tělo + objektiv s nízkým šumem a cenou do 35t

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 5. 4. 2009 18:40

Chtěl bych si koupit fotoaparát (komplet tělo + objektiv), který má i při vysokém ISO nízký šum, kombinovaný na dobře světelný objektiv, to vše s cenou do 35t. Jde mi převážně o interiérové focení.

Zatím se mi v ceně do 35t Kč (s DPH) nejlépe jeví kombinace Canon 40D + Tamron 17-50/F2.8. Je tam jen otázka "morální zastaralosti" 40D. Alternativou je počkat i na 500D, HD video se docela hodí (přestože to nemá s focením co dělat...).

Máte tip na lepší kombinaci? Nevyznám se příliš v současných zrcadlovkých a objektivech...

Mám mírné preference pro Canon, protože k němu můžu použít existující 430EX blesk. Na rozlišení nezáleží (cokoliv od 8Mpx nahoru je ok), na výdrži těla v terénu také ne (tedy klidně plastové tělo, ale lepší objektiv).
Radek.Hulan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karmy 5. 4. 2009 18:52

Canon 40D je pořád dobrý, každopádně o třídu výš než 500D, byť starší. Snímky z 500D, které byly zatím představeny, mě nepřesvědčily o smyslu investovat do novějšího těa nižší třídy (zatím z předprodukčních vzorků, ale nemyslím si že 15 Mpx na APS-C bude dělat dobrotu se sebelepším firmware). Dobrý je také Nikon D90, ale máte-li blesk, vyplatí se spíše ten Canon. Objektivy ať radí kolegové :)
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 5. 4. 2009 19:04

A jak je na tom 40D s šumem? Testoval jsem tátův 450D, a tam je hodně znatelný šum už při ISO800. Při ISO1600 se to nedá vůbec použít... A protože (pokud se nepletu) 450D, 500D, 40D, 50D, atd. mají stejně velký (či spíše malý) chip, nebude se šum asi nijak zásadně lišit, ne? Obecně, klidně vezmu 450D (plastové tělo na interiér nevadí), ale super objektiv, pokud to pomůže spíš. Nové chipy by měly mít také (snad) méně šumu, pokud nepřidávají zbytečně moc Mpx navíc..

Lákal by mě fullframe, ale ta cena :-)
Radek.Hulan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karmy 5. 4. 2009 19:22

Nejsem si docela jist, doufám že mě ostatní neukamenují, ale imho...50D je na tom o trošku lépe než 40D a ta je na tom o něco lépe oproti 450D. Na plné čáře vyhrává Nikon D300 (ten už je přes cenový limit), D90 je na tom podobně jako 50D.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 4. 2009 19:47

40D ma nizsi sum ako 450D, ale iba jemne,...Nikon D300 moze mat vyznamne nizsi sum, ked nastavis silnejsie odsumovanie - to uz je na tvojom vkuse,..aj ked cena je niekde inde....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 5. 4. 2009 20:21

No jestli je ISO1600 u 450D nepoužitelné, tak to už pomůže jedině FF...nebo levnější možnost, pracovat s RAWem a nějakým odšumovacím programem.
Tamron 18-50 není špatná možnost, ale z hlediska dosažitelné světelnosti by bylo lepší koupit základní 18-55IS + 50 F1,4- záleží na tom, co bys většinou fotil a jestli by ti nevadilo přehazovat objektivy.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 5. 4. 2009 20:21

Hulan - 40D ma obecne lepsi hladinu sumu nez 1000,400 a 450D... ISO 1600 je pouzitelne. Velmi zalezi jake rozliseni fotografii potrebujes. Pokud to chces tiskout na A4, tak to mas ponekud problem. Ale pokud je to treba jen pro pouziti na webu (rekneme zmenseno na 1024x768), tak tam naroky na sum brutalne klesaji. Na mem 1000D je ISO 1600 v takto malem rozliseni v nekterych pripadech pouzitelne.

500D ma podle tech predprodukcnich fotek z tiskovky miru sumu velmi zajimavou. ISO1600 absolutne v pohode. Ale tady bych radeji dopredu radsi nevynasel nejake soudy.

