Rolleiflex - ano či ne ? :) Pište zkušenosti

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Wild_cz 20. 9. 2008 11:24

Hezký den,

Nedávno jsem navštívil jeden bazarový obchod fotoaparátů v brně a už delší dobu mne svrbí kapsa ke koupi dvouoké zrcadlovky Rolleiflex :oops:

Mate někdo zkušenosti s focením na tento typ zrcadlovky ? Velmi mne to láká vyzkoušet. Fotky bych si vyvolával doma - je to příjemný relax. Vím, že je toto diskuse o digitálech, ale nevím kde jinde se zeptat :)

Díky, za odpovědi.
Marťas, Nikon D80, Nikkor 18-70, nikkor 85mm 1,8, metz 58 AF-1
Marťas, ipod classic, jays d-jays, koss porta pro, Grado SR 125
Wild_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 20. 9. 2008 11:44

Podľa toho z ktorého roku, je to funkčný model, alebo do vitríny? Vyskúšaj a uvidíš, či ťa to chytí, relax to určite je. Rolleiflex v mojej zbierke nemám, iba nejake Flexarety a Voigtlander. Skúsenosti? Staršia literatúra z antikvariatu, vlastné skúsenosti.
Ja na tvojom mieste, ak nie je drahý a v dobrom stave, tak by som ho kúpil.
Canon 6D, 17-40, 24-105,70-200/2,8,100/2,8 IS,
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Wild_cz 20. 9. 2008 12:21

Samozřejmě je to funkční model :) stav je výborný. Nevíte o nějakém minilabu kde vyvolávají resp. skenují svitkový film ? Díky.
Marťas, Nikon D80, Nikkor 18-70, nikkor 85mm 1,8, metz 58 AF-1
Marťas, ipod classic, jays d-jays, koss porta pro, Grado SR 125
Wild_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xttt 20. 9. 2008 15:26

Já teda s dvouočkama zkušenosti nemám. Ale nějaké info by se dalo sehnat třeba na http://www.temnakomora.cz. A pak samozřejmě jak radí kolega - antikvariáty.

Domácího vyvolávání filmu se nebojte. Dá se to zvládnout.
Nikon FM10 + 50/1.8, 35-70, Tamron 80-210, Nikon D40 + 18-55
www.temnakomora.cz - spousta informací o klasické fotografii a temnokomornictví
xttt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Crazy_Ivan 21. 9. 2008 10:01

S dvouockama zkusenosti mam, jsem clenem vyse zminene temnekomory, a muzu rict ze lepsi aparat nez TLR neexistuje ;-)

jinak 120tky vyvolavaji i skenuji vsude mozne, namatkou skoda, azfoto, vic si ted nevzpomenu, ale vsude kde jsou laby noritsu nebo fuji to jde.

no a nakonec, jeden kolega temnokomornik nedavno prodaval spickovou minoltu autocord, tak nevim jestli ji prodal nebo ne, cena byla 5tisicovek, ale rozhodne odpovidala kvalita pristroje ;-)
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy_Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod matysek.cz1 21. 9. 2008 12:35

Já osobně mám flexaretuVI a mužu říct že fotit tímto spusobem na svitek je silně návyková a příjemná záležitost .Můžu jen doporučit .Svitek stojí kolem 100 a zvládají to i v labech i když doma je to samozřejmě uplně o něčem jiném.
matysek.cz1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Crazy_Ivan 21. 9. 2008 12:57

do labu bych svitek nedal, resp nedal bych tam svitek na C41. Kdyz je barevny, tak vysledek je bud fialovy, modry, hnedy nebo zeleny, asi dle nalady obsluhy a kdyz se jedna o cernobily svitek, tak ma vestinohou nadech do hneda ci do modra.

