Canon 550D vs. 5D MarkII

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 5. 3. 2010 20:46

Ahoj, rád bych požádal o pár "poradních" hlasů v rozhodnutí o koupi nové zrcadlovky. V současné době mám Canon 400D, ale chtěl bych "přezbrojit". Důvody ke změně jsou následující:

1) při nižší hladině osvětlení sem out (použitelné ISO je do 800) - protože občas fotím koncerty, tak potřebuji lepší rozsah ISO
2) možnost videa - chápu názory typu "foťák je na focení", "na točení je kamera" apod. - nicméně toto jsou pro mě liché argumenty - s kamerou jsem se něco nalítal, ale to co mě láká je možnost pohrát si s DOF, což s běžnýma kamerkama do 100 tyček nejde (a DOF adaptér nepovažuji v dostupné cenové relaci za kvalitativně adekvátní řešení) + "zrcadla" mají neodiskutovatelně lepší obraz

Původně jsem byl nadšený z novinky 550D - nabízí vše co bych chtěl + 60fps při 720p. Prostě nádhera. Ale pak se mi to rozleželo v hlavě, protože když se hodně uskrovním (půl roku o chlebu a vodě), můžu dosáhnout na zmiňovaný 5D MarkII (v setu s 24-105 f4 L) - a i když 5D nemá a nebude mít 720p v 60fps, tak má jinou přednost - Full Frame snímač.

A teď sem na vážkách: na jedné straně vynikající vlastnosti pro možnosti videa v podobě 550d a na druhé straně vysněný a mnou "heroizovaný" TOP s Full Frame čipem, který umožňuje lepší možnosti v "hraní si" s DOF.

Stojí tedy ten FullFrame za ty peníze ? Není přeci jen nakonec lepší se spokojit s cropem, ušetřit balík peněz a navíc získat těch 60fps ?? Jak to vidíte vy ostatní ???

Na rovinu říkám, že nepoznám rozdíl v kvalitě fotek mezi 17-40 f4 L a bakelitovým seťákem 18-55 3,5-5,6 - ano, stydím se za to :D
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 5. 3. 2010 21:26

To musíš přece vědět ty, jestli hodláš víc fotit nebo točit video.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 5. 3. 2010 21:41

S jakým sklem na těh koncertech fotíš? jestli seťákem, chápu..
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod TG007 5. 3. 2010 23:20

Jak je možné, že ještě nezasáhli místní testeři a odborníci na Canon?
Hele radím ti dobře na tuhle značku zapomeň a pokud od nich něco máš hned to prodej.

Jan Suk [90.177.143.xxx] | 10. 02. 2010 12:05
Video ujde, ale fotky jsou bída. Měl jsem Canon 500D a lezly z toho přebarvené omalovánky, přepaly a zaostření AF byla loterie. Setový objektiv má tak výrazné soudkovité zkreslení, jak kompakt za 1,5t Kč. Canon dlouhou dobu těžil z toho, že neměl konkurenci ve svém segmentu a kvalitou stále víc upadal a těžil z toho a to skončilo příchodem gigantu Sony. Sony nasazuje kvalitu a moderní technologie jako BSI čipy a kvalitní skla Zeiss. Canon se ještě bude chvíli držet, ale jen proto, protože mnoho lidí má v policích jeho objektivy, byť poměrně nekvalitní a je jim to líto vyhodit. Ale dnes bych už do systému Canon neinvestoval ani korunu a rychle bych se jich zbavil, dokud jsou prodejné. Canon už nemá budoucnost a kdo se rychle zorientuje na primuse budoucnosti - systém Sony, ten udělá správné rozhodnutí a ušetří si pozdější hořký přechod stejně k Sony s velkou finanční ztrátou za pořízené vybavení Canon. Ten už bude jen "přicmrndávat" na trhu. Canon je malá firmička bez kvalitní technologické základny a velkým PR oddělením a to byla jeho osudová chyba, místo financování reklam, měla investovat do vývoje, ale to už prošvihla. Vždyt i taková Hoya je 3x větší než Canon a to mluví o potenciálu Canonu dostatečně ...

