Kompakt do 3300 vc DPH - PORADTE

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod sashaZabluduu 14. 10. 2008 23:39

Mam jeden objektiv se zavitem 37mm, existuje kompakt,na kterej bych to mohl normalne pouzit? v takovy cenovy relaci,co jsem napsal,pokud mozno. diky
sashaZabluduu
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 15. 10. 2008 06:09

Kompakt? Kompakty nemají možnost výměny objektivů.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod sashaZabluduu 15. 10. 2008 09:39

Jo myslel jsem komapkty, ale procetl jsem si pak recenzi a u Canonu powershotu a590 is to jde po odsroubovani nejake "krytky", zavit 55mm.
sashaZabluduu
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr1968 15. 10. 2008 10:20

TAM SE DÁVAJÍ TELE A WIDE PŘEDSÁDKY
Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod sashaZabluduu 15. 10. 2008 21:19

Nemam wide ani tele ale fisheye,tak je to plus pro canon, ze tam jdou nasazovat..
sashaZabluduu
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xtonda 15. 10. 2008 22:11

Ale to sou speciální předsádky vždy konstruované jako předsádky, nikoliv jako samostatné objektivy, často jsou specifické pro konkrétní model/řadu foťáku, takže jestli se ti někde válí nějaký starý objektiv pro nějaký výměnný systém, tak na 99% nepůjde použít, na žádný kompakt a už vůbec né za 3300.
xtonda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod sashaZabluduu 15. 10. 2008 23:50

aha,diky za vysvetleni)
sashaZabluduu
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pa.Va.Zi 16. 10. 2008 03:38

sashaZabluduu píše:Jeste posledni vec...nevim,jestli to jeste byva,ale drive nektery fotaky po stistknuti foceni mely spozdeni a fotku vyfotili a za nejakou kratkou dobu,ty novejsi uz to nemaji? Nebo ty vyse zminovane?

To zpoždění mají všechny foťáky. V největší míře je to dané časem, než foťák zaostří. Je pravda, že novější kompakty jsou na tom asi líp než kompakty dejme tomu před čtyřmi nebo pěti lety. Měl jsem teď během léta v ruce na chvilku dva canony - A570 a A590 a ještě jeden panasonic (typ bohužel přesně nevím) a zaostřovaly opravdu rychleji a taky trochu spolehlivěji než můj starý S45. Abych zas nebyl přehnaně nadšený, tak se to víc než vyrovnalo zase jinýma věcma - např. displeje se zvětšují, kdežto jejich rozlišení zůstává furt stejné nebo horší, u některých je docela strašná obnovovací frekvence (při pohybu foťáku je na displeji vidět akorát tak cuk-cuk-cuk), plastový! závit na stativ, no a v první řadě - hroznej šum už na iso100 - to prostě za starých dobrých dob 2003 nebo 2004 nebývalo...
Každopádně abych se vrátil k tématu - zásadní pravidlo při focení kompaktem je: namáčknout, počkat na zaostření (té správné osoby,psa, domku, patníku, stromu,...), případně překomponovat obraz ("šoupnout" foťákem podle potřeby trochu nalevo/napravo/nahoru/dolů - aby bylo na fotce přesně to, co chceš) - přičemž furt držíš spoušť namáčknutou. No a pak domáčknout. Drtivá většina foťáků už pak po domáčknutí okamžitě (do desetiny vteřiny) vyfotí scénu. Malá poznámka - před časem jsem držel v ruce nějaké dva Benqy, které se chovaly naprosto neuvěřitelně - i po domáčknutí měly prodlevu cca půl vteřiny, takže nebylo možno s nimi vyfotit nic pohyblivého.
Pa.Va.Zi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 16. 10. 2008 06:11

Ad BENQy - vždycky se vyplatí mít foťák od dobré firmy. Doporučuji vyhýbat se přístrojům s nápadně dobrou výbavou za nízkou cenu. To je obvykle známka nekvalitního šuntu, doplněného levnými marketingovými lákadly. Platí nejen v digi, ale i v elektronice a u notebooků.