Doporucuji nakoupit klasicky film, pro zacatecnika idealni Ilford FP4+ a ten si vymachat treba v ID-11 majkrofenu nebo rodinalu. To se snad ani neda zkazit ;-)

V pripade zajmu o pomerne podrobny a hlavne POLOPATISTICKY navod k vyvolavani, mohu poskytnout, take jsem zacinal, kluci na temne komore mi hodne pomohli.
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy_Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 21. 9. 2008 12:58

Když se to nedá zkazit, tak jak to, že to v labu nedokážou? :D
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 21. 9. 2008 14:05

Co tak polaroid?? ;-)
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Crazy_Ivan 21. 9. 2008 17:18

Pety píše:Když se to nedá zkazit, tak jak to, že to v labu nedokážou? :D

Tak hlavne, v labu se povetsinou dela C41, chtelo by si to ujasnit pojmy a prujmy ;-)
Film klasicky v labu vyvolaji jaks taks, ovsem neco jako "potreboval bych srovnat kontrast" nebo "chci vytahnout stiny" jim nic nerekne a vyvolaji to podle unirvesalniho "mustru"

Doma si clovek vse ridi sam, pokud vim, ze jsem exponoval extremne kontrastni fotky, tak necham film v dejme tomu rodinalu naredenem 1:100 machat dve hodiny bez preklapeni.

Jinak z labu je obrovsky problem s fotkama jak z klasiky, tak s c41, proste maji urcity druh papiru a ty maji urcite vlastnosti ;-) No a kolikrat za to muze i obsluha, ze ;-)
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy_Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 21. 9. 2008 17:25

Jinými slovy, zkazit se to dá. A docela snadno.

Ale taky platí, že kdo nic nedělá, nic nezkazí, a že chybami se člověk učí. Opakuji, člověk, ne lab... :)
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Crazy_Ivan 21. 9. 2008 17:59

No ano zkazit se to samozrejmne da, ovsem to by musel byt clovek absolutni ignorant, nebo se treba hrube seknout v redeni vyvojky. Jinak FP4+ je fakt film se ktery jdou delat psi kusy :-D
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy_Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xttt 21. 9. 2008 18:22

Potvrzuju, že FP4+ a ID-11 fungujou výborně. Hlavně v ředění 1+1 (v kinu).
Zkazit se dá všechno, to je jasné. Hlavní problém je vždycky nacpat ten film potmě do vývojnice. Když se to povede, je polovina úspěchu hotová. Samotné vyvolávání už není takový problém. V zásadě je potřeba hlavně hlídat teplotu, čas a občas s tím zamíchat.
xttt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Crazy_Ivan 21. 9. 2008 18:34

xxxt: Tak teplotu nehlidam vubec, proste "pokojova teplota" ... stejne to neovlivnis, jedine temperovaci lazen, nebo primo nejaky procesor.
Zatim nejake fomapany, delty 100 400, fp4+, pan, panF+ a nevim co vsechno.
Je pravda ze pouzivam novou R09, takze tam teplota pri 1+50 moc roli nehraje.
A navinovani potme ... to bylo primo jedno tema na temnekomore. Kdo ma jakou vyvojnici. Nakonec jsme se shodli ze plastiky nejproblemovejsi, plastimatky pouzivane v 80ti procentech pripadu, pak par lidi joba no a samozrejmne kluci s plan filmama :-D

Jinak co se tyce navijeni, tak jsem nekde cetl radu, ze nejlepsi je poridit infra-bryle a svitit infra svetlme .... no a muzete vlastne navijet za svetla :-)
R09 - Zkáza megapixelů
Crazy_Ivan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xttt 21. 9. 2008 18:44

Teplotu řeším tak, že vývojku vytemperuju v kýblu s vodou a vývojnici mám v umyvadle, kde je taky voda té příslušné teploty.
Ano, používám plastimat a občas je to trochu boj.
Planfilmy jsou úplně jiná liga - tak daleko ještě nejsem ;-)
Svítít na film IR diodama by se osobně trochu bál. Jedině na chvilku posvítít, ale určitě ne po celou dobu.
xttt
Kolemjdoucí

Další stránka