:D 8-D :D 8-D :D 8-D :lol: :lol: :lol: :tleskani :tleskani :tleskani
Je jedno čím fotíš, důležité je jak.
TG007
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 5. 3. 2010 23:22

Myslím, že Jana Suka nemá cenu komentovat ;)
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 5. 3. 2010 23:30

No to tedy nemá, koukám jako blázen... :hm

A dotaz jestli 5Dmk2 nebo 550D (zvláště pokud člověk nerěší rozdíl v kvalitě výstupu) mi přijde taky jako z jiné planety..
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MurphyL6 5. 3. 2010 23:37

Super komentář to nahoře :lol: :lol: :lol:

k věci. Ja si myslím, že je lepší vzít 550D a ušetřit na nějaký lepší Lkový objektiv s clonou 2.8 a lepší, nebo tak, protože ke 5D II říkáš, že by sis mohl dovolit 24-105/4 - zas ta světelnost nic moc, ale zase u 5D II si můžeš dovolit vlastně vyšší ISO. Podle mě 550D umí s šumem docela dobře pracovat. Jen nevím jestli je na konzertech výhodou crop factor nebo ne..asi jak kdy
MurphyL6
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 6. 3. 2010 01:19

Jinej planetě?

18 vs 21 mpix.. přičemž těch 18 je spíš blíže skutečnejm 18 než je těch 21 blíž 21 (skutečné rozlišení vs deklarované, 5DMK2 má pěkně silnej anti-alias filtr).

Z 550D lezou krásný fotky a to bez moc velkejch SW hrátek.. 5DMK2 je pro hračičky, protože vyždímat z toho fakt vše dá fušku (taky je to "pro" foťák).

Zásadnější rozdíl je ve vysokým ISO, kvalitě těla (fyzické) a rychlosti ostření.. 550D paradoxně bude ostřit lépe a rychleji (stejné AF jak 7D).

Kdyby měl D700 video a víc mpix, tak o Canonu neuvažuju.. nicméně nemá.

Co se kvality videa týká, tak na výsledky z 5DMK2 má jen GH1 od Panasonicu.. jinak nic. Poslední firmware přidal ještě další možnosti natáčení videa (jiné snímkové frekvence). A možná nějaké ještě přibudou.. 5DMK2 je v dnešní podobě prakticky videokamera v těle dSLR (až na některé mouchy, které jsou prostě tím, že to je fyzicky dSLR).

Hodně záleží co fotíš.. pokud krajinu, postavy/portréty, nebo nějaké věci s horším světlem, tak 5DMK2. Třeba na makro by byl lepší 550D a na věci, kde ten crop faktor jde využít.. možná sport, třebas..

Já osobně si počkam na D900 (nebo co to bude), případně A1k. :D
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 6. 3. 2010 10:18

550D paradoxně bude ostřit lépe a rychleji (stejné AF jak 7D)

Jsi sis touhle větou opravdu jistý??

Nezvyklý dotaz proto, že 550D a 5D jsou vcelku velmi rozdílné stroje.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Vierzbowski 6. 3. 2010 14:14

karmy píše:S jakým sklem na těh koncertech fotíš? jestli seťákem, chápu..

fotil sem jak tím bakelitem, tak i tím "L-kem" (17-40 f4), ale jak sem psal - moc v tom rozdíl nepozoruju - není se ani co divit, když sem je měl oba na "plnou" díru. Je možné, že Lko na tom bylo o něco líp se šumem. To co mě vadilo nejvíc byl fakt, že při užším pódiu nebyla možnost brát pořádné celky s účinkujícími i diváky - neměl sem už kam couvat - v ten okamžik bych dál království za full frame

kozakm píše:To musíš přece vědět ty, jestli hodláš víc fotit nebo točit video.

spíš sem asi moc nespecifikoval, co vlastně řeším: tedy, jestli mi ten full-frame vyváží se svou drastickou cenou crop u 550D - jestli ta cena není pro video účely za full-frame příliš vysoká

_DAVE_ píše:dotaz jestli 5Dmk2 nebo 550D (zvláště pokud člověk nerěší rozdíl v kvalitě výstupu) mi přijde taky jako z jiné planety..
zde platí totéž co o pár řádků nahoře: jestli ta cena není pro video účely za full-frame příliš vysoká - nebo-li, zda-li ty "DOF hrátky" budou o tolik s 5D lepší, aby to stálo za ty penízky - velikost čipu tedy výstup podle mně ovlivní

MurphyL6 píše:Ja si myslím, že je lepší vzít 550D a ušetřit na nějaký lepší Lkový objektiv s clonou 2.8 ...je na konzertech výhodou crop factor
někdy bych dal nevím co za full-frame, ale jsou to specifické situace ve specifických podmínkách (úzké pódium) - pokud by šlo jen o focení, to by se snad dalo u 550D kompenzovat nějakým širším sklem - asi bych moc v tomto okamžiku neváhal a ušetřené peníze dal do kvalitnějšího širšího skla. To co mi pořád vrtá hlavou je ta použitelnost ve videu - tam kde přijde ke slovu DOF faktor, bude podle mně ten ořez docela limiující. Teď jde jen o to, jak moc a jestli těch pár "čísel" navíc u čipu stojí vůbec za ty prachy.

