Canon SX200 IS nebo Panasonic TZ7

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Vaše volba
Canon SX200 IS 13 %  52%  [ 13 ]
Panasonic TZ7 8 %  32%  [ 8 ]
Jiný 4 %  16%  [ 4 ]
Celkem hlasů : 25

Odeslat příspěvekod kernel 8. 4. 2009 12:55

Mě zajímá obrazová jedině kvalita/ostrost a je mi jedno jaké res,iso, velikost, menu či formát.
Pokud bude menu složitejší, raději si připlatím na obrazovou kvalitu a budu mít k tomu kupu funkcí, které nepoužiju.

IMHO nejlépe se prodává to co pouijete 1x v životě(ad ASR, EBD,..).
Nikon dělal v roce 87 průzum a zjistil, že japonec vyfotí za život 9 filmů a dle toho nastavil kvalitu.

Na druhou stranu FinePix F60FD, dělá od oka stejně pěkně panorama jako Canon 400D(to jsem asi přehnal), ale jedna fotka za 2 sekundy je tragédie u ,modelu 2006.

Canon :)
No pain, no game.
kernel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karmy 8. 4. 2009 21:04

FrankRyba píše:háčik bude zrejme v "divnom" nastavení firmwaru a spracovania obrazu a tým, že Panasonic doteraz vždy začínal od ISO100, citlivosť ISO80 pridal až v najnovších modeloch r.2009 a zrejme to preto dobre neodhadli a nevyvážili ...

Takže... jediné s čím souhlasím je to že rozlišení se hrne dopředu a technika to pomalu a jistě přestává zvládat.

ALE 1) ISO 80 měl Panasonic už dávno, třeba DMC-FZ7...
2) Konstatovat že na ISO 80 je v obraze šum při zobrazení 1:1 je prostě pitomost... šum najdu na ISO 50 i na 5D Mark II, budu-li hledat v 1:1... kde je chyba? Prostě 1:1 zobrazení je pěkné, ale s reálným využitím to nemá moc společného.
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FrankRyba 20. 4. 2009 16:43

Vážení,

môžete mi vysvetliť, pri akom rozlíšení sa podľa vás objektívne dá posudzovať kvalita fotky ak nie v pomere 1:1, navyše ak to má slúžiť na vyhodnotenie najlepšieho foťáku z viacerých značiek a modelov ??? - Lebo na fotke v menšom než plnom rozlíšení sa opt. vady (šum, aberácia, neostrosť, vinetácia ...apd) schovajú, proste nie sú vidno. ZMENšENÁ FOTKA JE Z KAŽDÉHO (ROVNAKO) DOBRÁ!! :S

A ešte by ma zaujímalo, že akože načo je potom tých 12 až 15 Mega v kompakte keď nie práve na tlač plagátov, robenie výrezov z nich ??? - asi poviete na srandu králikov, pre marketing a tak podobne ... lenže tak to vážení je nie !! To že vy podaktorí zvečšeniny netlačíte, nerobíte z nich výrezy a teda foto pred tým neprezeráte 1:1 ešte neznamená, že to nik nerobí ... by ste sa divili koľko ľudí tak robí a že je to aj reálne použiteľné!! Netvrdím že to nie je príležitostná činnosť, ale JE!!

Tak tu prosím prestaňte spochybňovať elementárne veci a praktiky ktoré už dlho existujú ... :S
FrankRyba
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FrankRyba 20. 4. 2009 17:06

to karmy:

AD1) ja neporovnávam ultrakompakt (FZ7) s ultrazoomom (TZ7) ... v ultrazoomoch rady TZ Panasonic mal doteraz najnižšie ISO od 100, až v modeloch r.2009 pridal ISO80 a preto som napísal že sa mu to možno trocha vymklo ... to že už aj na denných fotkách pri ISO80 z TZ7 je zreteľný nepekný jemný bodkový šum (hlavne v tvárach ľudí) a že od ISO100 a vyššie tomu tak nie je (je vyhladený a fotky sú na oko krajšie) je dokázaný fakt, bolo to konštatované trebárs v záverečnom hodnotení na dcresource.com a je to viditeľné aj na fotkách na photographyblog.com či trustedreviews.com :

http://www.dcresource.com/reviews/panas ... ndex.shtml
http://www.photographyblog.com/reviews/ ... le_images/
http://www.trustedreviews.com/digital-c ... DMC-TZ7/p5

