Fotoaparát do 3.5 tis.

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Carismatico 10. 5. 2008 19:25

Dobrý den, chtěl bych si koupit levný fotoaparát. Na základní cvakání, momentky s celkem přijetalným makrem.

Mám pár favoritů jako

Casio exilim EX Z9
Samsung L700

Co myslíte, který digitální fotoaparát je lepší ? nebo můžete mi doporučit lepší ?

Díky
Xperia S White + Wave 3 + Galaxy S II + S III

Mobilní poradenství a konzultace, více v "zeměkouli" :D
Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 10. 5. 2008 20:06

Za 3500,- si můžete koupit i nějaký nejlevnější Canon / Nikon a nemusíte se trápit s Casiem. Samsungy jsou dobře zpracované a nabízí hodně "muziky" za málo peněz, ale já s nimi mám špatné zkušenosti.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Carismatico 10. 5. 2008 20:21

Já jsem měl už Panasonic LS60 a pak Benq ale oba fotily hrozně, kvalita výsledných fotek mi přišla pomalu podobná kvalitě fotek s fotomobilu

Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr1968 11. 5. 2008 07:06

Smrt je pouhý okamžik, kdežto hanba trvá navěky.
Petr1968
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Carismatico 11. 5. 2008 11:18

Ten Samsung nevypadá špatně, skvělý parametry a cena :) akorát nevím ta optika od Schneider Kreuznach je dobrá ?

Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 11. 5. 2008 11:48

S-K optika obecně není vůbec špatná, používá ji i Kodak u svých lepších digiťáků. IMHO je lepší než od FujiFilm.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Carismatico 11. 5. 2008 11:58

Pety - podle čeho si ty konkrétně vybíráš digitální fotoaparát ?

Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 11. 5. 2008 15:43

:) Ty to píšeš, jako kdybych si vybíral tričko nebo jogurt... Zatím jsem si vybíral dva - poprvé, když jsem o tom nic nevěděl, jsem vybíral podle značky, podruhé, když už jsem věděl a toužil po DSLR, tak jsem skočil po výprodeji - z cenových důvodů a s vědomím, že nekupuji šmejd. To ještě amatérská zrcadlovka se seťákem normálně stála kousek pod třicet tisíc Kč a to na mě bylo příliš.

Kompakt bych dnes vybíral podle kvality výstupu (respektive jak vypadá ISO 200 na A4, ISO 800 na 10x15 cm a jakou část stromu sežere chromatická vada, na měkčí rohy snímku bych kašlal), existence stabilizace, rychlosti ostření a rozsahu ohnisek, na druhém místě by byly rozměry, typ akumulátoru (tužkáče nechci už ani vidět, natož používat) a váha, na třetím cena, na šestém PASM režimy. :)

U DSLR bych v první řadě koukal na šum, stabilizátor, výběr objektivů, ergonomii a cenu, ve druhé řadě na liveview, oklepávač, stavový displej, kontrolu hloubky ostrosti, úplně nakonec na to, jestli to je nebo není Canon nebo Olympus, jestli firma vyrábí tiskárny nebo ledničky a jestli špičkový značkový teleobjektiv stojí 180 nebo 260 tisíc. :)

Ještě bych dodal - víc bych věřil recenzi známého odborného serveru, takového, jehož způsob recenzování znám, než ujišťování majitelů či fandů značky nebo názorům na fórech. Tam bych možná požádal o nějaké doplnění informací, které by mi nebyly u konkrétního typu jasné.

Ale to je pro tebe stejně k ničemu, ne? Přece zcela jistě nemáš stejné požadavky ani podmínky jako já.
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Alesh.Rocker 11. 5. 2008 15:59

z bazaru Fujifilm F30 / F31 8-)
Dell E6410
Alesh.Rocker
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Carismatico 11. 5. 2008 21:30

Díky za popis :) a zhodnocení :) jinak taky jedna věc je recenze a druhá zkušenosti uživatelů :) obě nejsou k zahození :)

Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milday 11. 5. 2008 23:36

Pety píše:... Zatím jsem si vybíral dva - poprvé, když jsem o tom nic nevěděl, jsem vybíral podle značky, podruhé, když už jsem věděl a toužil po DSLR, tak jsem skočil po výprodeji - z cenových důvodů a s vědomím, že nekupuji šmejd...

