Tak jakou?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod budnousek 2. 8. 2008 17:04

Dobrý den, všem fotografum. Zajímám se o fotografii. a nevím, jakou zrcadlovku do 15 - 16 tis. bych si měl pořídit. Jsemzačátečník. Moje tipy:
1. Olympus E520
2. Olympus E420 nebo Sony a200
3. Canon EOS 450D nebo 1000D
4. Nikon D60

Která z nich je nejlepší na poměr cena/výkon. Nejvíc simpatický mi je asi Olympus E420, ale nemá stabilizaci, To E520 má. Poraďte, prosím... ;-)
budnousek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kelav 2. 8. 2008 19:55

Ahoj, zase jedna z mnoha otázek typu, mám takovýhle cash, chci fotit zrcadlovkou, která je nej?

Odpoveď: Ani s jednou nešlápneš vedle. Šel bych ale buď jen do Canonu nebo Nikonu.
Sám jsem začínal s D40. Dlouho mi ale nevydržela. Kvůli absenci motorku v těle. Záleží co chceš ale fotit, podle toho je potřeba vybírat objektivy. Na rodinné fotky stačí obyč objektiv. Tohle je těžký, vyber to co se ti bude nejvíc líbit. Ty s tím budeš fotit, my ne ;-)
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod budnousek 2. 8. 2008 21:14

Hlavne chci fotit sport, přírodu, portréty a koncerty. Jinak díky za tipy. Ale asi pujdu do Olympusu E520, nebo e420 v pancake kitu.
budnousek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod obrjen 2. 8. 2008 22:12

Hlavně se na ně běž někam podívat a vyber ten co ti nejlépe padne do ruky, to je důležitý...
obrjen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 3. 8. 2008 08:39

Na základě zkušeností uživatelů popsaných v několika vláknech o Olympusu bych se této značce raději vyhnul. Při zapnutém odšumovacím filtru (lze vypnout) má problém s obrysovou ostrostí a to velmi výrazný. Při výměně objektivu je nutné fotoaparát vypnout a po nasazení objektivu zase zapnout, jinak hrozí riziko poškození objektivu, ...

Podle recenze http://www.dpreview.com bych si vybral Canon 1000D. Canon 450D je sice také výborný foťák, ale už stojí víc. Nikon D60 by také stál za hřích, trochu mě odrazuje absence AF v kombinaci Nikonu D60 a levných pevných ohnisek. Ale pokud budeš fotit jen se seťákem a AF-S objektivy, tak Ti to vadit pochopitelně nebude. Nikon pak má oproti Canonu výhodu v ceně.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod obrjen 3. 8. 2008 12:52

Skus mrknout ještě na d80. Sice je dražší ale už ne o tolik a pracovat s ní je paráda... ;-)
obrjen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 3. 8. 2008 15:41

obrjen píše:Skus mrknout ještě na d80. Sice je dražší ale už ne o tolik a pracovat s ní je paráda... ;-)

JJ, každá liška chválí svůj ohon, i tak já konám :-) Nikon D80 můžu jedině doporučit. Super foťáček. Canoni ale nejsou taky špatný.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 3. 8. 2008 16:07

Kámoška fotí s Nikonem D80 a také si ho chválí ;-) Mě by vadilo, že je to už celkem starší model, ale aspoň je za dobrou cenu a je určitě lepší, než nikony D40, D40x a D60.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 3. 8. 2008 22:20

Fotil jsem delsi dobu taky s D80 a nemohl jsem si ho vynachvalit, ergonomie, vsecko bylo rychle dostupny. Pak jsem na zkouskach fotil D40 a trvalo to docela chvili, nez jsem neco nastavil (a jak na to prisel).
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod anonymni 4. 8. 2008 06:40

Jan Čerbák píše:Kámoška fotí s Nikonem D80 a také si ho chválí ;-) Mě by vadilo, že je to už celkem starší model, ale aspoň je za dobrou cenu a je určitě lepší, než nikony D40, D40x a D60.

mohu se zeptat v cem by vam vadilo, ze je to starsi model? je to pocit mit novinku, nebo v cem je zakopany pes?
anonymni

Odeslat příspěvekod anonymni 4. 8. 2008 06:44

budnousek píše:Hlavne chci fotit sport, přírodu, portréty a koncerty. Jinak díky za tipy. Ale asi pujdu do Olympusu E520, nebo e420 v pancake kitu.

no na sport a koncerty budes potrebovat svetelne objektivy, ty setove ti budou od vsech na nic. Priroda a portrety svym zpusobme to same.

