ypres.bass: tak to skus vysvetlit, akym sposobom je to to iste

Plochou? Ano, dokazes mat plochu rovnako rozmernu aj v pomere 4:3 aj v pomere 16:9. Ale bude mat zakonite ine dlzky stran. Takze potom to vlastne nemoze byt to iste..
No a preco je 16:9 blbost?
Zober si to tak, ze snimac nieje z gumy, nemoze zmenit rozmer. Ak ma fotak najvacsie rozlisenie napr. 8MPx 4:3, tak neodazes z neho dostat 8MPx fotku v pomere 16:9, nemas ako, vysvetlil som to v prvom odstavci - snimac je 4:3 tak je 4:3, nezmeni sa na 16:9. To znamena, ze ta 16:9 fotka musi mat vacsiu hranu - X (t.j. tu "16-tkovu") maximalne taku velku, aku ma najvacisa fotka, ktora je v pomere 4:3 (t.j. ako je ta strana "4-kova" velka). No a aby dosahovala pomer 16:9, znamena to ze mensia hrana Y musi byt mensia ako je hrana Y v najvacsej fotke formatu 4:3.
Priklad - nech mame 8MPx fotak, cize ma napriklad maximalne 3265 x 2448 fotku (vycucane zhruba pre 8MPx). Najvacsia 16:9 fotka teda moze mat rozmer 3265 x 1836, co zodpoveda cca 6MPx a je to prachobycajny crop.
Pokial by fotak dokazal vyprodukovat 16:9 8MPx fotku, znamenalo by to, ze bud ma vacsi snimac, ktory plne nevyuziva (co je blbost uz z pohladu financneho a aj marketingoveho), alebo robi softwarovy resize. Takyto softwarovy resize robi napriklad aj Fuji vo fotakoch, ktore maju mod 3:2 - spravi crop z maximalnej 4:3 a mierne ju zvacsi, aby mala tiez maximalny pocet megapixelov - preto sa tento mod aj neodporuca pouzivat (v kazdej sofistikovanejsej recenzii to napisu).
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)