... a tehdy jsi se stal moderátorem tohoto fóra :-)

Pety píše:... víc bych věřil recenzi známého odborného serveru, takového, jehož způsob recenzování znám, než ujišťování majitelů či fandů značky nebo názorům na fórech...

... a já Ti tolik věřil :-(
milday
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Jan Čerbák 12. 5. 2008 00:29

carreaum17 píše:Já jsem měl už Panasonic LS60 a pak Benq ale oba fotily hrozně, kvalita výsledných fotek mi přišla pomalu podobná kvalitě fotek s fotomobilu

V žádném případě Vás nechci nijak podcenit, ale mnoha mým známým a přátelům pomohla rada, že si mají nastavit nejnižší míru komprese (fine), i když přednastavená je (normal). BTW údaje v závorkách se liší dle značky.
Jan Čerbák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Carismatico 12. 5. 2008 05:49

Jan Čerbák - díky, vyzkouším to, myslel jsem, že jedním z faktorů pomáhajícím k zlepšení kvalitě fotek bude i max. kvalita jako SUPER FINE atd....

Carismatico
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pety 12. 5. 2008 06:41

milday: Chceš-li se stát moderátorem, rád ti to přenechám a budu sem chodit jen nezávazně pokecat. :)

K té důvěře - já nechci naznačit, že by snad majitelé lhali. Jen tím říkám, že většinou nemají dostatek srovnávacího materiálu, takže jim něco může připadat naprosto skvělé, protože jsou s tím spokojeni. To není špatný stav duše, ale není to něco, co přináší porovnatelnost názorů.

Co se fandů značky týká, tam je to ale horší, ti si velice často trošku přikrašlují fakta a mění důležitost jednotlivých vlastností tak, aby ten jejich kůň vyšel nejlépe. Někdy je to fandovství, občas to může být i ekonomický zájem v pozadí, někdy je za tím i nějaká špatná zkušenost s vadným nebo nevhodným předchůdcem dnešního stroje. Totéž můžeme často vidět i u srovnávacích testů v časopisech pro širokou veřejnost (kde o vítězi obvykle rozhoduje objem zadané inzerce) a občas i na některých méně známých serverech.

No a abych nebyl zase tak moc off-topic, tak k dotazu - za 3500 si člověk nemůže příliš pískat ani dnes. Podíval bych se na Panasonic LS80, jestli má procesor Venus IV. Pokud ano, byl by to můj kandidát na levný kompakt. Ale ještě radši bych tak dva tisíce přidal a pak teprve vybíral...
Pety
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod milday 12. 5. 2008 12:59

Díky za nabídku, ale funkce moderátora mi připadá stejně nevděčná jako práce v nadaci - je to spíše poslání :-)

Navíc musím objektivně přiznat, že i za pět let, co fotím digitálně, nemám ani zlomek znalostí, co Ty.

Omlouvám se za impertinence, ale právě já už sem chodím spíše ze zvědavosti, nic nového už se moc nedovídám. A když chci něco poradit, většinou mne někdo předběhne. Jelikož je to ale dobré fórum (určitě i díky Tobě, Pety), nedokáži se nějak odtrhnout :-)

Před dvěma lety jsem začal hledat v tomto a podobných fórech (myslím, že Digimanie byla první) z důvodu zklamání z celkem špičkového UZ-EVF, který fotil horší snímky než kompakt střední kategorie. V časopisech byly (a jsou) informace opravdu zkreslené komercí a naopak bych řekl, že krom webových stránek typu http://www.dpreview.com, právě Digiforum mi dalo nejvíc informací.
milday
Návštěvník

Další stránka