My 1.DSLR (Canon 1000D vs. ?) 14k vč. DPH

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod andree182 5. 8. 2008 16:27

U mě je to fakt o fotkách bez šumu. Další výhody zjistím až časem, vím že to je trochu náročnější koníček ale co dnes není... Samozřejmě to bude chtít i nové objektivy a s tím Zeissem si nedělejte starosti, jen jsem to tak nadhodil.

tak to fakt neviem co riesis, zober najlacnejsi fotak co najdes a hotovo.. ziadne pre teba podstatne rozdiely tam nebudu.. napr. z d80 ti polezu na 95% rovnake fotky ako z 1000D - akurat by si tam mal viac funkcii (vdaka ktorym by to fotenie bolo pohodlnejsie pri 'profesionalnejsej cinnosti')... skratka neries, zober 1000D+setak a uvidis casom, dokupis nake lacne tela a hotovo - uz z tej zaciatocnej kombinacie budu liezt ovela lepsie fotky ako z hociktoreho kompaktu, takze...
andree182
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 5. 8. 2008 16:57

Kolegové, tak tu několik dní řešíme tu "nej" DSLR pro amatéra, který si na začátku chtěl koupit 1000D od Canonu, abychom mu nakonec doporučili 1000D od Canonu? Pěkné. Pokud ale, PC, uvidíte někde Nikon D80 v akci za dobrou cenu, nebo Olympus E-510 (příp.novější E-520), s chutí si ho kupte.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod beat 5. 8. 2008 17:47

PC píše:80D bohužel stojí víc. Leda že bych počkal do Vánoc jestli nespadne na přijatelnější cenu (těch 14k) ovšem není mi moc jasné v čem je lepší (rozlišení snímače je stejné jako u levných zrcadel takže v softu ?)
Pozor na ta "D" Nikon před číslem, Canon za číslem(od jisté doby).

D80 je větší, těžší, lepší ergonomie a ovládání, více možností....a já bych hlavně podotkl HLEDÁČEK!!!! Koukni se do 1000D a koukni se do D80. Rozdíl uvidí každý. Pokud máš problémy s očima, doporučuji větší hledáček....
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PC 5. 8. 2008 18:49

Nikon D90 ? Kolik to má stát ? Hele, já na to zrcadlo zas tak nespěchám, samo by se mi hodilo co nejdřív,na druhou stranu zase chci aby to nějaký čas vydrželo a mělo to všechny užitečné funkce,abych nemusel za rok kupovat zase nové tělo, spíš "tunit" to stávající ;) rád bych však řekl že můj rozpočet není neomezený a nemůžu sakumprdum dát za foťák dvacet tisíc (rozhodně ne dnes.) Zvláště když ceny elektroniky padají a padají... Samozřejmě, můžu počkat do podzimu anebo do Vánoc,ovšem ono se bude pořád objevovat něco nového že. Nikon D90 by měl stát prý 1300USD to je při dnešním kurzu 19 500 ovšem domnívám se že u nás to bude víc... (podstatně víc) - má pro mě tak drahý foťák smysl ? Já to nevím, fakt ne...
Back to Mac - with new Mac Book Pro !
PC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rudi86 5. 8. 2008 19:55

PC rulezz :tleskani

Taky by se mi libila DLSR, zejmena pro ohniska kterych se na me S3 IS tezko dockam :-( ale tot otazka, ma cenu menit.. kazdy by si to mel ZVAZIT PODLE SEBE...
Not as seen on TV
so
Welcome to the playground
- - - - -
Nikon D90 & fisheye 8/3.5 + 10-20 HSM + 35/f1.8 + 85/f1.8 + 85/f3.5 micro + 70-300 VR
Sony Xperia U
Škoda Felicia Combi - Laurin & Klement
rudi86
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PC 5. 8. 2008 20:47

Tak jako u mě je to jasné-chci fotit lepším strojem nežli je ultrazoom. Teď jen který si vybrat a kolik do toho dát. Přiznám se že ta tisícovka je mi sympatická, líbil se mi i Nikon D60,ten však nemá živý náhled.Pokud by mělo smysl ještě chvíli počkat na něco lepšího budiž ale zase nechci čekat do nekonečna... Focení zrcadlem je pro mě výzva a já mám výzvy rád.
PC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ZbynekN 5. 8. 2008 21:07

Já bych asi už nečekal, to by si člověk nikdy nic nekoupil. Zajdi do fotoobchodu, nech si předvést 1000D, ozkoušej v ruce ergonomii, mrkni do hledáčku, použij dioptrickou korekci, jestli je to nutné. A nech si ukázat ostření u živého náhledu, je o něco pomalejší než AF přes hledáček. A když budeš spokojen, tak ji ber. Ale vždy se musíš rozhodnout sám ;-)
ZbynekN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PC 5. 8. 2008 23:06

Dobře,chápu ale jestli je to třeba jen měsíc a mohl bych mít lepší foťák... Tak klidně počkám. Tady v diskuzi vykládal jeden slovenský přispivatel cosi o pomalém AF -je to tak zlé ?
PC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 5. 8. 2008 23:14

to vis, neni to best of the best. :D
Porad to ostreni bude ale rychlejsi nez u Panasonicu, snad se nepletu...
Kazda z tech zrcadlovek bude pro tebe vic nez lepsi. Jedna ma stabilizaci, druha LV, treti lepsi setak.
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ZbynekN 6. 8. 2008 06:13

Tak já vážně nevím, jestli teď někdo vyleze s novým foťákem. Canon nejspíš ne, nikon vydal vyšší model. AF přes hledáček je v pohodě, má tam i víc možností ostření a i výběr bodu. Ale živý náhled má ostření zvláštním tlačítkem, které musíš držet a pak se zaostří a to je pomalejší.
ZbynekN
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 6. 8. 2008 09:40

ZbynekN píše:Tak já vážně nevím, jestli teď někdo vyleze s novým foťákem. Canon nejspíš ne, nikon vydal vyšší model. AF přes hledáček je v pohodě, má tam i víc možností ostření a i výběr bodu. Ale živý náhled má ostření zvláštním tlačítkem, které musíš držet a pak se zaostří a to je pomalejší.