Byt tebou velmi zvazim jeste Nikon D90, ktery ma stejny chip jako D300, ktery je na tom velmi dobre. Podle testu neni D90 o nic horsi. Jeste dodam ze D300 umi ISO 1600 uplne v klidu. Lepsich vysledku bez FF nedosahnes.
_DAVE_
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 4. 2009 20:46

Sum je u vacsiny APSC na 1600 dost vysoky, ale napr. ja z 40D bezproblemu tlacim plagaty pri f2,8 a ISO 1600 co vyzera na monitore vskutku priserne, ale na pomerne velkom reklamnom plagate je vsetko OK:) FF by bol ideal, ci uz Nikon, alebo Canon....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 5. 4. 2009 20:54

Díky za reakce. Canon není jen o blesku. Jsem na něj zvyklý. Osobně kupuji 15 let jen Canon :-)

Počkám na 500D, otestuji, a zvážím nějaký F1.4 objektiv, plus 17-50/F2.8 později jako "univerzál". To by mohlo být ideální řešení.
Radek.Hulan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 5. 4. 2009 21:29

Tady je potreba ujasnit si jednu zasadni vec.Cim lepsi kresba(tj. cim lepsi objektiv), tim vic bude pripadny sum videt, v kombinaci se silnejsim doostrovanim ve fotoaparatu o to vic.A pri foceni do RAW tuplem.Takze napriklad u D90 (potazmo D300) je sum viditelny i u iso200, samozrejme ze pouze pri nahledu 1:1.A ne jinak je tomu u Canonu.
Porovnavacky sumu ruznych fotoaparatu co jsou na netu z jpegu jsou pro ty co foti do RAWu na dve veci.
Dale je mira sumu zavisla na nasviceni, potazmo vyvazeni bile.Za umeleho osvetleni(s korektnim vyvazenim bile) v interieru bude sum vzdycky vyraznejsi(pri stejne hodnote iso), nez nekde venku u prirozeneho deniho svetla.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 5. 4. 2009 21:30

Canon 40D na tom se šumem nebyl vůbec špatně. Tehdy jsem porovnával fotky z kamarádovýho foťáku na ISO800 a mé tehdejší D80 od Nikonu. Ale s nástupem D90 a D300 je na tom Nikon se šumem také velmi dobře.

Během dvou let jsem vystřídal tři těla (D70, D80 a D90) Na D70 bylo hraniční ISO 640, pak už byl šum hodně znatelný... Na D80 to bylo o stupeň víc, použitelné maximum ISO 800, ale D90 mě absolutně překvapila... použitelné fotky jsou až do ISO 1600, což je pro mé použití - focení v klubech, koncerty a plesy - hraniční použitelná citlivost.

Pro mě je D90, co se týče zpracování šumu na vysoké citlivosti absolutně ideální, škoda, že preferuješ Canon, podle mě je na tom D90, potažmo D300 o kus líp než starší 40D. S 50D nemám porovnání.

Edit: Ještě dodám, že fotím do RAWu, a jak tu píše Player, ano při focení do RAWu leze víc šumu (protože foťák neprožene data odšumovacím algoritmem). Přesto je ISO 1600 použitelné a dodám že na ISO 200 v zobrazení 1:1 v tmavých částech fotky šum je, to je daň za věčné (podle mě zbytečné) honění se za megapixely. Z tohoto hlediska na tom podle mě bude Canon 50D díky vyššímu počtu Mpix o chlup hůř :(
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 5. 4. 2009 21:45

Fotím do RAW, ale pak šum odstraňuji v Adobe Lightroom 2. Jedná se mi o šum, který není tímto nástrojem odstranitelný :) Takový má 450D hodně viditelný už na ISO800.
Radek.Hulan
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod player 5. 4. 2009 21:56

Tak zrovna Lightroom neni na redukci sumu zrovna zadny prebornik.Pro opravdu sofistikovane vysledky doporucuju Noise ninja, kde je pomer sum-kresba daleko lepe ovlivnitelny a nastavitelny v mnoha urovnich.
Jinak jak jsem psal vyse, napriklad na teto fotce je sum pomerne nizky i pri iso1600, ovsem vsimnete si velmi chabe kresby:
http://a.img-dpreview.com/gallery/canoneos450d_samples/originals/img_6968.jpg
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 5. 4. 2009 22:43

Noise-Ninja, Neat-Image, nebo alespoň Noisware...taky se mi hodně osvědčilo odšumovat selektivně- jednolité plochy klidně silněji, zatímco jemné struktury (vlasy, trávu) slabě nebo vůbec- znamená to práci navíc, ale taky mnohem lepší výsledky.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 5. 4. 2009 23:04

player - No je jasne, ze pokud se odsumuje, tak jde kresba do pekel. Je treba si vybrat jedno, nebo druhe.
_DAVE_
Návštěvník

Další stránka