Blbé je, že v technických údajích provozní časy (ani jiné "nepodstatné" hodnoty) nenajdete. K čemu je potom foťák s 28x zooomem, 16 MPx a full HD videem, když se s ním prakticky nedá fotit, protože na spoušť se čeká dvě sekundy, na displeji je cosi vidět jen v šeru a zooom má jen dvě polohy...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ganec 16. 10. 2008 10:11

Na obranu BenQ-ov musim povedat, ze ked som pred rokom mal jeden .. vtedy druhy najlacnejsi v cenniku .. tak som s nim bol vcelku spokojny. Pri dlhsich cestach autom som sa zabaval tym, ze som sa snazil odfotit milniky alebo znacky pri ceste tak aby boli cim najblizsie k prostriedku zaberu a islo to...

Predpokladam teda, ze to boli este starsie modely. Alebo fakt ten skutocne najlacnejsi typ. No od 3000 by uz aj benq-y mali byt dostatocne .. len pokial viem este nemaju opticku stabilizaciu.
U neznackovych vyrobcov sa oplati pozriet sa na stranke, ci tam dany vyrobok este je .. tie menej podarene odtial zvycajne miznu, aj ked sa este predavaju...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pa.Va.Zi 16. 10. 2008 17:34

Ganec píše:Predpokladam teda, ze to boli este starsie modely. Alebo fakt ten skutocne najlacnejsi typ. No od 3000 by uz aj benq-y mali byt dostatocne .. len pokial viem este nemaju opticku stabilizaciu.
U neznackovych vyrobcov sa oplati pozriet sa na stranke, ci tam dany vyrobok este je .. tie menej podarene odtial zvycajne miznu, aj ked sa este predavaju...

No zkusil jsem najít pár fotek a něco jsem vyhrabal - jeden z těch foťáků byl Benq DC P500 (bylo to v roce 2006, podle parametrů to nebyl špatný foťák, stál tehdy něco přes 5000, ale přesně nevím, měl jsem ho na dva dny půjčený od známého). Při prohlížení těch fotek jsem si vzpomněl na víc věcí, co mě na něm sr...ly: 1) hrozně dlouhá odezva i po namáčknutí, 2) naprosto všechny fotky byly dočervena bez ohledu na vyvážení bílé 3) cca 2/3 fotek byly "proostřené" někam daleko na pozadí, ač jsem namačkával, jak jsem byl zvyklý, 4) fotky byly přepálené i tam, kde můj starý Canon S45 fotil v pohodě... Z toho dalšího Benqu jsem všechny fotky vyhodil, takže typ nevím.
Pa.Va.Zi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 17. 10. 2008 10:57

Moze byt .. model z konca 2005:
http://www.dcviews.com/_benq/p500.htm

Vtedy ani Panasonic co som skusal nedokazal odfotit v miestnosti so ziarovkou bez cerveneho nadychu...
Prepalene fotky boli s bleskom?
Inak v sucastnosti robia takmer vsetky fotaky prepalene zabery aj bez blesku. Aspon som si to vsimol u minulorocnych Canonov a Casia (no spadlo mi na zem, menil som LCD a firmware, takze neviem...).

Inak s BenQom sa treba naucit fotit .. 2 dni nestacia .. nemal (aspon ten moj) az taku dobru automatiku (napr. defaultne ISO bolo nastavene na 100). No ked som si nan navykol tak to bolo fpoho. A po stranke sumu bol na tom neporovnatelne lepsie ako Panasonic-y tej doby.
A ked som potom presiel na iny fotak (Fuji F50) tak mi fakt niektore veci chybali (najma video moznosti .. napr pauza a zoom) a zistil som, ze aj tych 14 KHz u audia je omnoho lepsich ako 11 kHz u Fuji (aj ked som si povodne myslel ze je to malo).
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Předchozí stránka