Vis co udelej, podivej se jake objektivy mas k dispozici k jednotlivych fotakum, zda si tam dokazes vybrat pro sve potreby. A to nejen nyni pri nakupu, ale i do budoucna. Zda tam mas opravdu kvalitni skla, ktera te nebudou v budoucnu omezovat, coz se muze hrave stat a pak si to foceni moc neuzijes.

Uprimne ja bych sel pouze do dvojice Canon-Nikon. Proc? Velmi velke mnozstvi prislusenstvi, objektivtu, bazarovych veci apod. A vim, ze kdyz si poridim jakoukoli z techto znacek, tak budu mit kdykoli moznost koupit si v jakekoli kategorii spickova skla, blesky, prislusenstvi. Foto bazary jsou plne veci na tyto stroje apod.

Na stabiliziaci se vykasli, to je svym zpusobem zbytecna funkce, kterou si navic dokazes prines objektivy a res radeji budoucnost. Ono jak jednou pujdes do jedne znacky, tak k jine se pak prechazi dost spatne a nakladne
anonymni

Odeslat příspěvekod kelav 4. 8. 2008 09:08

Tak jak tu píše GOES. Vybíral bych mezi Canonem a Nikonem. A rovnou Canon 40D nebo Nikon D80. Ceny jsou už absolutně úžasný.

Stabilizace je rozumná věc v objektivu. V těle zrcadlovky nic moc. Navíc to není nic zásadního, co bys využil při svém focení. Stabilizaci využiješ jen ve specifických podmníkách (relativně dlouhé časy). Hodí se na focení statických věcí (architektura), ale fotit s tím například rodinou fotku? Všichni by byli rozmazaní, protože se prostě pohnou. Tomu nezabráníš a stabilizace ti v tomhle směru bude stejnak k ničemu.

A co se týče stáří zrcadlovek, Dva roky zastaralý model Nikonu D80 bude pořád lepší než nový foťák v entry level třídě.
Sice nebude mít "nejlepší a nejnovější čip" s největším možným počtem Mpixelů, ale softwarovym vybavením a možnostmi připojení příslušenství pořád bude někde jinde než novinka, která spadá o třídu níž, ačkoliv je to novinka.

A to platí pro jakoukoliv značku. Sám jsem začínal s Nikonem D40. Nestačila mi, koupil jsem starší Nikon D70 a ačkoliv to je starý model (nemá mega nový čip, velký displej atpd.) ale ovládáním, rychlostí, pohotovostí, použitelností byl o třídu výš než tehdy nová D40.

To samý platí pro D80, Canon 40D versus nové Canony 450D a tak.
Rozhodnutí je jen a jen na Tobě co si koupíš.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 8. 2008 11:13

O té stabilizaci - nejlíp, když ji posuzují lidi, kteří ji nemají. V objektivu není účinnější a v těle je to výborná věc.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod beat 4. 8. 2008 11:39

Pety píše:V objektivu není účinnější a v těle je to výborná věc.
Je-li nebo není-li v objektivu účinnější není až tak jednoznačné...jednoznačné jsou dvě věci:
1) Stabilizace v těle stabilizuje všechny objektivy..
2) Někdo těla mění třeba po deseti letech a v stabilizace v objektivech se stále posouvá dále a dále...takže někdo při nákupu TELE může chytnout o třídu lepší stabilizaci...protože stabilizace v těle se jaksi upgradovat nedá..
beat
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 4. 8. 2008 14:57

Někdo zase mění těla každý druhý rok a ojektivy si nechává. A IMHO je takových víc.
Pety
VIP uživatel