atd. za těch pár tisíc Kč ušetřených nestojí.

A díky za "potvrzení vhodnosti volby". Za chvíli začnu spamovat svůj blog hromadou nepovedených makrofotek ;)
Radek.Hulan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod never 21. 3. 2010 18:56

Vybral jsi dobře :-)

Fotek se už nemůžeme dočkat :mrgreen:
never
Návštěvník

Odeslat příspěvekod honza.skypala 21. 3. 2010 19:04

Co se týče makro focení v interiéru (zmiňované drobnosti jako šperky), rozhodně kromě foťáku doporučuji zainvestovat do fotografického stanu a pořádné halogenové lampy.
Honza
honza.skypala
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 21. 3. 2010 19:06

honza.skypala píše: pořádné halogenové lampy.

Máš nějaké doporučení?
Radek.Hulan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod honza.skypala 21. 3. 2010 19:10

Radek.Hulan píše:
honza.skypala píše: pořádné halogenové lampy.

Máš nějaké doporučení?

Koupil jsem obyčejnou 400W v OBI. Fotografický stan pak ve Foto Škoda.
Honza
honza.skypala
Kolemjdoucí

Další stránka