AD2/ na 5D Mark II asi ťažko, možno imaginárny šum ... ja hovorím o reálnom, nepeknom, voľným okom viditeľnom zrnkovom šume na ISO80 pri prezeraní 1:1 (TZ7). O reálnom využití 1:1 píšem vyššie ... samozrejme, u kompaktov tejto triedy je tlač plagátov či robenie výrezov zriedkavé, skôr príležitostné a nemôže sa použiteľnosťou výsledkov rovnať rovnakým výsledkom z DSLR ... ale aj tak to existuje a je to jedna z praktických možností využitia veľkomegových kompaktov. Na zmenšené fotky by stačil aj 6 megový Benq či iný šunt za pár šupov a nepredávali by sa drahé 12-15 Megove kompakty za vyše 10 tácov ... to je predsa jasné jak facka!!
FrankRyba
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FrankRyba 20. 4. 2009 17:24

oprava:

AD1/ ... FZ7 bol samozrejme ultrazoom (omylom som prečítal FX7 :)) ... ale aj tak, FZ7 je "100rokov" starý 6megový stroj a skôr výnimka potvrdzujúca pravidlo, že u väčšiny malých kompaktov ISO80 Panasonic nemal. U rady TZ - s výnimkou 1.vého modelu TZ1 u žiadneho až doteraz ISO80 nebolo ...
FrankRyba
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karmy 20. 4. 2009 17:35

6 Megový, co bych za to dal mít to s dnešníma technologiema na čipu LX3,,,

Ten šum není tak strašný, býval horší řekl bych.
1) už se tolik nepatlají detaily,
2) není znát barevný šum

To že Panasonic měl ISO 80 už dříve je fakt. Že by tedy eh... zapomněl jak ISO 80 "nastavit"...?

Ostatně tenhle šum je převážně produktem oněch vysokých rozlišení, podle vás vhodných k tisku zvětšenin. Dle mého jsou zvětšeniny celkem na nic, protože nejenže to většinou nevykreslí optika, ale nezvládne to ani snímač. Chápu to ještě třeba u LX3, ale jinak...?
karmy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 20. 4. 2009 18:54

FrankRyba píše:ZMENšENÁ FOTKA JE Z KAŽDÉHO (ROVNAKO) DOBRÁ!! :S

To opravdu nemusí, viz: http://www.dcresource.com/reviews/fuji/ ... ndex.shtml a srovnání zmenšených 6mpix fotek ve spodní části stránky. A rozdíl mezi méně a více a šumícím kompaktem je na vyšších citlivostech často poznat i na monitoru s rozlišením kolem 1mpix.

FrankRyba píše:Tak tu prosím prestaňte spochybňovať elementárne veci a praktiky ktoré už dlho existujú ... :S

Praktika porovnávat zásadně 1:1 existuje opravdu dlouho- stejně jako jiné omyly digitální fotografie. Pokud někoho zajímá čistě jen obrazový výstup určitého foťáku bez ohledu na ostatní, nevidím na pitvání 1:1 nic špatného. Ale při porovnávání více foťáků je elementární zásadou právě pitvání (technické) kvality na stejně velkém výstupním formátu, tedy ve stejném výstupním rozlišení.

Kdybych chtěl porovnat dvě fotky na papíře, taky bych jednu nevytiskl na A3, druhou na A4 a nedivil se, že na té první jsou při pohledu ze stejné vzdálenosti vidět vady lépe. Obě bych vytiskl na stejný formát bez ohledu na to, v jakém rozlišení vznikly. A po výměně papíru za monitor není důvod uvažovat jinak.

Jaké má to srovnávací rozlišení být, to už záleží na konkrétním účelu. Pokud chci tisknout A3 ve 300DPI a ještě k tomu ořezávat, klidně to může být 20mpix. Když mě zajímá jenom prohlížení na monitoru bez zvětšení, proč ne 1mpix. A samozřejmě cokoli mezi tím, žádné nadřazené či právoplatnější rozlišení u fotky neexistuje.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xtonda 15. 5. 2009 13:51

Na DPReview právě vyšel skupinový test kapesních ultrazoomů.

http://www.dpreview.com/reviews/q209grouplongzoom/

Nejlépe hodnoceny jsou oba Panasonicy TZ7 má oproti TZ6 navrch v rychlosti, videu a lepším displeji.
xtonda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S-Tony 25. 7. 2010 05:59

No kvalita fotek toho Panasonicu TZ7 je docela hrozná. Poznám šum i když si prohlížím fotku focenou vsokým rozlišením na malém formátu.
Mám Canon A570, chtěl jsem si pořídit lepší foťák comá 3:2 a širokoúhlost, ale když jsem viděl ty fotky co z toho leze, tak jsem si to rychle rozmyslel. :-(

Začínám se přiklánět k názoru, že lepší než to co mám může být už jen ta zrcadlovka. Jinak to jsou všechno reklamní žvásty a tahání prachů z lidí co jim na to skočí.
Když se smíříte s tím, že život už nic nového nepřinese, tak teprve to je ten okamžik, kdy všechno důležité teprve začíná...
S-Tony
Kolemjdoucí

Předchozí stránka