Koupě bazarové DSLR

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Cappi_206A 3. 6. 2009 12:49

Ahoj, jelikož bych si chtěl pořídit bazarovou zrcadlovku - konkrétně Nikon D40 se seťákem - tak bych se chtěl zeptat, jestli je třeba být ohledně něčeho opatrný nebo co si hlavně zkontrolovat? Snažím se najít něco na osobní předání. Byla by to moje první zrcadlovka a při koupi bych se svým nadšením rovnou předal peníze a šel.
Kdybyste mi mohli dát nějaké rady, na co se uživatele například zeptat, v případě, že se vubec na co ptát, co na zrcaslovce zkontrolovat atd. Tento post jsem vznesl převážně z opatrnosti. Uvítám jakékoliv rady. Děkuji moc :)
ig: martincapal
Cappi_206A
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lochnesko 3. 6. 2009 13:10

Zdravím , 80% vecí čo kupujem je z bazáru (čo sa týka fotovecí) , kupoval som už 2X zrkadlovku z bazáru, a odporúčam:
-osobný kontakt najlepšie
-skontrolovať či nie je odretý (pretože ak zrkadlovka padla, môže byť vnútri posunutý optický hranol a podobné citlivé súčiastky vnútri)
-skontrolovať reágovanie všetkých tlačidiel (či nie sú premačkané, či fungujú)
-ja skúšam aj najvyšie ISO a narýchlo si prebehnem celú fotku (najlepšie tmavšiu) či tam nie sú nejaké extra viditelné vypálené pixely
-predsklopiť zrkadlo a pozrieť či je v poriadku senzor(aj zrkadielko skontrolovať ;)
Neviem či som vynemoval všetko, ale čo ma teraz napadlo...
Hodne štastia
Canon 20D,C 18-55 IS,C 100-300 USM, Canon 50mm Velbon , Lowepro, Sandisc, Carl Zeiss M42,
lochnesko
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cappi_206A 3. 6. 2009 13:24

To zní dobře..
A co zjistím tím předsklopením zrcadla? To mi odhalí CCDčko. Pravda, konstrukci DSLR jsem ještě moc nezkoumal.
Jinak díky za radu, tomu zbytku myslím, že rozumím.
Cappi_206A
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ggrand 3. 6. 2009 13:25

nevim pokud je to tvoje 1.zrcadlovka, tak sam bych to nesel kupovat,protoze je to prvni zrcadlovka, takze az ji uvidis, uvidis jenom ji a zadne detaily(myslim tim, ze zkratka nemuzes mit odstup jako nekdo,kdo uz se zrcadlem foti delsi dobu). Nevis jak ma vse vypadat, kdyz je to ok. Urcite notebook s sebou. Na cipu kdyz se podivas, tak mozna uvidis vetsi skrabance, ale jinak si spis myslim, ze nemas pohledem na nej sanci nic zjistit- mel jsem na 1.zrcadle poskozeny cip a nebylo to okem videt. Nezapomen si zkontrolovat jestli funguje nabijecka. Je toho takova spousta, co by mohlo byt poskozeneho,ze zkratka potrebujes u sebe nekoho, kdo se vyzna. Na 2. stranu D40 je v reci penez zrcadlovek za par supu, ze by te pripadny propadak nestal tak moc a mohl by sis rict, ze v zivote jeste prodrbes podstatne vice penez...
ggrand
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cappi_206A 3. 6. 2009 13:45

Wow, to jsi mne moc nepotěšil, ale budu se to snažit brát na vědomí. ano mohu si odpovědět sám - jsou to mé peníze. Na druhou stranu, když tomu ještě moc nerozumím, tak rád dám na rady ostatních. Pokusím se někoho sehnat a nebo si jednoduše vyhlédnu nový za těch 7990,- Pokukuju po Praze a Českých Budějovicích. A přemýšlím spíše o kamenném obchodě, nechtěl bych tahanici s foťákem přes net.
Díkes :-)
Cappi_206A
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 3. 6. 2009 16:03

Je to jednoduché, pokud se Ti bude zdát prodejce seriózní a na foťáku neshledáš žádné vady, tak ho prostě kup. Já když prodávám starší techniku, prodával jsem toho už spousty (D40, D70, D80 a spousty objektivů), tak především chci vidět kupujícícho, takže osobní schůzka. Pak dál dávám originál krabici, manuály, doklady o koupi - když jsou - prostě vše, tak jak jsem koupil. A od kupujícícho naopak očekávám, že si zboží důkladě vyzkouší.

