Ty to píšeš, jako kdybych si vybíral tričko nebo jogurt... Zatím jsem si vybíral dva - poprvé, když jsem o tom nic nevěděl, jsem vybíral podle značky, podruhé, když už jsem věděl a toužil po DSLR, tak jsem skočil po výprodeji - z cenových důvodů a s vědomím, že nekupuji šmejd. To ještě amatérská zrcadlovka se seťákem normálně stála kousek pod třicet tisíc Kč a to na mě bylo příliš.
Kompakt bych dnes vybíral podle kvality výstupu (respektive jak vypadá ISO 200 na A4, ISO 800 na 10x15 cm a jakou část stromu sežere chromatická vada, na měkčí rohy snímku bych kašlal), existence stabilizace, rychlosti ostření a rozsahu ohnisek, na druhém místě by byly rozměry, typ akumulátoru (tužkáče nechci už ani vidět, natož používat) a váha, na třetím cena, na šestém PASM režimy.

U DSLR bych v první řadě koukal na šum, stabilizátor, výběr objektivů, ergonomii a cenu, ve druhé řadě na liveview, oklepávač, stavový displej, kontrolu hloubky ostrosti, úplně nakonec na to, jestli to je nebo není Canon nebo Olympus, jestli firma vyrábí tiskárny nebo ledničky a jestli špičkový značkový teleobjektiv stojí 180 nebo 260 tisíc.

Ještě bych dodal - víc bych věřil recenzi známého odborného serveru, takového, jehož způsob recenzování znám, než ujišťování majitelů či fandů značky nebo názorům na fórech. Tam bych možná požádal o nějaké doplnění informací, které by mi nebyly u konkrétního typu jasné.
Ale to je pro tebe stejně k ničemu, ne? Přece zcela jistě nemáš stejné požadavky ani podmínky jako já.