Daemonius píše: Z 550D lezou krásný fotky a to bez moc velkejch SW hrátek.. 5DMK2 je pro hračičky, protože vyždímat z toho fakt vše dá fušku (taky je to "pro" foťák).
tohle beru taky jako spíš negativum - chápu že to už fakt není žádná sranda a nadto s větší plochou přichází mnoho problémů, které nemusím teď moc řešit

Daemonius píše: Kdyby měl D700 video a víc mpix, tak o Canonu neuvažuju.. nicméně nemá.
mě by stačilo i stejné množství Mpix a to rozhodování by bylo úplně o něčem jiném

Daemonius píše:Co se kvality videa týká, tak na výsledky z 5DMK2 má jen GH1 od Panasonicu..
3/4 čip mi obecně přijde jako šlápnutí bokem. Sem si myslel, že vývoj půjde ke stále větším čipům (limitně k full framu) a ono zatím prd - ale já to asi opravdu beru hlavně z pohledu využitelnosti DOF při točení (nemyslím tím dokumentů, na to jsou foťáky fakt o ničem), kdy jsem malým čipem v kamerce doslova ničen - už při 50mm ohnisku, se to nedá udržet a abych něco pořádně zabral, musím být přes 10m a víc daleko - never more !

_DAVE_ píše:Nezvyklý dotaz proto, že 550D a 5D jsou vcelku velmi rozdílné stroje.

tohle je moje chyba - specifikuji tedy v čem váhám

Primárně jde o využití většího čipu u videa, kde mohu lépe pracovat s DOFem. Otázka, je, zda-li to za ty prachy stojí ? Jestli fakt není lepší se na to vykašlat a jít do bakeliťáčku 550D, kde se spokojím s ořezem, který nemusí být ve výsledku tak hrozný.

Jinak všem děkuji za reakce.

Na výroky pana Suka nereaguji, myslím si, že jsou totálně mimo mísu.
Vierzbowski
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 6. 3. 2010 14:26

_DAVE_: těžko říct, ale že 5D II na jiný než středový bod neostří dvakrát dobře je známý fakt. O tom, že 550D má AF ze 7D, silně pochybuju, křížový je jen středový bod, zatímco 7D má křížových všech 19.
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 6. 3. 2010 15:58

O tom, že 550D má AF ze 7D, silně pochybuju, křížový je jen středový bod, zatímco 7D má křížových všech 19.

Přesně tohle jsem měl na mysli. 550D má podle mě úplně obyč ostření z 450D/500D atd.. Prostě 9bodů s jediným křížovým.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pan Kája 6. 3. 2010 18:32

Inu, 550d má tuším měření expozice z modelu 7d. A z toho na mnoha místech došlo více osob k mylnému závěru, že se jedná s shodný AF, stejně jako že d550 má stejný snímač se 7d. Píšu to správně?

Kvalitu snímků 550d bych zatím nerad hodnotil. Všiml jsem si jen pár snímků na dpreview a ty bych neoznačil za kdovíjak vypovídající. I když ano, nefotí to zle a jistě by s ním šlo udělat mnoho krásných fotografií. :)
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 6. 3. 2010 20:01

Pane Kájo, vypadá to tak: "The consumer EOS range gets a welcome metering boost with a new 63-zone dual layer iFCL metering sensor (first seen on the EOS 7D)"
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 6. 3. 2010 21:01

Aha.. takže fotíš koncerty se světelností f/4 a horší.. jo, neříkám že to občas nepřicloním, ale světelnost f/1,8 je úplně o ničem jiném.

A jestli nepoznáte rozdíl mezi 17-40 a seťákem.. co na to říct, pokud máte IS verzi seťáku, je to jasné, ony totiž kreslí dost podobně, jestli ne, pak by mě překvapilo že byste viděl rozdíl mezi FF a APS-C :D.

V první řadě bych zkusil si od někoho půjčit pevný světelný sklo a uvidíte jestli vám to na ty koncerty stačí, nebo ne. Navíc je fotíte jak sám říkáte "občas"..
karmy
Návštěvník

Další stránka