Koupit SONY A200W jako první zrcadlovku?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Gooorila 17. 11. 2008 20:51

Zdravím
Přiznávám se, že je fotografování pro mne pouze okrajová záležitost, přesto uvažuji o nahrazení mého staršího a dosluhujícího kompaktu zrcadlovkou.
Nejsem fotograf, kterého láká focení jako takové (myšleno jako vášeň a koníček, takže se nechystám na krajinky, nebo makrofotky a podobně), chci fotoaparát na focení obyčejných zážitků, jako návštěva s dítětem v ZOO a podobně.
Samotný kompakt již nechci a rozhodoval jsem se mezi větším digitálním fotoaparátem (mnou špatně označovaným jako kategorie ultrazoomy) a digitálními zrcadlovkami. Prakticky všichni mě přesvědčovali k nákupu zrcadlovky a také mě přemluvili, přestože jsem řešil, zda koupím vyšší třídu digitálního fotoaparátu, či za stejnou cenu nejnižší třídu zrcadlovky, takže jsem nyní v situaci, kdy vybírám model, jaký zakoupím a doufám, že se nezačnou vyskytovat názory, že se mám na zrcadlovku vykašlat a jít do lepšího digitálu :o).
Samozřejmě jsem si přečetl spoustu podobných diskuzí zde, kde se často vyskytují tipy na model od Canonu. Osobně jsem uvažoval o Canonu EOS 1000D, který je ale mimo mou finanční hranici, kterou jsem si určil (našel jsem cenovou relaci cca 12 000,- za tělo, objektiv a 4GB kartu. Musel bych určitě dokoupit ještě nějaké pouzdro a s poštovným se budeme pohybovat na částce 13 000,-). Proto jsem se koukal na modely fotoaparátů začínajících na hranici kolem 10 000,- a narazil jsem na set SONY DSLR A200W + dva objektivy + 4GB karta + Brašna (http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p4011369-cz-sony-dslra200w-+-dt1870-+-75300-+-cf4gb-+-originalni-brasna-sony-zdarma!, což mi připadá jako dobrá nabídka. Sice jsem moc SONY nechtěl, ale předpokládám, že v této ceně bude výběr zhruba nastejno.

A protože budu fotoaparát potřebovat až zhruba v polovině příštího roku (přírůstek v rodině), pokouším se zjistit, jak se k tomu postavit. Údajně nemám očekávat nějaké povánoční slevy u tohoto druhu zboží, ale za půl roku by snad mohly nějak klesnout. Vyplatí se počkat? Nebo naopak, předvánoční akce jsou výhodné a v létě naopak nedostanu dárky? Doporučíte spíše jiný model?
Gooorila
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 17. 11. 2008 21:23

Nemusis sa bat toho, ze to nie je Canon, Nikon a spol,...Sony A200 bude naozaj vhodna pre bezneho cloveka, je to plnohodnotna zrkadlovka so super vybavou, ak nakup neponahla, tak ho odloz, lebo cena bude urcite nizsia.....a dobre cenove akcie sa najdu vzdy.....
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 18. 11. 2008 06:04

Jednu radu - nekupuj zrcadlovku na poslední chvíli před tím, než ji budeš potřebovat. Dej si dva měsíce na seznámení a zacvičení. Mnoha lidem se stává, že po přechodu z kompaktu na DSLR mají fotky spíš horší než lepší - přece jenom je to trošku jiná technika a něco málo si musíš nacvičit, jako třeba práci s hloubkou ostrosti, složitější ovládání atd.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 11. 2008 09:43

Podla mna sa neoplati cakat.
Koli "fiskusom" co si myslia ze po novom roku budu ceny nizsie toto uz davno neplati.

Neviem ci Sony A 200 bude lacnejsia .. praveze som pocul, ze uz zdrazuje...
Zlacnovanie bolo cez prazdniny, ked boli na nu reklamy aj na billboardoch.
Mozno cosi este zlacnie .. ale to je "problem" kazdej elektroniky .. neoplati sa cakat na idealnu cenu, lebo takto by sme si nic nekupili .. po nakupe treba preto prestat sledovat cenniky ;-)

PS: ak by aj cena isla dole, nenahadi to zabery a skusenosti nadobudnute za pripadnu dobu cakania...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod riman 18. 11. 2008 11:07

