Je to jednoduché, pokud se Ti bude zdát prodejce seriózní a na foťáku neshledáš žádné vady, tak ho prostě kup. Já když prodávám starší techniku, prodával jsem toho už spousty (D40, D70, D80 a spousty objektivů), tak především chci vidět kupujícícho, takže osobní schůzka. Pak dál dávám originál krabici, manuály, doklady o koupi - když jsou - prostě vše, tak jak jsem koupil. A od kupujícícho naopak očekávám, že si zboží důkladě vyzkouší.
Asi bych techniku neprodal kupujícímu, který by řekl, dobrý pošli mi to poštou, nepotřebuju to vidět. Nebo by přijel, hodil po mě prachy a pak by mě telefonicky/mailem napadal, že jsem mu neukázal skryté vady apod.
Dobrý prodejce Ti dá například týden na ozkoušení. Taky to tak dělám, ale jen s technikou, na kterou už není záruka.
Takže koupě bych se vůbec nebál. Sjednej si nějakou osobní zchůzku. Už z komunikace s prodávajícím Ti bude jasný, jaký člověk to asi bude. Kontrola čipu: Stačí, když Ti prodávající zašle jeden až dva raw snímky. Takhle to dělám já, nechám si zaslat dva snímky (úplnou tmu a obyč fotku). Z rawu zjistím kolik má závěrka nacvakáno (v zoneru). A kdybych našel nějaký hot pixel (na černém snímku), tak nemám zájem... Už tím, když Ti prodávájící v tomhle vyhoví, tak víš, že to nebude nějaký trumpeta, který se chce zbavit foťáku jen proto, že má vadu.
No a pak na místě zevní kontrola, tělo by nemělo být moc poškrábané, bohužel starší těla mají sem tam nějaký škrábaneček, nebo osahaný grip, tím ale myslím několik let staré foťáky, používané foťáky. Zkontrolovat kabely, nabíječku, příslušenství, SW, apod. Pokud se Ti bude zdát prodejce/foťák divný, tak poděkuj a rozejděte se.
Jasně ale poznáš, jestli prodávající lže. Když ti prodávající dá do ruky foťák s poškrábaným displejem, volnými dvířky pro baterii/kartu, kruhový volič půjde až moc divně lehko a ještě k tomu Ti bude tvrdit, že foťák koupil před půl rokem, a že s na něm nacvakal pár zkušebních snímků, tak je jasný, že lže

V ostatních případech bych se toho vůbec nebál.