Asi bych techniku neprodal kupujícímu, který by řekl, dobrý pošli mi to poštou, nepotřebuju to vidět. Nebo by přijel, hodil po mě prachy a pak by mě telefonicky/mailem napadal, že jsem mu neukázal skryté vady apod.

Dobrý prodejce Ti dá například týden na ozkoušení. Taky to tak dělám, ale jen s technikou, na kterou už není záruka.

Takže koupě bych se vůbec nebál. Sjednej si nějakou osobní zchůzku. Už z komunikace s prodávajícím Ti bude jasný, jaký člověk to asi bude. Kontrola čipu: Stačí, když Ti prodávající zašle jeden až dva raw snímky. Takhle to dělám já, nechám si zaslat dva snímky (úplnou tmu a obyč fotku). Z rawu zjistím kolik má závěrka nacvakáno (v zoneru). A kdybych našel nějaký hot pixel (na černém snímku), tak nemám zájem... Už tím, když Ti prodávájící v tomhle vyhoví, tak víš, že to nebude nějaký trumpeta, který se chce zbavit foťáku jen proto, že má vadu.

No a pak na místě zevní kontrola, tělo by nemělo být moc poškrábané, bohužel starší těla mají sem tam nějaký škrábaneček, nebo osahaný grip, tím ale myslím několik let staré foťáky, používané foťáky. Zkontrolovat kabely, nabíječku, příslušenství, SW, apod. Pokud se Ti bude zdát prodejce/foťák divný, tak poděkuj a rozejděte se.

Jasně ale poznáš, jestli prodávající lže. Když ti prodávající dá do ruky foťák s poškrábaným displejem, volnými dvířky pro baterii/kartu, kruhový volič půjde až moc divně lehko a ještě k tomu Ti bude tvrdit, že foťák koupil před půl rokem, a že s na něm nacvakal pár zkušebních snímků, tak je jasný, že lže :-)

V ostatních případech bych se toho vůbec nebál.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cappi_206A 3. 6. 2009 19:18

2 kelav
díky moc za vyčerpávající odpověď. Jestli se naskytne příležitost, zkusím se podobně zařídit. Stále mne jako člověka, co ještě nebral nic bazarovýho, trochu šimrá ten pocit, že by se něco mohlo po půl roce pokazit a ouha. Foťák pryč, peníze pryč. Ten postup zkusím, jak ty jsi mi psal teda. Spíše jsem nyní obepsal hodně prodejen, jestli nebudou mít novej na skladě. Mám možnost odpočtu DPH, takže za těch 6k5 je to super cena. A setovej objektiv mi myslim určo chvíli vydrží. Kdyžtak třeba TEN si seženu bazarově někdy ( ten 55-200). Mno teď už nezbývá nic jiného než mít štěstí, aby toho drobečka něměli moc daleko od měst, kde bydlím :-)
Cappi_206A
Návštěvník

Odeslat příspěvekod don_alex 3. 6. 2009 21:10

Můžu se zeptat, kde konkrétně v Zoneru zjistím, kolik má závěrka "nacvakáno"? Případně ve které verzi Zoneru? Díky
don_alex
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 3. 6. 2009 21:27

Je to jednoduché, musíš mít snímek v rawu, klikneš pravým tlačítkem na fotku a z nabídky vybereš Informace o obrázku. V okně klikneš na všeobecné informace (ikonka kamery) a v seznamu najdi ID obrázku = číslo snímku od prvního cvaknutí. Aspoň u Nikonů se u toho dá řídit, ID se navyšuje a nemaže.

Platí pro Zoner 10 a 11. starší verze jsem neměl.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod roobed 4. 6. 2009 00:02

Napřed před předáním foťáku si nech poslat poslední fotku, která byla na zmiňovaném fotoaparátu vyfocena. Je docela jedno jaká bude kvalita fotky. V programu se dá vyčíst docela dost věcí.