Šel bych do toho hned. Díky kurzům bude cena spíš růst než klesat.
riman
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gooorila 18. 11. 2008 14:24

no, to je právě o tom odhadu :o). Osobně nechci čekat na povánoční slevy, ale jak jsem napsal, důvod proč chci do lepšího fotoaparátu jít nastane až v polovině příštího roku, takže i když si jej koupím opravdu měsíc až dva dopředu , abych si na něj zvykl, stále hovořím o horizontu šesti měsíců. Na tuto dobu mi bude prakticky ležet na stole, kromě hraní si s ním první týden.
Takže jde spíš o to, jestli je v této oblasti tato doba dostatečně dlouhá na to, aby se zde nějak příznivě hýbalo s cenami (uvedení nových modelů atd.), nebo jestli je naopak cena nyní velmi nízká díky světové krizi a nízkému kurzu k dolaru :o).
Kolega, jež u mne platí za odborníka v jisté části trhu s TV příjimači mi na dotaz, zda koupit novou TV, nebo počkat, doporučil počkat. Dle jeho slov:"Dolar jde sice už zase nahoru, ale na začátek příštího roku je naplánováno uvedení dvou nových technologií, které pohnou cenami dolů o několik procent". Protože tomu nerozumím, tak jsem na něj dal :o).
A když se nad tím zamyslím sám, co se kouknu na noviny, pořád tam čtu, jak je krize ve světě a jak je všechno levnější. Předpokládám, že vánocemi krize neskončí a tato vlna snižování ceny bude pokračovat i v příštím kvartálu :o).
Ale jak říkám, já tomu prd rozumím, radši se ptám zde, kde se pohybují ti, kteří se v tomto oboru pohybují. Ale ráno jsem si to tu přešetl, poslal mnaželce SMS, že s tím tedy počkáme, těď už zase nevím :o). Čekat kvůli možná ušetřeným pěti stovkám, je blbost. Zase koupit a nechat to stát na stole...
Gooorila
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 18. 11. 2008 19:33

K Vašemu původnímu příspěvku: Nefixujte se tak na cenovou hladinu. Když už do fotoaparátu investujete částku přes deset tisíc, nezkoušejte ušetřit několik stokorun za to, že si nekoupíte to, co chcete. Tím samozřejmě nechci říct, že byste měl jít do Canonu 1000:-D, jen si myslím, že dělat kompromisy za pár procent z ceny není prozíravé.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gooorila 18. 11. 2008 20:47

No, shrnu to:
Sony A200W s dvěma objektivy (je otázka, zda ten druhý využiji), 4GB karta a brašna - 11300,-
Canon EOS 1000D s jedním objektivem + dokoupení 4GB SD karty + dokoupení noname brašny - 12000,-.
Rozdíl 700,- není tak moc a EOS 1000D mi doporučují téměř všude. Když oželím originál brašbu a druhý objektiv, budu na tom možná lépe. Nechtěl jsem do toho dát ale o mnoho více, než 10 000,- a tak uvažuji, zda ještě půjde cena dolů.
Naposledy upravil Gooorila dne 18. 11. 2008 21:38, celkově upraveno 1
Gooorila
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 18. 11. 2008 21:04

//OT Gooorila zkus to co píšeš, rozdělit do odstavců - je to přehlednější a líp se to čte ... děkuji ;-)

Omlouvám se za OT :-[
S pozdravem MgX
MgX
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 18. 11. 2008 21:33

Gooorila píše:Ale když jsem kupoval kolo, taky jsem se nechal přesvědčit, dal do toho 3x víc než sem chtěl a vůbec toho nelituju :o)

V tom případě kup Nikon D700 - nebudeš litovat, kvalita výstupu je excelentní :D
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Gooorila 18. 11. 2008 21:41

no jo, ale u kola jsem si to obhájil tím, že budu dělat něco pro zdraví. Fotit jsem nikdy nefotil a tak to mám primárně jen na focení narozeného trpaslíka tak, ať si za deset let nevyčítám, že na mém 50'' monitoru vypadají ty fotky z 6 megapixelového kompaktu nějak blbě :o)
Gooorila
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 18. 11. 2008 21:53

Gooorila píše:no jo, ale u kola jsem si to obhájil tím, že budu dělat něco pro zdraví. Fotit jsem nikdy nefotil a tak to mám primárně jen na focení narozeného trpaslíka tak, ať si za deset let nevyčítám, že na mém 50'' monitoru vypadají ty fotky z 6 megapixelového kompaktu nějak blbě :o)