Hmm, tak Canon s novou entry level SLR určitě nevyleze. Spíš uvede očekávaný upgrade 5Dčka. Pokud s něčím přijde Nikon, tak to patrně nikomu zadek ze židle nezvedne, už nikon D60 byl prakticky stejný jako Nikon D40X. Pentax vydá pár DSLR za uherský rok. Když je vydá, tak stojí za to, ale zrovna přišel s novými K20D a K200D.

Živý náhled na svém foťáku nemám (a Vám ho budu závidět). Ostření u DSLR je kvůli menší hloubce ostrosti něco úplně jiného a doporučuji vám tak jako tak fotit přes hledáček. Live View je úžasný při focení ze stativu, při focení zátiší, makra u země, na koncertech nad hlavou, ... , ale nečekejte od toho zázraky.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PC 6. 8. 2008 10:04

Mám na mysli Nikon 90...
PC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PC 6. 8. 2008 17:19

Asi jsem se honil za Chimerou - žádný Nikon devadesát není a není snad ani oficiálně oznámen. Tak jsem se soustředil na to co je a nechal si předvést Nikona 60 a Canona 1000. Foťáky jsou to oba pohledné (hodily by se oba dva ale tolik peněz nenám), Nikon mi přišel znatelně těžší-těžko řící zda to dělal objektiv nebo je v těle nějaká kovová konstrukce... Canon je lehčí. Hledáček-v hledáčku Niconu jsou více patrné značky (asi to nejsou ty ostřící body ale pomocné zaměřování při vypnuté elektronice či jak bych to nazval. Nejsem si jistý zda není hledáček Nikonu jasnější nebo větší... Nikon má na rozdíl od Canonu pokovené či částečně kovové ovládací prvky. Subjektivně se mi díky menší váze lépe držel Canon. Objektivy PRÝ má lepší Nikon. Live View prý neumí zobrazovat historiogram což je škoda. Canon má více funkčních tlačítek, Nikon asi bude více proklikávací.

Na jiný foťák jsem se nedíval.
Suma sumárum-líbí se mi oba přístroje každý má své pro a proti.
PC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 6. 8. 2008 17:50

K těm seťákům: Výroba těchto objektivů není až tak přesná, jako výroba profi skel a proto jsou seťáky (s trochou nadsázky) co kus to originál. Některé jsou dobré (měl jsem seťák Canonu se skvělou kresbou), některé špatné. Úplně ale rostu, když některý recenzent naměří u nikonu o 10 % lepší kresebnost a pak fundovaně konstatuje že nikon je lepší. Ano, asi lepší bude, když se to píše ve více recenzích, ale odchylka mezi canonem a nikonem je menší, než může být mezi dvěma canony/ dvěma nikony.
Nikon D60 uvnitř má kovovou kostru z jednoho plechu. Téměř stejnou má i Canon 1000D. Napřed jsem tyto plasťáky oba zavrhoval, ale když jsem měl možnost je oba porovnat, překvapilo mě, že i plastový fotoaparát může být dobře zpracován. A to platí i pro Canon i pro Nikon. Canon má výhodu v tom, že nemusíš řešit motorek AF v těle/objektivu (to se hodí, když si budeš hrát s hloubkou ostrosti a budeš chtít "ochutnat" objektiv 50 mm F1,8 a jiná levná pevná ohniska se skvělou světelností a kresebností). Nikon má dle recenzí lepší setový objektiv. Mrkni se ještě na http://www.dpreview.com a najdi si srovnání šumu Canonu a nikonu. Netuším teď, který z těchto foťáků má šum nižší (oba jsou na tom velmi dobře), ale spíše než na množství se zaměř na "charakter" šumu. Jestli je více barevný, jaký má tvar, jestli spíše připomíná zrnitost filmu, nebo jestli tvoří škaredé rozplizlé barevné fleky (jako u Sony) atp.

K množství šumu: Nejnižší šum při vysokých citlivostech může někdy poukazovat na příliš agresivní redukci šumu :!:
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PC 6. 8. 2008 18:04

Díky za zhrnutí-jestli víte kde je porovnání toho šumu u obou přístrojů tak sem s ním. Ano, oba foťáky jsou plastové,chtít po nich kovové tělo by asi bylo moc co ?

Původně jsem si říkal jestli nevzít v úvahu i tu nikoňáckou osmdesátku ovšem cena je leckde dvaadvacet tisíc a to je moc... Respektive je to už hodně nad rozpočet a rozlišení snímače je stejné jako u nižších foťáků.

Ještě uvažuju nad tou Sonkou A300 ale nevím jestli bych překousl ten compact flash...Zatím jsem ji v ruce neměl.
PC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka