Dnes som si sadol a nezaujato zhodnotil v kľude skúšobné fotky SX200ky aj TZ7 z webov dcresource.com a photographyblog.com a musím konštatovať nasledovné:
- u oboch (SX200 aj TZ7) došlo k zhoršeniu obrazovej kvality oproti predošlej generácii kompaktov rovnakej triedy (r.2008). Niet divu, u oboch došlo podľa mňa už k prehusteniu čipu svetlocitl. buňkami - 12,1 MPix u SX200 a 12,7/10,1 MPix u TZ7 je na pidičip o veľkosti 1/2,3 (1/2,33) palca proste už príliš a je to bohužiaľ dosť vidieť UŽ NA ZÁKLADNEJ CITLIVOSTI ISO80!!! (1:1) a to v podobe buď :
-a-. nepekných artefaktov potlačenia šumu (u SX200) alebo
-b-. v podobe hustého jemného a nepekného zrnkového šumu (u TZ7).
Oboje je viditeľné na denných obrázkoch, prezeraných na monitore PC 1:1, zarážajúce je, že už na základnej citlivosti ISO80 ... Paradoxne, u TZ7 jemný zrnkový šum viditeľný pri denných fotkách na ISO80, je pri vyšších citlivostiach už dobre potlačený, nevidno ho a tieto snímky vyzerajú lepšie než tie na ISO80!! - háčik bude zrejme v "divnom" nastavení firmwaru a spracovania obrazu a tým, že Panasonic doteraz vždy začínal od ISO100, citlivosť ISO80 pridal až v najnovších modeloch r.2009 a zrejme to preto dobre neodhadli a nevyvážili ... Ďalším paradoxom je fakt, že Canon s SX200kou oveľa viac potláča šum a tým rozmazáva, potláča jemné detaily než sme u neho boli doteraz zvyklý, skôr to bola cesta Panasonicu (donedávna, 1-2 roky dozadu), Canon doteraz skôr nechával v obraze šum avšak aj s víac detailami, s SX200kou sa to bohužiaľ zmenilo ...
Suma-sumárum: u oboch modelov je bohužiaľ obraz už na základnom ISO80(!!) pri prezeraní 1:1 dosť negatívne poznačený buď odšumovaním (SX200) alebo viditeľným jemným zrnkovým šumom (TZ7)

Ďalšie vady potom už ani netreba hľadať, nakoľko obraz je dosť poznačený predošlým ...
Obrazová kvalita je po dôkladnom prezretí spomínaných skúš. snímok pre mňa rozhodne veľkým sklamaním

A to som mal som vážny záujem o kúpu jedného z nich, no už nemám. Snímky, podotýkam denné(!!), ktoré nie sú čisté (rozumej bez šumu či artefaktov) už ani pri základnom ISO80 a nedajú sa s kľudným svedomím prezerať 1:1, či robiť z nich čisté výrezy, to si myslím že je už dosť veľká sila a nemá cenu míňať na také digitály, pardón detské hračky rádove tie tisíce, čo si za ne pýtajú Canon s Panasonicom !!

( Obaja výrobci si môžu podať ruky a chytiť sa za nos !!!

, lebo obrazová kvalita je u oboch až zarážajuco vyrovnaná, bohužiaľ - zlá. Hamba hlavne Canonu ako sa neskutočne zhoršil ... ((((((((