Doporučil jsem Canon 1000D kamarádce. Do té doby fotila jen s kompaktem, ale s přechodem na DSLR neměla žádný problém a fotky má (nejen) po technické stránce velmi dobré. Na 50" monitoru je ale opravdu neprohlížela :-) Nedávno jsem se podíval na fotografie z Canonu pro70 (velmi starý kompakt, tehdy se prodával za cca 70tis., tedy jako je cena doporučovaného Nikonu D700) a můžu Vám říct, že ty fotky trochu divně na mém LCD vypadají. Mají totiž nižší rozlišení, než můj displej:-)
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Gooorila 19. 11. 2008 09:59

Koukal jsem se více i po samotné EOS 1000D a v tuto chvíli se mi líbí asi více, než Sony (spíš jde o to, že mi ji všichni doporučují a protože tomu nerozumím, dám na rady těch, kteří rozumí). Zajímá mne ještě pár detailů:

- U Sony mi bylo řečeno, že jako výhoda fotoaparátu je stabilizátor v těle přístroje, takže při případném dalším nákupu objektivu ušetřím. V tuto chvíli nepředpokládám, že bych nějaké další objektivy dokupoval (ale nikdy nevím, třeba mě to začne bavit a velmi ocením možnost výměny). EOS má stabilizaci v objektivu (jestli jsem to tedy správně pochopil). Je v tom nějaký větší rozdíl?

- Na internetu v eshopech je většinou nabídka setu s objektivem 18-55, ale našel jsem jednu sadu s objektivem 28-90. Hledal jsem k tomu info, ale zjistil jen to, že je to udávaná ohnisková vzdálenost. Většina je ale s 18-55, to je asi nějaký univerzálnější, že?

- Kartu do aparátu: Jakou koupit. Do telefonu a do EeePC jsem si přikupoval nějaké SDHC, ale vůbec jsem neřešil rychlosti. Chtěl jsem jen co největší místo za co nejnižší cenu. Předpokládám, že zde už se vyplatí připlatit stokorunu za nějakou kvalitnější kartu, že?

- k EOS jsou na internetu nabídky s objektivem a dárkem navíc. Někde dávaj hodinky, někde třeba tiskárnu, to jsou věci, které nepotřebuji, tak neřeším. V jednom eshopu mi ale nabídli 8GB kartu navíc, v druhém poukázku na nákup, kde bych si mohl dokoupit nějaké zboží. Uvažoval jsem zatím o nákupu 4GB karty. Dá se zhruba říci, kolik na ni udělám fotek? Nebo při využití poukázky, doporučíte přímo nějakou brašnu, která by se hodila přímo k tomuto modelu?

- U Sony mi jako další výhodu řekli jakousi technologii češtění čipu proti prachu (ultrazvuk?). U Canonu jsem podobnou funkci nezaregistroval. Nevšiml jsem si jí, nebo tam je něco jiného?

Děkuji za upřesnění. Většina informací, které jsem na netu sháněl, již předpokládá jakousi elementární znalost v oboru, což nemám. Sice jsem byl rozhodnut opravdu počkat a koupit přístroj až tak 2 měsíce před tím, než jej budu potřebovat, ale čím dál víc mě to láme, koupit jej již teď, k tomu si koupit nějakou knihu pro začátečníky a pokoušet se učit fotit a následně upravovat v PC, protože předpokládám, že udělání fotky není jen o namíření a cvaknutí, ale i o tom zbytku.
Gooorila
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pety 19. 11. 2008 10:30

"Všichni" ti doporučují Canon hlavně proto, že je jich víc. :-)

Já bych zrcadlovku bez stabilizace v těle nekoupil. Dnes už bych chtěl i LiveView. Jenže to je pro tebe irelevantní - určitě máš úplně jiné nároky a potřeby, než já.

Proč ti to píšu? Proto, aby ses pokusil odlišit ty rady, kde ti někdo něco doporučuje proto, že to vyhovuje jemu, od těch, které se snaží přijít na to, co potřebuješ ty.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 19. 11. 2008 12:37

Ten set, co si si vybral je naozaj dobry,...podla mna je A200 zaujimavejsi, lepsie vybaveny fotoaparat a je urcite vyhodnejsi ako EOS 1000D,...nevidim dovod, pre co neist do Sony...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Další stránka