Já třeba zjišťuji počet snímku na fotoaparátu prográmkem Opanda

http://www.slunecnice.cz/sw/opanda-iexif/

Napřed před předáním foťáku si nech poslat poslední fotku, která byla na zmiňovaném fotoaparátu vyfocena. Je docela jedno jaká bude kvalita fotky. V programu se dá vyčíst docela dost věcí.
roobed
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy Ivan 4. 6. 2009 08:14

kelav píše:Asi bych techniku neprodal kupujícímu, který by řekl, dobrý pošli mi to poštou, nepotřebuju to vidět. Nebo by přijel, hodil po mě prachy a pak by mě telefonicky/mailem napadal, že jsem mu neukázal skryté vady apod.

Tak to by jsme asi obchodek neuzavreli :)
Zrovna pred mesice jsem nasel krasny inzerat na 30D za 10tisic korun.
Bohuzel z druheho konce republiky.
Zavolal jsem, prodejce se jevil seriozne, poprosil jsem cislo uctu, to mi zaslam mailem, ja zaslal adresu - do trech dnu jsem mel tela a prodejce penize :)

Zalezi hodne na stesti. Jelikoz jsem student VS, tak da se rict 90% me techniky je z druhe ruky - vcetne PC apod. Parkrat uz jsem se spalil, vzdy se jednalo o nejaky nakup z aukra.

Takze shrnuto - rika se, ze kdyz telo tak vzdy nove (ony i ty citace se daji prepsat, ze jo), ale - pokud se nam prodejce jevi solidne, vubec bych se nakupu nebal a to i dalkoveho.
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cappi_206A 4. 6. 2009 10:19

Pro mne, coby taktéž studenta VS, je dilema jestli si raději ušetřit nějaký peníz nebo si připlatit za nový, kde mám větší jistotu, než z druhé ruky. Taky to třeba budu chtít někdy prodat a po kousku z první ruky mi, myslím, že skočí více lidí. Také počet fotek bude jistě menší, neb budu začínat od "0".

Je teda pravda, že mi situaci asi ulehčuje odpočet DPH, takže se relativně blížím k bazarové hladině, kde je pak malý rozdíl v korunách a velký rozdíl v "novotě" fotoaparátu. Asi to bude znít divně, ale topic, kterej jsem založil s pointou bazarové dslr, nakonec skončí tak, že si dojdu pro nový kousek. Každopádně za to, jak jsem se rozhodl, rozhoduji a rozhodnu později, vděčím příspěvkům zde v topicu. Takže díkes moc.

Dnes jsem přijel do Budějc a stavil se v Datartu(v seriozních kamenných obchodech s digitální technikou už nepochodím) a tam ho měli. Je to krasavec, ale štve mě, že to je výstavní kousek poslední. Ochmatanej od lidí :D (trocha puntičkařství). Prozatím to vypadá, že se tam pro něj stavím.
Cappi_206A
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Merdži 5. 6. 2009 06:31

Taky jsem kupoval z druhý ruky, pro jistotu kromě jiného zde napsaného jsem šel do D80, která měla ještě 1,5 roku záruku - v této době máš čištění čipu zdarma (už jsem to využil). Jinak zatím v poho.
Merdži
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cappi_206A 9. 6. 2009 21:29

Nakonec jsem si pro D40ku zašel. Do toho Datartu. Nejdříve jsem zkusil argumentovat na symbolickou slevu, protože to byl výstavní kousek. Chtěl jsem jen něco symbolicky, protože na to lidi furt chmatali a prášilo se na to - hrozilo tedy předčasné čištění čipu(si myslím). Ale oni že prej už to mají ve slevě, přitom 7980.- je naprosto normální kupní cena, co se dá D40ka sehhat. Po 30 minutách dohadů jsem neuspěl, přesto koupil.
S tím novým či bazarovým kouskem, mno když si koupím bazarovou D40 nebo novou a časem ji prodám za pěknej peníz, protože bude z první ruky. Tak mi to vychází skoro nastejno. Navíc mám plnou záruku.
Nyní už mám nafoceno tak 500+ fotek a musím říci, opravdu spokojenost. Opravdu strčí do kapsy každej EVF :)
Cappi_206A
Návštěvník