Fotak cca 8000

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 6. 5. 2008 15:59

Potreboval bych poradit, kamaradka me pozadala o radu, ale nejsem si jisty svoji "zbehlosti".
Jde o vyber fotoaparatu v cene okolo 8000 tisic, plus minus. Aby ji to pak s prislusentvim vyslo na 10t. Fotiti se bude pry vsecko (do rodiny to pravdepodobne pujde taky).
Me do oka padl Canon S5 (S3), Fuji S9600 (mam zkusenosti s timto a se svou S6500) a pak neco bazaroveho - D40 se setem, Pentax K100D v setu, Canon 350D v setu (lepsi pravdepodobne potrebovat zatim nebude).
Dekuji za rady, klidne nabidnete nove tipy. ;-)
Cowon D2 / Lumia 920 / Fubar IV+Sennheiser HD-25
xxxdvorixxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Boyda 6. 5. 2008 16:18

Tak prvni, co je potreba aby ste rozhodli je, jestli vyuzije prednosti zrcadlovky (do ktere bude potreba, a bude chtit dal investovat...) nebo ji staci ultrazoom... v tom pripade jsem pro S9600 (manualni zoom, dobra konstrukce..), s tim Canonem urcite chybu taky neudelas. Dalsi moznost je Olympus SP-560, ten se da do 9tis taky koupit urcite a je dobre vybavenej.
Do what you like, and like what you do.
Boyda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 6. 5. 2008 16:32

Je Olympus dost kvalitativne vybavenej? nejak k nim mam averzi (i kdyz s E510 se mi fotilo docela dobre)
Spis mi prijde zbytecny vyhazovat penize za S9600 (je strasne pomala, vic nez moje S6500 - zpusobene stejnym malym cepem...?), kdyz ji ta zrcadlovka udela lepsi fotky za stejnou cenu (byt uz bez nebo s malou zarukou).
nechtel bych delat reklamu, ale tady je tedka moc peknej bazr kousek
http://www.megapixel.cz/pentax-k100d-set-v-zitne
xxxdvorixxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod janfran 6. 5. 2008 17:03

U Olympusích UZ není ani tak problém s vybaveností, jako s rychlostí. S9600 a S6500 jsou oproti SP560 rychlíci.
Osobně bych doporučil UZ, asi S5IS- Podle mě je v tonhto přípapě pro rodinné focení univerzálnější než zrcadlovka s jediným seťákem (rozměry a váha, rozsah objektivu, stabilizace, video, živý náhled). Řekl bych, že při nenáročném rodinném focení přijdou tyto vlastnosti ke slovu častěji než výhody zrcadlovky.
Jestli ale kamarádku focení hodně baví, chce se učit a do budoucna svojí výbavu rozšiřovat, tak bude lepší koupit třeba toho Pentaxe.
janfran
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Caddy 6. 5. 2008 17:10

jeste nejaky Panasonic FZ by se tam mohl vejit...rozhodne radsi, nez olympuse...
Caddy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Boyda 6. 5. 2008 21:04

Pokud jde o Oly SP-560UZ tak mate pravdu, ze jeho problem je rychlost. Sice tenhle fotak nevlastnim, ale tyden sem s nim pracoval a prezentoval ho zakaznikum na Invexu, takze ho mam zmaknutyho celkem dobre. Mozna je trochu zbytecnej ten mega zoom, snimac taky neni idealne velkej (ikdyz je porad vetsi nez u Canon S5IS!!), a jeste mi vadi ze nema sanky na blesk. Jinak je ve vsem ok. Ergonomie tela mi skvele sedela (ikdyz mam rad jeste vetsi fotaky..), dilensky zpracovani taky ok, a kvalita fotek taky dobra. Urcete se hodi sirokouhly ohnisko (S5 ne), stabilizator, foti do RAW!! (S5IS opet nic), dale sou tam ruzny funkce jako Face Decection atd, ale ty jsou spis komercni tahaky pro lidi...
kazdopadne s S9600 mam taky dobre zkusenosti, s S6500fd moc ne, ale souhlasim s tim ze je rozhodne rychlejsi nez S9600...
BTW, zrcadlovka by sice obecne mela vykazovat lepsi vysledky, ale kdyz nekdo neumi fotit, a foti na automatiku tak je to trochu jedno. Samozrejme tim nemyslim tvou kamaradku, ale jak rikam - nejdriv bych si s ni spolecne ujasnil zda zrcadlo nebo ultrazoom... potom bych teprv debatoval o tom jestli Oly SP-560 x S5IS x Fuji....
doporucuji stranku http://www.fotoradce.cz -> porovnani fotoaparatu -> hod tam Oly SP560 vs. S5IS a presne uvidis primy srovnani parametru!!!
pokud jde o ultrazoomy Panasonic, tak ty se rozhodne mezi rychliky taky neradi!
Boyda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xxxdvorixxx 6. 5. 2008 22:34

ono ji jde i o nauceni se pracovat s fotakem. Ja sam bych sel do zrcadlovky, vim , jaky je to stroj a uz bbych nikdy znova kompakt nekoupil.
Ale musim uznat, ze sama si asi prevelike naroky neklade [zda je RAW nutny - sakra jakto, ze ho neumi, kdyz ho umi G9]. Sirokac je super, to jasna. Satbilizator je na uceni k nicemu, vubec mi neschazi.
Dobre, nechame to u kompatu - ji se libil ten S5, takze by to bylo docela lehci. Pohovorim a dam vedet
xxxdvorixxx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod irmo 7. 5. 2008 07:35

a nebude najlepsie ked jej na zaciatok posunies svoju fujinu 6500 a sebe kupis ten set k100 ???? :)

olympus UZ su v pohode az na rychlost a ta je prilis zdrvujuca takze eeeeee racej ten S5 IS nieje tak velkej ako fujiny a na bezne fotenie stacia, otazka znie ci prenu nieje lepsie nieco viac kabelkove ako panasoniky tz-4,5,50 ...
irmo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Boyda 7. 5. 2008 10:39

myslim ze irmo ma celkem dobry napad. ten set k100 se zda byt hodne vyhodnej, a jestli se tve kamaradce zamlouva F s6500fd tak proc ne:)

kazdopadne ohledne Oly SP-560UZ sem te nepresvedcil, ale s S5IS urcite chybu taky neudelas.. jak sem uz jednou psal, zkus srovnani fotaku na http://www.fotoradce.cz a uvidis:)
Boyda
Návštěvník