sashaZabluduu píše:Jeste posledni vec...nevim,jestli to jeste byva,ale drive nektery fotaky po stistknuti foceni mely spozdeni a fotku vyfotili a za nejakou kratkou dobu,ty novejsi uz to nemaji? Nebo ty vyse zminovane?
To zpoždění mají všechny foťáky. V největší míře je to dané časem, než foťák zaostří. Je pravda, že novější kompakty jsou na tom asi líp než kompakty dejme tomu před čtyřmi nebo pěti lety. Měl jsem teď během léta v ruce na chvilku dva canony - A570 a A590 a ještě jeden panasonic (typ bohužel přesně nevím) a zaostřovaly opravdu rychleji a taky trochu spolehlivěji než můj starý S45. Abych zas nebyl přehnaně nadšený, tak se to víc než vyrovnalo zase jinýma věcma - např. displeje se zvětšují, kdežto jejich rozlišení zůstává furt stejné nebo horší, u některých je docela strašná obnovovací frekvence (při pohybu foťáku je na displeji vidět akorát tak cuk-cuk-cuk), plastový! závit na stativ, no a v první řadě - hroznej šum už na iso100 - to prostě za starých dobrých dob 2003 nebo 2004 nebývalo...
Každopádně abych se vrátil k tématu - zásadní pravidlo při focení kompaktem je: namáčknout, počkat na zaostření (té správné osoby,psa, domku, patníku, stromu,...), případně překomponovat obraz ("šoupnout" foťákem podle potřeby trochu nalevo/napravo/nahoru/dolů - aby bylo na fotce přesně to, co chceš) - přičemž furt držíš spoušť namáčknutou. No a pak domáčknout. Drtivá většina foťáků už pak po domáčknutí okamžitě (do desetiny vteřiny) vyfotí scénu. Malá poznámka - před časem jsem držel v ruce nějaké dva Benqy, které se chovaly naprosto neuvěřitelně - i po domáčknutí měly prodlevu cca půl vteřiny, takže nebylo možno s nimi vyfotit nic pohyblivého.